01. Herøy og Dønna
Øyhopping i havgapet
De er to umake tvillinger rett utenfor Sandnessjøen. Herøy er flat, med småøyer, strender og bukter. Dønna er på sin side en kjempe på over 800 meter, som reiser seg opp av havet.
Her frister toppturer, ensomme strender, røde og hvite rorbuer, historiske skatter og et vakkert øyrike man helst burde sett fra fugleperspektiv.
Etter ankomst på Herøy er den kombinerte blomster-, interiør- og oppdagelsesbutikken Etcetera et naturlig stopp. Tommy Eide, som driver stedet, er blant annet kåret til Norges beste blomsterdekoratør, og hos Etcetera får all kreativitet fritt utløp. Hvert rom er unikt, og å gå rundt i butikken er som å være på oppdagelsesferd i et sansenes tivoli. I et hvitt hus på bryggekanten nord på Dønna byr Heidi Vold Lorentzsen på sin egen håndlagde og veganske luksussjokolade, inspirert av den rene, friske og rå naturen på Dønna. Men Dønnas aller største attraksjon er selveste Dønnamannen, som rager 858 meter over havet og kan sees fra fastlandet som en kjempe som ligger på ryggen med nesa i været. «Toppen» kan være både panna, nesa, leppa og haka, og uansett hvilken man velger er det en bratt stigning opp fra Breivikstranda.
Mer info: Herøy og Dønna er forbundet med bro. Det går ferge fra Søvik på fastlandet til Herøy fergekai og fra Bjørn på Dønna til Sandnessjøen. utioyan.no
02. 4-4 Narvik
Norge på tvers
På det smaleste er ikke Norge bredere enn at man kan gå fra Sverige til Norskehavet på en dag. Her vandrer man gjennom et stykke historie som har spilt en avgjørende rolle for Sverige og Nord-Norge.
«Rallarvegen» fra Riksgränsen i Sverige til Rombaksbotn i Norge er en historisk vandring langs Ofotbanen som rallarne – omstreifende anleggsarbeidere – bygget for over hundre år siden. Banen skulle frakte dyrebar jernmalm fra Lappland i Sverige og ut til skipene ved kysten. Jernmalmen var en av tyskernes hovedmål da de angrep Norge 9. april 1940. Sporene etter både rallarne og de tyske okkupantene er mange under hele turen, der «veien» snirkler seg fra Bjørnfjell 514 moh., nedover Norddalen, forbi togtunneler som klamrer seg til fjellsiden, gjennom gamle boligplasser og kraftstasjoner og helt ned til havet i bunnen av bratte fjellsider.
TRYKK HER FOR Å LESE HELE SAKEN OM NORGE PÅ TVERS
Men mest er dette en vandring i et idyllisk og vakkert område med uendelig utsikt og en helt spesiell historie både store og små blir fascinert av.
Mer info: Turen starter med å ta Ofotbanen fra Narvik om morgenen, ca. en times togtur opp til Riksgränsen. Derfra er det 16 kilometer å gå ned igjen langs den historiske Rallarvegen. Avsluttes i Rombaksbotn der man må hentes i båt. nordnorge.com
Historisk vandring: «Rallarvegen» fra Riksgränsen i Sverige til Rombaksbotn i Norge er en historisk vandring langs Ofotbanen, Norges nordligste jernbane.
03. Sakrisøy
Norges beste fiskeburger
– Om vi har Lofotens beste fiskeburger? Skal jeg være helt ærlig, så vil jeg heller hevde at vi har verdens beste, sier Anita Gylseth.
Den blide damen fra Anitas Seafood Shop & Bar på Sakrisøy sier det med et glimt i øyet.
– Kvaliteten på råvarene vi har her i Lofoten er helt unik. I tillegg serverer vi den mest populære burgeren med både selvrøkt laks og store, ferske reker. Den heter «Ole Brumm», forteller Anita – og spiller på et motto kokken liker godt.
Omgivelsene er vakre, med turkist hav og høye fjell på den bitte lille øya Sakrisøy midt mellom Reine og Hamnøy. Det er ikke bare maten som er en opplevelse. Spaser over broen til Olenilsøya og opp til det gamle kystfortet, se ut over sjøen og bedøm selv om vannet på Tahiti egentlig er så mye vakrere.
Mer info: Sakrisøy er like nord for Reine, knapt en mil fra ferjeterminalen til Bodø-Moskenes, to timer fra Svolvær. sakrisoy.no
04. Stø til Nyksund
Helt konge på Dronningruta
Bli med på en vandring i royale fotspor helt ytterst i Vesterålen.
Lenge før Lofoten ble kåret til verdens vakreste øyrike av National Geographic og satte Nord-Norge på verdenskartet, og en mannsalder før Lars Monsen vandret her Minutt for Minutt på NRK, gikk dronning Sonja fottur mellom fiskeværene Stø og Nyksund. Turen ble en braksuksess, og siden har et stadig økende antall turister vandret i hennes fotspor. Dronningruta er egentlig en todelt rundtur – en rundt seks kilometer ganske flat rute langs vannet mellom fiskeværene Stø og Nyksund, og en litt lenger og brattere tur tilbake over fjellet. Man kan fint gå hele runden på en dag. Men med strålende vær, slående utsikt, og ikke minst Vesterålens mest trendy fiskevær og beste restaurant i andre enden, er det flere argumenter for å ta det med ro og dele opp turen.
Mer info: Rundturen er ca. 15 kilometer uten avstikker ned til Nyksund og tar minimum seks timer. Sett av en hel dag, eller gjerne to, for å oppleve Dronningrutas magi. dronningruta.no
05. Polarpark, Bardu
Danser med ulver
Det er lett å føle seg som lille Rødhette på vei inn til ulvene i Polar Park. Men for en gangs skyld er virkeligheten bedre enn eventyret.
«Grrrr, grrrr» hører jeg rett ved øret, og i dødvinkelen ser jeg en halvåpen kjeft med veldig store, spisse tenner. Alfahannen Brage har kommet helt inntil meg, og knurrer og flekker tenner som bare en vaske-ekte ulv kan. Skal jeg snu meg, se på han – løpe?
– Uansett hva du gjør, så vær rolig, og ikke dytt dem vekk.
Det var siste formaning fra matmor Ramona Pedersen og daglig leder og dyrepasseransvarlig Stig Sletten før vi gikk inn til de sosialiserte ulvene i Polarpark nord for Narvik.
Polar Park er verdens nordligste dyrepark, og den eneste parken i Europa hvor man kan komme inn og hilse på og kose med ulvene. På innsiden av de høye gjerdene og doble portene vi akkurat har gått gjennom, bor fem fullvoksne ulver – alfahannen Brage, alfahunnen Marit, og de tre søsknene Peder, Frigg og Frøya. De åtte år gamle ulvene er fra samme kull, og har vokst opp med Stig og Ramona og et team av ulvepassere siden de ble født. De er det tredje kullet som sosialiseres i Polar Park, men det første som faktisk kan ta imot besøkende.
Mer info: Polar Park ligger 45 minutter nord for Narvik og 2,5 timer sør for Tromsø. Inngangsbilletten dekker guidene turer, men ikke ekstra som å mate fjellrev eller komme inn til ulvene. polarpark.no
06. Ånderdalen nasjonalpark
Senja i miniatyr
Om Senja er som Norge i miniatyr, er Ånderdalen nasjonalpark Senja i miniatyr.
Ånderdalen dekker store deler av det sørlige Senja, med dramatiske fjorder og spisse fjell på yttersida, rolig og duvende landskap med klukkende elver og sjelden urskog på innersida. Og uvanlig mye gammel kystfuru, noen av dem mer enn 500 år gamle. Det var en av grunnene til at Ånderdalen ble vernet i 1970.
Her skal vi vandre på klopplagte stier, over myrer og bekker, inn til det frodige Åndervatnet og opp til en gammel gamme hvor man kan overnatte. Turen er enkel, men byr likevel på storslagne inntrykk. De første kilometerne går på gruslagt sti. Men straks grusen er tilbakelagt, kommer villmarksfølelsen. Stien svinger seg over myrlagt terreng og gjennom gammel bjørkeskog, der hvite, døde stammer fortsatt står rakrygget mot himmelen. Etter et par timer dukker enden av Åndervatnet opp og herfra er det en kort time opp til Åndergammen. Den nyrestaurerte bua er bygget som en tradisjonell samisk torvgamme, med bøyde bjørkestammer som vegger og tak og torv på toppen. Vestover rager Senjas tredje høyeste topp Kolkjerka (755 moh.), som binder innersida og yttersida av Senja sammen, og bak der igjen ligger de populære toppturfjellene Kvænan og Istind. Hele Senja i ett bilde.
Mer info: Ånderdalen nasjonalpark er den største av Senjas 24 verneområder. Det finnes flere innfallsporter til parken, den mest populære er ved Norwegian Wild i Vangsvik. norgesnasjonalparker.no
07. Tromsø
Arktiske smaker
Med matfatet rett utenfor kjøkkendøra er det ikke overraskende at Tromsø er i ferd med å bli en by for foodies.
Med beliggenhet på 69 grader nord i et ugjestmildt og arktisk klima der sommeren er over på et nys, kan det være utfordrende å drive restaurant basert på kun lokale råvarer. Men restaurant Smak klarer det utmerket og er en av byens beste spisesteder med sesongbasert meny og kortreiste råvarer. Fra Jacobsen på Berg får de egg og grønnsaker. Nordvoll økologiske gård leverer bær, sopp, rabarbra og gulrøtter. Heggelund gård har gammelnorsk spelsau. Av potetbonden Alf Utby får de også kalv, og Toften gård har supre grønnsaker, blant annet pastinakk som overvintrer.
LES HELE SAKEN OM MATBYEN TROMSØ HER
På menyen er det Lyngen reker, Ecofang kråkebolle, Halvors boknafisk og dyrka sopp fra Tromsopp.
– Tang og tare plukker vi selv – det er jo gratis. Og så har vi en som sanker granskudd, gressløk, bær, ramsløk og spiselige blomster, supplerer kokk og eier Espen Ramnestedt.
En rekke andre steder følger hakk i hæl: Tradisjonsrike Arctandria lager mat som bestemor gjorde det. På moderne Fiskekompaniet får du dagens fangst servert med elegante sauser og viner. Emmas Drømmekjøkken er dedikert til gode, nordnorske smaker, og på Full Steam Tromsø får du servert klassisk, nordnorsk mat i et historisk fiskemottak og tørrfisklager.
Mer info: Tromsøs historie som maritim by med lange fiskeritradisjoner finner du igjen i mange av byens menyer. visittromso.no
08. Manndalen, Kåfjord
Ni liv
Du trenger ikke ni liv for å komme deg til Jan Baalsruds hule i Manndalen eller hans stoppested Hotel Savoy.
Det holder med bil og et par gode sko. Hotel Savoy er lettest tilgjengelig, for den lille tømmerkoia der motstandsmannen Jan Baalsrud overnattet ligger rett på nedsiden av E6, en mil nord for Skibotn. Her er hytta i vel bevart stand, og en minneplakat forteller Baalsruds historie: Etter mørkets frembrudd 12. april 1943 ble en hardt skadd Jan Baalsrud rodd over Lyngenfjorden til den lille tømmerkoia. Det var da Baalsrud sa at «Dette er som å bo på Hotel Savoy i London». Baalsrud var 12 døgn i koia, og ble nødt til å skjære av seg flere tær som det var gått koldbrann i etter at han hadde løpt barføtt i snøen og svømt i iskaldt vann på flukt fra tyskerne. Herfra ble han fraktet opp på fjellet av modige hjelpere, til det som i dag kalles Baalsrudhula, hvor han lå halvt ihjelfrosset fra 10.-27. mai 1943 før han ble fraktet videre over grensen til Sverige. Turen opp til Baalsrudhula er i et utmerket eksempel på at fine fotturer ikke trenger å være krevende eller lange og tar bare et par timer. Jan Baalsrud er gravlagt på kirkegården i Manndalen, med utsikt mot miljøet som beskyttet ham i de viktige dagene våren 1943.
Mer info: Det er laget flere filmer om Jan Baalsruds imponerende flukt fra tyskerne, Ni liv fra 1957 står ikke noe tilbake for den mer moderne 12. mann fra 2017. visit-lyngenfjord.com
09. Sørøya
Den eventyrlige øya
En kort ferjetur fra urbane Hammerfest, og du befinner deg i en helt annen verden.
Sørøya er en smak av verden – saltet med nordnorsk kystkultur. Grønne åser ruller ut mot havet. Landskapet er pepret med hvite prikker; her har sauer på beite gode og lange sommerdager. Bratte klipper stuper rett ned i sjøen ved Akkarfjord. Det minner om Færøyene. Men så kommer plutselig fire kameler gående. De labber målbevisst over et jorde i en fart som får havørna til å skvette opp fra skjulestedet sitt ved fjorden, videre langs en grusvei og ned i en karrig dal med sand som like gjerne kunne vært i Gobiørkenen, og så til et sydhavsparadis med kritthvite paradisstrender. For et sted, for en perle! De sprekeste bør ta dagsturen ut til Fyrvokterstien, men korte vandringer fra fiskeværet gir også et innblikk i barsk natur.
Foto: Runar Larsen
Mer info: Ferje fra Hammerfest til flere havner på Sørøya. PolarOasen i Akkarfjord driver med arktisk kamelsafari, samt overnatting. Bestilles gjennom Visit Hammerfest. Visithammerfest
10. Varanger Lodge
Stille luksus
Kombinasjonen av fjordens magi og subtil luksus er blitt en suksessformel ved havna i Nesseby.
Jeg har ikke rukket å ta første slurk av morgenkaffen før det blir et salig leven blant måkeflokken nede i fjæra. Hva skjer? En havørn seiler majestetisk rett forbi panoramavinduet som svar på spørsmålet. Varanger Lodge i Nesseby innerst i Varangerfjorden er ingen turistmagnet. Du finner den ikke en gang på kartfunksjonen til Google. Og det er vanskelig å se for seg at forhøyningen ytterst ved fjorden skjuler et av Nord-Norges aller mest spesielle overnattingssteder. Varanger Lodge er hjertebarnet til den lokale fiskeren Edgar Olsen. Fred og ro er mangelvare i hverdagen, det samme er nærkontakt med naturens elementer. Dette er også et område rikt på sjøsamisk historie og kulturminner med historie 10 000 år tilbake i tid.
– Mange blir utfordret av stillheten. De blir kanskje stresset av at det er dødelig stille. «Hva nå?», tenker de. Og det ligger litt i visjonen vår, at vi utfordrer på den måten, forteller Edgar.
Vi vil ha en seng for natta, men også en opplevelse for livet.
Mer info: Varanger Lodge består av to hus pluss badstue, og har til sammen soveplass for 8 personer. Mat basert på lokale råvarer kan bestilles etter avtale med verten. varangerlodge.com
11. Bugøynes
Kongen av fjorden
Det er mange grunner til å ta en avstikker fra E6 langs Fylkesvei 355 og ut til Bugøynes. Den beste venter på havets bunn.
Vi har audiens med kongen. Bordet er dekket. Men før det blir klart for kulinarisk høytidsstund, må vi til sjøs. Vi cruiser ut fra havna i Bugøynes – en av få fiskevær som ikke ble brent ned under andre verdenskrig. Kongekrabben dukket først opp på 70-tallet, og har siden blitt en viktig ressurs for hele regionen. Visit Bugøynes arrangerer kongekrabbesafari fra havna. Det betyr en rask tur med RIB ut for å sjekke teiner, og hale opp dagens fangst fra havets bunn – før det blir kongemåltid ved brygga. Her får du være med på hele veien fra fiske til fat. Maten serveres fra Restaurant Bistroen, som for øvrig flere spesialiteter fra Barentshavet, som grillet klippfisk, bacalao og stekt hvalbiff.
Mer info: Visit Bugøynes har restaurant, rom, utleie av båter og fiskeutstyr, samt kongekrabbesafari. visitbugoynes.no
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!