Det er greit med plass på strendene i Litauen. Foto: Torild Moland

Jeg har bare så vidt rukket å gå av flyet, sette meg i en ventende bil – og så er vi fremme. Om Palanga ikke er langt fra Norge med fly, er ikke stranda langt fra flyplassen. 200 meters vandring fra hotellet stekker sanddynene seg ut i en endeløs bølgende rekke. Her blåser det jevnlig og ustoppelig fra vest, likevel stikker små, stive gresstuster besluttsomt opp av sanda i alle retninger, som hårtustene til en vilter unge. Vannet dasker mot stranda, og når sola har fått varmet det vil badetemperaturen her innerst i Østersjøen om ikke tangere Spanias hete bølger, så i alle fall by på mindre gåsehud enn vannet i den norske skjærgården. Litauen har over 250 km med kyst, som til forveksling kan minne om en lavere, mildere versjon av Danmarks ville sandstrender.

Billig og bra spa i Litauens badebyer. Foto: Torild Moland

Hit er jeg kommet en helg for å teste ut badeferie både i rolige Sventoj og mer hektiske Palanga. Begge hører formelt til kommunen Palanga, men som i innhold er de en verden fra hverandre. 

KLAIPEDA – LITAUENS ENESTE HAVNEBY
– Kombiner med Palanga!

Rolig feriested


– Palanga er mer populær blant de unge. Om man vil ha fred og ro, så kommer man hit til Sventoj, forteller Vilma Giegiene, salgssjef på det nyrestaurerte hotellet Auksines kopos som byr på behagelig spa-stemning og fine omgivelser rett ved stranda. 

Opp av asken til et gammelt hotell fra 1960-tallet er det steget et nytt og moderne spahotell med svømmebasseng både ute og inne, badstuer og etter hvert en egen spa-avdeling. Dette er inntil videre Sventojs eneste helårsåpne spahotell.

– Her er det meste grønt og naturlig. Palanga er festlig, men Sventoj er billigere – og mer vennlig, mener salgssjef Giegiene, som kan like Palanga fra oktober, når folkemengdene er borte og roen senker seg også der.  

Ikke overraskende er forholdene for kitere upåklagelige langs hele kysten, men også strandløver som jakter solstråler får sitt. Det blåser ikke nødvendigvis mer enn at man finner et rolig sted å legge ned håndkleet. 

Ellers er det jo bare å gjøre som oss – trekke seg tilbake til en solstol ved bassengkanten, der den varme badstuen og en kald øl aldri er langt unna. 

BLI MED TIL TYSKLANDS RIVIERA
– En annen perle i Østersjøen!

Litauen har massevis av fine sparesorter. Foto: Torild Moland

200 år som kurby

Bare ti minutter med bil sørover venter mer energiske Palanga, med et hav av tilbud for både barnefamilier, ungdommer som vil feste og kjærestepar på romantisk ferie. 

– Dette er posh! Kommenterer Vilma Giegiene på vei gjennom noen av Palangas gater når hun kjører meg til neste hotell.

God mat og godt selskap i Palanga. Foto: Torild Moland

Det er åpenbart et litt eksklusivt preg over området. Med unntak av den noe overturistifiserte hovedgaten i sentrum, viser Palanga seg å være en langt mer fredelig og ja, posh, by enn jeg hadde trodd. 

Her er lekre boutiquehotell, små, koselige restauranter, fine hager og frodige parker. Første gang Palanga nevnes i litteraturen var visstnok helt tilbake i 1253, som betyr at den er over 770 år gammel. Men det var ikke før den polske forfatteren Adam Mickevich kom hit på helsereise for å nyte godt av den friske sjøluften i 1824 at det ble en populær kur- og resortby.  

Her var flere fine kursteder, og det ble satt opp skifterom langs stranda. Også den nesten kilometer lange piren stammer fra denne tiden. I dag er den et ekstremt populært sted i solnedgang. Så vi gjør som de lokale, setter oss på en strandbar med utsikt mot den 470 meter lange bryggen og nyter utsikten over sola som synker i havet.

Hvem sa at Palanga ikke kan være rolig?  

FINN MER INSPIRASJON TIL SOMMERFERIEN HER!

Palanga Amber Museum. Foto: Torild Moland

Ekte ravparty


– Vet du hvordan man kan oppdage forskjellen på ekte og falsk rav? spør guide Elena Karnauskaite ved Palanga Amber Museum.

Hun henter fram en liten gjennomsiktig bøtte med vann. Så slipper hun noen biter med rav, og «rav», oppi bøtta. 

– Rav flyter i saltvann! Mens de falske av plast synker. 

Rav er en viktig del av Litauens kultur. Foto: Torild Moland

Baltikum har verdens største forekomst av rav, som ble dannet for et sted mellom 33 og 55 millioner år siden da Baltikum var varm som Amazonas og det vokste store trær her. Rav er fossilt harpiks, og noen ganger er insekter fanget inne i harpiksen. 

– Rav kan være honningfarget, sort eller hvit, eller til og med spettete med flere farger. Men den blågrønne er den mest sjeldne, forteller Elena og viser fram en rekke forskjellige biter. 

De er gylne, vakre, unike og var i sin tid ekstremt verdifulle. Palanga ligger langs det som ble kalt «Ravruten», der dette gule gullet var Baltikums viktigste handelsvare. Det var attraktivt for konger og rojale, og blant annet har et brystornament funnet i graven til den egyptiske faraoen Tutankamon (1333-1324 BC) store biter av baltisk rav.

– Rav er så viktig for litauere fordi det er en del av vår historie. Dessuten har det helende evner. Har du høyt blodtrykk, kan du gå med et armbånd av rav. Røyken fra brennende rav hjelper mot øreverk. Ravsyre, som du kan kjøpe på apoteket, hjelper mot magesmerter og kan øke forbrenningen – og så gir det energi, forteller hun entusiastisk. 

Støv fra rav brukes i kosmetikk, og så brukes selvfølgelig selve stenen som smykker og pyntegjenstander.

Fikk du lyst på en suvenir? Da er det faktisk bare å gå ut på stranda, særlig etter en storm, hvor man kan finne små, ekte ravbiter. Alternativt kjøp med en bit fra ravmuseet, der du er garantert ekte vare. 

TIL NORD-POLEN MED SYKKEL OG SURFEBRETT
– Les mer her!

På to hjul 

Det er gode forhold for sykkelturer i det flate terrenget ved Østersjøen. Foto: Torild Moland


Vi skal til stranda, men denne gangen på to hjul. En av de fineste aktivitetene i Palanga er nemlig å sykle ned til nabobyen Klaipeda. Langs hele kysten går det en tre mil lang sykkelsti, gjennom høyreiste nåleskoger, over flate våtmarksområder og langs bratte sandklipper. 

– Det hender vi sykler til Klaipeda bare for å spise sushi. Du vet, byen er ikke stor, men utrolig koselig. Og så er det jo en fin sykkeltur, forteller guide, historiker og sykkelentusiast Kristina Sadauskiene mens vi ruller langs stien som svinger seg ut mot sjøkanten helt fra Palanga og ned til Klaipeda. 

For mens Palanga er kjent som kursted, badeplass og sommeridyll, er Klaipeda en «storby» med lang historie og masse tilbud. Like greit å få med begge deler på samme tur. 

De høyreiste trærne gror utrolig nok i bare 15 cm med sandjord, og mange av dem er plantet for å holde sanden på plass. Underveis er det flere plansjer som forteller og flora og fauna, men det mest interessante stoppet er nok det gamle kystartilleriet Memel-Nord. Kanskje mest på grunn av den herlige guiden Timur Bandza, som med iver og entusiasme viser fram relikvier fra Sovjettiden, gamle russerhjelmer, hverdagsbestikk og kanoner – alt mens han er iført en gammel uniform, pekestokk og streng mine. Det er som å være på teater langt ute i sanddynene. 

Historietime i Memel-Nord. Foto: Torild Moland

Artilleriet ble bygget på begynnelsen av andre verdenskrig. Klaipeda lå under Tyskland og tyskerne bygget et hemmelig forsvarssystem blant annet mot russerne som var på vei. Bunkeren og «museet» gir et lite innblikk i Litauens vanskelige historie. 

Litauen ble etablert i 1918 da det russiske keiserriket ble oppløst, så innlemmet i Sovjetunionen før andre verdenskrig og fikk full uavhengighet i 1990-1991 ved Sovjetunionens oppløsning. 

Men ikke noe av dette tenker vi på straks vi er fremme i Klaipeda, som er en riktig koselig havneby – Litauens eneste sådan – med fine restauranter og god stemning. 

Sventoj, Palanga og Klaipeda er en deilig sommertroika.  

Minner fra en annen tid. Foto: Torild Moland

Miami? Nei, dette er Litauen og Østersjøen. Foto: Torild Moland


TIL HOVEDSIDEN