Sveriges største by er et eldorado for «foodies». Her finner du billige gourmetopplevelser, havets deiligste delikatesser, trendy «streetfood» og verdens største kanelbolle.

GØTEBORGS 10 BESTE MATOPPLEVELSER
Sveriges største by er et eldorado for «foodies». Her finner du billige gourmetopplevelser, havets deiligste delikatesser, trendy «streetfood» og verdens største kanelbolle.
Foto: Lars Ardarve AB/ Restaurant Gabriel (t.v), iStock (t.h)
57.70887, 11.974559999999997
1. Mathallen
I hjertet av Gøteborg ligger Sveriges eldste mathall, som er 130 år i år. Den ble oppført i 1889 av en av Sveriges fremste jugendarkitekter, Hans Hedlund. I Stora Saluhallen finner man i dag alt som kan mette en kvalitetsbevisst «foodie», fra levende krabber til deilig ost og håndlagde sjokoladepraliner. Mellom mathallens vegger finnes det utrolig mye matkunnskap og alle er spesialister på sitt felt. I butikkene, som ofte har vært drevet i generasjoner, får du råd om hvordan råvarene skal tilberedes og hvor delikatessene kommer fra. Den eneste butikken som har vært her siden starten er Hugo Ericson Ost, som gjerne byr på smaksprøver av svensk prästost!
MER INFO:
Stora Saluhallen ligger midt i hjertet av Gøteborg på Kungstorget. Åpen fra 09.00 -18.00 i ukedagene og 09.00 -16.00 på lørdager.
Foto: Runar Larsen
57.70376359999999, 11.96828759999994
2. Sjokoladedronningen
Er du en sjokolademoms? Da må du sjekke ut Flickorna Kanold, som er en sjokoladeelskers våte drøm. Jeanna Kanold startet å produsere sin egen sjokolade i 1998. På den tiden var det ingen i Sverige som kjente til kvalitetssjokolade. Men etter at filmen «Sjokolade» kom i 2001 eksploderte salget av fin hjemmelaget sjokolade, og i dag er hennes sjokoladeproduksjon i Stora Saluhallen nærmest blitt en turistattraksjon. Her kan du se hvordan eksklusive sjokoladebiter blir til – fra praliner med pasjonsfruktsmak og geitost til kandisert ingefær dyppet i mørk sjokolade. Jeanna Kanold har også gitt ut en bok, med oppskrifter på hvordan man kan lage de fløyelsmyke pralinene selv.
MER INFO:
Butikken og sjokolademakeriet i Stora Saluhallen er åpent fra 09.00 – 18.00 i ukedagene og til 16.00 på lørdager.
Foto: Mari Bareksten
57.7032304, 11.965529199999992
3. Ut mot havet
Sjömagasinet er en av de kulinariske flaggskipene i Gøteborg. Restauranten serverer førsteklasses sjømat i historiske lokaler nesten helt ute ved Götaelvens utløp. Om du tar rutebåten Älvsnabben fra sentrum, får du et nytt perspektiv på byen. Det er mye av Gøteborgs historie som handler om industri, men det er først når du er ute på vannveiene at du skjønner hvor viktig sjøfart og fiske har vært i havnebyen. Vel framme på Stenpiren er det klassisk sjømat som gjelder. Firerettersmeny med blåskjell, havkreps og fisk pluss dessert koster kr 950 per pers. Sjömagasinet kan også diske opp med skalldyrtallerken – perfekt i solveggen utenfor restauranten på varme dager.
MER INFO:
Ta båten fra Stenpiren og til Klippan. Derfra er det en kort spasertur til Sjömagasinet. Åpent for lunsj og middag tirsdag-lørdag.
Foto: Runar Larsen
57.6916618, 11.909173199999941
4. Feskekörka
Gøteborg har alltid vært sterkt knyttet til havet, både som Nordens største havn og sentrum for sjømat. Inne på Feskekörka har det blitt handlet med sjømat siden 1874, i det katedral-lignende bygget som ble tegnet av Gøteborgs statsarkitekt Victor von Gegerfelt. «Fiskekirka» rommer også to spisesteder, deriblant restaurant Gabriel. Dette er på mange måter alteret inne i kirka, og med en verdensmester i østersåpning (!) på laget er det stedet for å nyte havets delikatesser. Begynn med et fat østers fra Grebbestad, og fullfør måltidet med Gabriels fiskesuppe eller grillet havkreps. I Feskekörka smaker sjømaten himmelsk!
MER INFO:
Restaurant Gabriel er åpent fra tirsdag til lørdag. Selve Fiskekörka har fiskehandlere med alt fra ferske reker og salater til skjell og fisk alle dager bortsett fra søndag.
Foto: Runar Larsen
57.7010484, 11.957755899999938
5. En fika i Haga
Med sin karakteristiske blanding av mursteinshus, trehusbebyggelse og bilfrie gater er Haga utvilsomt Gøteborgs mest idylliske nabolag. Mange kommer hit for å handle lokal design og vintageklær på Haga Nygata, men det er en enorm søtsak som er Hagas kulinariske stjerne. På bakeriet Husaren serveres nemlig byens mest kjente bakverk og selve symbolet på å ta en «fika» i Gøteborg. Hagabullen er for ordens skyld stor som en stekepanne, og den legendariske kanelsnurren er nærmest som et helt måltid i seg selv. Her er det lov å dele! Husaren har også andre gode søtsaker, samt et godt utvalg «smörgås» og passende drikke. Etterpå kan du brenne av noen kalorier ved å gå opp til Skansen Kronan, hvorfra det er panoramautsikt over hele byen.
MER INFO:
Café Husaren i Haga Nygata 28 har åpent hver dag fra 8-20.
Foto: Runar Larsen
57.6984317, 11.959912499999973
6. Streetfood
Som enhver storby med respekt for seg selv har trenden med mobile kjøkken også inntatt Gøteborg. I Magasinsgatan har nydelige Jinx hatt permanent tilholdssted den siste tiden. Her får du det de selv kaller «bastardized Asian street food», som i praksis er asiatiske spesialiteter med et ørlite preg av Skandinavia. Det er også en rekke andre mobile matboder i byen, med alt fra svenske spesialiteter som sild og potetmos signert Ove´s Food Truck til pubmat fra The Hatch. Hold også nese og øyne åpne for Jammin Jamaican Soul Food, koreanske Kombe og Planet Vega på Kungstorget.
MER INFO:
Jinx har fast tilholdssted i Magasinsgatan 17. Hver lørdag samles mange av byens rullende gatekjøkken på Lindholmen Street Food and Design Market.
Foto: Runar Larsen
57.7077599, 11.938286500000004
7. Stjerner i sikte
Til tross for sin begrensede størrelse har Gøteborg hele seks restauranter med stjerner i den anerkjente Michelin-guiden. På SK Mat og Männsikor kan du spise stjerne-pyntet mat i avslappende omgivelser – uten at det koster skjorta. Stefan Karlssons prisbelønte restaurant har fokus på svenske råvarer i sesong, en uformell stil og førsteklasses gourmetopplevelser: Rettene ferdigstilles av kokker i et åpent kjøkken midt i restauranten. Det er mulig å kjøpe enkeltretter, men med fireretters smaksmeny for bare 650 kroner er det verdt å la mesterkokkene bestemme hvor matreisen går.
MER INFO:
SK Mat og Människor har åpent mandag-lørdag fra 17.00. Bestill bord på forhånd. Øvrige Michelin-restauranter: Koka, 28+, Upper House, Thörnströms Kök og Bhoga.
Foto: Runar Larsen
57.69712320000001, 11.983078999999975
8. Mat med utsikt
Heaven 23 i toppen av Gothia Towers er kjent for sitt gigantiske rekesmørbrød. Tårnet ligger tvers av veien fra Liseberg. Ta heisen opp til den luftige restauranten og bestill et rekesmørbrød. Da er det greit å være sulten: «King Size Delux» er Göteborgs heftigste; som et lite fjell av ferske reker toppet med løyrom på skikkelig rugbrød er dette alt annet enn en lett lunsj. Men det er lov å ta seg god tid; her har du utsikt over hele byen. Om en «mäcka» til 265 kroner blir for mye av det gode, har restauranten også andre svenske klassikere på menyen, samt salater og lettere retter. Dette er også et fint sted for en kveldsdrink, og i baren spiller DJ-er om kvelden hver fredag og lørdag.
MER INFO:
Heaven 23 i Gothia Towers har åpent for lunsj mellom 12 og 14.30. A la carte-meny fra klokken 18.
Foto: Runar Larsen
57.69746360000001, 11.98852080000006
9. Godt i glasset
Dosa Ivanov ble kåret til verdens beste bartender for tre år siden, og den svenske mixologisten står til daglig bak baren til Clarion Hotel Post i hjertet av byen. Vinnerdrinken Grand Horizon står ikke alltid på menyen, men spør du den hyggelige bartenderen så fikser han garantert en variant av den prisvinnende rom-cocktailen. Herfra er det kort vei til franske vibber og stilige drinker på Bar Amuse inne på Hotell Pigalle, mens Hotel Riverton har en skybar med fenomenal utsikt. Ellers er Magasingatan stedet for å gå fra bar til bar. Puta Madre, Brewers Beer Bar og Basque har alle sin særegne stil – og god stemning.
MER INFO:
I baren innenfor dørene til Clarion Hotel Post kan du nyte drinker laget av en verdensmester hver dag.
Foto: Runar Larsen
57.70783129999999, 11.974660099999937
10. Naturlig gourmet
Det er fort gjort å gå forbi det beskjedne lokalet til Natur, men inne i den hyggelige nabolagsrestauranten er det lett å la seg begeistre. «Från hjärtet och ibland från vettet» er mottoet til spisestedet, hvor en hel vegg med naturviner setter stemningen. Dette er edle dråper produsert uten tilsetningsstoffer, og en skikkelig trend i moderne ønologi. Rettene på Natur bærer også preg av bærekraftig fokus: Her får grønnsaker hovedrollen, og rødbeter brukes for eksempel som et fint alternativ til kjøtt. Men også kortreist kjøtt og fisk har plass på menyen. Natur er for øvrig «søsterrestauranten» til Bord 27. Om du er opptatt av naturvin, bør også Bar Centro stå på listen.
MER INFO:
Natur i Geijersgatan 12 har treretters «kokkens valg» for kr 425.
Foto: Runar Larsen
57.70887, 11.974559999999997
LES OGSÅ:
– HIT FLYR DU DIREKTE I VINTER
– 10 TIPS TIL LONDON FOR DEN KRESNE
– 10 EVENTYRLIGE OVERNATTINGSSTEDER
Foto: Ida Anett Danielsen
37.9838096, 23.727538800000048Relaterte artikler

Vintage i København
Med alt fra luksusvesker til ikoniske designerklær og klassiske møbler fra en tid som var – her er de beste butikker, hotell og stoppesteder for vintagefans i København.

Smaken av Zimbabwe
På denne restauranten i Victoria Falls kan du spise så mye du vil, med god samvittighet.

Mote og safari i Nairobi
Kenyas hovedstad har kanskje et dårlig rykte – men en desto mer overraskende virkelighet. Nairobi slår hull på myter og serverer både gode smaker og ville opplevelser.

Sjø og sjarm i Geneve
Her får du innsidernes tips til Genève!

Historisk bakverk
Frankrike er kjent som croissantens hjemland, men i den polske byen Poznan har en spesiell utgave av bakverket fått eget museum.

Mini-Frankrike midt i Karibia
Den knøttlille fransk/nederlandske øya ryktes å være den beste kulinariske destinasjonen av alle De vestindiske øyene.