Ukjent perle: Med herlige små strender og koselig landsbyliv er Solta et aldri så lite ferieparadis. Foto: Visit Solta

1. Møt sola på Solta

Det koster tre tiere og tar en knapp time å legge travle Split bak seg, og den rolige og ukjente øyidyllen Solta foran seg. At den trivelige befolkningen produserer og byr på både vin, olivenprodukter og honning gjør den grønne øya enda mer forlokkende.

Først og fremst er Solta et mekka for den som lengter etter små bukter og strender hvor man føler at man har hele det krystallklare Adriaterhavet for seg selv. For det finner vi her!

Men det krever en liten egeninnsats: Ta på joggesko og følg stiene som strekker seg fra øyas ene hovedvei og ender i små paradisaktige strender. Men det finnes selvfølgelig også mer tilgjengelige strender ved de koselige havnebyene. Rundt omkring på den 19 kilometer lange og fem kilometer brede øya er det flere landsbyer. Noen ved sjøen, andre i det fruktbare innlandet. Denne lille øya like utenfor Split er en av Adriaterhavets best bevarte hemmeligheter.

MER INFO: Det går daglige bilferger og vanlige hurtigbåter mellom Split og Rogač på Solta. visitsolta.com

Perfekt utflukt: Til nasjonalparken Kornati kommer du bare med båt. Foto: Mari Bareksten

2. En seilers drøm

Den vakre nasjonalparken Kornati ligger bare en kort båttur utenfor Zadar og rommer hele 89 øyer med skjulte badeviker, fantastisk natur og hemmelige gourmetopplevelser. Her er det naturen som er i fokus, og øygruppen skiller seg ut fra resten av Dalmatiakysten. Øyene er nemlig helt uten trær og busker, kun dekket av gress. Og de aller fleste er ubebodd.

Ikke gå glipp av den smale kanalen Mala Proversa, den dråpeformede øya Taljuric og de nydelige buktene Špinuta, Stiniva og Lavsa. Øya Ravni Žakan er en resortøy med to små havner og den koselige restaruanten Konoba Žakan.

Skal du utforske øygruppen med båt bør du sette av alt fra et par dager til én uke. Men det er også populært å besøke dette området på dagstur i cabincruiser.

MER INFO: Lei seilbåt eller dra på dagstur med cabincruiser. Kan bestilles hos Kroatiaturer. kroatiaturer.no

LES OGSÅ: LANDLIG LYKKE I KROATIA

Nydelig strand: Den instagramvennlige bukten Stiniva er en av Vis´ største attraksjoner.
Foto: Ronny Frimann

3. Vakre Vis

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Vis slo ut Hellas’ uendelige rekke av vakre øyer da filmskaperne av den nye Mamma Mia-filmen var på jakt etter innspillingssted. For jo visst er Vis vakker. Og det er noe helt spesielt med stemningen på øya som ligger lengst fra fastlandet av Kroatias bebodde øyer. Og med lange tradisjoner for vin, og dyrking av blant annet de kjente Plavac Mali-druene, samt nærhet til havet er det ikke langt mellom lokale delikatesser på restaurantene. Her finnes også en av Kroatias – og faktisk hele Europas – fineste strender, kalt Stiniva Bay, omringet av perlemorhvit rullestein, asurblått hav og bratte klipper. Er du heldig får du hele stedet for deg selv. Selv om du nok mest sannsynlig har følge, for Mamma Mia-feberen har slått til, igjen, og gjort Vis enda mer populær. 

Gå ikke glipp av fiskelandsbyen Komiza, der rosaduse mursteinshus med røde takstein så typisk for denne delen av Middelhavet står skviset sammen rundt en åpen havn og to nydelige bystrender – og Kroatias eneste fiskemuseum.

MER INFO: Daglig katamaran (1,5 t) og bilferge (2,5 t) fra Split. Man kan også ta ferge fra øyene Hvar og Brač, se jadrolinija.hr. Les mer: visinfo.org.

Hemmelig perle: Dugi Otok – den lange øya – vest for Zadar er et sted få vet om.
Foto: Feel Croatia

4. Den lange øya

Dugi Otok med sine gylne bukter, små landsbyer og varierte natur er bare en kort biltur fra fastlandet og den livlige byen Zadar. Ute på «den lange øya» er det helt omvendt – hit kommer man for å finne sin egen lille plett av paradis med avsidesliggende vakre bukter med krystallklart vann og gylne, små strender. Den rundt 45 kilometer lange øya er omgitt av tre nasjonalparker og hundrevis av små øyer, og er et uoppdaget paradis.

Gå ikke glipp av bukten Brbišćica med krystallklart vann og en fin sandstrand. Og besøk de spennende Golubinka-hulene! Å padle inn i denne grotten er en helt spesiell opplevelse, med utrolig farger i vannet. På land er det en rekke stier som passer for fine fotturer, og ta gjerne en tur med guide som har fokus på medisinplanter og urter – her er det mye spennende å lære! Den nydelige byen Sali er øyas «hovedstad» og rommer over et årtusen med fisketradisjoner.

MER INFO: Det går bilferge fra Zadar flere ganger om dagen. dugiotok.hr

LES OGSÅ: FULL AV KULTUR

Aktive damer: SUP, seil eller kajakk? Brac er øya for de som liker aktiviteter i vann. Foto: Ida Anett Danielsen

5. Surf og seil

Liker du fart og moro på ferie? Men også å slikke sol på flotte strender? Da bør du se til øya Brač! Her er det først og fremst vannsport som er i fokus og de beste forholdene for vindsurfing og kiting finner man utenfor byen Bol sør på øya. Og de dagene vinden ikke viser seg fra sin beste side, er kajakk og stand up paddleboard (SUP) gode alternativ. Eller du kan fiske, klatre eller dykke. Mulighetene er mange på Kroatias mest aktivitetsfylte øy. Det er også utmerket å utforske øya på to hjul, og det går fine sykkelstier og veier over hele øya. Den fineste utsikten får man fra toppen av øyas høyeste punkt Vidova Gora, som strekker seg hele 778 meter over havet. Og derfra er det bare å rulle ned til sjarmerende kystbyer, smakfulle restauranter og flotte strender. I byen Bol finner man også Kroatias mest berømte strand Zlatni Rat – eller Det gylne horn – som strekker seg ut som en tunge fra fastlandet.

MER INFO: Ferge fra Split og Dubrovnik, se jadrolinija.hr. Både Apollo, Ving og Kroatiaturer har pakkereiser hit. visitbrac.com.

Favoritten: Lonely Planet har kåret Rab til en av Kroatias beste øyer. Foto: Ronny Frimann

6. Livlige Rab

I et land som ikke kan skryte av alt for mange sandstrender, er Rab et velkomment unntak: Her er det nemlig en rekke trivelige bukter med små, intime sandstrekker du kan ha helt for deg selv. Ifølge Lonely Planet er Rab den vakreste øya i hele Kvarner-området. Eviggrønne nåletrær omkranser asurblå bukter med solgul sand. Oliventrær, vindruer og grønnsaker i overflod gror villig på den beskyttede delen midt på øya. Her er en bukt for hver mann, og et par til. Vi mistenker Lonely Planet for å like Rab vel så mye for nattelivet og restaurantene i byen Rab, der store og små yachter ankrer opp i havnene og bringer med seg livlige natteravner på jakt etter litt liv.

MER INFO: Det går jevnlig fergeforbindelse (med eller uten bil) fra Krk og Pag, samt Rijeka og fastlandet. rab-visit.com

Nam, nam: Den berømte Pag-osten er skarp og salt, akkurat som øya selv, og minner om en litt bitter blanding av parmesan og manchego. Foto: Marte Veimo

7. Osteøya

Pag er ikke bare en av Dalmatiakystens populære ferieøyer omringet av krystallklart vann. Den er også en av Adriaterhavets mest steinete og knusktørre øyer. Glattskurt og gråhvit reiser øya seg opp av den turkisklare sjøen. At folk i det hele tatt har bosatt seg her, virker ved første øyekast rart. Likevel beiter store flokker med den lokale Pramenka-sauen på det lille de finner av urter og tørt gress. De er opphavet til Pags mest kjente eksportartikkel: Pag-ost, som selges i hele Kroatia, men kun lages på denne lille øya – hele 80 tonn i året(!). Gullosten heter «Paski Sir» – ost fra Pag – og må smakes, gjerne med en skvett av den lokale vinen Zutica.

Den er skarp og salt, akkurat som øya selv, og minner om en litt bitter blanding av parmesan og manchego. En lunsj i solen med pag-ost, lokal vin og fersk prosciutto-skinke, og din evige troskap til Kroatia er forseglet!

MER INFO: Det tar ca. 1 time å kjøre fra Zadar til Pag by (bro), det dobbelte fra Split. tzgpag.hrog paskasirana.com

LES OGSÅ: SKAL DET VÆRE EN SKIVE GULOST?

Sol dagen lang: Hvar har en yrende havn og flere fine strandklubber en kort båttur unna. Foto: Ronny Frimann

8. Jetset-øya

Hvar er en av Kroatias mest populære ferieøyer, og er den kroatiske øya med flest soltimer i året. Om ikke det er grunn nok, byr også Hvar på en av landets mest livlige byer, Hvar by, med en yrende havn, torget Pjaca og St. Stefanskatedralen med sitt høye klokketårn. Men det er fest og moro Hvar kanskje er mest kjent for, og i sommermånedene er partyfaktoren høy. Den hotteste strandklubben ligger på Carpe Diem Beach, en kort båttur fra Hvar by, mens den beste loungestemningen finner du på Hula Hula Bar, ca. 10 minutter gåtur fra sentrum. Ellers er det bare å slå seg ned på en av de mange stedene langs havnen. For selv om glamourfaktoren er høy trenger man ikke å være superstjerne for å feste med fiffen. For Hvar er en gjestfri stjerne, som også passer for folk flest.

MER INFO: Ferge fra Split (1 t), Dubrovnik (3,5 t) og Drvenik (30 min). Også ferge fra Brač, Korčula og Vis, se jadrolinija.hr. Både TUI, Ving og Apollo har pakkereiser til Hvar. visit-hvar.com.

Sykkel i solnedgang: Med sykkelstier langs vannet er det lett å holde seg i form på Lošinj. Foto: Torild Moland

9. Helsebringende ferie

Endeløse olivenlunder, grønne nåletrær, hav som glitrer i sola og vakre badebukter. Ikke rart ferie på Lošinj er godt for både øyet og sjela. Hele det nordlige Kroatia har lange tradisjoner som velvære-destinasjon, men ingen steder er visstnok bedre for helsa enn vakre Lošinj.

Legg så til lange, solrike dager, varme strømmer i havet, klart badevann og et mildt, subtropisk klima, og du har grunnen til at Lošinj var en av Kroatias første helse-destinasjoner. Dette er også et ypperlig sted for sykkelturer. Etter noen timers rundtur er det bare å dumpe ned på en strandbar med en lokal øl (det er helse i hver dråpe) og slenge beina på bordet. Mer velfortjent helseferie skal du lete lenge etter.

MER INFO: Det er en kort tur med bilferge fra Zagorje på fastlandet til Porozina på Cres og videre derfra til Lošinj. Ellers går det vanlige ferger fra Rijeka (krilo.hr), Pula og Zadar (jadrolinija.hr). visitlosinj.hr

Idyllisk: Som en oransje og beige dott stikker den lille øya Korčula opp fra det turkisblåe vannet. Foto: Ida Anett Danielsen

10. Oppdagerøya

Ferjeturen fra fastlandet og landsbyen Orebić tar ikke mer en knappe 20 minutter, men atmosfæren som venter på andre siden er tydelig forskjellig. Her går tiden saktere, vannet er enda klarere og menneskene er om mulig enda hyggeligere. Øyas kanskje største juvel, gamlebyen, er både liten og vakker. Som et slags «mini-Dubrovnik», men uten de største cruisehordene. Her ligger også den store oppdageren Marco Polos hus, som ifølge historien, men ikke bekreftet, ble født her i år 1254. Mer sikkert er det at den velkjente vindruen Grk dyrkes her. Og den nytes godt sammen med andre lokale delikatesser som kjøttretten makaruni eller kaken cukarini. For selv om øya er liten, er den rik på både historie og egne tradisjoner. Legenden forteller at øya ble til da en sjalu Poseidon bestemte seg for å gjøre nymfen Korkyra om til et øyparadis. Og det kan godt være at det stemmer– for Korčula er i dag en av Adriaterhavets fineste og mest idylliske øyer.

MER INFO: Kort fergetur fra både fra Split og Dubrovnik. visitkorcula.eu og korculainfo.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN