1. Danmark
København

Foto: Kim Wyon

Hygge, hygge, hygge – få kan by på så barnlig julemagi som København og markedet i Tivoli­hagen. Karuseller, æbleskiver, kleinert og gløgg i en park fylt av julelys og 50 små boder med håndlagde gaver. Men også resten av byen kan tilby julestemning og deilig lukt av brente ­mandler. Det finnes egne markeder i både Nyhavn, ­Christianshavn, Højbros Plads, Kongens Nytorv og ­Christiania. Sistnevnte er Københavns eldste og nok mest alternative julemarked. Det finner sted i Den Grå Hal, hvor du kan oppleve litt annerledes jule­hygge med livemuskk og boder fra hele verden. 

MER INFO: Julemarkedet i Tivoli arrangeres fra 19. november til 31. desember. tivoli.dk

2. Praha
Tsjekkia

Foto: Visit Prague

Det er aldri feil å ta turen til Praha, men når byen er ferdig­pyntet til jul er det ekstra hyggelig å vandre rundt i de historiske gatene. Den tsjekkiske hovedstaden har flere julemarked, og her varer faktisk jula til et godt stykke ut i det nye året. Sentrum for adventsfesten er Stare Mesto, hjertet av gamle­byen. Fargerike boder med håndlagde varer som smykker, leker av tre og deilig ull er fint for gavesanking. Det er også tett mellom utsalgssteder hvor duften av varm mat og drikke frister: Etter gløgg og pølser må du prøve bakverket trdelník som dessert, en tsjekkisk hybrid av kanelbolle og smultring. Med scene hvor kor og musikere underholder, en stall med dyr og et enormt juletre med spektakulær pynt er det lett å finne julestemningen. Markedet har en forlenget arm på Vaclavske Namesti, mens øvrige julemarkeder er blant annet å finne på Tampa-øya og ved slottet. 

MER INFO: Julemarkedet i Stare Mesto finner sted mellom 2. desember og 6. januar. prague.eu

3. Frankrike
Paris

Foto: Istock

Elsker du jul og har alltid drømt om å se Eiffel­tårnet? Da er julemarkedet på Champ-de-Mars, ved foten av tårnet, perfekt for deg. Med over 60 små boder med gløgg, vin, mat, håndlagde jule­gaver og skøytebane kan du nyte julestemningen under et av verdens mest berømte bygg. Spesielt stemningsfullt er det i blåtimen når Eiffeltårnet lyser opp sammen med alle julelyktene. Andre tradisjonelle julemarked i Paris er Notre Dame og Saint Germain Des Pres, men det finnes også mer moderne markeder som La Defense og Clignancourt. 

MER INFO: Julemarkedet i Paris har åpent fra 18. november til 7. januar. parisinfo.com

LES OGSÅ: JUL NORGE RUNDT

4. Belgia
Brugge

Foto: Istock

Belgiske vafler og gater og hus pyntet som gigantiske pepperkakehus langs lyssatte kanaler er det som venter deg om du velger Brugge som juledestinasjon. Den koselige, brosteinsbelagte middelalderbyen er som noe tatt rett ut av eventyrene og med de viktigste turistområdene bilfrie, er det veldig behagelig å utforske dette juleeventyret. Julemarkedet i Brugge er kanskje ikke like stort som Winter Wonders i Brussel og julemarkedet i Antwerpen, og har betydelig færre boder, men Brugge tar dette lett igjen med å være det peneste og mest romantiske markedet i landet. 

MER INFO: Julemarkedet i Brugge finner sted mellom 24. november og 7. januar. visitbruges.be

5. Sverige
Göteborg

Foto: Göran Assner/Visit Sweden

Lussekatter og julfika smaker ekstra godt på julemarkedet i Haga, Gøteborgs eldste og koseligste bydel. Brosteinsbelagte Nygata er verdt turen i seg selv, med små trehus som huser vintagebutikker, lekebutikker og kafeer. I helgene før finner du også et tradisjonelt julemarked her, med nissekorps, bakst og håndlagde julegaver. Det kanskje mest kjente julemarkedet holdes på Liseberg, hvor du kan beundre hele byen og alle dets julelys fra pariserhjulet. Göteborgs eldste marked, julemarkedet i Kronhusjul, finner du i en koselig og rød teglsteinsbygning i Nordstaden. 

MER INFO: Julemarkedet i Haga starter opp 25. november og holdes i tradisjon tro i alle adventshelgene. visit-goteborg.com

Foto: Istock

6. Polen
Gdansk

Hansabyen lengst nord i Polen har blitt en av våre aller mest populære storbyfavoritter takket være de mange flyrutene fra Norge. Også i Nord-Polen ringes jula inn med storstilt marked. Den brosteinsdekte plassen Targ Węglowy (Kullmarkedet) bare noen meter fra gågata Dlugi Targ forvandles til et koselig marked i starten av desember, og på beste polsk vis serveres alt fra varm øl (!) og gløgg til pølser og piroger. Gdansk er spekket med museer så vel som spa, så her kan du få med deg en historietime og deilig velvære på samme dag. På jakt etter unike gaver? Da er det greit å merke seg at produkter fra rav (forsteinet harpiks) og ull er «big business» i Gdansk. Julemarkedet lokker for øvrig med både karusell og akebakke. 

MER INFO: Julemarkedet i Gdansk er fra 24. november til 23. desember. visitgdansk.com

7. Tyskland
Berlin

Foto: Ida Anett Danielsen

Det finnes mange gode alternativ for storby med fokus på jul og shopping i Tyskland, men vi slår likevel et slag for hovedstaden Berlin. Hvert år arrangeres det over femti små og store markeder i den spennende metropolen. Markedene på Alexanderplatz og foran Rådhuset (Berliner Rathaus) er to av de største, og er fine for hele familien, med skøytebaner, pariserhjul og massevis av boder. Men det kanskje vakreste og mest tradisjonsrike markedet går vanligvis av stabelen på den store plassen Gendarmenmarkt i den sentrale bydelen Mitte, men merk at det på grunn av byggearbeid er flyttet til Bebelplatz fram til 2024. Det er uansett mye av det samme: Her kryr det av håndverk av god kvalitet, lyslenker, englekor, brente mandler og god stemning – flott innrammet av både den franske og den tyske domen. 

MER INFO: Julemarkedet på Bebelplatz har åpent fra 27. november til 23. desember. berlin.de

LES OGSÅ: JUL I LONDON

8. Storbritannia
London

Foto: Visit London

London er i verdensklasse når det gjelder shopping. Det er også en herlig førjulsby. Her er det en rekke markeder spredt rundt omkring i byen, så det kan være smart å gjør litt research før reisen. Mest opptatt av handel? Shop julegavene på verdenskjente Harrods, i Oxford Street eller på leketøysbutikken Hamley´s. På jakt etter julestemningen? Ta turen til Carnaby street, Covent Garden, Borough Market eller det ­gigantiske julemarkedet Hyde Park Winder Wonderland og vandre blant boder, nisser og pariserhjul på markedet. Et ­vanvittig utvalg av show (noen må forhåndsbestilles), livemusikk, en bayersk landsby (med ølhaller) og nissens grotte venter i den verdensberømte parken. 

MER INFO: Hyde Park Wonderland arrangeres fra 17. november til 1. januar. hydeparkwinterwonderland.com

9. Østerrike
Wien

Foto: Istock

Østerrikes hovedstad har lange og stolte tradisjoner med julemarkeder. Christlkindmarkt i Wien er visstnok over 700 år gammelt, så her har de hatt god tid til å perfeksjonere ­kunsten med salgsmesser før jul. Og øvelse gjør mester! Flere av bodene fungerer som små juleverksted, hvor barn kan bygge sine egne julegaver. Da kan de voksne gå på gastrono­misk oppdagelsesferd – over halvparten av bodene serverer ­spiselige godbiter. Søtsaker, varmende snacks og god vin og øl hører hjemme på ethvert julemarked, Østerrike intet unntak. Legg til reinsdyrkarusell, skøytebane og konserter – og Wien blir en vinner for store og små.

MER INFO: Christlkindmarkt er åpent fra 10. november til 23. desember. christkindlmarkt.at 

Foto: Visit Budapest

10. Ungarn
Budapest

Som en av Europas vakreste byer er selvfølgelig Budapest ­koselig i juletiden også. Etter at julelysene er tent, er det spesielt stemningsfullt å stå på høyden på Pest-siden og skue utover Buda. Det største markedet ligger på torget Vörösmarty ved shoppinggaten Vaci Utca i Buda. Her er det rundt 100 salgsboder med vakker brukskunst i form av håndlaget keramikk, glass, tre og tekstiler. Lave priser og høy kvalitet gjør at du kan gjøre et kupp på stedet hvor det er blitt arranger marked 20 år på rad. Sett også av tid til et av byens fantastiske bad, som Szechenyi og Gellert. Eller hva med romantisk middag på et elvecruise langs Donau som renner gjennom byen?

MER INFO: Julemarkedet på Vorosmarty-plassen kan besøkes mellom 18. november og 31. desember. ­budapestchristmas.com

LES OGSÅ: VERDENS BESTE JULEBY

11. Estland
Tallinn

Foto: Ida Anett Danielsen

Når kulda setter inn tar Tallinn på seg sin vakre vinterdrakt. Grønne lunger blir til ­vinterparker med ski og akebrett. I gamlebyen er det utendørs skøytebane, mens koselige kafeer og restauranter frister med deilig mat og varm sjokolade. Det hele får et ekstra slør av magi når juletiden står for tur. Det sagnomsuste ­markedet på Rådhusplassen er tross alt midt i en av ­Europas vakreste og UNESCO-vernede gamlebyer. Lyspyntede boder står tett i tett og bugner over av julefigurer, fargerike designerhatter, hjemmestrikkede sokker og lokale godbiter som marsipan og sjokolade. Dansegrupper, folkemusikere og kor underholder fra scenen omtrent daglig. Og om du ikke blir varm av lun stemning og varm gløgg, er det bare å trekke inn til et av byens mange spaavdelinger. 

MER INFO: Julemarkedet på Rådhusplassen har åpent fra 1. desember til 7. januar. visittallinn.ee

12. Finland
Helsinki

Foto: Istock

Det er delte meninger om hvorvidt Finland er julenissens hjemland. Men at det er god julestemning her i desember, det er det ingen tvil om. Sentrumsgaten Aleksanterinkatu er byens offisielle julegate, der butikker og kafeer bugner over av julevarer og koselig stemning. Den finske hovedstaden er også berømt for sin designshopping, så her er det gode muligheter for fine julegaver. Rundt om i byen finnes også flere koselige julemarked. Det største heter Helsinki ­Christmas Market, har over 120 boder og ligger på Senatstorget i hjertet av byen. Og i isparken ved Jernbanetorget kan store og små stå på skøyter på isbanen før man inntar kaféen for noe varmt i koppen.  

MER INFO: Julemarkedet på Senatstorget finner sted fra 1. til 22.desember. visitfinland.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN