Jeg elsker juletiden i København, den er virkelig koselig! Allerede fra begynnelsen av november lyssettes byen og gjør mørketiden stemnings­full og hyggelig, forteller Sine Louise Schmidt (50).

Sine Louise Schmidt fra Chp:cool viser heslt frem lokalt og bærekraftig design. De myke ullklærne hos Aiayu er en personlig favoritt. Foto: Torild Moland

Hun er eier og grunnlegger av Cph:cool, som tilbyr skreddersydde turer til turister, og har veldig god oversikt over hva som rører seg i hjembyen. Nå gleder hun seg ekstra mye, for etter en pandemi-pause i fjor er julemarkedene tilbake, skøytebanene åpne og butikker og restauranter over hele byen klare for å ringe julen inn for sine gjester. 

Den gode tiden

Reiser til København er populære hele året, men førjulstiden er noe helt spesielt. For da åpner Tivoli dørene og lager koselig julestemning for hele familien. Byen pyntes med julelys – og det blir ekstra trivelig om kvelden når det er mørkt ute. 

Sett deg ned på en benk langs vannet med en gløgg og bare nyt stemningen mens karusellene går rundt i Tivoli, eller besøk alle markedene. Spis en lang julelunsj, drikk juleøl til frokost og varm drikke på et av julemarkedene eller i en koselig bakgård. Dette er tiden for å nyte, og finne frem den gode stemningen som skal vare helt til julestria er over. 

LES OGSÅ: REIS I JULENS FOTSPOR

Jul i Honningkagehuset i Tivoli. Foto: Tivoli

Lokalt fokus

Den grønne bølgen skylte over København allerede før Noma satte nordisk mat på kartet, så her har matsanking og vintageklær vært standarden i mange tiår. Sine Louise Schmidt er opptatt av å vise frem lokalproduserte varer og produsenter med lokalt design og bærekraftig fokus, som Ayaju, Anonomous Shoes og Stilleben. Men hun kan likevel la seg begeistre av glitrende gatelys og kommersielle events. 

Tivoli, byens aller største juleattraksjon. Foto: Tivoli

– Elmegade (Nørrebro) er en av mine favoritter, den er magisk med julelys og ekstra pynt. Men det er jo mye fint i Indre by også, selv om det er mye turister. Royal Copenhagen for eksempel, har de fineste julebord, så de ville jeg sett. Hvert år inviterer de kunstnere og kreative folk til å dekorere hvert sitt bord. Alle bordene er helt unike, og helt nydelige, anbefaler Sine. 

Selv hektiske Strøget får en hyggelig atmosfære i juletiden. Foto: Daniel Rasmussen

Ellers slår hun gjerne et slag for de mindre, lokale produsentene, og det er også de som byr på mest unike gaver om man er i handlehumør.  

– Jeg er veldig glad i det lille markedet som Violise Lunn arrangerer. Dit kommer kunstnere og kreative sjeler, og man kan virkelig finne noen unike skatter, tipser Sine. 

– Ellers er min absolutte julefavoritt Christianias julemarked, som minner om en slags marokkansk basar fylt av ting og krimskrams. 

Og så kan man ikke være i København i julestria uten å nyte en skikkelig gluhwein. Du finner dem i alle varianter på julemarkedene, men den alle beste serveres i den godt gjemte bakgården til koselige Zeleste. De har dessuten byens eneste hvitvins-gløgg, tipser Sine. 

LES OGSÅ OM JUL I LONDON

Mat med tanke

I førjulstiden er det lett å fylle magen fra bugnende julebord med tradisjonelle juleretter som sild, sylte, helstekt kalkun, glasert juleskinke, medisterpølse med rødkål og riskrem med kirsebær. Men etter noen dager med fet julemat kan det kanskje være en ide å avveksle med et vegansk måltid basert på sesongens varer? 

– København har manglet en god, vegansk restaurant. Du får god vegansk mat på mange av de beste restaurantene, men her var det ingen med fokus kun på vegansk mat. Så det var vårt mål, forteller Jason Renwick, en av tre initiativtagere til ARK, som er blitt Danmarks aller første veganske restaurant med grønn stjerne i Guide Michelin. 

Julebord på Royal Copenhagen. Foto: Royal Copenhagen

Men hans sideprosjekt Bistro Lupa – den lille, billigere søsteren til Ark, er vel så spennende, for her er alle rettene basert på råvarer han sanker rundt omkring i byen. Ville epler, roseblader kamomille, nøtter og bær. 

Resultatet er et godt måltid som også setter tankene i sving. Som kanskje er ekstra viktig på denne tiden av året, hvor man fort ender opp med å fråtse som innbyggerne i Capitol i Hunger Games. 

Shopping og smørbrød. Foto: Torild Moland

LES OGSÅ: JULEMAT JORDA RUNDT

Aktive dager

–Åh, hit må du komme i desember, da er det skøytebane her, og de serverer byens beste burgere fra boden til Gasoline Grill, sier Sine og peker på en asfaltert plass omkranset av fargerike boder, rett på andre siden av bygningen der Noma tidligere holdt til. 

Du finner skøytebaner mange steder i Køben­havn om vinteren. Den koseligste ligger i Frederiks­berg Have, men den kuleste ligger her på Broens Skøjtebane, nesten midt i sentrum. 

God stemning på skøytebanen i Fredriksberg. Foto: Jonas Smidt

En kort spasertur nedover kanalen ligger et av byens siste tilskudd til utendørsaktiviteter, nemlig tre fargerike saunaer ved Islands Brygge. Disse er i all hovedsak tiltenkt byens innbyggere, men skulle trangen til varme bli for stor går det også an å leie en hot tub fra spa-konseptet CopenHot. 

Eller ta en sightseeing på kanalene i en stillegående elektrisk båt fra Friendships. De glade guttene i Hey Captain byr på både varm gløgg og ekte dansk hygge på sine private eller felles turer som går til både landemerker i byen og bortgjemte perler. En fin måte å bli kjent med byen på, enten det er jul eller ei.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN