Til fots i Tatrafjellene
– Les om spennende og sporty ferie i Sør-Polen!

Fem aktive sommeropplevelser i Nord-Europa:

Full rulle langs den svenske vestkysten. Foto: Mari Bareksten

Kattegatleden, Sverige
Sveriges første nasjonale sykkelvei strekker seg 37 mil mellom Gøteborg og Helsingborg, og kryr av stoppesteder. Attraksjonen er en miks av endeløse sandstrender, overdådige slott og smakfulle vingårder. Stien er delt opp i åtte delstrekninger, og med en enkel søkefunksjon på Kattegatledens hjemmeside, kan du både finne interessante stopp, hvor du kan bo og spise og hvor man kan leie og levere sykler. I tillegg er terrenget her svært flatt, så dette er ikke turen som krever mest fysisk. Det er også mye mer enn en sykkeltur. Kattegat har blant annet noen av Sveriges fineste sandstrender. Husk badetøy.
Mer info: Tog fra Oslo til Gøteborg fra kr 350 en vei. I Gøteborg kan du leie sykkel fra kr 600 for en uke fra cykelkungen.se. Overnatting fra et par hundrelapper på campingplass. Alt om ruter og overnatting finner du her.

FINN SYDENSTEMNINGEN I SVERIGE!

Klar for myrvandring på truger? Da bør du reise til Estland. Foto: istock

Myrvandring i Estland

Estland er viden kjent for sitt enorme myrlandskap, og med klopplagte stier over de digre våtmarkene er det en spesiell opplevelse å utforske denne delen av landet til fots. Myrene er de eldste organiske landskapene i Estland, og noen av dem kan være opptil 10.000 år gamle. Myrer er typisk for estisk natur, og en del av landets historie. Myrene dekker nemlig over ti prosent av fastlandet, og estlenderne reiser gjerne til sine badstuer ved myrer for å bade i mineralrikt vann. Enkelte steder kan du til og med leie truger og tråkke ut på de lealause slettene som om du gikk på snø! I tillegg er dette et eldorado for fugleliv, og utkikkstårn midt i det paddeflate landskapet gir god utsikt. 

Mer info: Fly til Tallinn fra Oslo fra kr 2000 t/r. De nærmeste myrområdene er en halvtime utenfor hovedstaden, og tallinndaytrip.com har myrvandring etterfulgt av badstue fra kr 800 per pers. Sjekk inn på Maidla Resort for en fancy variant av livet på myrene, kr 3500 per natt.

Ta. beina fatt og følg veiene over høylandet fra Glasgow til Fort William. Foto: istock

West Highland Way i Skottland

Storbritannia er svært godt egnet for fine fotturer i spennende kulturlandskap, men for erfarne vandrere er det få steder som vekker større begeistring enn den drøyt 15 mil lange West Highland Way. Turen starter i Milngavie like nord for storbyen Glasgow og går forbi vakre Loch Lomond, opp på det skotske høylandet og helt over til Fort William i skyggen av Ben Nevis. De fleste som går hele turen bruker i overkant av en uke, og om du ikke er klar for å bære alt du trenger å ryggen så er det flere turformidlere som kan sette sammen et opplegg der bagasje fraktes mellom utvalgte overnattingssteder. Dette er det selve indrefileten av skotsk natur, og tilbake igjen er det bare å ta toget gjennom samme landskap.

Mer info: Fly til Edinburgh fra Oslo med Norwegian fra kr 1600 t/r. Ta tog til Milngavie via Glasgow fra kr 200. Camping fra kr 110 per natt, gjestehus fra kr 350. Planlegg etapper og finn overnattingsalternativer på westhighlandway.org

Skål for en fin tur! Foto: Czech Tourism

Høy pils på ølruten i Krkonoše, Tsjekkia
Nei, det er ingen skrivefeil i denne tittelen:  Krkonoše-fjellene nord i Tsjekkia er stedet for en av de festligste fotturene i Europa. Krkonoše Beer Trail er et ganske nytt konsept som har oppstått i kjølvannet av mikrobryggeriboomen i Tsjekkia, som selvsagt også har funnet veien til fjells. To ruter på 30 kilometer hver går mellom fem bryggerier i fjellet. Det er også muligheter for overnatting, så her får du alle ølhunders drømmevariant av «hytte til hytte»-ferien i luftig landskap. Det er kvalitetsbrygg av ulike sorter, kombinert med aktive etapper til fots. Skål for det konseptet! 

Mer info: Fly til Praha fra Oslo fra kr 2000 t/r. Kr 1000 for taxi (2 timer) til Krkonoše . Overnatting i fjellhotell fra kr 600 per pers.

Femunden og Feragen er forbundet med kanaler som tidligere ble brukt til tømmerfløting. Foto: Jan-Erik Larsen


Femunden: Padling i ekte villmark
Femundsmarka er et av de mest tilgjengelige virkelige villmarksområdene i hele Norge. Dette er også et eldorado for kajakk- og kanopadling og ekspedisjoner med packraft. Kombinasjonen av innsjøene Femunden og Feragen er kanopadlernes våte drøm. Sett av tre dager til en fin padletur fra Synnervika til Håsjøen, over den nordlige delen av Femunden og langs tømmerrenna til Feragen. Disse kanalene av tre ble bygget på starten av 1700-tallet for å fore kobberverket på Røros med fyrved. Det er også mulig å følge vannveiene på elver og innsjøer helt tilbake til Røros, en tur som ifølge ut.no tar fire dager. Så er det bare å ta bussen tilbake for å hente bilen i Synnervika. Fiske, teltliv og øde natur er ferie med alt inkludert.
Mer info: Ta buss fra Røros til Synnervika, ca. 45 min, kr 43 en vei. Lei kano fra Langen gjestegård, fra kr 395 per døgn.

HISTORISK SEILAS PÅ FEMUNDEN

TIL HOVEDSIDEN