– Om vi skal få gjestene ut av bobilene, så må vi lage noe de ikke kan lage selv, mener Kamilla Hatten, niende generasjons driver av det som i dag er Torghatten Camping og Strandrestaurant – og sjefskokk ved en av landsdelens aller beste restauranter.

INNSIDERNE. Med lange tradisjoner og dype røtter til Torghatten har Per Kåre og Kamilla Hatten skapt en av Nord-Norges beste restauranter på en campingplass i havgapet. Foto: Torild Moland

Da restauranten i det grå huset ved havet åpnet i 2017, var det ingen lokale som hadde ­troen. Campingplass med gourmetmat? Ideen fikk ikke akkurat bifall. Nå strømmer folket til, det er ­ventelister og bookinger for neste år.

Campingplass med gourmetmat?

Godt komponerte retter, smakssammen­setninger, og alltid fokus på gode, ekte og lokale råvarer. Det er hemmeligheten. Samt en lang historie og solide røtter.

Til hatten

Og som besøkende er det mulig å få et innblikk i denne historien, ­tankene og filosofien bak ved å bli med på det eierne kaller «Torghatten inside».

LES OGSÅ: ARKTISKE SMAKER

– Og Torghatten inside kan jo ikke starte uten å ha vært på Torghatten, ler far Per Kåre Hatten hjertelig idet vi trasker ut av gårds­plassen, forbi en bakhage med bærbusker og opp til et jorde breddfullt av poteter.

HULLET. Der, på andre siden av det dypblå havet ser du hullet i Torghatten. Foto: Torild Moland

I dag er det sandstrand der havet sto for 200 år siden, og familien dyrker grønnsaker, poteter, rødbeter og pastinakk i jord som er full av skjell og havsediment.

LES OGSÅ: DEN EVENTYRLIGE ØYA

– Fordelen med å dyrke på denne breddegraden er lyset. Grønnsakene får en helt egen sødme, mener Kamilla.

MALERI. Landskapet er til å sette spørsmålstegn ved. Er det virkelig ekte? Foto: Torild Moland

Hull og hav

Stien opp til Torghatten går gjennom urskog, med gamle bjørketrær med det Per Kåre kaller «god energi». Her er spor etter tidligere bosettinger, og om man skal tro sagnet om Hestmannen og de åtte søstrene – et hull laget av Hestmannens pil da han skjøt etter Lekamøya. Uansett er det et flott skue fra toppen 258 moh.

Vel nede igjen blir vi med ut i båt og henter opp dagens middag. For trass i fulle hus drar Per Kåre selv opp det meste av fisken som serveres i restauranten.

Bereiste gjester

Så er det bare å vente et par timer, før kveldens høydepunkt kan starte. Vi får en miljølaks fra lukka merd, med reddik, spiselige blomster og knekkebrød med saus av honning og sennep. Siden blir det skalldyrsuppe med lokale reker, og både mellomretter og dessert som ikke har vært utenfor kommunegrensen.

LES OGSÅ: VINDU MOT VERDEN

Foto: Torild Moland

Som Per Kåre liker å si:

– I strandrestauranten vår er det gjestene som er bereiste, ikke maten.

Mer info: Anlegget har hytter, leiligheter, teltplasser og oppstillingsplasser for bobil. Det er fullt mulig å spise middag i restauranten uten å bo på campingen.

Nett: torghatten.net

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN