Historien sitter i veggene i renessansebygningene i hjertet av Poznan, og inne i en av de eldste husene kan den også spises. Velkommen til verdens særeste museum, og croissanten som er blitt en av Poznans mest smakfulle severdigheter.
Spesielt museum
– Dette har ingenting med den franske varianten å gjøre, sier Maciej Marcinkowski ved Rogalowe Muzeum Poznania.
Historien om St. Martins croissant er fortellingen som gir tårer i øynene – men også vann i munnen:
Etter en gudstjeneste på 1800-tallet ble en lokal baker så inspirert av legenden om St. Martins (Martin av Tours) vennlighet overfor de fattige, at han selv ville bidra.
Beskyttet bakverk
– Så han laget hesteskoformede bakverk og delte ut til de som ikke hadde råd til å kjøpe, mens resten måtte punge ut, sier Maciej.
I dag er bakverket beskyttet av EU-direktiver, og det er kun sertifiserte bakere i Poznan som har lov å produsere den ikoniske kaken som har sin høytid til Martinsmesse 11. november.
LES FLERE SAKER FRA POLEN HER
1000 kalorier.
I likhet med den franske varianten lages den med butterdeig, men i henhold til den svært konkrete oppskriften skal deigen brettes hele 81 ganger før den er klar. Fyllet består av hvite valmuefrø, mandelmel og egg, mens det hele pyntes med melis og nøtter.
Museumsbesøket – som er en blanding av interaktiv historiefortelling og bakeskole – avsluttes med 1000 søte kalorier for å ære St. Martins mektige bakverk. Historien er til å spise opp!
Bare idioter står over tilbudet om en St Martin-croissant. Og bare idioter spiser mer enn den ene.