Røros er utvilsomt en av  de mest sjarmerende vinterbyene i hele Norge, og når det nærmer seg jul er Bergstaden i skikkelig julestemning. Nok en gang blir det storstilt julefest – tro mot tradisjonen – med boder med lokalt håndverk, rykende varm gløgg og alskens bakst, akkompagnert av underholdning både ute og inne.

Det er få steder som kan skilte med like sikker julestemningsgaranti som Røros. Foto: Ida Anett Danielsen

Best i blåtimen

Med lyspyntede gater, kanefart i blåtimen, sparkføre, juleshopping og tradisjonsrik matkultur er det lett å finne julestemningen på koselige Røros. Den lille, sjarmerende byen på fjellet er kanskje mest kjent for sin gruvehistorie, plass på UNESCOs verdensarvliste og unike trehusbebyggelse. Men det er når gatene er lyst opp med lyslenker og blånissene lurer rundt hushjørnet i førjulstiden at Bergstaden sør i Trøndelag er på sitt aller flotteste.

Røros er ingen stor by, men med is og snø på bakken er det fristende å gjøre det samme som så mange av de lokale gjør:

Spark er den beste og morsomste måten å komme seg rundt på. Foto: Innovation Norge/ Thomas Rasmus Skaug / Destinasjon Røros

Ta sparken fatt og suse rundt i gatene på tradisjonelt vis. Det er både gøy og effektivt – og en tidløs måte å oppleve vinter-Røros på. Takket være utleie fra turistkontoret, er det dessuten både billig og tilgjengelig.

Blåtimen har lagt seg over byen og frosten tegner vakre roser på vindusrutene til de fargerike trehusene i sentrum. I vinduene henger adventstjerner, på dørene fuglenek og i butikkvinduene er det pyntet til jul med nisser og engler. Både Pippi Langstrømpe, Blånissene og Netflix-suksesses Hjem til Jul har brukt Røros som kulisse for god julestemning. Det er lett å skjønne hvorfor: Du trenger ikke gjøre noe annet enn å spasere ned Kjerkgata før julestemningen sniker seg på, hvor det er gågate i førjulstida.

Utvidet marked

Denne vinteren utvides det som vanligvis har vært et firedagersmarked til nesten to uker med kjøp, salg og moro. Julemarkedet starter 1. desember, og holder det gående hver dag helt fram til 12. desember, mens selve julegrantenningen skjer i slutten av november.

Arrangørene lover at julestemningen skal forsterkes i anledning «comebacket» fra fjorårets pandemiamputerte arrangement, og hele byen vil bli tatt i bruk for å skape fine rammer for det perfekte julemarked, hvor klynger av boder, benker og bålpanner betyr at det blir sosialisering og hygge på høyt nivå.

Røros hovedgate, Kjerkgata, blir ekstra koselig med lyslenker og nisser i vinduene. Foto: Ida Anett Danielsen

Røros er et ekte vintereventyr, og kanskje på sitt aller mest sjarmerende rett før jul. For den som legger førjulturen til Røros er det lokale handverks- og mattradisjoner som er det største trekkplasteret. Ta en titt inn i de mange bakgårdene, der du finner alt fra lokalt håndverk og hjemmestrikk til varm gløgg og lokal bakst.

Ta også turen til Flanderborg på andre siden av Hitterelva, kjent fra både Pippi Langstrømpe og Jul i Blåfjell, og følg koselige Sleggveien opp til Slegghaugan og Rørosmuseet. Både her på museet og i Olavsgruva kan du få et innblikk i bergstadens rike bergverkshistorie og sørsamiske kulturhistorie. Det er også spennende å bli med på guidet bergstadvandring.

Gå heller ikke glipp av en tur inn i flotte Bergstadens Ziir, som ble bygd i kobberverkets storhetstid i 1784. I desember huser byens kirke og ruvende landemerke flere flotte julekonserter.

Det er store sjanser for å møte på selveste nissefar i gata i desember. Og ser du ekstra nøye får du kanskje øye på en blånisse også? Foto: Ida Anett Danielsen

Lokalmat i fokus

Røros byr også på mange smakfulle høydepunkt. Bergstaden blir omtalt som Norges lokalmathovedstad, så det er ingen grunn til å spise seg alt for mett på hotellfrokost før du legger ut på  kulinarisk vandring.

Her produseres og serveres det lokalmat tuftet på gamle tradisjoner og lokale råvarer. Dette preger menyene både på restaurantene og bakeriene.

Kaffestuggu er Røros´ eldste spisested med alt fra lokal husmannskost til internasjonale retter, Vertshuset byr på sesongbaserte menyer tuftet på lokale råvarer og tradisjoner, mens Skanckebua byr på god mat og drikke midt i Kjerkgata. Rømmegrøten på Frøyas hus akkompagneres av lokal spekemat, Grillhuset steker kortreist fisk og vilt.

Bli med på en magisk tur gjennom et ekte vintereventyrland, på kanefart gjennom gatene. Foto: Destinasjon Røros

Kanskje edle dråper fra Røros Bryggeri akkompagnerer middagen? Det passer dessuten fint at det er «sparkeringsplasser» utenfor både Røros Bakeri og Trygstad Bakeri. Kaffetørst? Ta turen innom familiebakeriet Trygstad Bakeri, Frøyas Hus, Thomasgaarden eller Bakeriet på Røros. Prøv «pjalt» og lemse, rørosingenes favoritter og et must til jul! Sørg også for å smake på «spikkjepørse» fra Rørosrein eller Stensaas og årets julebrus og juleøl fra Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

Kaffetørst? Ta turen innom familiebakeriet Trygstad Bakeri, Frøyas Hus, Thomasgaarden eller Bakeriet på Røros. Prøv «pjalt» og lemse, rørosingenes favoritter og et must til jul! Sørg også for å smake på «spikkjepørse» fra Rørosrein eller Stensaas og årets julebrus og juleøl fra Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

På sporet av historien

Du kan ikke være på Røros uten å teste de lokale spesialitetene pjalt og lemse! Foto: Ida Anett Danielsen

Etter kaffe og den lokale baksten pjalt på Trygstad sparker vi oppover mot toppen av byen. Bergstaden Ziir ble bygd i kobberverkets storhetstid i 1784, og kirken er byens ikon. En tur til Rørosmuseet og Olavsgruva gir et innblikk i bergstadens rike bergverkshistorie, gruvedrift og sørsamiske kulturhistorie. Bergstaden er et perfekt sted for julegaveshopping. Hos både Per Sverre Dahl og Lysgaard finner du unik keramikk– og skulpturkunst, begge med utsalg i gata. Potteriet Røros produserer håndlaget keramikk med fokus på å videreføre trønderske keramikktradisjoner. Lanullva tilbyr ullklær til hele familien, mens Røros Tweed lager verdens fineste ullpledd, og har både fabrikk og utsalg på Røros. Og på Soloppgangen bugner det av gaveartikler, kaffe og te og helsekost, samt et helt eget juleloft.

Bergstaden er ekstra vakker når den er kledd i vinterdrakt, og dyppet i blåtimens farger. Foto: Ida Anett Danielsen

Aktive dager

Røros har et rikt kulturtilbud, og pleier å ha både julekonserter, nisseteater og ulike arrangementer i desember. Følg med på roros.no/jul for oppdatert info om det som skjer i år. Foto: Ida Anett Danielsen

Lysten på mer aktive opplevelser? Ta bena fatt og gå på vandretur i de snøkledde gatene, eller oppdag byen med spark. Det er heller ikke langt til spennende snøscootersafari, turer med hundeslede, skiturer på de 500 kilometerne med løyper på Rørosvidda eller sledetur med reinsdyr (!).

Fra kanefart og sparkkjøring til skiturer og akebrett – Røros er spesielt morsom om vinteren. Foto: Roar Hlander / Destinasjon Røros

Det er heller ikke langt til spennende snøscootersafari, turer med hundeslede, skiturer på de 500 kilometerne med løyper på Rørosvidda eller sledetur med reinsdyr (!).

Det er også en liten slalåmbakke for barn i Aasgjerdet på Røros, og litt større bakker i Røros Alpinsenter Hummelfjell ca. 15 min kjøretur fra sentrum. Her er det altså mye morsomt å finne på for både store og små.

Bergstaden Røros er ekstra vakker i vinterdrakt. Foto: Ida Anett Danielsen

Men aller koseligst er det kanskje å bli med Røros Kjørelag på kanefart i de julepyntede gatene når mørket har senket seg. Hopp oppi sleden, brett over varme saueskinn og nyt turen gjennom et ekte vintereventyrland.

I de mange butikkene i gata finner du alt fra lokale håndverksprodukter til lokalt øl, varm gløgg og spiselige godbiter. Foto: Ida Anett Danielsen

Røros er vintermagi på sitt aller beste.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? NÅ HAR VI EKSTRA GODT JULETILBUD PÅ ABONNEMENT!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN