01. Marrakech
Eventyrbyen 

Som et drømmenes teater er ­Marrakech en fascinerende by – med kort vei fra kos til kaos.

Foto: Riad Kniza

Hele Marrakech dufter søtt av myntete og sterkt av krydder. Den flotte botaniske hagen Jardin Majorelle i den moderne bydelen Gueliz er et must. Men det er historiens vingeslag inne i medinaen som er den store attraksjonen. Her i gamle­byen bør du sjekke inn i luksuriøse riader, som er rolige oaser midt i byens larm. På den store, åpne markedsplassen Djema el-Fnaa står de visuelle inntrykkene i kø; slangetemmere, spå­koner og kremmere er underholdningsinnslag på det daglige sirkuset. I soukens myldrende handelsgater er det spennende shopping; av bruksgjenstander, pyntegjenstander og elegant håndverk – og mye mer.

Mer info: Bo gjerne i en riad inne souken, som norskeide P´tit Habibi. Rom fra kr 1300 per natt. ptithabibi.com

LES OGSÅ: KULTURHOVEDSTADEN MARRAKECH

02. Agadir
Charter-feber

Den populære badebyen sør i Marokko er et eksotisk alternativ til den klassiske «Sydenferien».

Foto: Runar Larsen

Du finner ikke sjelen av Marokko i Agadir, for dette minner faktisk mye om populære feriebyer på Kanariøyene. Men den eventyrlystne kommer raskt inn til det mer genuine Marokko på en kort utflukt til hemmelige strender eller kulturopplevelser. I selve Agadir er det en stor og bred strand, en lang og flat promenade for fine spaserturer langs stranda, samt fine resorter, og godt klima med over 300 soldager. En utmerket base for både aktive og rolige dager ved Atlanterhavet.

Mer info: Sofitel og Riu er store strandresorter, priser henholdsvis kr 2200 og 1200 per natt. Les Dunes d’Or er rimeligere, fra kr 600 per natt.  

03. Taghazout
Ta bølgen

Et par mil nord for Agadir har den gamle fiskerlandsbyen Taghazout blitt hele Marokkos surfehovedstad. 

Foto: Runar Larsen

Flere surfeskoler tilbyr kurs og overnatting, men selv den som trives best på land kan kose seg i ­avslappet stemning på flotte strender og med fersk fisk fra Atlanterhavet. Et godt valg for den som synes Agadir har for høy charterfeber, selv om stadig flere resorter har etablert seg også i Taghazout de siste årene. Fairmount, Hilton, Riu, Radisson og Hyatt er alle relativt nye hotell, og gode valg for den som vil ha stil og luksus. Fisker- og surfelandsbyen har dessuten enkle gjestehus og rimelige leiligheter på Airbnb. Laidback og hyggelig, og fortsatt ganske eksotisk.

Mer info: La Point har egen surfecamp i Taghazout, samt rom og leiligheter. De arrangerer kurs for nybegynnere. 3 timers surfekurs fra kr 250. På Airbnb finner du rom fra kr 200 per natt. 

LES OGSÅ: I KUNSTNERNES MEKKA

04. Ait Benhaddou
Lille Hollywood

UNESCO-vernet verdensarv og moderne filmkulisser forenes midt mellom ørken og fjell. 

Foto: Runar Larsen

Om du har sett filmer som «Gladiator», «Kundun» og «Lawrence of Arabia», har du allerede vært med til byfestningen Ait Benhaddou. Den UNESCO-vernede byen i Atlasfjellene ble bygget på 1100-tallet, og historiens sus runger fortsatt i den rødbrune leirbyen, som var et viktig stoppested langs de gamle kamel­karavanene sine ruter. I dag er dette Marokkos svar på Hollywood og åstedet for mange kjente filminnspillinger. Følelsen av historisk sus råder på lik linje med et besøk i Machu Picchu i Peru eller Petra i Jordan.

Mer info: Besøk Ait Benhaddou på dagstur fra ­Marrakech, eller på vei inn til ørkenområdene i øst.  Zbartravel.no har dagstur fra kr 800 per pers, inkl. lunsj. 

Foto: Runar Larsen

05. Kasbah du Toubkal
Kongen på haugen

Nord-Afrikas høyeste fjell Jebel Toubkal troner 4167 moh., og spreke turer i luftig terreng er en populær ­aktivitet i fjellområdet. 

Her finner du også landets mest spektakulære hotell: Kasbah du Toubkal. Det går ingen bilvei til inngangen av det unike overnattingsstedet i Atlasfjellene, men etter en svett spasertur på 20 minutter (kofferten sendes med muldyr) belønnes du med uslåelig utsikt i herskaplige omgivelser. På taket av den gamle festningen skal du sette deg ned med en kanne myntete, senke skuldrene – og nyte livet før du legger ut på enkle fjellturer i nærområdet. Hit kommer du på et par timer med bil fra Marrakech, men det føles som å være på en annen planet.


Mer info: Ulike priskategorier basert på romstørrelse. Dobbeltrom fra kr 1500 per natt. kasbahtoubkal.com

06. Sidi Ifni
Den siste utpost

Sørkysten av Marokko er som en siste utpost. Her er det øde strandliv og glemte byer – og særegen natur.

Foto: Runar Larsen

Marokko er på ingen måte et uoppdaget reisemål, men det finnes fortsatt hvite flekker på kartet – i alle fall det turister flest orienterer seg med – også i ­umiddelbar nærhet til de store feriefavorittene. Det gjelder bare å lete litt utenfor allfarveien. Hørt om Mirleft, Sidi Ifni og Legzira? Temperaturen er høy, men hvilepulsen er lav. Spanske aner og arabiske vaner – Sidi Ifni byr på marokkansk strandliv med historisk sjarm. Kysten sør for Agadir er noe av en offentlig hemmelighet. Men det er verdt å ta turen.

Mer info: Auberge Dar Najmat ved Mirleft har privat luksus rett ved stranden. Fra kr 1700 per natt. Mirleft Tayought Guest House har rom fra kr 350. 

Foto: Istock

07. Chefchaouen
Den blå byen

Den var en gang en glemt perle. Så dukket bildene fra Chefchaouen opp på Instagram.

Det er ingen hemmelighet at sosiale medier bidrar til å løfte reisemål ut av skyggen. Chefchaouen nordvest i Marokko er et eksempel på hvordan et obskurt sted plutselig ble en magnet på turister. Den blå byen i fjellene er et fint utgangspunkt for fotturer i Riffjellene, men for turister flest er det de blåmalte fasadene i ­sentrum som lokker. Det skal ha vært jødiske ­innflyttere på 1900-tallet som introduserte de blå fargene, og i dag er dette en av Marokkos største attraksjoner – mye takket være «bildevennlige» forhold i nyanser av blå. Hit kommer du først og fremst for å gå deg vill i et virvar av fargerike gater, og ta det med ro i den evige blåtimen.

Mer info: Buss fra Fez (4,5 t) og Tanger (3,5 t) til ­Chefchaouen. Casa Perlete har ­dobbeltrom fra kr 500 per natt.

LES OGSÅ: AFRIKAS KARIBIA

08. Erg Chigaga
Ørkenlivet

Veien tar slutt, eventyret kan begynne. En himmel full av ­stjerner, gyllen ørken så langt du ser. Kan du ønske mer?

Foto: Runar Larsen

Sahara er en vakker evighet av gylne bølger og stille netter. En smakebit på ørkenlivet er en av de beste opplevelsene i Marokko. Chigaga-ørkenen sørøst i landet er en siste utpost av urørt natur, og noe helt annet enn de mer kjente (og svært mye mer besøkte) sanddynene ved Merzouga. Et paradis for de som jakter sjelefred og stillhet, eller kamelvandringer og sandbrettkjøring i ørkenen. Hit kommer du med bil, og kan i tillegg sjekke inn i komfortable camper med hotellstandard – midt i ørkenmagien.

Mer info: Norske Zbartravel har egen ørkencamp mellom sanddynene, 6-7 timers kjøring fra Marrakech. 3-dagers tur med ørkencamp fra kr 2500 per pers. 

09. Fez
Gammel og garvet

Kongebyens garverier er en fryd for øyet, og en prøvelse for nesen. 

Foto: Istock

En av Marokkos eldste byer har fortsatt bevart mye av sin historiske sjarm. Sammenlignet med ­turistfavoritten Marrakech lenger sør i landet, er Fez et virkelig autentisk reisemål – men med mange av de samme attraksjonene. Her er det også livlige handelsgater som gjelder, og en bilfri medina med et intrikat nett­verk av smug og passasjer. For mange turister er de største attraksjonene de imponerende og tradisjonelle garveriene. Hit kommer du gjerne via en skinnbutikk, inn­forstått at en handel er på sin plass. Det er en spesiell opplevelse for alle sansene. På vei opp til takterrassene med utsikt over kar med ulike farger og funksjoner, får du trolig et mynteblad for å holde over nesen.

Mer info: Det går tog fra Fez til Tanger (moroccotrains.com), hvorfra du kan reise videre med båt til Tarifa i Spania (frs.es). 

10. Essaouira 
Folk og røvere 

Den har gitt inspirasjon til forfattere og musikere, og byr på både handel og strandliv i historiske omgivelser.

Foto: Istock

Det var etter en reise til kystbyen Essaouira at Torbjørn Egner fikk ideen til historien om Kardemomme by på slutten av 40-tallet, mens Jimi Hendrix og Cat Stevens lot seg begeistre av stedet på sine ­marokkanske rundreiser noen år senere. I dag er det en vennlig og avslappende by hvor du garantert skulle ønske du kunne være et par ekstra dager. Stemningen er litt roligere enn i Marrakech, mens strendene er litt mer vindfulle og vannet litt kaldere enn i Agadir. Miksen er imidlertid uslåelig. Kjent for suveren sjømat, servert fra enkle grillrestauranter ved havna.

Mer info: Bo billig og koselig i Riad Nhakla fra kr 500 per natt, eller stilig og eksklusivt i Sofitel Mogador (accor.com) rett utenfor medinaen fra kr 1100 per natt.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN