Snøen har falt og langrennssporene ligger nypreppa som trikkeskinner innover skogen. Helt til det kommer en turgåer, attpåtil med hund, og labber i veien. Aaargh!

Et vanlig bilde over hele landet om vinteren. Men på Kongsberg har de løst det på en nytenkende måte. Her har nemlig turgåerne fått sine egne løyper. Helt fri for skispor. 

LES OGSÅ: TOPP NEDTUR

Trendsettere

– Utgangspunktet for Labbeløyper var en litt amper stemning mellom de som gikk på ski i løypene og de som brukte de oppkjørte løypene til å gå tur i, forteller Ingunn Våer i Kongsberg og Omegns Turistforening.

IDYLL. God stemning både i – og utenfor løypa. Foto: Ronny Frimann

Løsningen ble å etablere egne løyper rundt Kongsberg slik at man kan gå på tur også om vinteren i skogen. 

– Å labbe er et begrep som brukes om å gå i rolig tempo. Tilbudet ble godt mottatt både av de som gikk, og av skiløpere, sier hun.  

Kongsberg og Omegns Turistforening preparerer løypene, som kjøres med scooter eller tråkkes opp på dugnad. Og så er de merket på vanlig vis som en skiløype. 

Nå har begrepet begynt å spre seg. Noen folk har etablert labbeløyper på sine favoritt­stier, og i Drammen har Turistforeningen begynt å preparere egne labbeløyper.

Å labbe er et begrep som brukes om å gå i rolig tempo

FÅ OGSÅ MED DEG: SNØSIKKERT LANGRENNSPARADIS

Toppen av turen

Noen av løypene er flate og går langs elver og jorder, som turen langs Lågen vest til Skavanger. Andre gir høy puls i eventyrlig skog, som den tre kilometer lange turen fra Tangentjern til Haus Gabel­åsen 430 moh. Og noen er bare veldig fine, med flott utsikt på endepunktet. 

UTSIKT. Norsk natur kombinert med hyggelig selskap. Foto: Ronny Frimann

Turen vi har valgt er i sistnevnte kategori. Den starter på Rundetjern, alternativt Stollveien, og går opp til Barbrokollen (365 moh) med fantastisk utsikt over Kongsberg. Turen er lettgått, men starter med en ganske brå stigning. Og litt søle og slaps, før vi kommer inn på den velpreparerte stien oppe ved Rundtjern. 

På andre siden av vannet sitter en familie og koser seg rundt et bål, og på veien videre møter vi både et eldre ektepar, kjærester og flere barnefamilier på utflukt. 

Etter tjernet svinger stien brått opp til høyre, men det er godt merket med skilt og lett å finne fram. Og plutselig er vi der, på toppen av kollen, og kan skue ut over hele vide, vakre Kongsberg. 

Den 4,5 kilometer lange turen kan sikkert gås på langt mindre enn de to timene vi brukte – men noe av poenget er vel å labbe?  

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN