1. Huske med fjordutsikt 

SÆBØ, MØRE OG ROMSDAL 

Det blir stadig flere Instagramvennlige husker å se i Møre og Romsdal. Foto: iStock

Du har kanskje sett noen bilder av Møre og Romsdals bildevennlige husker på Instagram? Siden husken på Christian Gaards bygdetun i Trandal ble kjent gjennom Instagram med fjord og fjell som kulisser har fylket fått stadig flere husker. En ny huskefavoritt ligger på toppen av Gunnarråsa i Sæbø, med nydelig utsikt over Hjørundfjorden og de storslåtte fjellene rundt. Stien opp til huska er lett tilgjengelig fra Sæbø sentrum. Husk kamera! 

MER INFO:visitnorway.no kan du lese om flere fotovennlige husker.

LES OGSÅ: SOMMERENS REISETRENDER

2. Norges Amazonas 

NORDRE ØYEREN NATURRESERVAT, VIKEN

Amazonas? Nei, Rælingen! Foto: Paul Hughson

Nordre Øyeren naturreservat i Rælingen utenfor Oslo er et av de mest interessante fugleområdene i hele landet. Her mellomlander utallige fuglearter før de trekker videre om våren og høsten. Fiskeørn, havørn, hauk og falk er bare noen av de 270 fugleartene som er observert. Og med kallenavn som både «Norges Amazonas» og «Norges Nilen» kan Nord-Europas største innlandsdelta føles ganske eksotisk. Området egner seg perfekt for en padletur, og om sommeren kan man også bli med på båttur med M/S Øyeren. Et annet interessant stopp er Fetsund Lenser der man kan «gå på vannet» på det gamle tømmerfløteanlegget og besøke Fløtingmuseet. Med utsikt over deltaet ligger også en av landets mest unike overnattingssteder, speilglasshytta The WonderINN – et utmerket sted å ha som base på besøk i «Norges Amazonas». 

MER INFO: wonderinn.no, nordreoyeren.naturreservat.no og mia.no

3. Nesoddens «Manshausen»

HELLVIKTANGEN, VIKEN

Saunaer er i vinden, her fra Nesodden Folkebadstu. Foto: Nesodden folkebadstu

Nesodden folkebadstue ligger på svabergene helt nede ved vannet ved Hellviktangen kunstkafé, og minner om en av de arkitektoniske hyttene til Manshausen i Nordland. 

Ta fergen fra Oslo til Nesoddtangen og følg kyststien en times tid langs vannet mot Hellviktangen. På dager med drop-in kan badstuen brukes av alle, eller man kan bli medlem for 500 kr i året og reservere tid. Etter å ha vært i badstua er lunsj på Hellviktangen Kunstkafé et godt tips, før ferden går tilbake langs svabergene og til fergen igjen. 

MER INFO: På dager med drop-inn kan alle bruke badstua, som rommer 8 personer. Kr 100 per pers. nesoddenfolkebadstu.no og hellviktangen.no

4. Instagramvennlig fottur 

MØRKGONGA, VIKEN

Tilgjengelig fottur nærme Oslo? Gå Mørkgonga. Foto: Ronny Frimann

Den karakteristiske, dype kløften i åsen over Steinsfjorden i Viken kan ikke sies å være en skjult perle for lokale, hit går de støtt og ofte turer. Men for de fleste andre er Mørkgonga nytt og ukjent, og en åpenbar «Insta-vinner». Turen starter på parkeringen nede ved fjorden 20 minutter unna Sundvollen, og det tar rundt halvannen time å gå de 3,5 kilometerne og 500 høydemetrene opp til denne sprekken i lavaplata som dekker Krokskogen. Selve kløften er stengt på grunn av rasfare, men det går en godt merket sti rundt. Og belønningen, den må sies å være verdt innsatsen. På tuppen er det til og med satt opp benk der man kan nyte roen og utsikten over Steinsfjorden og Ringeriksåsene. 

MER INFO: Les om turen på ut.no 

5. Norges beste gårdsis 

MYSEN, VIKEN

I Mysen kan du spise en av landets beste gårdsis. Foto: Bamsrudlåven

Ingen sommer uten iskrem! Og i Mysen kan du spise en av landets beste gårdsis, i kombinasjon med en hyggelig gårdsovernatting. Den prisvinnende isen til Bamsrudlåven lages av melken fra naboens kuer og egg fra gårdens høner. Gårdsisen, som er inspirert av italienernes gelato, kommer i smakene vanilje, krokan, kaffe og kakao og jordbær, i tillegg til flere friske sorbeer. Bamsrudlåven har selvbetjent gårdsbutikk som er døgnåpen, hvor det er mulighet for å kjøpe is og kaffe, samt egg fra gårdens høner og utvalgte lokalmatprodukter. Frister det å overnatte finnes det tre hjemmekoselige dobbeltrom i Gamlestua, ett med eget boblebad. Det er lov å være fysen på Mysen.

MER INFO: Dobbeltrom med frokost kr 1400. Døgnåpen gårdsbutikk. Isen selges også flere steder i Oslofjordregionen. bamsrudlaven.no

LES OGSÅ: NORGES MEST SMAKFULLE OVERNATTINGER

6. Ny glasshytte  

BUNNEFJORDEN, OSLO

Nest Bunnefjorden er en ny glasshytte, sør for Oslo med både sauna og boblebad! Foto: Paul Hughson

Speilglasshyttene til WonderInn har vært en stor suksess siden de åpnet. I sommer åpnet et lignende hyttekonsept ved Oslofjorden. I midten av mai sto den nye speilglasshytten som har fått navnet THE NEST ferdig og med både badstue og boblebad får de som leier hytta sitt eget lille spa på kjøpet. Det er også kun 200 meter ned til fjorden for dem som vil ta seg et sjøbad. På terrassen er det et stort fint loungeområde med grill, spisebord og sittegruppe. Den nye hytta har utsikt over Bunnefjorden i Indre Oslofjord, 40 minutter med bil fra Oslo. 

MER INFO: Fra kr 4000 per natt, 1000 kr ekstra hvis man også vil booke annekset og være fire personer. Bookes på mail nestnorway@gmail.com eller via Instagram @nest.norway. 

7. Unionsleden 

MOSS – KARLSTAD, VIKEN

En splitter ny sykkelrute på 350 km fra Moss til Karlstad har nå åpnet. Foto: Unionsleden

En splitter ny sykkelrute på 350 km fra Moss til Karlstad har nå åpnet, full av innholdsrike stopp, vakker natur og spennende historie. Sykkelruten er oppkalt etter unionen mellom Sverige og Norge, som ble dannet i Moss og endte i Karlstad. Det er fullt mulig å holde seg i Norge, for eksempel med denne to dagers rundturen: Ta toget til Moss og start sykkelturen ved Konvensjonsgården i sentrum, der fredsavtalen mellom Norge og Sverige ble stadfestet i 1814. Fortsett ferden forbi gårdsbutikker og bygdemuseer, før du kommer til Scandic Brennemoen mellom Askim og Mysen for en god natts søvn. Dagen etter kan du sykle videre til Ørje og ta den nordlige delen av leden tilbake via Trøgstad til Spydeberg, og ta toget hjem derfra. Kanskje smakebiten av Unionsleden frister til å sykle hele veien til Karlstad neste gang? 

MER INFO: Les mer om sykkelrutens etapper og hva du kan gjøre på veien her: unionsleden.com

LES OGSÅ: NORGES BESTE SYKKELTURER

8. Strandrydding i vinden

HELGELANDSKYSTEN, NORDLAND

Med det splitter nye turkonseptet til Seil Norge kan du ta ferie med god samvittighet og gjøre en innsats for miljøet i samme slengen. Foto: SeilNorge

Med det splitter nye turkonseptet til Seil Norge kan du ta ferie med god samvittighet og gjøre en innsats for miljøet i samme slengen. Sammen med Nordic Ocean Watch inviterer de til seiling og strandrydding, på en tur som også byr på introduksjon til seilingens hemmeligheter fra Bodø til Brønnøysund. Her er deltagerne til enhver tid omgitt av Nordlands mektige kyst, på en reise som gir innsikt i både båtliv og naturvern. Turarrangøren har også ordinære seilturer langs kysten av Norge og ut til Svalbard i sommer.

MER INFO: Åtte dagers seilkurs og strandrydding fra kr 14500 med Seilnorge.no.

LES OGSÅ: NORGES BÆREKRAFTIGE REISEMÅL

9. Den nye Trolltunga

HORNELEN, VESTLAND

Norges nye Trolltunga? Foto: Fjordnorge/Sverre Hjornevik

Ytterst i havgapet, på Bremangerlandet i Sogn og Fjordane, ligger det som er Europa høyeste sjøklippe – og en fantastisk topptur. Den rette klippen Hornelen er minst like imponerende som superpopulære Trolltunga, der den rager 860 meter over havet med utsikt over fjorder, små øyer og høye fjell. Stien opp er krevende og bratt, men i sommer skal den med bidrag fra nydelige Knutholmen – i seg selv verdt et besøk – utbedres og merkes bedre.

MER INFO: Ca. fire timer en vei. Guidet tur kan bestilles gjennom Knutholmen.no.

LES OGSÅ: TELTTUR TIL TROLLTUNGA

10. Flytende overnatting 

HALDENKANALEN, VIKEN

Flo er en flytende hytte lagd i regi av Haldenkanalen Regionalpark for å øke bevisstheten for Haldenkanalens vakre natur. Foto: Flo Haldenkanalen
LES OGSÅ: REPORTASJE FRA HALDENKANALEN 

Mens Telemarkskanalen er et av landets mest kjente reisemål, har vassdraget som strekker seg åtte mil nordover fra Halden gått litt under turistenes radar. Det er det ingen grunn til. Haldenkanalen er en herlig miks av øde natur, industrihistorie og mektig ingeniørkunst, og i sommer åpner et helt nytt og unikt overnattingssted her. Flo er en flytende hytte lagd i regi av Haldenkanalen Regionalpark for å øke bevisstheten for Haldenkanalens vakre natur. Materialvalg både inne og ute har tatt utgangspunkt i områdets tømmerfløtingshistorie og planen er at hytta på samme måte som tømmeret, skal kunne sluses gjennom kanalsystemet.

MER INFO: Starter utleie fra cirka 1.juli. flohaldenkanalen.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN