Vi vandrer gjennom vakre, grønne og frodige omgivelser. Foto: Torild Moland

– Jeg kaller denne turen bare for wow-faktoren. Dere vil se når vi kommer fram, sier guide Andy Tomkins (56) fra forsetet av bilen mens han loser oss trygt oppover dalsidene fra hotellet vårt på Costa Adeje.

For bare en halvtime unna strendene og luksuslivet nede ved stranda, venter et nettverk av merkede og umerkede stier, klare for oppdagelsestur. Vi skal på fottur!

LES OGSÅ: TIL FOTS I TATRAFJELLENE

Sol eller regn?

Egentlig skulle vi gått i de trolske skogene helt nordøst på øya, i Anaga nasjonalpark. Men været på Tenerife er av det underlige slaget: For mens det er 25 varmegrader og sol på sydkysten, kan det være regn og 10 grader i nord. Og denne dagen var det spådd regn i Anaga. Men med så variert geografi, er alternativene mange – og godværet alltid innen rekkevidde.

– Regn har vi nok av hjemme, spøker britene James Clarke (49) og Sally Denbigh (50) som i likhet med oss synes det er helt greit at planene endres i takt med været.

Ørken og barskog

Visst handler Tenerife om sol, strand og sangria. Men her er også et helt magisk variert landskap, perfekt for fotturer – fra månelignende ørken og gamle lavastrømmer, til grønne barskoger, dype fjellraviner og solrike stier nede ved kysten. 

Selv om man vandrer på stier, ville man mest sannsynlig ikke funnet veien hit på egenhånd. Da lønner det seg med en guide som vet hvor det er best å gå. Foto: Torild Moland

Over hele den 2000 kvadratkilometer store øya – omtrent på størrelse med Vestfold fylke – går det et nettverk av mer eller mindre merkede stier. Totalt over 900 kilometer, og sikkert enda mer om man inkluderer stiene som øyas utallige geiter har tråkket opp. Andy har gått nesten alle.

FRA FJELL TIL FJORD

Det gode liv

I mange år drev den humørfulle briten både restauranter og barer på sydkysten av øya, helt til han innså at han burde leve et litt sunnere liv. Tur hadde han alltid gått, og gjerne utenfor de kjente områdene. Så for tre år siden startet han Tenerife Guided Walks, og har siden levd av å vise turister øya med apostlenes hester. Gjerne utenfor allfarvei – han er aller mest glad i det han kaller «Andy-turer». Det vil si en tur som i dag: Vi går på stier, men ville aldri funnet veien på egenhånd.

Spanias høyeste fjell

– Dette er en av mine favoritturer, fordi den er så variert. Og så er det ingen mennesker her, sier Andy mens vi tusler fra parkeringsplassen Las Lajas og gjennom en vakker skog av høyreiste nåletrær som klamrer seg til den bratte åssiden.

De fleste stier på Tenerife går nemlig oppover: På bare en times biltur stiger øya fra hav og strender helt til Spanias høyeste fjell Pico del Teide, 3718 meter over havet.

– Og så venter en belønning på toppen. Dere vil se når vi kommer dit, legger Andy ertende til.

Men først må vi altså opp.

Grønne nåletrær, regnskog og bregner dekker store deler av øya, og vi går gjennom to klimasoner. Foto: Torild Moland

Den siste turkameraten i dag, israelske Avichai Marcovizi (30), bestemte på impuls å se mest mulig av Tenerifes vakre natur, og har booket en hel uke med vandringer i regi av Andy. Sammen har de allerede gått opp vulkanen Guajara (2718 moh) og Maska-dalen. Men han koser seg også på dagens noe enklere tur.

– Naturen er helt utrolig variert her på Tenerife. Det hadde jeg aldri trodd før jeg begynte å gå, sier han entusiastisk mens vi vandrer opp de bratte åssidene.

SE SICILIA FRA SYKKELSETET

Grønn og frodig

På denne tiden av året er skogen tørr og sandete. Kommer du hit om våren, venter et grønt, frodig landskap og tett i tett med blomster.

– Man kan gå fottur på Tenerife hele året. Men vår og høst er de mest populære tidene, forteller Andy.

– Den mest populære turen er Maska-dalen, så den går jeg jo ofte. Men vi har en tvist – vi går den andre veien, oppover. Da er det mye mindre folksomt, forteller Andy mens han loser oss videre gjennom skogen av høyreiste, irrgrønne pinjetrær.

Hvem hadde trodd at det så sånn ut på denne vulkanske øya; at det bare en time fra kysten venter en skog med trær høyere enn hjemme i Norge?

– Ellers er jeg også veldig glad todagersturen til Teide. Det er mye bedre enn dagstur, for da overnatter man i en hytte underveis, står opp tidlig og går den siste biten for å se soloppgangen fra toppen av Teide – 3718 moh. Magisk!

FLERE SAKER FRA SPANIA

Toppen av lykke.

Vår egen tur er ikke dårlig den heller. Etter et par timers bratt gange oppover, skjønner vi hva Andy mener med wow-faktor.

For plutselig dukker toppen av Teide opp bak åskammen, som en skinnende kjegle i et ellers øde landskap. En hvit skydott leker seg på den ene siden av fjellet, ellers stiger det fritt inn i den dypblå himmelen. Jepp, dette er wow!

Guiden vår Andy lover oss at avslutningen på turer er wow – og har helt rett. Utsikten mot Spanias høyeste fjell Pico del Teide er vel verdt de to timene det tar å komme opp. Foto: Torild Moland

Avichai oppsummerer det sånn på veien ned igjen:

– Jeg har alltid gått turer på egenhånd. Men nå skal jeg jammen meg begynne å gå mer med guide. Dette hadde jeg aldri funnet alene, sier han fornøyd.

Vi andre stemmer i. Og gleder oss allerede til neste tur. 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN