Filippo Testa (42) og Donnet Dumas (31) dokumenterer turen, kilometer for kilometer. Foto: Mari Bareksten

– Jeg så et bilde av Trolltunga på Instagram. Siden har jeg hatt en drøm om å dra hit, sier australske Emily Fairweather (29).

Hun har meldt seg på den samme guidede teltturen som oss: En luksusversjon av fjellturen til den populære steinklippen, hvor vi blir guidet opp og ned og får servert både frokost, lunsj og middag. Guiden ordner også telt og bål.

Selv trenger vi kun å bære med oss et klesskift og en vannflaske.

Og det er en internasjonal gjeng som skal på telttur sammen – her er Sør-Afrika, Australia, Singapore og Italia representert. Trolltunga har blitt en superstjerne, som folk fra hele verden vil se.

LES OGSÅ: 9 FINE FAMILIETURER I FJELLET

Ut på tur

– I 2010 var det 800 personer som besøkte Trolltunga, i fjor var det 100 000, sier Kenneth Warvik (27) som er guide og medeier i Trolltunga Adventures.

– Folk fra hele verden kommer for å ta det ikoniske bildet de har sett på sosiale medier, men alle er ikke like forberedt, sier han og ler.

Speilblanke fjellvann, kosete myrull og vakker natur venter på den 28 kilometer lange fotturen opp og ned Trolltunga. Foto: Mari Bareksten

Den norske fjellheimen kan være lunefull, og fotturen er nesten tre mil lang. Sånt kan skape trøbbel for dårlig skodde turister. Dem er det mange av.

Forbi vandrer folk i olabukser og sandaler. Mange er uten sekk og forsyninger. På parkeringsplassen i Skjeggedal møtte vi til og med et polsk kjærestepar som lurte på hvor de kunne finne bilveien til Trolltunga.

Stien opp mot Trolltunga er godt merket. Foto: Mari Bareksten

Om du skulle lure: Den eneste måten å komme seg til Norges mest spektakulære steinformasjon er til fots. Det tar omtrent fem timer – hver vei.

På kartet

Det første bildet som ble knipset av Trolltunga stammer fra 1967. Kameratene Andreas Vodahl og Barthold Hagemann, som var henholdsvis 87 og 78 år gamle, jobbet med kraftutvikling i Tyssedal. De hadde vandret i fjellene rundt Ringedalsvannet i flere tiår og lagt merke til den utstikkende steinformasjonen. Bildet hadde de ønsket å ta i over 50 år, men det var først denne solfylte sensommerdagen at alt klaffet.

12 000 postkort og 83755 emneknagger på Instagram senere har Trolltunga blitt et nasjonalsymbol, på lik linje med den langt mer tilgjengelige Prekestolen i Stavanger. Men turen til Trolltunga handler om mer enn luftige selfies.

– Dette er akkurat slik jeg så for meg at Norge skulle være, sier Filippo Testa (42) på vei oppover mosedekte steinrøyser mot Mågelitopp, den bratteste og mest krevende delen av fotturen.

VI vandrer blant noen av Norges vakreste omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Premien er speilblanke fjellvann og sildrene bekker med drikkeklart vann. Dette er Norge på sitt beste.

VULKANSK VANDRING PÅ SICILIA

Lunsj med utsikt

Vi har bikket toppen og stien fortsetter slakt nedover mot Tyssehøl og videre mot klippene, som har utsikt mot Ringedalsvannet.

Lunsj med utsikt! Foto: Mari Bareksten

– Jeg vet om det perfekte lunsjstedet, sier guiden Kenneth.

Vi bretter ut sitteunderlagene på en gressfylt kant, 500 meter over Ringedalsvannet. De hvite skyene speiler seg i det blikkstille vannet. Rundt oss vaier bomullslignende myrull-blomster i den svake vinden og solen gir roser i kinnene.

– Der ser dere Folgefonna, som er Norges tredje største isbre, sier Kenneth mens han deler ut matpakker og melkesjokolade.

Brødskivene er smurt med avocado, soltørkede tomater og ost.

Men Donnet Dumas (31) fra Sør-Afrika har noe mer eksotisk i sekken.

– Vil noen smake tørket sebra, spør hun og tar frem en pose det står biltong på.

– Dette er vår turmat, sier hun og ler.

Mer eksotisk nistepakke skal man lete lenge etter.

Det er deilig med en pust i bakken, og maten smaker ekstra godt med denne utsikten. Foto: Mari Bareksten

Trolsk på trolltunga

– Norge er ikke skapt for å sitte på ræva, sier Filippo og peker på den nyinnkjøpte lua fra suvenirbutikken i Odda.

Turens høydepunkt står snart for tur, og alle er ivrige på å se den ikoniske klippen.

Trolsk stemning! Foto: Mari Bareksten

I det vi ankommer Trolltunga smyger det seg et gåtefullt skylag innover mot steinklippen, som definitivt lever opp til navnet sitt. Dette er Dovregubben, som har fått sin store tunge omgjort til stein.

Kaffe må man ha! Foto: Mari Bareksten

– Wow, det er vakkert. Og veldig mystisk, sier Filippo og stiller seg i den 15-minutter lange køen.

Ja, du leste riktig: For at alle skal få muligheten til å ta det perfekte bildet helt alene ute på klippen, er det køsystem her oppe i høyfjellet. Og noen er tøffere på poseringen enn andre.

– Jeg skal stå på henda på tuppen, sier den yogaglade italieneren.

Turgruppen har hjertet i halsen da Filippo setter håndflatene på det ruggete fjellet og kontrollert reiser bena sine opp i håndstående. Det er 700 meter ned til Ringedalsvannet.

VERDENS VAKRESTE SJØREISE

Til campen

Øyeblikket foreviges med kamera uten mer form for dramatikk. Men naturopplevelsene ender ikke ute på Trolltunga.

– De aller fleste snur her og går tilbake igjen. Men festen vår har så vidt har begynt, sier Kenneth og viser vei forbi den populære steinformasjonen.

Blir du med Trolltunga Adventures på telttur får du luksusversjonen av Trolltunga, med guide, deilig mat og ferdigoppsatte telt. Foto: Mari Bareksten

Her venter vakker natur med irrgrønn mose, med vanndråper så rene at man kan drikke av den. Og enda en spektakulær klippe, som nesten ingen vet om.

– Dette er den originale Prekestolen, som fikk sitt navn lenge før Prekestolen i Stavanger, forteller Kenneth.

Vi får servert god mat på turen, som reinsdyrgryte med tyttebærsyltetøy. Foto: Mari Bareksten

Klippen ser ut som en opphøyd talerstol, og herfra har vi faktisk den samme vakre utsikten som fra Trolltunga. Men uten kø. Det er til alt overmål bare noen meter unna teltplassen, som er utstyrt med tre telt og en lavvo.

Mens vår veiviser i norsk natur koker te og kaffe på en primus, setter resten av oss ved kanten av fjellet i en blå luftsofa. Kroppen er sliten og sår etter en krevende tur, selv med liten sekk.

FLERE NORGESSAKER

Bålkos

– For en balkong, sier Jwee Ping Er (54) fra Singapore, tydelig imponert.

Bålkos. Foto: Mari Bareksten

Solen begynner sakte, men sikkert å dale ned bak Ringedalsvannet og Kenneth fyrer opp et bål vi kan varme oss på. Så er det middagstid, og det er ikke helt tilfeldig at det er reinsdyrgryte på menyen. Før turistenes inntog var dette beite for villrein.

Og akkurat som sebra er eksotisk for oss, er reinsdyr veldig eksotisk for våre utenlandske turvenner. Den smakfulle gryten serveres med ris, tyttebær og persille.

Trolltunga er en av Norges mest populære turer, og oppdages aller best før alle turistene kommer. Foto: Mari Bareksten

– Dette var veldig godt. Reinsdyr har en mye mildere smak enn sebra, sier Donnet og ler.

– Og jeg elsker tyttebærsyltetøyet, legger hun til.

Solen forsvinner bak fjellene, og natten smyger seg på. Tekanna sendes rundt, og både føtter og sko varmer seg på det knitrende bålet. Det er en letthet blant oss alle.

Kanskje er det vissheten om at en varm sovepose venter, eller det faktum at vi vet at vi har Trolltunga og Prekestolen helt for oss selv.

Om kun for én natt.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN