Den lille, sjarmerende byen på fjellet er kanskje mest kjent for sin gruvehistorie, plass på UNESCOs verdensarvliste og unike trehusbebyggelse.

Det er få steder som kan skilte med like sikker julestemningsgaranti som Røros. Foto: Ida Anett Danielsen

Men det er når gatene er lyst opp med lyslenker og blånissene lurer rundt hushjørnet i førjulstiden at Bergstaden sør i Trøndelag er på sitt aller flotteste.

Pyntet til jul

Blåtimen har lagt seg over byen og frosten tegner vakre roser på vindusrutene til de fargerike trehusene i sentrum. I vinduene henger adventstjerner, på dørene fuglenek og i butikkvinduene er det pyntet til jul med nisser og engler.

Både Pippi Langstrømpe, Blånissene og fjorårets store Netflix-suksess Hjem til Jul (som kommer med sesong 2 i år) har brukt Røros som kulisse for god julestemning. Det er lett å skjønne hvorfor: Du trenger ikke gjøre noe annet enn å spasere ned Kjerkgata før julestemningen sniker seg på.

Spark er den beste og morsomste måten å komme seg rundt på. Foto: Innovation Norge/ Thomas Rasmus Skaug / Destinasjon Røros

Annerledes jul

Som regel arrangeres det et fire dagers julemarked her i desember, men i år blir det heller en hel måned med julestemning.

Det er store sjanser for å møte på selveste nissefar i gata i desember. Og ser du ekstra nøye får du kanskje øye på en blånisse også? Foto: Ida Anett Danielsen

– Fra 28. november og ut desember blir det blant annet julekonserter, julehandel, nisseorkester og kanefart – og vi lover magisk og ekte julenostalgi, sier Lillian Sandnes hos Jul på Røros.

Julefesten starter med tenning av juletre nederst i Bergmannsgata 28. november. Nissen følger også gjeldende smittevernregler, og holder nok litt mer avstand enn normalt når han dukker opp i gatene. Men julestemningen lever videre.

For den som legger førjulsturen til Røros er det også i år lokale handverks- og mattradisjoner som er det største trekkplasteret. Ta en titt inn i de mange bakgårdene, der du finner alt fra lokalt håndverk og hjemmestrikk til varm gløgg og lokal bakst.

Røros hovedgate, Kjerkgata, blir ekstra koselig med lyslenker og nisser i vinduene. Foto: Ida Anett Danielsen

Ta også turen til Flanderborg på andre siden av Hitterelva, kjent fra både Pippi Langstrømpe og Jul i Blåfjell, og følg koselige Sleggveien opp til Slegghaugan og Rørosmuseet. Både her på museet og i Olavsgruva kan du få et innblikk i bergstadens rike bergverkshistorie og sørsamiske kulturhistorie. Det er også spennende å bli med på guidet bergstadvandring.

Bli med på en magisk tur gjennom et ekte vintereventyrland, på kanefart gjennom gatene. Foto: Destinasjon Røros

Gå heller ikke glipp av en tur inn i flotte Bergstadens Ziir, som ble bygd i kobberverkets storhetstid i 1784. I desember huser byens kirke og ruvende landemerke flere flotte julekonserter.

Lokale godbiter

Du kan ikke være på Røros uten å teste de lokale spesialitetene pjalt og lemse! Foto: Ida Anett Danielsen

Røros byr også på mange smakfulle høydepunkt. Bergstaden blir omtalt som Norges lokalmathovedstad, så det er ingen grunn til å spise seg alt for mett før du legger ut på kulinarisk vandring. Her produseres og serveres det lokalmat tuftet på gamle tradisjoner og lokale råvarer. Dette preger menyene både på restaurantene og bakeriene.

Kaffestuggu er Røros´ eldste spisested med alt fra lokal husmannskost til internasjonale retter, Vertshuset byr på sesongbaserte menyer tuftet på lokale råvarer og tradisjoner og Peder Hiort Mathus serverer internasjonale klassikere med lokale råvarer og pizza. Sulten (og tørsten) kan også temmes hos Skanckebua som byr på god mat og drikke midt i Kjerkgata og hos gastropuben Berkel og Bar.

Bergstaden er ekstra vakker når den er kledd i vinterdrakt, og dyppet i blåtimens farger. Foto: Ida Anett Danielsen

Kaffetørst? Ta turen innom familiebakeriet Trygstad Bakeri, Frøyas Hus, Thomasgaarden eller Bakeriet på Røros. Prøv «pjalt» og lemse, rørosingenes favoritter og et must til jul! Sørg også for å smake på «spikkjepørse» fra Rørosrein eller Stensaas og årets julebrus og juleøl fra Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

Røros har et rikt kulturtilbud, og pleier å ha både julekonserter, nisseteater og ulike arrangementer i desember. Følg med på roros.no/jul for oppdatert info om det som skjer i år. Foto: Ida Anett Danielsen

Julehandel

Bergstaden er et perfekt sted for julegaveshopping. Hos både Per Sverre Dahl og Lysgaard finner du unik keramikk– og skulpturkunst, begge med utsalg i gata. Potteriet Røros produserer håndlaget keramikk med fokus på å videreføre trønderske keramikktradisjoner.

Lanullva tilbyr ullklær til hele familien, mens Røros Tweed lager verdens fineste ullpledd, og har både fabrikk og utsalg på Røros. Og på Soloppgangen bugner det av gaveartikler, kaffe og te og helsekost, samt et helt eget juleloft.

Vintermoro

Lysten på mer aktive opplevelser? Ta bena fatt og gå på vandretur i de snøkledde gatene, eller oppdag byen med spark! På Røros bruker nemlig «alle» spark, og det er både den morsomste og mest effektive måten å komme seg rundt på. Kan leies hos Turistkontoret.

Fra kanefart og sparkkjøring til skiturer og akebrett – Røros er spesielt morsom om vinteren. Foto: Roar Hlander / Destinasjon Røros

Det er heller ikke langt til spennende snøscootersafari, turer med hundeslede, skiturer på de 500 kilometerne med løyper på Rørosvidda eller sledetur med reinsdyr (!).

Bergstaden Røros er ekstra vakker i vinterdrakt. Foto: Ida Anett Danielsen

Det er også en liten slalåmbakke for barn i Aasgjerdet på Røros, og litt større bakker i Røros Alpinsenter Hummelfjell ca. 15 min kjøretur fra sentrum. Her er det altså mye morsomt å finne på for både store og små.

I de mange butikkene i gata finner du alt fra lokale håndverksprodukter til lokalt øl, varm gløgg og spiselige godbiter. Foto: Ida Anett Danielsen

Men aller koseligst er det kanskje å bli med Røros Kjørelag på kanefart i de julepyntede gatene når mørket har senket seg. Hopp oppi sleden, brett over varme saueskinn og nyt turen gjennom et ekte vintereventyrland.

Røros er vintermagi på sitt aller beste.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? NÅ HAR VI EKSTRA GODT JULETILBUD PÅ ABONNEMENT!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN