Strand med stripete parasoller.
Strender så langt øyet kan se. Foto: Mari Bareksten

Det er litt som å se Bambi på isen, men de tynne rådyrsbeina er byttet ut med menneskeben som prøver å finne balansen på fire langsgående hjul. Omgivelsene er også ganske annerledes. I den ikoniske strandbyen på USAs solrike vestkyst er det verken speilblanke innsjøer eller snødekte trær, men evig sommer, milevis med strender og vaiende palmer. 

LES OGSÅ: SLIK PLANLEGGER DU USA FERIEN

Ut på tur

Rulleskøytene er våre for dagen og etter noen klumsete treningsrunder er vi klare for å dra på oppdagelsesferd. Englene og drømmenes by har kilometer på kilometer med strandlinje og siden metropolen er såpass stor at den bør oppleves i bruddstykker har vi valgt å holde oss langs kysten, langt unna de eviglange bilkøene byen er kjent for. 

Mann og dame med longboard poserer for kamera.
Kayla Garcia (22) og Aidan Belleau (23) elsker den avslappende stemningen langs kysten av LA og drar ofte på tur med longboards.

Her hvor finkornet sand møter myke surfebølger får man fortsatt følelsen av å være i en storby, men slipper kjas og mas. Den varme solen skinner om kapp med det fargerike solcelledrevne pariserhjulet på Santa Monica Pier, mens en salig blanding av bohemske hippier, pene veltrente kropper og klønete turister ruller forbi på longboards og rulleskøyter. Mange er her for å oppfylle drømmer om et liv i filmbyens glamorøse manesje, andre har allerede fått dem knust. Resten av oss er i feriemodus. 

Strandhopping

Langs byens strandlinje strekker det seg en 35 kilometer lang asfaltert sykkelsti, kalt «The Strand». Dermed er det veldig enkelt for turister å utforske byens kyst – enten på rulleskøyter, fra sykkelsetet eller på en av de nye elektriske sparkesyklene som har erobret Los Angeles. 

Folk på sparkesykkel i solnedgang.
Marvin Braude Bike Trail, bedre kjent som «The Strand» strekker seg 35 kilometer langs kysten og går forbi ikoniske steder som Santa Monica Pier, Venice Beach og Marina del Rey. De nye elektriske sparkesyklene har tatt byen med storm. Foto: Mari Bareksten

Ruller du hele veien fra Will Roger Beach til Torrance Beach i en etappe vil det ta deg mellom én og to timer, men da går du også glipp av mye morsomt på veien.
Mens Santa Monica er sofistikert og familieorientert og kan friste med fornøyelsespark, flust av restauranter og store shoppinggater, er alternative Venice Beach full av gateartister, spåkoner, muskelbunter og hippier. 

Malibu farm skilt.
Malibu Farm har et trendy «farm-to-table»-konsept.

Supertrendy Abbot Kinney Boulevard er på sin side hipsternes svar på Rodeo Drive, hvor vegetarrestaurantene ligger side om side med nisjebutikker som selger flagrende boho-kjoler og kule interiørartikler. 

Marina del Rey er kjent for sin flotte og store havn full av luksuriøse yachter og seilbåter, mens lenger sør finner man mer rolige strender som Manhattan og Dockweiler Beach. Malibu nord for Santa Monica er det ikke mulig å «rulle» til, men tar du en Uber eller taxi er du der på et drøyt kvarter. 

Dette er de rikes lekegrind, med luksuriøse strandhus, ikoniske surfestrender og fjonge restauranter som Nobu, Duke´s og Malibu Farm. Los Angeles´ strandstrekke er like mangfoldig som det er legendarisk. 

Gatebilde fra Venice i Los Angeles
Venice er et av Los Angeles´ mest fargerike nabolag. De aller fleste hipsterne finner du langs Abbot Kinney Blvd, som er kåret til USAs kuleste kvartal. Pass også å ta bilde foran Venice-skiltet, som henger over et gatekryss langs Windward Avenue. Foto: Mari Bareksten
SOMMERENS 15 BESTE MINIFERIER

Fra Santa Monica til Venice

I det vi skøyter ut på den ikoniske «boardwalken» rett ved siden av Santa Monica Pier føles det litt som vi er statister i en Hollywood-film. De velkjente omgivelsene har vært kulisser for uendelige tv-serier og filmer – fra klassikeren Forrest Gump til sykkelpolitiserien Pacific Blue. Nede på stranden står de lyseblå livvakthusene, kjent fra Baywatch, og når vi ruller forbi terrassen til det fasjonable strandhotellet Shutters on the Beach sitter fiffen og spiser fra store skalldyrfat og skåler i californisk hvitvin. 

Venice beach i solnedgang.
Venice beach i solnedgang.
Dame med øl på kafe.
I Venice finner man både hippe spisesteder og kul gatekunst.

Kontrasten blir derfor ekstra stor når vi fortsetter inn på gågata i Venice Beach. Bydelens mange hjemløse har innkvartert seg på fortauet, og byr på både rappeoppvisninger og danseshow. Andre selger selvlysende eksperimentell kunst. I skateparken over alle skateparker konkurreres det om å gjøre de feteste triksene, og på Muscle Beach står nåtidens Schwarzeneggers og flekser om kamp. Husveggene er dekorert med fargerik gatekunst og på balkongene sitter spåkonene klare for å gi deg en sniktitt inn i fremtiden. 

Knuser drømmer

– Det er veldig mange aspirerende skuespillere som kommer for å få fremtiden sin spådd, men vi er alltid ærlige. Vi vil jo ikke lyve, men vi vil heller ikke knuse drømmene deres, sier Carol Marino (57) og forteller at hun har lest hender på Venice Beach siden 80-tallet.   

Røkelsen ligger som en tynn sky i luften og det lille steinbordet er full av lyserosa rosenkvarts. Den imøtekommende spåkonen har også vært vitne til Venice´ forvandling fra å være et område preget av mye kriminalitet til å bli en hipp og kreativ lekeplass hvor «startups» som Snapchat utviklet seg til å bli en av verdens mest populære apper. Selv om det fortsatt er mange hjemløse i deler av bydelen er Venice anno 2019 et av de hotteste nabolagene i Los Angeles. Også på matfronten. 

Avocadotoast og salvievann

USAs nest største by var lenge regnet som en kulinarisk katastrofe, men er i dag en av verdens mest spennende matbyer. Vi tar derfor av oss rulleskøytene en stund, for å bli med Secret Food Tours på matvandring. Og første stopp ligger rett ved de venetianske kanalene, hvor Venice ble grunnlagt i 1905.

Meksikansk mat.
LA er et av de beste stedene å spise mexikansk utenfor Mexico.

– Dette er bakgrunnen til at Venice har fått sitt navn, sier matguiden Chris (27) og peker mot de vakre kanalene innrammet av sjarmerende trehus med frodige blomsterhager. 

Mens den matglade guiden gir oss en innføring i nabolagets historie, mumser vi i oss byens beste enchilada fra restauranten El Tarasco. LA er nemlig også et av de beste stedene å spise meksikansk mat utenfor Mexico. 

Det var den unge tobakkbaronen Abbot Kinney som grunnla Venice og bygde opp byen rundt de vakre kanalene. Det er derfor naturlig at han har fått en gate oppkalt etter seg.

– GQ Magazine har kåret Abbot Kinney Blvd til det kuleste kvartalet i USA, sier matguiden og røper at han personlig foretrekker tacos og enchilada fremfor avocadotoast og salvievann. 

– Jeg ser ikke helt poenget med å betale for vann med en grønn dusk i, ler han. 

LES OGSÅ: FLORIDA KEYS
Surfer og retro Volkswagen.
Med strender så langt øyet kan se, er LA et supert sted for surfing.

Hipp, hippere, hippest

Det er nok ikke alle influenserne som sitter på de trendy vegetarianske fortauskafeene og fotograferer måltidet sitt enige i. Her ser det ut som alle har kledd seg for en Instagram-post, enten de har på seg flagrende kjoler eller en filthatt med fjær. 

– Vi kaller dem «fobos», ler Chris og forklarer at forkortelsen står for «fake bohemians». 

I tillegg til å huse byens kuleste folk og noen av de beste vegetarianske restaurantene, er Abbot Kinney Blvd også stedet for å shoppe unike skatter signert lokale designere. Og hver lørdag er det kreativt marked i parken like ved. 

Second-hand marked.
Hver lørdag kan du besøke det kreative markedet Artists & Fleas i en park nærme Abbot Kinney Blvd, hvor du kan handle kult design fra turkise folkevogner og redesignet second-hand

Selv om matguiden vår verken er fan av «fobos» eller avocadotoast, er han veldig begeistret «cronuts». 

– Blandingen mellom doughnut og croissant er genial, sier han og deler ut hybridgodbiten foran en av byens mest fotograferte vegger. 

Par foran lovewall
Pass også på å ta et bilde foran #lovewall, signert gatekunstneren James Goldcrown.

#lovewall er som navnet tilsier en vegg full av hjerter, undertegnet gatekunstneren James Goldcrown og et selvklart fotomotiv i hipsterland. Det blir altså en sukkersøt avslutning på den kulinariske vandringen.

FLERE SAKER FRA USA
Drinker
Nyåpnede Élephante i Santa Monica serverer innovative drinker. Foto: Mari Bareksten

Solnedgang i Santa Monica

På med rulleskøytene igjen! Det nærmer seg solnedgang og da er det spesielt et sted vi vil være. Takterrassen til Hotel Erwin på Venice Beach har lenge vært det beste stedet for å se solen gå ned bak Stillehavets uendelige horisont, men nå har baren fått en konkurrent. Élephante i Santa Monica er blitt den heteste baren langs den berømte strandlinjen. Takterrassen er dekorert i balinesisk stil og er det nyeste tilskuddet til den kjente restauratøren Nick Mathers. Åpningsfesten hadde flere kjendiser på gjestelisten. 

Menyen inneholder innovative cocktails med ingredienser som lokal «farm-to-bar» aloe vera-likør, meksikansk agavebrennevin, appelsinoljer og rensende kullpulver. 

Baren er full av unge og håpefulle som fantaserer om å bli neste års celebriteter. 

Alt er mulig i drømmenes by.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN