Det er en by der alt er mulig for øyeblikket, det er den følelsen du kjenner på, sier designer Julia Janus. 

Klær og kunst: Den litauiske kjendisdesigneren Julia Janus står bak den spennende utstillingen «Barbora» i Storfyrstens Slott, som kombinerer moderne fashion med gammel historie. Foto: Annika Bohnenblust

Jeg har fortalt henne at det virker som­ ­Vilnius brygger på noe spennende, og at det sakte, men sikkert bobler opp til overflaten i form av nye spisesteder, gater og gallerier. Og som en av Litauens største ­designere, gjør Julia Janus sitt med den spennende utstillingen «Barbora» i Storfyrstens slott, hvor hun kombinerer royal historie med moderne design. Kjærlighetshistorien – og skandalen – da unge Barbara Radziwill giftet seg med kong Sigismund II Agustus i 1547 er en av Litauens mest kjente. 

Hip og historisk

– Vi har laget klærne hennes sånn som vi tenker de ville sett ut i dag. Det finnes ikke et eneste bilde av henne uten perler, det er derfor det er så mange av dem på klærne, forklarer Julia.

Klærne ser ut som noe en Hollywood-stjerne kunne gått med på Met-gallaen, og symboliserer på mange måter den dunkende pulsen jeg føler på hos den vitale 700-årsjubilanten. Selv på grå, mørke og kalde vinterdager.

Vilnius´ røtter går tilbake til 900-tallet, men den moderne tidsregningen starter i 1323. Da ble byen gjort til hovedstad av storfyrsten Gediminas, i en tid hvor Litauen utviklet seg voldsomt. I dag er blandingen av gotiske og barokke kirker, renessansestil, klassiske arkitektur og smale gater fra middelalderen en verdifull historisk miks, som har stått på Unescos verdensarvliste siden 1994. Gamlebyen – Senamiestis – er selve hjertet. Her er storslagne, vakre bygninger og brosteinsbelagte gater, side om side med luksuriøse restauranter, barer og butikker.

LES OGSÅ: RING JULEN INN I TALLIN

Snøen har lagt seg over vakre Vilnius. Foto: Istock

Hemmeligheter

Vilnius er ladet med historie, men har også omfavnet moderne tider. Derfor skal du holde øynene oppe og ta avstikkere. 

– Det er det jeg liker best med Vilnius, å finne ting og steder andre ikke legger merke til, sier Ieva Krikstaponyte. 

Hun har vært på konstant oppdagelsesferd i Vilnius siden hun flyttet til byen for åtte år siden, og deler sine beste funn på Instagram og TikTok. 

Mange mener ­Vilnius bare er grå og trist

– Mange mener Vilnius bare er grå og trist, og at folk er sure. Andre tror vi fortsatt er en del av Sovjetunionen, mens noen aner ikke en gang at landet vårt finnes. Så det er gøy å overraske folk og vise dem at de tar feil, sier Krikstaponyte. 

Morgengryets port. Foto: Istock

Et eksempel på dette er de populære gatene i nabolaget Stikliai, som oversatt betyr glassblåsergaten. Stikliai ligger i den UNESCO-vernede gamlebyen, og var et jødisk nabolag hvor gullsmeder, glassblåsere og andre håndverkere holdt til. Den siste glassblåseren i gaten pakket sammen i fjor, men om du titter opp kan du se at gatene er pyntet med en ode til glassblåserne. 

LES OGSÅ: STORBY PÅ STERIODER

Nytt image

God stemning og enda bedre mat på Ninteen18. Foto: Annika Bohnenblust

«Fantastiske Vilnius, hvor enn du tror det er». Ordene er hentet fra en kampanje GoVilnius har lansert for å få folk til å ville reise til hit. Humoren i budskapet vitner om et gjestfritt folk med selvironi, uten frykt for å ­tenke annerledes. Det karakteriserer også matscenen.

– Spis med hendene! Vi leker at vi er hjemme, ikke på restaurant, sier Andrius Kubilius. 

Selv om han smiler tør jeg ikke annet enn å gjøre som han sier, og den lille potet-tacoen smaker helt ypperlig som fingermat. På Ninteen18 serverer ­Kubilius og teamet en åtte retters nydelig­ ­smaksmeny som representerer det moderne litauiske kjøkken.

Spis med hendene! Vi leker at vi er hjemme

– Folk her har hatt så lite å rutte med at når andre plutselig snakker om sylting, fermentering og sanking av lokale ingredienser, så tenker de bare «velkommen etter». Vi har gjort dette i årevis, sier Kubilius, som er sønn av Litauens tidligere statsminister. På tross av den fine menyen og de stilige lokalene, lager han og teamet generøse porsjoner i en avslappet atmosfære. 

– Mitt største mareritt er at noen skal gå fra restauranten sulten, sier kjøkkensjefen.

Både tankesettet og smakene er illustrerende for den kulinariske løypa i Vilnius. Billig, men også bra. Hos Ninteen18 får du en fantastisk matopplevelse for 78 euro, eller 115 euro med vinpakke. Det er mye for pengene, standarden tatt i betraktning. 

LES OGSÅ: JUL MED DIN GLEDE OVER HELE EUROPA

Enkelt men godt på 2 Virajai. Foto: Annika Bohnenblust

Hjemmekoselig

Men du kan få gode matopp­levelser enda billigere. Ekteparet Agne og Martynas Paulauskas drømte om å åpne et kulinarisk akademi, men i pandemien ble det takeaway isteden. Da verden åpnet igjen, inviterte de folk til seg, i et lite studio med kjøkken og et stort bord med plass til seks personer. Inne på restaurant 2 Virajai serverer de deilig ­moderne litauisk lunsj fra tirsdag til fredag. For bare 12 euro får du forrett, hovedrett, dessert og kaffe. Dette er et svært populært sted, som lokker både skuespiller­kjendiser og småbarnsforeldre – og såpass særegent og velsmakende at det bør være et selvsagt valg på langhelgen i Vilnius. 

– Vi håper å veldig snart kunne ta imot turister på matlagingskurs. Det var jo det vi egentlig skulle, lære folk å lage mat, sier Martynas.  

2 Virajai er som å være på besøk hjemme hos noen, kanskje spesielt fordi moren til Martynas også er på kjøkkenet, hvor hun hjelper til med forberedelser og oppvask. 

Tiden som en del av ­Sovjetunionen fram til 1991 preger fortsatt både rykte og hverdag

Nye tider

Litauen har lang historie som ­uavhengig stat, men tiden som en del av Sovjet­unionen fram til 1991 preger fortsatt både rykte og hverdag.

– Litauere er rolige og vennlige, og har humor, selv om det kanskje ikke er den beste humoren, smiler byguiden Lukas Misiunas. 

– Noen fra den eldre generasjonen er kanskje litt mer skeptiske. Det henger igjen fra Sovjettiden, da kunne man ikke være sikker på hvem man snakket med, legger han til. 

St. Anna kirken er et populært stopp for både lokale og turisgter. foto: Istock

Lukas snakker på klingende norsk, som han begynte å lære da han tok en jobb i Storebrand for noen år siden. Men han har aldri bodd i Norge, og nå er det i samtale med norske turister han får praktisert språket. 

– Jeg kjenner at jeg glemmer litt når jeg ikke bruker det, men jeg ser på nyhetene og serier, som for eksempel «Side om side» så jeg vet hva som foregår i Norge, sier Lukas.

Gå ikke glipp av KGB-museet, det er helt unikt. Foto: Annika Bohnenblust

Selv tenker jeg at måten han beskriver folk på minner om nordmenn, og når jeg snakker med folk i Vilnius er det som å snakke med folk ­hjemme. Nesten. De er nok enda litt mer klare for å ønske verden velkommen enn det vi selv er. 

LES OGSÅ: PULSEN PÅ PARIS

En gave

«Vilnius hjerter Ukraina» står det på en av bussene som kjører gjennom sentrum. Gjennom hele byen ser du støtte til Ukraina, og det er kanskje ikke så rart. Er det noen som har kjent okkupasjon på kroppen, er det litauerne. Det er egentlig helt utrolig hvor langt de har kommet med gjenoppbygging av landet på bare 30 år. Selv om Litauen verken grenser til Russland eller Ukraina, har den russiske invasjonen påvirket både turisme og hverdagsliv.

– Mange har nok vært redde for å dra hit på grunn av krigen i Ukraina, men vi er medlem av NATO, så folk her er ikke så bekymret, forteller Lukas.

Han vil vise meg KGB-museet, eller «Museet for okkupasjoner og frihetskamper» som det egentlig heter. Det er tankevekkende og lærerikt, men ikke for sarte sjeler. Et symbol på mørke tider, og på mange måter aktualisert gjennom urolighetene i regionen. Men for en by som har stått støtt i 700 år, er ikke turbulens noe nytt. Etter regn kommer sol. Kreativiteten blomstrer, smakene florerer. En historisk miks, tilsatt både hipsterfakter og humor. 

Shopping og kos i Gamlebyen. Foto: Annika Bohnenblust

Det er bare å pakke finstasen, for det er klart at du skal reise til Vilnius på bursdagsfest.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN