REDAKSJONELL ANNONSE: Denne saken er publisert av Croatia Tourism

Vakre gamlebyer

Trogir, Split, Dubrovnik – Kroatia har en rekke vakre og vernede byer langs kysten, med noen av Europas flotteste og best bevarte gamlebyer. En av dem startet sågar som palasset til en keiser! Dagens Split er nemlig bygget rundt Diokletian palass som keiser Diokletian lot bygge i tidsrommet 295-305, og utgjør nå kjernen i Splits UNESCO-vernede gamle bydel. Det ansees som et av verdens best bevarte eksempler på romersk arkitektur.

Det historiske sentrum av Trogir er et godt eksempel på urban kontinuitet. Den åttekantede gateplanen i denne øybyen stammer fra den Hellenistiske tiden, og siden har etterfølgende herskere fortsatt å dekorere byen med eksepsjonelle renessanse- og barokke bygninger. Den viktigste bygningen er Trogir katedralen med sin vestlige port, et mesterverk av Radovan og en av de mest signifikante eksemplene på romersk og gotisk kunst i hele Kroatia.

Historiske Trogir. Foto: Ivo Biocina / CNTB

Deilige Dubrovnik

Adriaterhavets perle ble en viktig middelhavsmakt etter 1200-tallet, og har bevart karakteren av en unik urban helhet gjennom århundrene, definert av bymurene. Dubrovnik har en betydelig plass i historien til byplanlegging. Selv om byen ble alvorlig ødelagt av jordskjelvet i 1667, har Dubrovnik klart å bevare sine gotiske, renessanse- og barokke kirker, klostre og fontener. Den nesten to kilometer lange bymuren har skjermet gamlebyens labyrint av gater, smug, trapper, torg og portrom siden tidlig middelalder, og en spasertur på muren som omgir byen er et must når man besøker Dubrovnik.

Disse byene er fine året rundt, men kanskje aller best når det ikke er høysesong og fullt av mennesker. Kom om høsten, eller til og med vinteren, og nyt den rolige, behagelige atmosfæren og de unike historiske skattene i fred og ro.

Nydelige Plitvice nasjonalpark er en av Kroatias aller største turistattraksjoner. Foto: Luka Esenko / CNTB

Grønn UNESCO-arv

Kroatia har en rekke nydelige nasjonalparker, lett tilgjengelig fra nesten hvilken som helst ferieby – Krka nord for Split, Paklenica utenfor Zadar, Ucka på Istria og ikke minst – Plitvice nasjonalpark syd for Rijeka, som også er på UNESCOs naturvernliste.

Over to millioner turister besøker hvert år Kroatias mange nasjonalparker, og nærmere halvparten av dem er innom den eldste og mest populære, Plitvice, der 16 himmelblå og turkise innsjøer bindes sammen av vakre fossefall og irrgrønne planter i et fantastisk naturarkitektonisk fenomen, omgitt av tykke skoger bebodd av ulver, bjørner og mange andre sjeldne dyre- og plantearter.

Plitvice ble Kroatias første nasjonalpark i 1949, og i 1979 fikk den UNESCO-status.

Immateriell kulturarv

Med beliggenhet i krysset mellom øst og vest, sentral-Europa og det sørlige Middelhav, har Kroatia utviklet en bred kunstnerisk, litterær og musikalsk tradisjon gjennom årene – en rik kulturarv som bor utenfor museer, kirker og katedraler.

Flere av disse kulturelle aktivitetene er nå inkludert i UNESCOs liste over immatriell kulturarv – som den unike vibrerende ojkanje-sangen fra De dinariske alper, de tostemte folkesangene fra Istria akkompagnert av tradisjonelle instrumenter, de vakre blonde-broderiene du finner over hele landet, de melisglaserte pepperkake-suvenirene fra Nord-Kroatia og den unike teknikken de brukte for å lage tørrmurer langs hele kysten og ute på øyene.

Kroatias historie er vidunderlig rik og variert – oppdag den på din neste tur til dette spennende landet! Og husk at i 2020 er Rijeka Europeisk kulturhovedstad med et flott aktivitetsprogram gjennom hele året.

Oppdag mer

croatia.hr

Du skal være trygg i Kroatia!

Helse og sikkerhet fortsetter å være høyt prioritert, med fortsatt overvåking av den epidemiologiske situasjonen i landet daglig og regelmessig oppdaterte anbefalinger som blir gitt for å opprettholde minimal risiko for både innenlandske innbyggere og besøkende i landet.

For den mest oppdaterte informasjonen om reise til Kroatia kan du besøke Croatia.hr, og husk å fylle ut reiseinformasjon via entercroatia.mup.hr for å sikre sømløs reise og grenseovergang.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN