01. Isfjord Radio
Svalbard

Isfjord Radio er et avsides og eventyrlig overnattingssted, kun tilgjengelig med scooter eller hundeslede om vinteren. 

Foto: Alex Mazurov

Det er som å dra på sporet av de gamle polarheltene. Med ivrige trekkhunder eller scooter som motor går ferden inn i urørt landskap, gjennom isbjørnens rike – og helt ut til en nedlagt radiostasjon, tidligere en viktig kommunikasjonssentral for skipsfarten i Nordishavet. Isfjord Radio drives av Basecamp Explorer, og har stilig luksus, 22 rom, badstue og gourmetoppevelser i verdensklassen – milevis fra nærmeste sivilisasjon.

Mer info: Reis til Isfjord Radio (basecampexplorer.no) med hundeslede eller scooter. 2-dagers snøscootertur til Isfjord Radio fra Longyearbyen koster fra kr 12 000 per pers.

02. Glød Explorer
Alta

Sov søtt med utsikt mot trekroner og nordlys. «Glampingteltene» til Glød ­Explorer har peis, bad og myk dobbeltseng. 

Foto: Runar Larsen

Det er ikke bare ski og scooter som får folket ut i naturen i Finnmark. I Alta preppes det sykkelløyper gjennom hele vinteren, og hos Glød Explorer kan du leie både «fatbike» og telt. Et perfekt utgangspunkt for å utforske daler og vidder. Teltene er for ordens skyld av den komfortable sorten, med parkett på golvet, eget bad, deilig dobbeltseng og fri utsikt mot eventyrskog og himmelen. Med tykke dekk og tynne teltvegger er grunnlaget lagt for både aktive opplevelser og behagelig dager i Alta.

Mer info: Glød Explorer har sykkelutleie, samt overnattingsmuligheter i komfortable «glampingtelt» i Alta. Aurora Canvas Dome fra kr 2500 per natt. 

03. Følvika Northern Retreat
Sandhornøya

Under nordlyshimmelens ­stjernespill på en nakent nes er ensomhet en god ting. 

Foto: Torild Moland

Ytterst på en liten halvøy ved Følvikosen ­ligger det to, nesten usynlige glasskupler, godt gjemt mellom lave småbusker og vindblåste trær, med utsikt over storhavet. Det har tatt en drøy times biltur fra Bodø å komme hit til Sandhornøya, og en 500 meters spasertur fra der bilen er parkert.  Mitt gjennomsiktige hjem ligger helt nede i fjæra og har 360 graders utsikt – også oppover. Fra den mye dobbeltsengen ser jeg rett opp i himmelen som skifter farge med solens gang. Jeg bor midt i været og naturen. For en idyll!

Mer info: Følvika har to domer til utleie, Følvika Eye og Følvika Eagle Eye. Pris fra kr 2000 per natt. 

04. Ytterøy Forest Dome
Levanger

Komfort og villmark forenes i første­klasses campingliv ved Trondheimsfjordens perle.

Foto: Ytterøy Forest Dome

Midt i en gammel og vill furuskog med utsikt over Trondheims­fjorden lokker Ytterøy Forest Domes med ­glamping utenfor tråkket. Norges 98. største øy er mest kjent som et sommerparadis, men også vinteren er en strålende tid til «øyferie» i Trøndelag. Her er det gode sjanser for å se rådyr, spasere en tur med eller uten ski på beina, eller kanskje ta en tur ut på fjorden med kajakk. Dette er økovennlig ­turisme på sitt beste.

Mer info: Ytterøy Forest Dome har telt med plass til to, fra kr 2100 per natt. Ytterøy er tilgjengelig med bilferje fra Levanger. 

05. Kilsti Compact Lodge
Eidsdal

Kombinasjonen luksuriøse glasskontainere, spektakulær utsikt og en ekte geitegård gjør Kilsti Compact Lodge til et overnattingssted utenom det vanlige. 

Foto: Torild Moland

430 meter over havet i fjellsiden overfor Eidsdal fergekai omtrent midt mellom Geiranger og Troll­stigen troner tre rektangulære «glasscontainere» med panoramavinduer mot fjelltopper, Nordals­fjorden, Linge og Valldal på andre siden av vannet. Og helt i front – en matchende badstue, også den med heldekkende vinduer mot det den spektakulære utsikten. Det er som å sove ute, men isteden ligger vi under varme dyner i en svært behagelig ­Hästens-seng. Her kommer man helt tett på naturen – uten å gi slipp på komfort. 

Mer info: Kilsti Compact Lodge åpnet i mars 2021. Tre ­luksuriøse ­glasscontainere, fra kr 4000 per natt. 

06. Woodnest
Odda

Finn varmen i et lunt reir i fjellsiden over Odda. ­Tretopp er trendy!

Foto: Torild Moland

Høyt hevet over industribyen Odda, med utsikt over Hardangerfjorden og de snødekte fjellene som ramler ned i sjøen, ligger to kongleformede elskovsreder omgitt av høyreiste grantrær og dunkel moseduft. Stien opp fra parkeringen er lang og bratt, men vel fremme er det verdt alt strevet: Her ­venter en varm og koselig hytte med lyst interiør og store vindusflater som vender ut mot sjøen, perfekt for en romantisk kveld der man kan nyte skogens fred og ro i fugleperspektiv – akkurat det eierne så gjerne ville dele med andre.

Mer info: Woodnest (har plass til 4 personer med en dobbelt­madrass delvis gjemt under hoved­sengen, perfekt for barn. Pris fra kr 3200 per natt. ecohotels.me/feynan

07. Hunderfossen Snøhotell
Lillehammer

Trolske isskulpturer, senger dekt av reins­dyrskinn og sparktransport til hotellet. Skandinavias sydligste snøhotell byr på en magisk vinternatt i eventyrets verden.

Foto: Runar Larsen

Etter en «pandemipause» åpner igjen vinterparken i Hunderfossen for overnatting i snøhotell. Hver vinter har snøhotellet vanligvis nytt tema hentet fra eventyrverdenen, og i Kong Valemons Isbar serveres det drinker i glass lagd av is. Vegg i vegg ligger også Norges største iskatedral, hvor frosne turtelduer kan bli smidd i hymens lenker. Tilsammen blir det brukt nærmere 15 tonn med is og 20 000 kubikkmeter snø for å bygge hotellet – som i vinter har suiter til opptil seks personer tilgjengelig for den som jakter overnattingssted av den kalde sorten.

Mer info: Vinterparken i Hunderfossen har flere «pakkeløsninger», men vær tidlig ute siden kapasiteten er redusert. Åpner februar 2022. Pakkepris fra kr 7900 for to personer, kr 990 per ekstra person. 

08. Arctic Dome
Rondane

Bo i telt i Rondane i flere kuldegrader? Ikke noe problem når det er innredet med både peis og pels, og frokosten serveres på døra.

Foto: Torild Moland

Straks vi åpner døra til vårt lille krypinn, slår en vegg av varme mot oss. Det lille «rommet» er innredet med en king size dobbeltseng dekket med ullpledd og reinsdyrfeller. I kroken står en rykende varm parafinovn, og foran panoramavinduet venter to innbydende lenestoler, også de med myke feller. I taket er det gjennomsiktig duk for å nyte stjernehimmelen. Utenfor er det både bålpanne og hjemmesnekret «sofa». Det er koselig og komfortabelt, og den perfekte hule for å se Kong Vinter og kulda utenfor.

Mer info: Arctic Dome Rondane drives av Smuksjøseter Fjellstue, og kan gjerne kombineres med et opphold der. Pris fra kr 3000 per telt. 

09. Wilderness Camp
Dagali Fjellpark

En varm lavvo med dobbeltseng, skinnfeller og stearinlys. Kan en overnatting bli mer romantisk? 

Foto: Paul Hughson

Familievennlige Dagali er først og fremst kjent for adrenalinfylte aktiviteter, både sommer og vinter. Men den lille fjellbygda 24 kilometer sør for Geilo er også et utmerket sted for å finne roen med sin kjære. Forrige vinter lanserte Dagali Fjellpark ved foten av Hardangervidda et helt nytt overnattingskonsept, som skapt for turtelduer på utkikk etter et varmt og romantisk rede i vintersesongen. Lavvohyttene til Dagali Fjellpark er konstruert i tre og utstyrt med varmeovner, så dette er en fin base for vinterlykke. Hardangervidda på dørstokken, romantisk middag for to og en av landets lengste akebakker med heis; møt vinteren hos Dagali Fjellpark.

Mer info: Villmarkslavvoene til Dagali Fjellpark er et utmerket sted for romantisk overnatting for to. Fra kr 1800 per lavvo med plass til fire personer.

10. Tretopp Oslofjord
Horten

Å bo som Nøtteliten i et tre er blitt Norges mest trendy ferieform. 

Foto: Torild Moland

Siden den første tretopphytta sto ferdig i Brumunddal i 2006, er det å sovne til fuglekvitter og tretoppsus blitt landets mest populære ferietrend. Hyttene i Horten er bygget etter samme tegninger som de «originale» tretopphyttene i Brumunddal, og har det du trenger: Kjøleskap, kopper og kar, ved, fyrstikker og komfyr. Med store vinduer og dører av glass er det utsikt over Oslofjorden fra alle kroker også inne i hytta. Her, 100 meter over fjorden og åtte meter over bakken, føles det som å sveve på en rosa sky. Morgenen etter våkner vi av fuglekvitter og nysgjerrige ekorn på terrassen. 

Mer info: Tretopp Oslofjord byr på utsikt mot Oslofjorden, fra toppen av et tre. Fem forskjellige hytter. Pris per hytte fra kr 2490 på hverdager, 4990 lørdager. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN