1 Svett i sauna
Soria Moria Sauna. Det er hett å bli svett. Kombinasjonen av gloheite badstuer og et iskaldt bad er godt for kropp og sjel.
Få steder er forholdene for vinterlig velvære bedre enn Soria Moria Sauna. Helt innerst i Bandaksvannet, der Telemarkskanalen har sitt siste stoppested, ligger første verk i en kunstnerisk føljetong om den historiske vannveien fra havet og inn til foten av Hardangervidda. Om sommeren speiles saunaen som et smykke i Bandaksvannet. Nå på vinteren når isen ligger tykk, vokser en gullskimrende bygning opp av isødet som to trekantede fjell. Men det er varmen inne i det vakre byggverket som lokker – kombinert med en dupp i det iskalde vannet. 2 timer fra kr 300.
Les mer om Soria Moria Sauna her!
ALTERNATIVER: Den samme attraksjonen har etter hvert dukket opp over det ganske land, vakre Heit Sørfjorden i Hardanger – samt i langt mer urbane omgivelser. I Oslo åpnes stadig nye «badstubåter» innerst i havnebassenget, som er populære samlingssteder for lokale så vel som besøkende. Både Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø har lignende tilbud.
2 Fotosafari
Dovrefjell. Du trenger ikke reise til Afrika for å fotografere ville dyr. Norge er et eldorado for fotosafari – også om vinteren.
Dovrefjell er det eneste stedet i Norge hvor vi har moskus, og et av veldig få steder i hele Europa. De værharde dyrene har eksistert i dette landskapet siden istiden, men dagens stamme er etterkommere av dyr importert fra Grønland. Det går ingen stier inn dit hvor moskusen står, men godt skodd med romslige truger er det ikke vanskelig å komme seg over snøskavler og nærme seg de prehistoriske skapningene. Det er en mektig opplevelse å se moskusen i sitt rette element vinterstid. En rekke aktører kan ta deg med til moskusen om vinteren, pris fra kr 735 per pers med Dovre og Lesja Aktiv. Fra kr 735 per pers på gruppeturer.
ALTERNATIVER: Langs kysten er havørnsafari en spennende «safari». Her kommer du garantert tett på de majestetiske rovfuglene. Smøla Naturopplevelser i Møre og Romsdal, Nature Norway i Flatanger i Trøndelag og Lofoten Explorer i Svolvær er alle gode steder for nærkontakt med havørn. I Tokke i Telemark har «fotobonden» Jostein Hellevik i Dalen Villmarkssenter forskjellige fotoskjul, hvor du kan fotografere alt fra ekorn til kongeørn.
3 Sett seil i vinterlyset
Tromsø. En vinterlig seilas i kjølvannet av polarheltene kan være både behagelig og smakfullt.
Seilturer med katamaranen The Golden Eagle fra Tromsø er en del av aktivitetstilbudet til Pukka Travels, en turarrangør hvis filosofi handler om store naturopplevelser og minimalt avtrykk, til fots i fjellet eller med båt på sjøen. Sånn sett er det lite som passer bedre enn seilturer, hvor vi i teorien kan være gratispassasjerer på vindens vinger, prisgitt vær og vind. Men opplevelsene handler like mye om å komme seg unna sivilisasjons sentrum, og fra Nord-Norges hovedstad tar det ikke mange minutter før omgivelsene endres fra industriell og urban til urørt og øde. På kveldsturer er det gode muligheter for å se nordlyset. Fra kr 1600 per pers.
ALTERNATIVER: SeilNorge (seilnorge.no) har flere varianter av seilturer i klassiske seilskuter gjennom hele vinteren, for eksempel 7-dagersturen «Det beste av Lofoten». Når sola glimter til igjen utpå seinvinteren, er det populært med «ski & sail», hvor seilturen kombineres med toppturer med ski på beina. Både Seil Norge og Norwegian Adventure Company arrangerer dette.
Les mer om vinterseilas fra Tromsø her!
4 Klassikere i lavsesong
Lysefjorden. Det er mer krevende å gå til Norges naturlige alter om vinteren, men da er det også lengre mellom turistene på Preikestolen.
Dersom du ikke er vant med fjellturer og er komfortabel med de ekstra sikkerhetsrutinene som kreves på denne tiden av året kan det være lurt å alliere seg med en turarrangør. I alle tilfeller er isbrodder nødvendig, og mange vil få en enklere tur ved hjelp av staver. Det krever litt ekstra, men belønningen er tilsvarende god. Preikestolen fritt for horder av turister, kledd i dramatisk vinterdrakt og ruvende i all sin prakt over Lysefjorden, er virkelig et eventyr. Men vær forsiktig: Stien kan være dekket av så mye snø og is at selv t-merkene blir borte, og det er essensielt å følge de oppsatte pålene som viser vei over fjellet og langs ryggen av fjellet – en tur som fort tar tre timer på holkeføre. Guidet tur fra kr 1000 per pers.
ALTERNATIVER: Også ikoniske Trolltunga ved Odda er blitt en helårsdestinasjon. Trolltunga Active har trugeturer til fjellformasjonen om vinteren, samt et alternativ med overnatting i glampingtelt.
5 Opp jernveien
Hemsedal. Litt bortenfor skibakkene venter et annerledes vintereventyr. Og du trenger verken brett eller ski for å nå toppen med klatretrenden via ferrata.
Med truger på bena går vi vekk fra skibakkene i Hemsedal og bort til foten av fjellet Vesle Røggjin. Her skal vi ta fatt på en klatreløype som snor seg til toppen ved hjelp av bolter, stigetrinn og vaiere. Klatreformen blir kalt for via ferrata – eller jernvei – og ble først bygget i Dolomittene for at soldater enklest mulig skulle komme frem over fjellene under 1. verdenskrig. Nå finnes spesiallagde klatrestier mange steder, men Hemsedal er et av få steder i Norge du kan gjøre det vinterstid. Etter å ha klatret forbi et lite overheng i fjellveggen, tar vi fatt på siste etappe, og kommer oss trygt til topps. Der blir vi belønnet med en flott utsikt over Skandinavias alper fra 1260 meters høyde. Fra kr 990. Bestill her.
ALTERNATIVER: Bratten Via Ferrata i Bodø og Rypetoppen Adventure Park i Meråker, Trøndelag har også åpent for vinterklatring.
6 Til Verdens Ende
Færder nasjonalpark. Tjøme er Vestfolds sommerparadis, men også bitende kald vinter er en fin tid for å utforske Færder nasjonalpark i kajakk – hele veien til Verdens Ende.
Vinteren byr på en ukjent og øde side av den populære skjærgården, og med Verdens Ende som mål for dagen føles det både eventyrlig og eksklusivt å være med Trine Raisbæk fra kajakkpadling.no på padletur. Isen ligger tykk inne i fjorden ved Scandic Havna Tjøme, så vi må bære kajakkene til yttersiden av småbåthavna for å finne åpen sjø. Et par sjøfugler flakser forbi mens vi gjør de siste forberedelsene før vi er klare for en aktivitetsform de færreste forbinder med minusgrader og vinter. Lufta er kald, men sol og stille gjør at det blir en lun opplevelse. Fra kr 1600 for 5-timers tur.
ALTERNATIVER: Vinterpadling er også populære aktiviteter i Oslo. Uteguiden.com har padletur fra havna i Ålesund, etterfulgt av badstuebesøk. I Lofoten har XXLofoten turer fra Svolvær havn. På Rebbenesøy nord for Tromsø har Elements Arctic Camp en egen padlecamp med overnatting i mongolske nomadetelt.
Les mer om vinterpadling her!
7 Full fart med hodet først
Rauma skisenter. Om du drømmer om høy fart om mye spenning, men satser på sikkerhet, kan airboard
Airboard er et oppblåsbart brett med to håndtak foran. Overkroppen ligger oppå brettet, mens beina henger etter og brukes til å bremse. Følelsen av å kjøre med hodet først i 110 km/t er det nærmeste du kommer å fly wingsuit, men er heldigvis mye tryggere – og kiler skikkelig i magen! Friluftslek har turer fra Norsk Tindesenter i Åndalsnes, og vær og vind avgjør hvilke bakker som passer best. Ca 750 per pers for 3-timers tur.
ALTERNATIVER: På Lillehammer har bob-banen fra OL i 1994 blitt en skikkelig turistattraksjon, hvor selv glade amatører kan fyke ned isbanen i 120 km/t og opplever et trykk på opp mot 5G, tre ganger tyngdekraften. Beitostølen har snørafting, mens i Oslo er Korketrekkeren ned fra Frognerseteren en populær og fartsfylt. Akebakken ned Ryes vei under Krossobanen i Rjukan er også verdt et besøk.
8 Surf og snø
Borestranden. Trodde du surfing var en sommer aktivitet? Det er faktisk om vinteren at bølgerytterne er i sitt ess i Norge.
Strendene på Jæren er noen av landets fineste, til tross for at det ofte blåser friskt. Det er også om vinteren bølgene på Jæren er best. «Swellene» er kraftigere og større, noe som gjør hele Jæren til en stor lekeplass for den som vil prøve seg som bølgerytter. Boretunet (boretunet.no) er et surfehostell på Borestranden, hvor det er bølger i alle variasjoner. De har surfekurs hele året. 2 timers surfekurs og leie av utstyr fra kr 990 per pers.
ALTERNATIVER: Hoddevika litt lenger nord er også et yndet sted for surfere. Her er det flere surfecamper, som Lapoint og StadSurfing. I Nord-Norge er Unstad Arctic Surf Lofotens mest kjente surfested, mens også Arctic Aloha på Andøya og Finnmark Surf med base på Varangerhalvøya driver med kursing og utleie av utstyr for ferske og erfarne surfere også på vinterføre.
9 Hundekjøring på vidda
Jotunheimen. Oppdag Jotunheimens vakre vinterrike med verdens mest trofaste turfølge.
Med et kobbel av ivrige trekkhunder som motor freser du ut i villmarka – akkurat som norske polarhelter gjorde for hundre år siden. Vi fyker fra Jotunheimen Husky Lodge og opp til Veomyrin. Vi er nå midt i Jotunheimen nasjonalpark, mellom Glitterheim, Spiterstulen og Memurubu, og tar en rastepause ved turisthytta Glitterheim. Når det gryr mot kveld, kjører vi inn til enden av Veobreen for å sette opp camp for natten. Todagers hundekjøring tilbys normalt fra januar til mai, og inkluderer utstyr, telt og alle måltider, pris på forspørsel. Ellers har de 3 timers huskytur fra kr 1200 per pers.
ALTERNATIVER: I Hemsedal tilbyr Hemsedal Huskies hundekjøring, mens Telemark Husky Tour (telemarkhuskytour.no) har det samme i Rauland og Hedmarksvidda Husky tilbyr turer fra Budor. Sjekk også ut Tromsø Villmarkssenter på Kvaløya, Trasti & Trine i Alta, Engholm Husky Design Lodge utenfor Karasjok og Kirkenes Snow Hotel i Kirkenes.
10 På hjul i eventyrskogen
Alta. Med tykke dekk og tynne teltvegger er grunnlaget lagt for både aktive opplevelser og behagelig dager i Alta.
Det går unna på to hjul over is og snø på 70 grader nord. Takket være tykke dekk med dype spor er det godt veigrep. Det er Trygve Nygård fra reiselivsbedriften Glød Explorer som har vært ute med snøscooter og en spesialkonstruert «rulle» for å lage løyper gjennom skogen, ut på isen og langs elvebredden til glede for spreke vintersyklister. Til sammen er det flere mil med fatbikeløyper rundt omkring Alta, de fleste over flatt terreng. Det er også mulig å syke over Finnmarksvidda på arrangerte turer langs snøscooterspor. Glød Explorer har sykkelutleie, samt overnattingsmuligheter i komfortable glampingtelt like utenfor Alta – og er en ypperlig base for vinterlige opplevelser med sykkel. 3 timers fatbiketur med guide fra kr 1200 per pers.
ALTERNATIVER: På Østlandet kan du gjøre noe tilsvarende med Geilo Aktiv i egne fatbike-løyper. Trysil har også gode forhold for fatbike om vinteren, hvor mange av 500 km med langrennsløyper kan egne seg med sykkel (bare ta hensyn til skifolket). På Beitostølen arrangeres det løp og turer med fatbike gjennom vinteren.
Finn mer inspirasjon til vinteropplevelser i Norge her!