Andre saker fra boka Unike opplevelser i Nord-Norge:
ARKTISKE SMAKER
VINDU MOT VERDEN
NORGE PÅ TVERS

Grønne åser ruller ut mot havet. Land­skapet er pepret med hvite prikker; her har sauer på beite gode og lange sommerdager. Bratte klipper stuper rett ned i sjøen. Det minner om Færøyene. Men så kommer plutselig fire kameler gående. De labber ­målbevisst over et jorde i en fart som får havørna til å skvette opp fra skjulestedet sitt ved fjorden, videre langs en grusvei og ned i en karrig dal med sand som like gjerne kunne vært en del av Gobiørkenen i Mongolia. Til slutt kommer de fram til et sydhavsparadis med kritthvite paradisstrender skjermet av bratte fjell. 

Kamelbygda

Det kunne vært en drøm. Et lappeteppe av minner fra reiseopplevelser verden over. Men alt dette er på samme sted nord i Norge. Velkommen til Sørøya, som til tross for å være en av Norges største øyer er noe av en uoppdaget hemmelighet. Men vent litt. Kameler, her oppe på 70 grader nord?

– Det begynte med at sønnen vår ønsket seg en hest, innleder Øystein Sætereng.

Jeg har tatt morgenferja grytidlig fra Hammer­fest og gått i land i Akkarfjord, et søvnig fiskevær innerst i en liten fjordarm nordøst på øya. Øystein og kona Oddveig har invitert på frokostkaffe. 

FISK OG KAMEL. Hammerfest og den moderne verden kan skimtes fra høyden over Akkarfjord. Men det lille fiskeværet er alt annet enn en storby, her er det fiskemottak, øde strender og herlige fotturer. Og en familie med kameler. Foto: Runar Larsen

– Hester krever mye stell og tid. Så hvorfor ikke kameler? sier Øystein.

Etter en ganske lang og komplisert prosess kom den første kamelen til øya i 2012. Nå er de en familie på fire dyr. Bor, Besla, Odin og Vilje har blitt et slags symbol for Akkarfjord, hvor du altså kan dra på arktisk kamelsafari. 

Det tar over en uke å gå Sørøya på tvers

Isolert

Men det er ikke bare pukkeldyr fra Mongolia som gjør Sørøya til et sær­egent sted.  En båttur på en halvtime skiller Akkarfjord fra det moderne livet i byen. I ­attraksjoner og atmosfære kunne det like gjerne vært på forskjellige planeter. Det er klarvær, og fra høydedraget over det lille fiskeværet skimter jeg gassanlegget på Melkøya. Snakk om kontraster. Sørøya har ingen broforbindelse med fastlandet. Den har heller ingen nettverk av veier. De største ­bosettingene er i sør, hvor Hasvik, Breivikbotn og Sørvær huser brorparten av de omtrent 1100 fastboende. I 2021 ble en 100 kilometer lang tursti fra fjellet Fuglen ved Sørvær og helt til Tarhalsen nord for Akkarfjord merket med 5000 steinvarder og 15 000 røde T-er. Det tar over en uke å gå Sørøya på tvers. 

Jeg skal gå en av de fineste dagsturene i hele Nord-Norge

– Det er en tur for livet, synes kamelpappa Øystein.

Østlendingen har bodd i Akkarfjord i snart 20 år, hvor han og kona Oddveig er i ferd med å bygge opp det økofilosofiske kultur­senteret PolarOasen. Målet er å skape en arena for kunst og kultur, i samspill mellom natur og mennesker.

SAFARI. Strandløver i kamelklær. Sørøya er ikke som andre steder i Norge, og kamelsafari med PolarOasen fra Akkarfjord er en temmelig unik opplevelse. Foto: Torild Moland

– Det er også grunnlaget for å bo her ute. Vi må jobbe med i stedet for mot ­naturkreftene, sier Oddveig.

Til fots

Jeg har også kommet for å kjenne på natur­kreftene, men har bare et par dager til rådighet. Det er da den nordlige delen av øya skal vise seg om et uovertruffent valg. Etter frokost i hjertet av Akkarfjord blir jeg innlosjert i feriehuset Lille Pernille, som i tillegg til et gjestehus og to nyåpnede rorbuer er en av få overnattingsmuligheter i den lille bygda. Herfra er det kort vei over til smellvakre Storsand, hvor alt bortsett fra badetemperaturen gir assosiasjoner til strandparadis sør i Stillehavet. Men det er ikke strandliv som står på planen min. Jeg skal gå en av de fineste dagsturene i hele Nord-Norge. Fyrvokterveien fra Akkarfjord til Tarhalsen er både utfordrende og spennende.

– Vi kjører deg over mot Gamvik, så sparer du en time, bestemmer mitt vertskap – og 10 minutter senere er jeg klar for å følge vardene ut mot det ikoniske fyret i nord.

FÅ MED DEG FORFATTERNES 11 FAVORITTER FRA BOKA

Fyrvokterens vei

Sauegården i Gamvik framstår som et idyllisk sted i sola. Jeg følger stien nordøstover og tar sikte på Kjøttvikvarden. Ganske snart forsvinner mobilsignalet. Det føles litt merkelig å være få kilometer fra Hammerfest, men likevel være avskåret fra sivilisasjonen. En godt merket sti slynger seg gjennom lyng og mose, forbi glitrende innsjøer hvor det skal være godt med ørret, og ut langs klippene ved storhavet. Øverst på en høyde troner Norges høyeste varde, bygget allerede i 1853 som en markør for skipstrafikken. Det er nesten helt vindstille, så det passer fint med en matbit i le av den 12,5 meter høye varden.

FYRVOKTERVEIEN. Dagsturen fra Akkarfjord og ut til fyret ytterst på Tarhalsen går i luftig og spennende terreng, langt utenfor allfarvei. Husk gode sko! Foto: Runar Larsen

Snart blir det luftig. Først over et platå hvor fjellet stuper flere hundre meter rett ned. Så starter selve Fyrvoksterstien, ut mot Tarhalsen fyr. Denne ble etablert for snart 100 år siden, slik at fyrvokteren kunne ha relativt trygge forhold når skulle ut for å passe lykten. Terrenget er bratt, utfordringene mange – og et feilsteg kan være skjebnesvangert. Stien ble restaurert og sikret i 2016, men er fortsatt en eventyrlig opplevelse med både spenning og mestringsfølelse i variert terreng.

Mer info: Ferje fra Hammerfest til Akkarfjord. PolarOasen har ­arktisk kamelsafari og overnatting. Bestilles gjennom Visit ­Hammerfest. Nett: visithammerfest.no

Andre saker fra boka Unike opplevelser i Nord-Norge:
ARKTISKE SMAKER
VINDU MOT VERDEN
NORGE PÅ TVERS

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN