Foto: Gaustablikk

01. Flytende badstue ved Gaustatoppen

Gaustablikk høyfjellshotell, Telemark

Hva er vel bedre enn å koble helt av i en flytende badstue med magisk utsikt over Gaustatoppen? Den velkjente, flate toppen på fjellet overfor Rjukan i Telemark er langt fra Norges høyeste fjelltopp, likevel er den en av de mest kjente. Badstuene har også badestige så du kan bade i vakre Kvitåvatn når det blir for hett. Håndklær og morgenkåper er inkludert i prisen, og den som leier badstua får også tilgang til bassenget til Gaustablikk Høyfjellshotell. 

Mer info: Badstuene tar opptil 10 personer og har omkledningsrom. Lei hele badstuen for kr 600,- pr. time for 4 personer. gaustablikk.no  

Foto: Torild Moland

02. Eventyrlige Soria Moria

Dalen, Telemark 

Kunst og arkitektur kan også skape velvære og hygge, spesielt når det kombineres med en varm badstue og enestående utsikt. Designbadstuen ved innsjøen Bandak i tradisjonsrike Telemark er en del av prosjektet «Vannvegens fortellingar» i regi av Telemarkskanalen regionpark. Alt fra form til byggeteknikk er inspirert av områdets landskap og historie; silhuetten skal symbolisere de skrånende fjellsidene ned i innsjøen og gullsponen refererer til lokale sagn og eventyr.

Mer info: Åpen for booking på inntil 6 personer, kr 300. visittelemark.no

Foto: Kuringen Bryggehotell

03. Trøndersk velvære

Åfjord, Trøndelag

En klippfiskbrygge fra 1885 er blitt forvandlet til et av de hyggeligste overnattingsstedene langs Trøndelags kyst. Kuringen Bryggehotell drives av Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich, som siden de overtok anlegget i 2015 har de utviklet stedet til et komplett reisemål – med kystnære aktiviteter, velvære, design og gastronomi. Flytende badstue, sjørestaurant og kajakker med glassbunn er noen høydepunkt. 

Mer info: Kuringen Bryggehotell (kuringen.no) har dobbeltrom fra kr 3000 per natt. 

Foto: Nesodden folkebadstue

04. Nesoddens «Manshausen»

Hellviktangen, Viken

Nesodden folkebadstue ligger på svabergene helt nede ved vannet ved Hellviktangen kunstkafé, og minner om en av de arkitektoniske hyttene til Manshausen i Nordland. 

Ta fergen fra Oslo til Nesoddtangen og følg kyststien en times tid langs vannet mot Hellviktangen. På dager med drop-in kan badstuen brukes av alle, eller man kan bli medlem for 500 kr i året og reservere tid. Etter å ha vært i badstua er lunsj på Hellviktangen Kunstkafé et godt tips, før ferden går tilbake langs svabergene og til fergen igjen. 

Mer info: På dager med drop-inn kan alle bruke badstua, som rommer 8 personer. Kr 100 per pers. nesoddenfolkebadstu.no og hellviktangen.no

LES OGSÅ: 10 SKJULTE SKATTER

Foto: Oliver Bugten

05. Ny velværeklubb

Lily Country Club, Viken

Rett ved Miklagard – en av landets beste golfbaner – har et nytt og stilfullt velværehotell åpnet dørene. Lily Country Club er en fredelig oase en halvtime utenfor Oslo. Her er det en skinnende ny spaavdeling med egen badstuemester, tyrkisk dampbad, flotte basseng, spennende behandlinger og både sauna og kulper utendørs. Hotellet har også eget yogarom, og det er flere flotte turstier i området. Hotellets restauranter har fått strålende omtaler siden de åpnet i mai i fjor – et utmerket sted å dra på helgetur for å pleie kropp og sjel. 

Mer info: Dobbeltrom fra 1695. Finnes også spapakker og dagspakker. lilycountryclub.no 

Foto: Kongen Marina

06. Saunadomen

Kongen Marina, Oslo

Norges første «saunadome» ligger på Kongen Marina i starten av Frognerkilen. Dette er et yndet sted å være om sommeren, med sydenstemning, palmer, matvogner og fargerike solstoler. Badstuen ligner en iglo, og er helt nyoppusset. Den unike formen i glass gjør det mulig å se ut – hele veien rundt 360 grader. Her er det feriefølelse året rundt, og i tillegg til å ta badstue kan man også leie både wakeboard, SUP og vannski, og bestille mat og drikke i restauranten. Et tropisk paradis, rett utenfor hovedstaden. 

Mer info: Lei badstuen i 1.5 time til kr 1500, eller 2.5 time til 1800. kongenmarinasauna.no

LES OGSÅ: LYS OG VARME I HØST

Foto: Ronny Frimann

07. Sauna og sider

Sørfjorden, Hardanger

Sauna om sommeren, det er vel unødvendig, tenker du kanskje. Men ikke når den ligger i Sørfjorden, med iskaldt badevann skyllende rett inn fra Atlanterhavet. I naturskjønne omgivelser med utsikt til Folgefonna, fjord og fjell kan du ta et friskt sjøbad, etterfulgt av en dampende time i Heit Sauna Sørfjorden. Og skulle du bli tørst under seansen, er det prisvinnende sideriet Hardangergutana nærmeste nabo. De arrangerer smaking av sine deilige sidere med luftige navn som Solglimt og Lauvdans. 

Mer info: 90 minutter fra kr 1200 for hele badstua. Book på heitsauna.com og hardangergutane.no

Foto: Kok Hamar

08. Kokende hett

Hamar, Innlandet

Med en flytende badstue og deilige ferskvannsbad stiger badstuefeberen ute på landets største innsjø. KOK er et landsdekkende nettverk av badstuebåter, og i 2020 etablerte de en avdeling på Hamar. Den flytende velværeavdelingen ligger ved brygge 20 i Hamar sentrum, cirka 25 meter ut i Mjøsa, slik at man må benytte en flåtebane for å komme ombord. På sensommeren får også badstuebåten motor, så da kan gjestene legge ut på badstuesafari.  Mens svetteperlene pipler i pannen kan du skue utover det flotte landskapet rundt Mjøsa. Ship o´sauna! 

Mer info: Kokorama drop-in kr 200 for 2 timer. Det koster kr 2600 for å reservere hele badstua i to timer. kokhamar.no

Foto: Mari Barkesten

09. En trygg havn

Son, Viken

For båtfolket på Østlandet er Son en populær og trygg havn. Den som ikke er kjent med vind i seilet eller hestekrefter på hekken har også gode grunner til å besøke den idylliske byen med hvite trehus, 40 minutter sør for Oslo. Her er det kystkultur, kunstgallerier og kafeer, men også et deilig spahotell. Nytt av året hos Son Spa er den flytende badstuflåten Hot Zoen, hvor gjestene også kan bli med på et lærerikt saunaritual. Her lærer de om badstuens historie, og får bli med på en tradisjonell «aufguss» hvor iskuler blandet med ulike velduftende oljer blir plassert på den varme badstueovnen og får opp luftfuktigheten i badstua. Det er også en badeluke i midten av den romslige saunaen, så et avkjølende bad er aldri langt unna.

Mer info: Leie av badstueflåten i 2 timer, fra kr 395 per pers. sonspa.no

Sjekk i ditt eget nærområde om det er flytende badstue, spaanlegg, velværeklubb eller bare et deilig, varmt svømmebasseng i nærheten.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN