En ny dag i Afrika. Løvinnen slikker seg rundt den blodige kjeften, løfter seg opp med forbeina og gjesper. En halvspist gnu ligger igjen midt på sletten, men den store katten er mett. Flokken med ­marabustorker rykker stadig nærmere; nå er det fuglenes tur til å spise frokost. 100 meter unna trekker et par dusin sebra mot et vannhull. De nærmer seg nervøst, vel vitende om at sultne krokodiller kan skjule seg i det brune vannet. Skyskraperne rager over giraffene som spiser fra akasietrærne, antilopene hopper lettskremt forbi. Og er det ikke et stumpneshorn vi ­skimter i det fjerne?

BYLØVER. Det er svært gode sjanser for å se løver i storbyens overraskende spennende ­nasjonalpark. Foto: Runar Larsen

Akkurat samtidig tar en turist sitt første svømmetak i bassenget oppe på takterrassen til luksushotellet Emara Ole Sereni knapt en kilometer unna. Hun nyter godt av storbylivets gleder, og aner ingenting om dramaet som utspiller seg nede på den gressdekte sletten i storbyens randsone i sør. Kanskje planlegger hun en dag med shopping i storbyens stadig ekspanderende utvalg av design og mote, gjør seg klar for utflukter til historiske severdigheter eller bare slår i hjel tid før det er lunsjservering på trendy spisesteder i sentrum. 

LES OGSÅ: NYTT BLIKK PÅ MASAI MARA

ET HODE HØYERE. Dyrelivet i Nairobi nasjonalpark er som på savannen. Bortsett fra at akkurat her tårner skyskraperne i bakgrunnen. Foto: Runar Larsen 

Safari og storby

Tre timer etter at flyet mitt landet på Jomo Kenyatta internasjonale lufthavn sitter jeg med en kopp kaffe rett ved det samme bassenget og skuer ut over Nairobi nasjonalpark – vel vitende om at både løver og neshorn vandrer gjennom landskapet. Safarien ga en pangstart på oppholdet i Nairobi, hvor altså storby og safari går hånd i hånd. 

– Kenya er det eneste landet i verden hvor hovedstaden har ville dyr, omtrent i bakhagen, smiler Vicky Kihoro og forklarer at nasjonalparken har de fleste artene vi kjenner fra Afrika bortsett fra elefanter.

Kenya er det eneste stedet i verden hvor hoved­staden har ville dyr, omtrent i bakhagen

Selv om Vicky har bodd i Nairobi hele livet, hører det med til sjeldenheten at hun tar turen inn i nasjonalparken. Det gjelder visstnok også de øvrige innbyggerne.

– Gjerdet mot storbyen gjør at dyrene ikke kommer i konflikt med mennesker. Men det er ikke mange år siden det var vanlig å se løver på hovedveien rett ved flyplassen. Likevel blir ganske mange overrasket – selv de lokale – over hva de ser på en enkel gamedrive, sier damen som jobber for Destination Africa og vil vise meg Nairobi litt utover de mest typiske severdig­hetene.

EKTE METROPOL. Nairobi er ingen estetisk nytelse, men storbyen er spekket med fargerike lunger og spennende 
attraksjoner – som Nairobi Street Kitchen. Foto: Runar Larsen

Et dårlig rykte

Det skal vise seg at opplevelsene står i kø – men i langt mer positiv grad enn jeg hadde sett for meg. Kenyas hovedstad har ikke akkurat solt seg i glansen av et godt rykte som ettertraktet reisemål. Økenavnet «Nairobbery» ble nærmest som en etablert sannhet og en unyansert definisjon på 90-tallet; dette var byen du ikke skulle tilbringe mer tid i enn nødvendig. De fleste reiser til Masai Mara eller andre nasjonalparker så fort som mulig, til en viss grad blendet av frykten for hva som skjuler seg i den urbane jungelen hvor trafikkbildet fortsatt kan gi hodepine. Og akkurat som i hvilken som helst storby av samme dimensjon finner du lurendreiere og skurker i skyggen. Men det er solsiden som gjelder denne dagen. Og da hjelper det å få gode råd; dette er ingen by hvor du vandrer håpefullt gatelangs uten en plan. Vi har en plan. Smilene sitter løst, stemningen er god.

Foto: Runar Larsen

LES OGSÅ: SERENGETI PÅ BUDSJETT

Grytekluter av jeans

– Pulserende og spennende. Fargerik og morsom, beskriver Marcy Korir.

Hun er markedsansvarlig ved Sandstorm, en av flaggskipene innenfor Nairobis levende design- og motescene og en del av designkollektivet Opportunity Factory, ikke langt fra Karen Blix museet i bydelen Karen. Dette er et godt eksempel på en by i utvikling, hvor gamle tradisjoner vedlikeholdes samtidig som nyvinningene skyter fart.

– Veskene lages av teltduker. Stoffet var opprinnelig produsert for lodger på savannen, men nå er det kvalitetsdesign av vesker og bager som gjelder, forklarer Marcy og forteller om en møysommelig prosess fra tekstil til ferdig produkt.

BRUKSKUNST. Keramiker Elisabeth Natul Enge fra ENN Ceramics lager håndlaget bruks­kunst og smykker i studioet vegg i vegg med Opportunity Factory i bydelen Karen. Foto: Runar Larsen

Veskene lages av teltduker. Stoffet var opp­rinnelig produsert for lodger på savannen

– Alt gjøres for hånd. Og alle produktene lages akkurat her, sier hun.

Shopping og Kenya gir gjerne assosiasjoner til masaienes fargerike armband, akvareller med motiver fra savannen og utskjæringer i tre. Dette er fortsatt relevant for den som jakter suvenirer fra Afrika, men i moderne Nairobi finnes det også design og mote på lik linje med andre internasjonale metropoler. Ikke minst er det mye bra brukskunst.

– Her er noen eksempler: Grytekluter av gjenbrukte jeans. Og der har du armbånd med resirkulert glass, fortsetter Marcy.

– Endringen i Nairobi skjer gradvis, og til det bedre. Det handler kreativitet og stolthet, sier hun.

LES OGSÅ: AFRIKAS BESTE SAFARIER

Moteuke i slummen

Det bor nesten fem millioner mennesker i byen som først ble etablert midt i et øde sumplandskap på 1900-tallet, som en del av de britiske kolonistenes jernbaneutvikling mot ­Uganda. I dag er det en metropol på godt og vondt, blant annet med Afrikas nest største slumområde. Men selv her blomstrer det av kreativitet. I 2022 ble den første versjonen av Kibera Fashion Week gjennomført, i et prosjekt hvor designere fra vanskelig kår får en arena. Målet med moteuka er å skape en plattform for fremadstormende designere fra Kibera slik at de kan vise sitt talent for et internasjonalt publikum, men også fremme etisk og bærekraftig mote og utfordre den etablerte motebransjens mer omdiskuterte sider.  

Skal du spise god mat i Kenya? Sett av nok tid i hovedstaden

Det er også muligheter for å stifte bekjentskap med hverdagen i Kibera. Såkalte «slum tours» er populære, men også et omdiskutert tema – så du må nesten selv vurdere om det bør stå på planen.

SKÅL!: Hero på toppen av Village Market i Gigiri fikk hederlig omtale i fjorårets kåring av verdens 50 beste barer. Foto: Runar Larsen

Mat og drikke

Det hersker derimot ingen debatt om Nairobis kulinariske fortreffelighet. Skal du spise god mat i Kenya? Sett av nok tid i hovedstaden. Håndbrygget kaffe fra Wasp & Sprout, en kald drink i stilige lokaler på speakeasybaren Hero, japanske lekkerbiskener på INTI – eller hva med en helaften i legendariske Carnivore? Jeg har fått tips om et ganske nytt konsept i Westland. Nairobi Street Kitchen har adoptert storbytrenden hvor gatekunst og industri møter internasjonal gastronomi. Restaurantene holder til i alt fra campingvogner i retrostil til containere dekorert med graffiti. Det kunne vært i Shoreditch i London eller Kreuzberg i Berlin, men dette er altså Nairobi. Jeg bestiller steinovnspizza. Det skjer noe hele dagen, konseptene er alltid i endring. En ansatt rydder bort bord og stoler så fort jeg har spist ferdig.
– Det er salsakveld her i kveld. Da blir det skikkelig fest. Kommer du?

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN