Lokale fiskere har kommet inn med dagens fangst til den lange piren som strekker seg ut fra byen Santa Maria, helt sør på ferieøya Sal. Solen er på vei ned i horisonten, hvor en rekke seilbåter og katamaraner ligger og dupper i det turkise vannet. Piren er et samlingspunkt for øyas fiskere, og her selger de sprellfersk fisk til både lokale husholdninger og restauranter. Selv er vi på hummersmaking på sjømatrestauranten LobStar. Fra takterrassen er det utsikt over piren og stranden. 

Veien fra hav til tallerken kunne ikke vært mye kortere. 

Sjømat bør absolutt stå på menyen – den er helt fersk. Foto: Mari Bareksten

Hummersmaking

SMAKEN AV KAPP VERDE. Maten er en miks av kreolske, portugisiske og afrikanske smaker. Foto: Paul Hughson

Mens vi venter på første smak av havets kardinal, får vi servert hver vår romcocktail. Feriefølelsen forsterkes av livemusikken fra den lokale strandbaren Olá Brasil rett ved siden av, hvor noen tilreisende musikere covrer reggaekongen Bob Marley med tamburin.

– Full smaksmeny består av hummer servert på tre ulike måter; kokt, i en risotto og grillet. I tillegg vil dere få carpaccio av dagens fangst, forklarer servitøren mens hun setter første hummerrett på bordet. 

Sjømaten danderes med friske innslag av syltet rødløk, appelsin, sitron, ingefær og «salsa criolla». Noen smaker tar oss til Europa, andre til Karibia. Det har sin helt naturlige forklaring. 

Kulturell miks

Kapp Verde-øyene ligger et godt stykke ut i Atlanterhavet, 500 kilometer utenfor kysten av Senegal og sør for Kanariøyene. Ti vulkanske øyer danner et perlekjede over et område på hele 4000 kilometer, og arkipelet var helt urørt og ubebodd frem til portugiserne koloniserte dem på 1400-tallet. Visstnok skal både Vasco da Gama, Columbus og Charles Darwin ha satt sine føtter her på vei over til den nye verden. Kapp Verde ble en mellomstasjon for slavehandelen til Sør-Amerika og Europa og tilhørte Portugal helt frem til 1975. Det har ført til en kulturell miks, både i smaker, stemning og stil.

Full smaksmeny består av ­hummer servert på tre ulike måter

Selv om øyene har ulik personlighet og forskjellige attraksjoner, er det Sal som har blitt den store turistmagneten. Her skjer det mye. Det investeres, bygges og utvikles. 

STRANDPARA­DIS. De kritt­hvite strendene og det turkise havet som strekker seg på hver sin side av den lange fiskepiren i Santa Maria på øya Sal kunne like gjerne vært i Karibia. Foto: Mari Bareksten

LES OGSÅ: MIDT I MATFATET PÅ MAURITIUS

Eksotisk alternativ

Øya har for lengst etablert seg som et eksotisk reisemål for lune vinterferier. Tiltrekningskraften ligger i klima og beliggenhet, og det går charterfly direkte til Sal fra Norge – en reise som kun tar et par timer mer enn flyturen til Kanariøyene.

Kulturen er minst like mangfoldig som naturen

Kapp Verde har varmere temperaturer enn de spanske øyene i nord, i tillegg til at de frister med flotte strandhotell og koselige fiskerlandsbyer, et dramatisk landskap med karrige vulkaner, saltgruver som er omgjort til spa, samt endeløse strender. Kulturen er minst like mangfoldig som naturen. I tillegg er øya også et eldorado for kitere, windsurfere og surfere, siden det er stabile vindforhold mellom november og april. Denne varierte miksen gjør Sal til et av vinterens mest komplette reisemål. 

Tatt av vinden

Så fort vinden måler mellom seks og 12 sekundmeter, danser flere hundre fargerike kiter på himmelen på Kite Beach, en tre kilometer lang strand bare ti minutter med taxi fra Santa Maria. Dette er et av verdens beste kitesteder, og hjemmebanen til den aller første verdensmesteren i kitesurfing. Gullmedaljen Mitu Monteiro tok i 2008 satte for alvor Kapp Verde på kitesurfingkartet. I dag driver den lokale kitelegenden Mitu & Djo Kite Surf School, den eneste kiteskolen i verden som drives av en verdensmester. 

VINDFULL. På godt eller vondt – det blåser friskt på Kapp Verde, som gjør øyene til noen av verdens beste for kitesurfing. Foto: Mari Bareksten

– Det er flere grunner til at Sal er et kiteparadis. Øya ligger midt i Atlanterhavet og er både liten og flat, uten fjell som skjermer for vinden. Det tar kun fem minutter fra den ene siden av øya til den andre, det gjør at vi kitere kan flytte oss etter vindretningen og finne steder hvor vinden står på mot land, forklarer Mitu Monteiro. 

Den eneste kite­skolen i verden som drives av en verdensmester

– Vannet er også krystallklart og varmt. Det blir en bonus, sier Mitu. 

Men det er ikke bare vind i seilene som gjelder for vannsportentusiastene på Sal. Her kan du også ri på bølgene, og Ponte Preta er en av flere gode surfestrender.

SALTSEEING. De fleste av Kapp Verdes øyer er oppkalt etter helgener, øya Sal derimot har fått sitt navn på grunn av saltgruvene sine. Guide Cesar Lima Nascimento viser vei på en tur øya rundt. Foto: Paul Hughson

LES OGSÅ: KROATIAS 10 BESTE ØYER

Øya rundt

Kjøp med en smakfull og nyttig suvenir. Foto: Paul Hughson

Sal er på størrelse med Karmøy, så en rundtur til øyas høydepunkt er fullt mulig på en dag. Flere turoperatører tilbyr både halv- og heldagsturer for å oppdage øya, som på portugisisk betyr salt. 

–  Saltproduksjon er fortsatt en stor del av identiteten til vår, sier Cesar Lima Nascimento fra Spot Travel Tours.

Guiden har akkurat parkert Jeepen ved et stort hvitt felt, hvor en mann spader salt oppi en trillebår. 

– Før eksporterte vi mye havsalt til Europa, i dag er det i hovedsak til det lokale markedet og de andre øyene, sier han og gir oss en salt suvenir som ligner en stor diamant. 

Tilbake i jeepen kjører vi mot østkysten. Der har en av øyas største saltgruver blitt omgjort til spa. I et månelignende krater blir sjøvann til salt, og det mineralrike vannet får i dag turister til å flyte. 

– Velkommen til Pedra de Lume, Kapp Verdes svar på Dødehavet, sier Cesar i det vi går igjennom tunellen som ble gravd ut av slaver på begynnelsen av 1800-tallet. 

Vannet har 26 ganger høyere saltnivå enn Atlanterhavet. Det betyr at vi flyter godt. Men i motsetning til det mer kjente og besøkte Dødehavet, plasker vi rundt helt alene i Kapp Verdes salte naturspa. Følelsen av å være vektløs gir oss enda lavere skuldre. Det passer guiden godt.  

Kapp verde er mer enn bare strender, så ta gjerne en tur øya rundt eller enda bedre – fra øy til øy. Foto: Paul Hughson

– Er det to ord som beskriver Kapp Verde-øyene og som dere kommer til å høre hele tiden, så er det uttrykket «no stress». Det er vårt mantra, sier vår veiviser i salt og sand.

Vi kjører videre gjennom ørkenlandskap, forbi vulkanske topper og besøker fiskerlandsbyen Palmeira. Vi stopper ved snorklestrender og laguner hvor små sitronhai svømmer rundt. Til lunsj spiser vi nasjonalretten cachupa på en lokal restaurant, en slags lapskaus lagd av bønner, mais, grønnsaker og kjøtt. 

AFRIKAS KARIBIA. Santa Maria helt sør på Sal er en fargerik turistby der den afrikanske innflytelsen er tydelig i alt fra gatekunst til fargerike hus og varierte menyer. Foto: Paul Hughson

No stress i Santa Maria

De neste par dagene tar vi Cesar på ordet. «No stress» blir vårt motto for ferien. Vi prøver spaavdelingen ved Hilton Hotel, og blir med på morgenyoga ved evighetsbassenget til boutiquehotellet Odjo d´Agua. Vi slapper av ved bassenget på Oasis Belorizonte og under stråparasollene langs stranden. En lang strandpromenade binder mange av strandhotellene sammen, slik at det er enkelt å tusle inn til Santa Maria. Her spiser vi enda mer sjømat, handler fargerike stråkurver på det lokale markedet og beundrer all den flotte gatekunsten som dekorerer byens fasader. Et av de aller mest kjente gatekunstverkene er et maleri av Cesaria Evora, en lokal sanglegende kjent for den følelsesladede kappverdiske musikkformen morna. 

GRAN CANARIA: ER KONTINENT I MINIATYR

Etter å ha vandret blant fargerike husvegger lenger inn i byen, tusler vi ned på strandbaren Olá Brasil, hvor bartenderne står og mikser mojitos og pasjonsfruktcaipirinhas. Et lokaloppgjør i strandvolleyball har fanget noen av bargjestenes oppmerksomhet, andre titter ut i horisonten på solnedgangen, surferne og seilerne. Kanskje er en av seilbåtene på vei til en av Kapp Verdes andre eventyrlige øyer? Til Boa Vistas endeløse og urørte strender, eller til vulkanske fotturer på øya Fogo. 

BILLIG LUKSUS. På Sal er det mange fine hotell, noen av dem også med ganske fine priser, som Oasis Belorozonte (t.h.) til under 1000 kroner natta for dobbeltrom. Foto: Mari Bareksten

Sal er eksotisk charter på sitt beste. Men har du først fått smaken på den avslappende stemningen på Kapp Verde, er det mye godt i vente videre ut i det lille, men varierte øyriket sør for Kanariøyene. Uansett hvor du reiser på Kapp Verde, så havner du i stressfri oase, med både sol- og vindgaranti – i en god miks av Afrika, Europa og Karibia.

FÅ REISEINSPIRASJON RETT I POSTKASSA VED Å ABONNERE PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN