Den for mange litt ukjente byen Klaipeda helt sydvest i Litauen er Litauens eneste havneby og inngangsporten til Den kuriske landtunge. I sommermånedene fylles det historiske sentrum av turister, og cruiseskipene legger til utenfor byen. Dette er ikke et reisemål som kan konkurrere med London eller Paris, men med deilig stemning, interessant historie, gode restauranter, litt lokal shopping og upåklagelig beliggenhet er Klaipeda et overraskende godt valg for en avslappende helgetur. 

Litauens eneste havneby by er et smakfullt reisemål. Foto: Torild Moland

Litt nytt, mye gammelt


 – Mye av byen ble ødelagt under andre verdenskrig, og mye ble bygget opp under Sovjettiden. De fundamentalt hatet jo tysk historie, så de var ikke veldig interessert i å bevare noe av det gamle. Derfor er det for eksempel ingen kirker igjen i gamlebyen, selv om de var veldig religiøse. Men vi har fortsatt noen veldig fine ting, og Klaipeda er ikke en typisk turistby. Uansett hvor du går, så er det også lokale der, fremsnakker vår lokale guide Dziuginta Staponaite – på norsk. 

Men norsk mann og flere år i Norge, ble det til at de likevel endte i Dziugintas barndomsby. Her jobber de for gode relasjoner mellom de to landene, som de mener har langt mer til felles enn nordmenn flest forstår. 

– Klaipeda er den eldste byen i Litauen, og ble grunnlagt 1. august 1252. Det er en av få byer man vet nøyaktig når ble født. Men det er mye unge folk og nye bygninger her også, så byen føles ung, sier Dziuginta.

Trass i store ødeleggelser og 50 år under Sovjetunionens klamme hånd, er en god del av gamlebyen med klassiske bindingsverk-hus godt bevart. Å vandre rundt her er som å ramle fem hundre år tilbake i tid. Her møter trend tradisjon. 

Lokalt design

Om du vil unne deg det lille ekstra, stikk innom Ingrida Railiene hos Railé Design. Foto: Torild Moland

Lokal shopping I et gammelt, rosa hus i bykjernen har kunstner Rasa Gyliene åpnet Galerija Mené, et lite kunstutsalg der hun har samlet keramikk, grafikk og malerier fra hovedsakelig lokale og litauiske kunstnere. Her er eggeglass i betong, koselige keramikkfat, noen små skulpturer, smykker og malerier inspirert av Østersjøen. 

– Baltisk design er rent, enkelt og tydelig. Det kan lett forveksles med «skandinavisk minimalisme», påpeker Gyliene og viser fram rene, enkle keramikkprodukter i gråtoner. 

Et nydelig håndlaget keramikkfat i gull og sort blir mitt for 700 kroner. En vakker og unik suvenir, og et bidrag til å bevare gode initiativ som Galerija Mené. Å finne fine butikker i gamlebyen er vanskeligere enn man skulle ønske. For da byens store shoppingsenter i utkanten av byen ble bygget for et tiår siden, skjedde det samme med Klaipeda som så mange andre byer – butikkene flyttet ut. Så nå er det bare noe få, modige sjeler igjen. Til gjengjeld er de verdt å lete opp, for her er det flere skatter! 

HIPP HURRA FOR VAKRE VILNIUS!

– Jeg kjøper nydelig kasjmir i Italia, og får plaggene strikket her i Litauen. Men alle plaggene sys her – det har jeg gjort i 20 år, forteller designeren Ingrida Railiene hos Railé Design. 

Her syr hun kofter og jakker i kasjmir, nydelige bukser, og varme jakker. Hun kjøper også florlette stoffer i Italia, gjerne fra kjente leverandører som Missoni, Marni og Loro Piana, og syr dem om til drømmekjoler med flagrende skjørt, fine bluser eller stramme jakker. Designet her er som i resten av landet – rent og enkelt. Stoffene og snittet skal få skinne. Om reisebudsjettet hadde vært større, ville en overdådig sommerkjole i skinnende grønt med blå sommerfugler til 3000 kroner funnet veien ned i kofferten. Men det får bli neste gang. 

Trend og tradisjon i skjønn forening i Klaipeda. Foto: Torild Moland

Historie

Noe av det aller mest attraktive med Klaipeda, er beliggenheten på innsiden av Den kuriske landtunge ved Østersjøen. Og det er nettopp geografien som gjorde at Klaipeda i mange år var den viktigste handelsbyen i området. 

Byen ble grunnlagt av Den tyske orden i 1252 ved utløpet av Nemunas-elven, som tyskerne kalte Memel. Byen ble dermed Memelburg. I 500 år, helt fram til 1918, var Klaipeda en del av det som i dag er Tyskland. Memelburg var også Adolf Hitlers unnskyldning for å innta Litauen i 1939. 

I 1854 brant to tredjedeler av byen til grunnen og måtte gjenoppbygges. Men mange av Klaipedas vakre hus i bindingsverk, murhus der rammen av trestokker er synlige, ble stående. Disse gir gamlebyen et historisk, koselig preg.  

– Klaipeda er en komplisert by, for mange nasjoner har bodd her. Det var jo en tysk by, og har alltid vært en handelsby med my internasjonal kontakt, påpeker guiden Margarita Maciune, som viser oss det historiske sentrum

Gamlebyen i Klaipeda. Foto: istock

Og det blir mer komplisert. For byen ble omtrent fraflyttet under andre verdenskrig, og da russiske soldater kom på slutten av krigen var det bare noen få innbyggere igjen. Etter krigen ble Klaipeda fylt med russiske bosettere, og fra 1050-tallet flyttet også litauere hit fra andre deler av landet. Det gjør at de færreste egentlig har noe forhold til Klaipedas historie, siden foreldre eller besteforeldre kom fra helt andre steder. I dag er Klaipeda mest en moderne by trass i at det er gamlebyen de fleste turister besøker.

FLERE PERLER I ØSTERSJØEN 

Brygger på noe

Men det er jo her det skjer. Kafeer, barer, restauranter og ikke minst byens kuleste gastropub, som ligger i et lokale inspirert av de gamle fabrikkbygningene til Brooklyn Brewery. Bryggeriet i New York er også deleier, og produktene er ikke noe dårligere.

– Hele poenget er å skape noe unikt som man må smake på med åpent sinn, innleder bryggeriguide Egle Simkute under en omvisning på Švyturys Bhouse. 

10 Tilty er en lokal favoritt. Her serveres byens beste kaffe. Foto: Torild Moland

– I fjor var det for eksempel veldig populært med vannmelon. Så vi har noen faste produkter, og så prøver vi å eksperimentere og hoppe på trender, fortsetter hun.

Her kan du få øl med navn inspirert av nærområdet: Fire vinder, Løpende sanddyne, Naken sel – som smaker av agurk, banan, eller flyvende sand. Men de brygger også en helt ordinær pilsner.  Jeg går for et smaksbrett med fem utvalgte varianter. Noen fungerer bedre en andre, men alle perfekt tilbehør til feite, smaksrike retter som kyllingvinger og nachos. 

Matglade tilreisende vil finne også mer raffinerte tilbud, som i den populære gourmetrestauranten Monai eller den gamle fullriggeren Meridians. Selv forelsket vi oss helt i det litt røffe, fargerike konseptet til ToLi nuo klasikos som ligger rett ved stranda nord for sentrum. Her får du solide retter basert på tradisjoner og lokale råvarer, nydelig presentert med spiselige blomster i et rom fylt av umake møbler og antikviteter. Orangeriet i hagen er ekstremt populært. 

Og kanskje er ToLi nuo klasikos selve essensen av Klaipeda: Den er tuftet på tradisjoner, satt sammen på en moderne, smakfull og fargerik måte. Akkurat som selve byen.  

Klaipeda har upåklagelig beliggenhet ved Østersjøen, og hele veien fra byen og opp til Palanga går det en nydelig sykkelsti. Flere steder er det også trivelige strandbarer, som Baltas Ruonis rett utenfor Klaipeda. Foto: Torild Moland

TIL HOVEDSIDEN