Tenerife, Gran Canaria og Lanzarote stjeler det meste av oppmerksomheten blant turister som drømmer om Kanariøyene, men det er faktisk ytterligere fem bebodde øyer i det spanske arkipelet som lokker som sol og sommer året rundt. Lille El Hierro er kanskje den som er dårligst egnet til strandferie, men den lille sjarmøren er likevel et godt valg for den som søker badeliv og aktive dager litt utenfor tråkket.

Naturens eget badeland i Charco Azul. Foto: Runar Larsen

Fyrig landskap

I geologiens livsløp tar det svært lang tid å bli voksen, og sammenlignet med gamle Fuerteventuras modne landskap er det lett å skjønne at El Hierro ikke er annet enn en fyrig tenåring. Her er det aldri langt til vulkanske fjell, og kysten framstår nærmest uinntagelig fra sjøen.

I den tv-serien «Hierro» (tilgjengelig på Viaplay) – som for øvrig gir en god pekepinn på øyas attraksjoner – framstilles den sørvestligste og minst kjente av alle Kanariøyene som noe av et hardbarket sted. Med naturlige kulisser som skapt for mørke tv-drama, er El Hierro ved første øyekast temmelig røff, og neppe det du har i tankene når du ser for deg sommerferier på Kanariøyene. Men skinnet bedrar; den lille øya er både lun, frodig og vennlig.

Havna i La Restinga, El Hierro. Foto: Runar Larsen

Hvilepuls

Med mottoet «Øya med sjel» er det lett å la seg begeistre. Samtidig er dette åpenbart et reisemål som ikke passer for alle. For de knappe 10 000 innbyggerne på øya er turisme dessuten en parentes; her dominerer banan- og ananasplantasjene kildene til inntekt. Det er få overnattingssteder, og foruten småbyene La Restinga og Tamaduste ved kysten og den vesle og i all sannhet ganske uinteressante øyhovedstaden Valverde gjemt bort oppe i høyden, er det ikke et sted med forutsetning for turisme i stor skala.

Med andre ord: Et himmelsk reisemål for noen, lite interessant for den store turiststrømmer. Sånt er godt nytt for kresne turister.

Gjør research

Et åpent sinn er vel og bra, men skal du legge noen feriedager til El Hierro er det smart å gjøre litt research først. Hit kommer du ikke på grunn av sandstrender, urbane fristelser eller kulturelle attraksjoner – El Hierro handler først og fremst om mektig natur og aktive opplevelser. Tamaduste i sør er det beste stedet for den som vil feriere med sjø og serveringssteder, skjermet for bølger og god tilgang til restauranter i den lille landsbyen. Som en kuriositet er det også verdt å merke seg at El Hierro har sannsynligvis har fått navnet sitt ved en feil. Hierro er spansk for jern, noe det finnes lite av i det vulkanske fjellet – men trolig omtalte urbefolkningen øya som «herro», vannkilde på det lokale språket.

LES OGSÅ: KANARISK ØYHOPPING

Historiske kløvstier strekker seg rundt omkring i El Hierros bratte landskap. Foto: Runar Larsen

Fine turer

Øya er mest kjent for sine mange og fine turmuligheter. For Ralf Hoffmeister er mil etter mil med gamle gjeterstier i det bratte terrenget det beste med El Hierro. – Øya er et paradis for den som vil gå i fjellet, uten å møte andre mennesker. Botanikere og geologer trives like godt, for her er variasjonen i både flora og fjellformasjoner enorm. På El Hierro kan du for eksempel få bagasjen sendt fra hotell til hotell, mens du selv tar de ulike stiene over fjellet. Bratt og slitsomt, men trygt og spektakulært, synes Ralf – som har bodd fast på El Hierro i over 20 år.
Han er veldig glad kontrastene, og særlig det faktum at du kan oppleve ekstreme forskjellige på kort tid.

–  Gå ikke glipp av skogen i La Llania. Ifølge legende kommer heksene hit for å danse når det er blitt mørkt, så ta turen i dagslys, smiler Ralf – og legger til at selv om øya ikke har veldig mange hotell, er standarden god.

Her inne i La Llania danser visstnok heksene når det er mørkt! Foto: Runar Larsen

–  Enhver fottur bør avsluttes med litt luksus på Parador del Hierro, mener Ralf – som selv skreddersyr aktive ferier på øya.

LES OGSÅ: SPREK OG SPORTY PÅ TENERIFE

Badeliv

Men det er ikke nødvendig å svette alt for mye for å kose seg med naturen høyt og lavt. Jeg kjører serpentinveier opp og ned fra fjellplatået, vandrer i mystisk trollskog, spiser enkel og god sjømat fra en lokal taverna ved en havn, spaserer over tilrettelagte kyststier i lavalandskap og finner etter hvert veien ned mot et helt naturlig havbasseng skjult i en grotte ut mot storhavets dønninger.


Restaurant Mirador de de La Peña leverer mat og utsikt på høyt nivå. Foto: Runar Larsen

Charco Azul er noe av et eventyrlig badeland, og nærmest en inkarnasjon av El Hierros mange fasetter. Kontrastene er ekstreme. Bølgene fra Atlanterhavet drønner inn mot berget. Så går jeg ned en steintrapp, bøyer hodet og fortsetter inn i en grotte – og plutselig åpenbarer en gjemt lagune seg. Salt og friskt badevann, uten en krusning på overflaten!

Det er bare å hoppe i det. Badeliv på El Hierro er både dramatisk og behagelig.

El Hierro er ingen strandperle, men likevel et suverent sted for badeferier. Foto: Runar Larsen
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN