Lær om Dubais tradisjoner på Dubai Cultural Center. Foto: Mari Bareksten

Det er mye historie i god mat.
– Det er tre matkulturer som symboliserer «gamle» Dubai; emiratisk «fusion», indisk og iransk, innleder Moza Almatrooshi som leder kulinariske vandringer gjennom selskapet Fryingpan Adventures.
Dette er en ypperlig måte å bli bedre kjent med en litt annen side av millionbyen, hvor gullpyntet cappuccino, eksklusiv sushi og pasta med rause mengder trøffel representerer nye tider, men som har svært lite med historien å gjøre.

LES MER OM KULTURREISER HER

Dubai Creek. Foto: RUNAR LARSEN

En kulturell miks

– Og de tradisjonelle rettene lages fortsatt på samme vis, gjerne fra enkle gatekjøkken til en billig penge, sier Moza og viser vei gjennom en folksom gate som minner mer om Mumbai enn Midtøsten. Her er det hinduistiske templer fra tidlig 1900-tallet, og ikke minst indisk gatemat. Vi setter oss ned på enkle plaststoler ved et «hull» i veggen og får servert pani puri, en indisk klassiker.
– Fyll på med chilisaus og spis det i et jafs, tipser matguiden – som selv er født og oppvokst i Dubai.
Det er en by full av kontraster, og bebodd av folk fra store deler av verden. Skyskrapere speiler seg i vannet som symboler på den nyrike ørkenbyens moderne fasade, men de tradisjonelle abra-båtene som går i skyttel over Dubai Creek er symboler på gamledager da dette var sentrum for handel i det som var en relativt beskjeden by helt fram til oljerikdom endret alt på midten av 60-tallet. Abra betyr «å krysse» på arabisk, og det er nettopp det som er formålet med de små trebåtene. Det er en populær greie for turister som vil reise enklest mulig fra krydderbasaren i Deira og over til distriktet Bur, men også et godt eksempel på en gammel tradisjon som lever i beste velgående. 

FINN DITT DUBAI
– Les mer her!

På matvandring i Dubai. Foto: Runar Larsen

Historisk nabolag 

I nabolagene på begge sider av Dubai Creek kan du få en fornemmelse av ekte tradisjon. Her er det både en smak av arabiske spesialiteter og indisk gatemat – i en bydel hvor stemningen framstår urørt av moderne tider, tilsynelatende på en annen planet enn i skyskraperjungelen i umiddelbar nærhet. De ørkenfargede husene lave og gatene som en labyrint. 

Ali Fahidi-distriktet. Foto: Mari Bareksten

Drar man til det historiske Ali Fahidi-distriktet får man en følelse av hvordan Dubai var – og til en viss grad fortsatt her. Her finner du flere kulturhistoriske attraksjoner, deriblant Al Shindagha-museet som åpnet i fjor og ikke minst. Al-Fahid festningen ble bygget i 1799 og er byens eldste bygning, og huser Dubai Museum.


LES MER OM STORBYFERIER HER

Shopping i souk

Det er imidlertid markedene som gir området en tidløs aura. Det dufter av safran og mynte. Krydderbasaren er et knapt olivensteinkast fra Dubai Creek. Beliggenheten vis a vis vannveien er ikke tilfeldig; da handelsområdet vokste fra midten av 1800-tallet var det vanlig å seile inn med varer. Det er fortsatt spennende å dra på skattejakt inne i basaren, hvor du for ordens skyld finner mye mer enn tørkede krydder. Innimellom boder med safran og dadler er det også flere gode serveringssteder hvor rettene har historiske røtter, gjerne fra Iran, India og Bangladesh.

I gamlebyen er det en egen souk (markedsplass) for både tekstiler, gull og krydder, og alle som mestrer kunsten å prute kan gjøre en god handel i alt fra flagrende kjoler til velduftende safran. 

XVA Art Hotel er et overnattingssted med sjel. Foto: Torild Moland

Fra perler til olje 

Perledykking var den store drivkraften i den lokale økonomien for 100 år siden. Perler fra Dubai lokket handelsmenn fra andre arabiske land så vel som Asia. De fant veien til sine dhows – gjerne lasset med eksotiske krydder til byttehandel i Deira og Bur Dubai. Perleeventyret i Dubai tok slutt da kunstig perleproduksjon ble utviklet i Japan på 1930-tallet, og hadde det ikke vært for oljefunn på 60-tallet kunne denne delen av verden fortsatt vært et tradisjonelt fiskersamfunn. Sånn ble det naturligvis ikke, og byggeboomen i Dubai når stadig nye høyer med det ene arkitektoniske byggeprosjektet villere enn det andre. Anført av luksushotellet Burj al Arab og Burj Khalifa som med sine 828 meter er verdens høyeste bygning, har Dubai blitt selve definisjonen på den nyrike delen av Den arabiske halvøy. Den har utviklet seg til en av verdens mest moderne byer, og med fascinerende bygninger i de mest ekstreme varianter er det lett å la seg blende av Dubais futuristiske framtoning. 

Souken i Dubai Creek. Foto: RUNAR LARSEN

Kontrastenes by


Derfor er det verdt å utforske byens mer autentiske side, også. Den er jo tross alt til å spise opp.
Etter munnfuller med indiske godbiter venter kveldens høydepunkt på Al Khayma Heritage Restaurant. Her sitter vi på gulvet og spiser med hendene fra fat lasset med byriani av lam, det er rykende ferske pitabrød, nydelig hummus og fristende ris med safran. Til slutt får vi søt myntete og friterte smultboller. 
– Mange av serveringsstedene i bydelen her har holdt åpent i over 50 år. Hvem sa at vi ikke hadde noe historie her, smiler Moza Almatrooshi.

Shopping i souken. Foto: Runar Larsen



TIL HOVEDSIDEN

Dubai Cultural Center. Foto: Mari Bareksten