På Tallinns julemarked bugner det over av lokale håndtverksvarer og smakfulle god biter. Foto: Ida Anett Danielsen

Duften av brente mandler, varm gløgg og nystekte kaker henger over lyspyntede treboder, der det bugner av julefigurer, designerhatter, hjemmestrikkede sokker og lokale godbiter som marsipan og sjokolade. Det tar ikke lange tiden, eller vandringen, på Rådhusplassen i Tallinn før den gode julestemningen kommer krypende.

Livlig gamleby

Rådhusplassen, eller Raekoja plats som estlenderne kaller den, ligger midt i Tallinns historiske gamleby. Den er enkel å orientere seg i, til tross for smågater på kryss og tvers. Den livligste gaten heter Viru, og strekker seg ned til inngangen ved Viru-porten, med restauranter og små butikker på rekke og rad.

Det finnes mye godt å varme seg på i Tallinn. Foto: Mari Bareksten

Herfra er det også kort vei til museet Kiek in de Kök, et 38 meter høyt forsvarstårn fra 1400-tallet. Sammen med systemet av hemmelige tunneler er det byens best besøkte attraksjon. Men i desember er det julemarkedet som er det største trekkplasteret.

LES OGSÅ: JULEMAT JORDA RUNDT

Shopping og gløgg

– Skål!, sier Pirkko Taskinen (64) og Mirja Karttunen (63) i kor.

Bestevenninnene Pirkko og Mirja har tatt turen over fra Helsinki på førjulstur for å handle julegaver og kose seg på markedet. Foto: Ida Anett Danielsen

De finske damene har tatt fergen over fra Helsinki, og er i Tallinn på jentetur for å shoppe julegaver. Nå står de foran den store julegrana midt på Rådhusplassen med hver sin kopp rykende, varm gløgg og nyter stemningen.

– Vi har fått gjort noen gode kupp. De har så mye fint her, spesielt ullplagg, sier Mirja.

– Og så får man skikkelig julestemning som bonus, stemmer Pirkko i.

I dag er Tallinn en av Europas koseligste julebyer, men det har ikke alltid vært slik. Under Sovjetperioden var nemlig skikken med julemarked forbudt, men etter at Estland fikk sin uavhengighet i 1991 ble byens stolte juletradisjoner vekket til live igjen. Og siden da har julemarkedet i sentrum vært en årlig begivenhet.

På Rådhusplassen i gamlebyen er det nærmest julestemningsgaranti! Foto: Mari Bareksten

Men det er ikke bare julemarkedet som gjør Tallinn til en vakker vinterby. Når kulda setter inn, forvandles grønne lunger til vinterparker med ski og akebrett. I gamlebyen er det utendørs skøytebane, mens koselige kafeer og restauranter frister med deilig mat og varm sjokolade.

JULEBYEN KØBENHAVN

Lokale godbiter

– I Estland får du mørkt rugbrød til alle retter og måltider, slik som du får ris i Japan, ler matguide Lauri Monvelt (38), og gjør klart for første rett på dagens gastronomiske runde.

Fra utkikkspunktet på toppen av gamlebyen får man flott utsikt over byen. Foto: Runar Larsen

Her er mulighetene gode for å sanke julestemning. Foto: Ida Anett Danielsen

Vi er på restauranten Kaerajaan på Rådhusplassen og får servert rugbrød flott dandert med brisling, salat og syltet rødbet. Det hele skylles ned med nasjonalretten kama, en slags sunn smoothie laget av havre. Både havre, den ansjosliknende fisken og rødbet er en stor del av estisk mattradisjon, og sistnevnte er spesielt typisk julemat i Tallinn, sammen med poteter og surkål.

Neste rett blir dermed rødbetsuppe med rømme og timian på restauranten Peatus i en gammel togvogn i Tallinns hippe område Telliskivi, som er den estiske hovedstadens svar på Grünerløkka.

Senere får vi smake snapps laget av tindved – nok en lokal favoritt som varmer godt i vinterkulda.

Det bugner over av god mat på markedet! Foto: Ida Anett Danielsen

EUROPAS KOSELIGSTE JULEMARKEDER

Hipster-Tallinn

For visst er Tallinn historisk og vakker – men byen er også morsom og moderne. Med oppsiktsvekkende graffiti og moderne skulpturer er Telliskivi Creative City en hyggelig overraskelse i en by som er mest kjent for sine vakre middelalderbygninger.

– Det er spennende tider her, nå skjer det noe hele tiden, sier servitør Jonna Lisa Mommanik (21) hos Peatus. Togvogna gikk tidligere i skytteltrafikk til og fra Moskva, men har nå fått nytt liv som restaurant.

Og er du ute etter litt mer enn tradisjonell sightseeing, er dette stedet for deg. Det som tidligere var et forlatt og forfallent industriområde har de siste årene fått nytt liv som kreativt hus for kunstnere, filmskapere og designere.

Gamle industribygninger dekorert med gatekunst. Foto: Runar Larsen

Imponerende veggmalerier og graffitikunst gir fornemmelser til Brick Lane øst i London eller Kreuzberg i Berlin. På det populære utestedet F-hoone går det i hipsterburger og håndbrygget øl.

LES OGSÅ: PILSENS FØDESTED

Det er ingen tvil om at Tallinn har sjarm! Foto: Ida Anett Danielsen

God gourmet

Og det står ikke på kvaliteten; Tallinn har hele 38 restauranter listet i årets utgave av White Guide for de baltiske landene, som stiller skyhøye krav til kvalitet.

– Mye har forandret seg på matfronten de siste 20 årene, forklarer matguide Lauri.

– Under Sovjet var det liten tilgang på ingredienser og få private restauranter, men etter uavhengigheten i 1991 har det skjedd en enorm utvikling. Det er stort fokus på lokale råvarer, og organisk mat – og estisk mat – har blitt trendy.

Tellisikivi er Tallinns svar på Grünerløkka, med trendy barer og restauranter. Foto: Mari Bareksten

Vi avslutter kvelden på restauranten NOA Chef’s Hall, som har oppnådd Global Master Level, den beste rankingen i White Guide.

Tallinn byr på mange gode matopplevelser. Foto: Ida Anett Danielsen

Og kveldens 10-retter beviser så absolutt at estlenderne har fulgt med på mattrendene.  Østers med fermentert agurk og tannfisk med dashi (japansk kraft) står på menyen og danderingen er svært gjennomtenkt. Vinkelneren parer rettene med bobler, biodynamisk vin og isvin (dessertvin laget på frosne druer). Uten at det koster skjorta. Tallinn var nemlig på Lonely Planet sin Best in Travel 2018-liste som nr. 1 på «Best value destination».

GI EN REISE I JULEGAVE

Estlenderne er gode på gourmet! Foto: Mari Bareksten

Spa deg ned

Det meste er billig – ikke minst spa, noe byen er svært kjent for.

– Tallinn er den perfekte by for jentetur. Det er billig og de har mange bra spa, sier Elina (39), Reetta (34) og Maya (31).

Venninnene sitter i boblebadet med hvert sitt glass champagne i spaavdelingen til Hotel Telegraaf. Alle tre skal få massasje.

Hotellet, med god beliggenhet i gamlebyen, er et av byens beste spahotell sammen med Swissotel Tallinn, Park Hilton og Tallink. Og kombinerer man juleshoppingen med spa og massasje er alt lagt til rette for at både skuldrene og julefreden kan senke seg.

Tallink spa er verdt et besøk. Foto: Tallink Spa

God jul – eller haid joule, som de sier i Tallinn.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? BONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN