På jakt etter designskatter i København. Foto: Torild Moland

Marc Jacobs har sagt at «klær er ingenting, om ikke noen har levd i dem». København er Europas ubestridte vintage-by og her finner du både klær, vesker, sko, interiør, og møbler som er godt levd. Her er en fyldig guide til alt du trenger å vite før den store shoppingturen til Skandinavias mest trendy storby.

Designklær og tilbehør

Collectors Cage
Europas største veskebutikk

Collectors Cage. Foto: Torild Moland

Noe av det vanskeligste når du skal kjøpe brukte designervarer, er å vite om det er ekte vare eller bare en god kopi. En god måte å unngå hele problematikken på, er å kjøpe bruktvesker fra en butikk som kun selger vesker med ekthetsbevis og livstidsgaranti. Collectors Cage har på kort tid vokst seg til å bli et unikum av en butikk, der vesker fra Prada, Louis Vuitton, Bottega Veneta, Fendi og Christian Dior henger i fem etasjer oppover veggene. Collectors Cage hevder selv å være den største bruktveskebutikken i Europa, og det tror vi dem på. Du får også litt smykker og annet tilbehør i butikken, men her er det vesker som spiller hovedrollen. 
Mer info: Veskene ligger typisk på 1/3 til halv pris av ordinær utsalgspris, alt avhengig av hvor mye de er slitt. En Prada canvas tote bag som ny koster 13.-14.000, får du for 3-5000 danske kroner her. Du kan også kjøpe veskene på nett. collectorscage.dk

Carmen Copenhagen
En gammel trendsetter

En av Københavns eldste og beste butikker ligger i et intimt kjellerlokale i den koselige gaten Larsbjørnstræde, et område fullt av kule butikker, små kafeer og trendy folk. Carmen har litt funky klær med fokus på 70-og 80-tallet, med lærjakker, sko, pumps, vesker, smykker, bukser og skjorter. Mange av varene er fra kjente designere som Hermés, Prada, Ralph Lauren eller Dries van Noten, mens andre varer er fra mer ukjente merker. Instagramfeeden deres er full av Nina Ricchi silkekjerf, ekte cowboyboots fra 80-tallet, silkekjoler fra 60-tallet, brokadejakker og diverse sko og tilbehør. Det kan lønne seg å følge med på instagram, for varene selges der og da. 
Mer info: Hele dette området har et ganske høyt prisnivå, men du kan finne skatter innimellom. @carmen.cph

Reseller. Foto: Torild Moland

Reseller
Bærekraftig chic

Om et slikt ord finnes, ble det oppfunnet av Reseller. Her er det nemlig ikke butikken som kjøper inn masse klær som de kanskje ikke får solgt, men vanlige folk kommer med fine varer, gjerne av kjente merker, og så selges de i butikken på kommisjon. Blir de ikke solgt etter en måned eller to, så henter eieren plagget tilbake. Altså er det ingen klær som kastes. Har merker som Acne, Aiayu, Commes des Garcon, Dries van Noten, Ganni og Max Mara.
Mer info: Mange av klærne selges på nett via instagramkontoen @resellercph. Verdt å sjekke. Ellers er butikken ryddig og oversiktlig og ligger sentralt i Pilestræde. resellercph.com 

BauBau
Kun til herrer

Av en eller annen grunn er det mye vanskeligere å finne brukt herretøy enn til damer. Det gjør BauBau noe med, for her finner du KUN klær til menn. Hvert plagg velges med omhu, fra kjente merker som Lanvin, Commes des garcons, Balmain og skandinaviske merker som Acne. Du finner sko, belter, tilbehør, vesker, jakker, skjorter, ja det meste, til herrer i butikken. Mye tidløst, rent og fint design. 
Mer info: De har ingen aktiv nettside, så det beste er å følge BauBau på Instagram. @baubaushop

Hello Good Buy
Norsk konsept

Tidenes beste navn på en butikk tilhører da også en av Københavns mest populære vintagebutikker, som ligger på trendy Nørrebro. Hele den lyse, lekre butikken i Elmegade er laget med resirkulerte og brukte varer, fra hyller til kleshengere. Her har de håndplukket både basic og litt mer spesielle varer, noen fargerike og funky. Åpnet første butikk i Norge i 2017 og sin første butikk i København i 2020. 
Mer info: Selger mye på Instagram under profilen @hellogoodbuydk

Time´s Up Vintage
Klassisk design

Denne velkjente vintagebutikken ligger i et strøk med mange unge, danske designere, og fører brukte klær fra klassiske kjente designere som YSL, Gucci, Chanel og Versace. Ikke stedet du gjør et kjempevarp, men til gjengjeld har de mange fine varer. Her kan du finne en Chanelbukse fra 80-tallet, mønsterdress fra YSL eller kjente smykker fra Chanel. Mye rent design som passer vår nordiske stil, kombinert med noen mer outrerte varer. 
Mer info: Deilig, ryddig butikk, det liker vi! Selge mye via Instagram også på profilen @timesupvintage eller sjekk nettsidene timesupshop.com.

Wasteland
Livin´in the USA

Om du ikke er så opptatt av merker, men heller leter etter budsjettvennlige, unike plagg, så er Wasteland et godt sted å begynne. Her er spesielt mye klær fra USA og Canada, med jeans, cowboyboots og bondeskjorter. Eller hva med en retro-jakke fra 1980-tallet? I hyllene finner du også klær fra Levi´s, Adidas, OshKosh, Lacoste og andre fra samme tidsepoke.  
Mer info: Ligger i Studiostræde, ved Larsbjørnstræde, som er en utrolig hyggelig gate med flere fine vintagebutikker. shopwasteland.com

Veras Vintage. Foto: Torild Moland

Veras Vintage
Sirkulært gjenbruk

Konseptet til Vera er litt unikt, for her kan du komme og bytte inn dine egne klær! Eller kjøpe, selvfølgelig, men det er jo noe godt i å bli kvitt det som fyller opp skapet og ikke bare laste inn nytt og nytt. Vera gir god verdi for det du ønsker å bli kvitt, uansett om det selges senere eller ikke. Vera har også markeder, for eksempel i Nørrebrohallen eller under Buen.  
Mer info: Butikken ligger i den koselige gaten Studiostræde. verasvintage.dk

Interiør og møbler 

Moment CPH
Kitch er kult!

Uten sidestykke den mest trendy interiørbutikken i København, med hjemmelagde gulvtepper i dyrefasong og håndblåste Murano taklamper, hundre år gamle tsjekkiske vaser, gamle sølvfat, lysestaker, små bord, fat, stålamper, nips og naps som gjør det lille ekstra når de havner på din hylle. Noen av objektene er så stygge at du tror det er tull, men samtidig er de likevel både kule og rare – typ de sicilianske håndlagde keramikkhodene i sprakende farger. Tør du? 
Mer info: For hva du får, one-of-a-kind, er det ikke urimelige priser. Den 100 år gamle tsjekkiske vasen kostet 750 kroner, en antikk Murano taklampe koster 6500 danske kroner. Følg med på Instagram, mange av varene selges der. @momentkbh

KLASSIK Møbelkunst
Byens berømte møbelbutikk

KLASSIK er for møbler det Moment CHP er for nips, og et absolutt must enten du trenger et designmøbel eller bare liker gammel dansk design og vil ta en titt – det er som å vandre rundt i et museum. I over 30 år har de vært Nordens ledende butikk innen nordisk vintage design, med originale objekter innen møbler, belysning, keramikk og kunst fra det 20. århundret. KLASSIK produserer også noen nye versjoner av gammelt design, samt helt nye og unike varer. 
Mer info: Ligger over flere etasjer sentralt på Bredegade og er både et museum og butikk. Men hold på lommeboka – en Hans J. Wegner eller Arne Jacobsen lenestol koster fra 12.000 til 143.000 danske kroner. klassik.dk / @klassikcopenhagen

Retro Villa
Trendy tapeter

Skal dere pusse opp, eller leter du etter en unik tapet bare for å piffe opp den ene veggen på badet? Da har du kommet rett. Retro Villa ligger på Østerbro, men vel verdt turen om du liker unike Skandinaviske tapeter fra 1960-80-tallet, knotter, keramikk og kunstprint fra merker som Ferm Living, Morten Christoffersen og Birgitte Ran. Eier Mette Helena Rasmussen brukte alle sine sparepenger på å kjøpe et lager av tapeter fra 60-80-tallet, lenge før tapeter var trendy. Retro Villa åpnet hun i 2010 uten en klar forretningsfilosofi, men mye lidenskap og glede. Hun er også en kjent person fra God Morgen, Danmark og tv-program som Nybyggerne. 
Mer info: Webbutikken er lagt ned og butikken på Østerbro har kun åpent mandag, torsdag og lørdag. retrovilla.dk

Hot Kotyr. Foto: Daniel Rasmussen

Hot Kotyr
Gamle lamper

Denne lille, rare og fulle butikken på Nørrebrogade er fullstappa med skandinaviske lamper fra 1940 til 1970-tallet, og andre småting. Her finner du kitchy lamper fra hippietiden, gamle tannlegelamper, fargerike glasspendler, glasskuler, skrivebordslamper, bordlamper og det meste som kan lyse opp et rom. Navnet er et ordspill på haute couture, og har lite med lamper å gjøre. 
Mer info: Anbefaler å ta av bagger og ryggsekker før rundtur i butikken, det er glass i alle høyder og retninger. Relativt kostbart, bordlampe 900 og glasspendel 3000 danske kroner. hotkotyr.dk / @hotkotyr.lamps

Sov, spis og se

Selma Copenhagen
Historiske sandwicher

Den eneste smørrebrødrestauranten i København som har blitt tildelt hedersbetegnelsen Bib Gourmad i Michelinguiden, og en av få som satser på ren retrolook. Nå er jo smørrebrød i seg selv litt gammeldags, og ingen matrett er vel mer dansk enn nettopp smørrebrød. Smørrebrød var opprinnelig ikke noe mer enn en matpakke med rugbrød som arbeiderne tok med seg på jobb ut i felten. Men på 1800-tallet ble smørrebrødene utviklet til de fint danderte versjonene vi spiser i dag, med pålegg som reker, sild eller lun leverpostei. 
Mer info: Smørrebrød med sild, makrell, laks eller kalv med ferskt og blomstrende tilbehør koster 130 danske kroner. Også 8-retters smaksmeny kr 690. selmacopenhagen.dk

Hotel Alexandra
En tidsreise til 60-tallet

I over 20 år har dette hotellet midt i sentrum samlet på klassiske, danske designmøbler og innredet alle hotellet 61 rom, samt resepsjon og fellesarealer, i en helt unik stil i en over 100 år gammel bygning. Også tekstiler, tapet og utsmykning er fra denne tiden, regnet som danskenes storhetstid innen design. Her kan du rett og slett føle at du er flyttet rett inn i et litt fancy hjem fra 1950 eller 1960-tallet. En tidsreise i form at et hotell. 
Mer info: Hotellet er rett ved Rådhusplassen. Dobbeltrom fra kr 1200 per natt. hotelalexandra.dk

SAS Radisson. Foto: MellanieGandø

SAS Radisson
Arne Jacobsens mesterverk

Danmarks første skyskraper symboliserte starten på en ny epoke i dansk design da det sto ferdig I 1960. Med lys og minimalistisk arkitektur regnes det som et av de viktigste bidragene fra arkitekt og industridesigner Arne Jacobsen, som også tegnet stolene «Ægget» og «Svanen» til hotellet. Hotellet var opprinnelig hotell og flyterminal for SAS, og representerte nye tider med blikk mot den store verden. I dag er det 275 rom over 22 etasjer.
Mer info: Radisson Collection Royal Hotel på Vestebro regnes som verdens første designhotell. Dobbeltrom fra kr 2500. radissonhotels.com 

Design Museum Danmark
Nyrenovert design

Museets faste utstilling inkluderer gjenstander av danske designere fra flere epoker, som Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Kaare Klint og Jacob Jensen. I tillegg er det en stor samling historiske europeiske og asiatiske verk. Det nyrenoverte museet i København åpnet etter omfattende oppussing og restaurering sommeren 2022. 
Mer info: Roterende så vel som permenente stillinger. «Danish Modern» er ny permanent utstilling. designmuseum.dk

Design Museum Danmark. Photo Christian Hoyer

LES FLERE REPORTASJER FRA DANMARK HER!