De neoklassiske bygningene langs paradegaten Khreshchatyk gir en fornemmelse av sovjetiske tider, men bakgården hvor designbutikken Logic Clothes holder til kunne glidd rett inn i en av Berlins hippeste bydeler.

KUNST OG KULTUR: Kyiv omtales som «Det nye Berlin»! Foto: Runar Larsen

– Hver ting du ser her inne er laget lokalt.  

Alt endret seg etter Maidan-revolusjonen i 2014. «Made in Ukraine» har blitt et kvalitetsstempel, sier Tatiana Kochur og viser fram trendy plagg signert lokale designere.

LOKALE DESIGNERE: Lokal mote fra Logic Clothes! Foto: Runar Larsen

35-åringen er uavhengig designer og gründer, og et godt eksempel på nye tider i Kyiv – en by som flommer over av kreativitet og skaperkraft i en vanvittig kontrast til situasjonen for bare få år siden.

LES OGSÅ: 10 TURER SOM LYSER OPP HØSTMØRKET

Forandring fryder

Endringene har ikke oppstått over natta, og det var heller ingen selvfølge at opprørene mot Viktor Yanukovych skulle bli et veiskille for millenniumsgenerasjonen i Ukraina.

UTSIKT: Utsikt over St.Andrew´s-kirken. Foto: Runar Larsen

Den tidligere presidenten ønsket å knytte sterkere bånd med Russland heller enn å fullføre planlagte forhandlinger med Den europeiske union.

Dette skapte en bølge av demonstrasjoner, kjent som «Euromaidan» – og etter hvert presidentens fall i 2014.

LES OGSÅ: GØTEBORGS 10 BESTE MATOPPLEVELSER

– Mange mistet jobbene sine, og de økonomiske mulighetene var svært begrenset. Jeg var redd. Det var tunge dager, minnes Tatiana Kochur som mistet jobben som profesjonell danser i kjølvannet av at byen var i en metamorfose.

Så skjedde ting raskt. 
– Jeg er født i Sovjetunionen, men forsto aldri helt at jeg er ukrainsk. Dette skapte en ny identitet, sier hun.

Det begynte med fordommer, men utviklet seg raskt til stolthet.

Ukrainsk design hadde aldri vært høyt aktet, men som vordende klesdesigner skjønte Tatiana at tidene var i endring. Innledningsvis handlet etterspørselen om enkle skjorter med landets flagg som en slags akutt patriotisme, men i dag er den generelle entusiasmen for lokale produkter stor.
– Det handler mye om selvtillit. Endelig har vi skjønt at vi kan realisere drømmene våre, smiler Tatiana Kochur.

En vakker by

GATEKUNST: Kul gatekunst i Kyiv. Foto: Runar Larsen

Det kommer ikke an på øyet som ser, men hvor blikket festes. Kyiv – også kjent som Kiev – er i sannhet en broket skjønnhet. 


Vi blir med Oleg Malakhovsky på en gatevandring på tvers av sentrum.
– Det gjenstår mye, men mulighetene er endeløse, sier den 50-årige translatøren og guiden mens vi spaserer gjennom det urbane landskapet.

LES OGSÅ: HIPSTORISKE ATHEN

Utkikkspunktet 210 trappetrinn opp i klokketårnet til St. Sofia-katedralen er en god introduksjon til den ukrainske hovedstadens bybilde. På den ene siden: Stalinistisk arkitektur og gigantiske leilighetskomplekser som et evig symbol på tiden under Sovjetisk styre. Men like viktig: 1000 år gamle katedraler med forgylte kupler, moderne gatekunst og hippe nabolag – synlige bevis på landets stolte historie så vel som nye tider. Pinchuk Art Center har hatt utstillinger av internasjonalt artister som Damien Hirst og Andreas Gursky, og som et flaggskip for samtidskunst har det gitt byen en ny kulturell dimensjon.

VAKKER BY: Kyiv er en oversiktlig og vakker by. Foto: Runar Larsen
LES OGSÅ: STRANDHOPPING I LA LA LAND

Kyiv er en oversiktlig og behagelig by, særlig for den som liker å ta beina fatt. Uavhengighetsplassen (Maidan) er et naturlig sentrum, men herfra er det gangavstand til de mest interessante bydelene og attraksjoner. Som et motstykke til nyhetsbildene du kanskje husker fra Oranjerevolusjonen i 2004 og Maidan-opprøret i 2014, er det en svært god stemning på den avlange plassen.

I sommerhalvåret er det nærmest festivalstemning når de tallrike fontenene hver kveld danser i takt med klassisk musikk, gamle rockeklassikere og moderne pop som dundrer ut fra høyttalerne.

SOMMER I KYIV: Festivalstemning på Uavhengighetsplassen. Foto: Runar Larsen

Kyivs brede hovedgate Khreshchatyk samler både musikere og dansere, og byens svar på Karl Johans gate er et yndet sted for å se og bli sett, shoppe, spise og spasere. Til solnedgang er det best å finne veien til den nye gangbroa opp ved Peoples’ Friendship Arch – hvorfra det er panoramautsikt over elven Dnepr og de hvite sandstrendene på øya Trukhaniv – midt i byen.

– Vi var fanget i ingenmannsland, og beveger oss nå raskt framover. Det er en langt varmere stemning her nå, mer frihet i både handel og ytring. Men det er umulig å spå hva framtiden vil bringe. Forhåpentligvis mer modernisering. Det trenger vi, sier Oleg.

Mellom øst og vest

Det ikke lett å bli klok på Ukraina, et land med lang historie som en del av Sovjetunionen og delvis annektert av Russland (Krim) – men med blikket stadig mer vendt mot vest. Europas nest største land i areal (etter Russland) blir sjelden hyllet som et attraktivt reisemål, men med både kystlinje mot Svartehavet, stolte tradisjoner med vinproduksjon og ikke minst en rekke smellvakre historiske byer er potensialet utvilsomt tilstede.

For mange nordmenn vil den nye direkteruten fra Oslo til Kyiv fungere som vinnerloddet til en ny storbyfavoritt. 

DESIGNHOTELL: Manna Design Hotel er med på å gjøre byen trendy. Foto: Runar Larsen

Prisnivået er lavt – men attraksjonene er mange, til tross for den relativt beskjedne turistmengden. Om du sliter med skrifttegnene i det ukrainske alfabetet, er det alltid mulig å få hjelp på engelsk.

Spesielt den yngre generasjonen er imøtekommende og synlig stolte dersom du gir uttrykk for at du trives i byen deres. 

Det koker

Det er det all grunn til. Særlig om du er glad i god mat og drikke; viktige ingredienser i en vellykket langhelg. Det koker nemlig i restaurantbransjen i Kyiv. Hver uke åpner et titalls nye spisesteder.

DET KOKER I KYIV: Smakfull mat på Kanapa restaurant. Foto: Runar Larsen

Noen mislykkes, andre etablerer seg som kulinariske flaggskip i en by ikke akkurat kjent som en gastronomisk høyborg.

COCKTAILS: Stilige drinker på Loggerhead bar. Foto: Runar Larsen


– Det fantes «fancy» restauranter tidligere også. Men da var det stort sett steder hvor fiffen kunne vise fram sine kostbare klær i stilige lokaler, drikke dyre drinker og spise ordinær mat, sier Maria Banko (29).



Hun er markedsansvarlig for Dima Borisov Family Restaurants, en kjede med nærmere 100 spisesteder i porteføljen – og stadig ekspanderende i sjangre fra trendy internasjonalt til moderne lokalt. Vi møtes på Chicken Kyiv, hvor byens mest kjente matrett har hedersplass på menyen.

LES OGSÅ: KØBENHAVNS 10 BESTE MATOPPLEVELSER

Trend møter tradisjon er blitt en suksesshistorie. Det ville vært utenkelig inntil få år siden.

Hvorfor skulle man gå ut å spise med mindre det var en større anledning?

Chicken Kyiv

Tidene har endret seg. I dag er det kvalitet som gjelder. En smørblid kelner dukker opp med den panerte kyllingen, servert på håndlaget keramikk med lokalt design. Det er klassisk Ukraina, men med en moderne tvist.
Kyiv har alt. Tradisjonelle museum, moderne kunst, pulserende storbyliv og en pulserende undergrunnsscene. Kafekulturen blomstrer, vi har stilige cocktailbarer og et evig tilskudd av nye restauranter. Forrige måned åpnet det 50 nye spisesteder, bemerker hun – og legger til at det er byens innbyggere som avgjør hvilke som har livets rett.

GALLERI: På kunstvandring på Pinchuk Art Center. Foto: Runar Larsen

For sånn skal det være i en moderne, dynamisk storby.
– Noen sammenligner byen med Berlin. Andre mener den minner om New York. Det viktigste er at vi har kommet langt som Kyiv. Og kvaliteten blir bare bedre. Det er spennende tider, slår Mari Banko fast.
Kyiv er ikke en by bygget for turister.

LYST TIL Å FÅ MAGASINET REISELYST RETT HJEM I POSTKASSEN? BLI ABONNENT!

Det er likevel et utmerket sted for den som jakter urbane gleder. Med sine forgylte kupler, gylne drinker og moderne kunst er det lurt å la seg friste før hordene finner veien til Europas heteste storby.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN