Denne turen er populær, og mye finere enn man skulle tro siden adkomsten er så enkel, sier topptur-guide og gründer Oscar Almgren fra Uteguiden.com mens vi spenner fast to hårete feller på undersiden av skiene. 

Vi har akkurat tatt gondolen opp til litt over 1000 meter, til den runde, fine paviljongen med uteservering og utsikt ved toppen av skianlegget på Strandafjellet skisenter. 

SJEFEN. Guide og toppturentusiast Oscar Almgren gjør klar skiene for dagens tur og setter på feller. Nå skal vi opp! Foto: Torild Moland

Og herfra er det bare et par hundre høydemeter å gå til toppen av Roaldshornet før vi kan kaste oss ut i den deiligste, urørte nysnø og kjøre 1230 høydemeter helt ned til Stranda sentrum. At det kan være så enkelt å komme seg ut i fjellet? 

Vel utstyrt

For en nybegynner starter det med å skjønne og bli kjent med utstyret. I butikken nede i sentrum har Oscar utstyrt meg med skredsøker, spade og søkestang, og jeg får en rask innføring i bruk av sikkerhets­utstyret. Det kan virke unødvendig siden skredfaren er lav i dag, men på tur utenfor det oppkjørte løypenett er det greit å være beredt, alltid.

Her kan man gå fantastiske topp­turer hele året

Spaden og søkestangen går i sekken, sammen med matpakke, termos og litt smådigg. Vi er da ute for å kose oss, ikke å vinne et skirace. Sunnmørsalpene er et av landets mest kjente steder for toppturer på randoneeski, der de taggete toppene brer seg utover som tanngarden på en hvithai. Faktisk er det ingen andre steder i landet som har større konsentra­sjon av alpine fjell, og her har tindesporten vært viktig siden midten av 1800-­tallet.

LES OGSÅ: PÅ SKI UNDER SULISKONGEN

EVIG AKTIV: Toppturguide Oscar Almgren går aldri lei av turen fra Roaldsfjell (1230 moh.) og ned til Stranda. Foto: Torild Moland

Sunnmørsalpene er ikke et strengt definert område, men omtales ofte som det alpine fjellområdet på de to halvøyene mellom Voldsfjorden, Hjørundfjorden og Storfjorden, med tinder som stiger nesten 1700 meter rett opp av fjorden. Strandafjellet skisenter ligger midt i dette smørøyet, omringet av kjente topper som Slogen, Kolåstiden, Hornindalsrokken og det høyeste fjellet Kvitegga (1691 moh.), samt en rekke mindre kjente, men like flotte topper.

En svenske på Sunnmøre

Men man må altså overhodet ikke være pudderekspert for å kose seg her. Sunnmørsalpene har turer for alle nivåer. Det første snøfallet kommer allerede i oktober, og selv om den sjelden blir liggende er det jevnt føre i Sunnmørsalpene til ut i juni. 

PAUSE: Kvikk Lunsj og Solo gjør stor lykke halvveis ned til Stranda. Foto: Torild Moland

– Ja, det er faktisk ikke uvanlig at vi har toppturer på ski her i juni og til og med i juli. Det kan være nesten bart, men så plutselig kommer det et lite snøfall, forteller den skiglade gründeren. 

LES OGSÅ: PADLETUR TIL VERDENS ENDE

Oscar er oppvokst i tjukkeste Stockholm, men da han kom til Stranda første gang i 2009, så han straks potensialet i de bratte, urørte, men lett tilgjengelige fjellsidene. Den spreke svensken startet uteguiden.com og har siden levd fulltid av å guide her, i alle fire årstider.

– Stranda har alt. Her kan man gå fantastiske toppturer hele året, leke seg i snøen og så kjøre rett ned til en utepils nede i Stranda. Og uansett vær er det alltid et sted å kjøre.

Utsikten fra toppen av Roaldsfjell er det ikke noe å si på – heller ikke nedfarten, som ikke er verre enn at de fleste med litt skierfaring kommer seg ned, Foto: Torild Moland

– Men toppturer i Sunnmørsalpene er ikke alltid like lett. Fjellene er høye og bratte, og påvirket av vær og vind. Og da er det viktig at man leser vind- og føreforhold fremfor å insistere på å ta akkurat den bestemte toppen, formaner fjelleksperten. 

LES OGSÅ: ALTA INKLUDERT

Under vanskelige forhold er for eksempel dagens enkle tur et godt alternativ. Selv har Oscar Almgren gått til Roaldstoppen – eller Roalden som den kalles lokalt – så mange ganger at han har mistet tellinga, men blir likevel aldri lei. 

Topp med topptur

VEIS ENDE: Mot slutten av turen er det også slutt på snøen, da er det bare å ta beina fatt de siste metrene. Foto: Torild Moland

Fra toppen av Roaldsheisa går vi i sikksakk opp på eggen, som leder rett mot toppunktet 1230 moh. Hele veien er det helt vill utsikt over den mørkeblå Storfjorden og det hissige land­skapet med hvite fjelltopper på alle kanter.

Den lette, fine snøen gjør at Sunnmørs­alpene ofte blir kalt Norges pudderparadis

Det tar knapt en time å tusle opp til toppunktet, der vi river av fellene og gjør oss klare for tidenes nedfart. Klokken er ­allerede blitt langt over frokosttid, og likevel er vi først i bakken. Det er bare å kaste seg utfor fjellsiden og sette de aller første ferske åttetallsporene. Sjukt digg, ­og så enkelt! 

LES OGSÅ: LANGRENNSPARADISET BUDOR

Selv nå, sent i april, danser vi lett ned fjellsiden så snøfnuggene spruter. Den lette, fine snøen gjør at Sunnmørsalpene ofte blir kalt Norges pudderparadis, og regnes som det ultimate sted for løssnøkjøring. Så er det da også kåret til Norges beste skianlegg for frikjøring av ekstremsport-magasinet Fri Flyt sine lesere. 

Hvem drømmer ikke om en pudderdag ned klassikere som Blådalen og Grandiosa­skogen? Eller som oss – avslutte dagen med over tusen høydemeter ned til Stranda. 

Vel nede i bygda runder vi av dagen på Uteguidens egen kaffebar «Hygge by Uteguiden» – Strandas egen after-ski. Hvem trenger Alpene når vi har Sunnmørsalpene?

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN