-Når folk står her og gråter av glede etter en natt i ishotellet, ja, da har vi gjort noe riktig!

Daglig leder Tor Kjetil Wisløff har vært et flaggskip for vinter­turisme i Nord-Norge i over 20 år. Foto: Runar Larsen

Tor Kjetil Wisløff viser vei inn i en grotte av vintermagi turister fra hele verden har smeltet for i over 20 år, til tross for at samtlige har startet oppholdet med en kjølig mottakelse. Et gjennomgående nordisk tema med vikingskip, prinsesser og norrøne guder gir et eventyrlig preg, som om ikke selve konseptet var fortryllende nok: Et helt hotell, laget av is. 

Vinterturismens pionerer

Familien Wisløff har drevet med turisme siden midten av 1900-tallet, i en del av landet hvor vinteren lenge var alt annet enn høysesong for besøkende. Som primus motor for vinterturismen har de på mange måter brøytet vei for en hel næring, i starten med scooterturer over vidda, senere med et ikonisk flaggskip laget av is og snø. 

Glass av is er selvsagte innslag i isbaren inne på det kalde hotellet. Karianne Johansen serverer via en liten shuffleboard-manøver. Foto: Runar Larsen

Innenfor døra til den 2500 m2 store «bygningen» laget av is venter 30 soverom, en håndfull suiter, en svær isbar og et alter klart for bryllupseremonier. Temperaturen er stabil på 4-5 minusgrader, uansett hvor kaldt det er ute.

Fra baren serveres blå likør i glass av is, mens vann i frossen form danner alt fra sengegavler til sofakroker og skulp­turer – alle med intrikate norrøne mønster skåret ut i isen.

Det er akkurat like vakkert som det høres ut.

LES OGSÅ: 10 MORSOMME AKTIVITETER UTEN SKI PÅ BEINA

Nordlyshovedstaden

Da den første ­versjonen av Sorrisniva Igloo Hotel sto klar i 2000, var det riktignok mange i nærområdet som lurte på hva i all verden de drev med her innerst i Altafjorden.

– Men ingen hadde trodd at dette skulle bli en turistmagnet for hele Alta, minnes Tor Kjetil.

Den gang var vinterturisme i hele Nord-Norge en marginal industri, selv om bystatusutmerkelse samme år og starten på markedsføringen av Alta som «Nordlys­hovedstaden» viste at ambisjonene var til stede. Siden har snøballen bare rullet seg større, både for gjengen på Sorrisniva og andre turistvirksomheter. I takt med den gryende interessen særlig blant utenlandske turister for vinterferier i nord, har både ­størrelsen og byggeteknikken til ishotellet utviklet seg voldsomt siden den spede starten.

UNIK KUNST: Fantastiske figurer og dekorasjoner hugges ut av isen hvert eneste år. Foto: Runar Larsen

Nå sørger et velsmurt maskineri med lokal arbeidskraft for at hotellet tar form rett før jul hvert år – en prosess som tar omtrent en måned. I vinter har de dessuten åpnet Arctic Wilderness Lodge, 24 rom av den mer ordinære typen. Dermed blir det mer naturlig å tilbringe mer enn én natt her. Og det er nok av attraksjoner som tilsier et lengre opphold; prøv scootertur over vidda, kjør hundespann i skogen, spis gourmetmat i det fri og møt lokale samer som byr på kulturelle opplevelser. 

Et hundeliv

Selv om Alta er Finnmarks største by med ca. 15 000 innbyggere, er det ikke byen i seg selv som gjør dette til et attraktivt reisemål om vinteren. En miks av åpne landskap, dype daler og kort vei til Finnmarksviddas ­enorme sletter gir en fornemmelse av å være ved en siste utpost. Det betyr gode forhold for ­eventyrere av mange slag, med både ski- og snøscooterløyper over til Karasjok. 

AKTIV: Kombiner oppholdet under isen med aktiviteter over – hundekjøring er en favoritt. Foto: Runar Larsen

Helt siden 1981 har Finnmarksløpet blitt arrangert her, men du trenger ikke stille til start i Europas lengste trekkhundløp og slite deg gjennom 1200 kilometer tur-retur Alta for å oppleve denne spreke aktiviteten. Men du bør definitivt prøve deg som «musher». 

Jeg drar til Trasti & Trine på motsatt side av Alta­elva, et par kilometer unna ishotellet, som frister med kombinasjonen av hundesledeturer på vidda og kortreist mat. 60 ivrige trekkhunder bjeffer i hundegården, alle vil på tur. Et halvt dusin av dem får seletøy, og kobles på en slede. Lyden av ­forventning, sjalusi og iver drønner gjennom dalen. Så er vi klare, porten åpnes, og det blir fullstendig stille mens den firbeinte sekstetten stormer ut i skogen og mot Altaelvas frosne aveny.

Lokale fristelser

Trasti & Trine: Johnny Trasti og Trine Lyrek byr på både god mat og fine opplevelser. Foto: Runar Larsen

Johnny Trasti og Trine Lyrek overlater ingenting til tilfeldighetene når de byr på en god miks av mat og opplevelser. Johnny disket stadig opp mesterlige måltider for konger og presidenter da han var kjøkkensjef i regjeringskvartalet i Oslo.

Nå byr han på kulinarisk kokkekunst langt inne i skogen i en dal i Alta, som den gastronomiske halvdelen av turistkonseptet Trasti & Trine – hvor sistnevnte sørger for fart og moro. Trine Lyrek er erfaren hundekjører, og sammen står altså trekkhund­entusiasten og traktøren for et spennende turistkonsept litt utenfor allfarvei.

Vel tilbake på det hyggelige småbruket etter en frisk tur i hundespann venter nye utflukter, denne gangen i kokkekunstens verden. Det er lokalt og godt. Kongekrabbe med bjørkesirup, fritert svømme­blære fra torsk, smør med furubark. Lekker­biskener fra fjord til fjell, løftet til et nivå som ville vært hyllet i enhver storby. At det er mulig her ute på landet, hvor logistikk og leveranser er en vanlig utfordring, er intet mindre enn en prestasjon.

LES OGSÅ: PÅ SKI UNDER SULISKONGEN

På hjul

AURORA: Se lyset i nord! Foto: Runar Larsen

Men vinternatta er ung. Etter en 12 retters smaksmeny trasker jeg bort til «polar­hytta» Radderud, en av de særegne og nye overnattings­enhetene hos Trasti & Trine. De er skreddersydd slike anledninger, og her kan du sitte inne i varmen og se rett til værs. Som ved et trylleslag lyser den mørke vinternatta opp. Grønne striper fyker over himmelen. 

Nå er det Aurora som styrer showet. 

Dagen derpå står aktiv sykkelsightseeing på ­programmet. Forholdene for langsykling burde i utgangspunktet vært ganske middels på den kaldeste vinteren i Finnmark. Men det går unna på to hjul over nedsnødde stier, 70 grader nord.

– Folk lo av det i starten. Jeg også. «Ka e de dær?»

Jon Vidar Bull er fatbikeentusiast på sin hals, og viser vei ut på en nypreparert løype forbeholdt syklister på vinterføre.

TJUKKSYKKEL: Fatbike er en sykkel med ja, tjukke dekk, som gjør det lettere å sykle i løst terreng – for eksempel på snø. Foto: Runar Larsen

– Det begynte så smått i 2013, og blir stadig mer populært, året rundt. Alta har blitt hele Norges fatbike­hovedstad. Det har tatt helt av, forteller den spreke vintersyklisten fornøyd.

LES OGSÅ: VINTERENS MEST UNIKE OVERNATTINGER

Livet i en boble

Takket være tykke dekk med dype spor er det godt veigrep. Det er Trygve Nygård fra reiselivsbedriften Glød Explorer som har vært ute med snøscooter og en spesialkonstruert «rulle» for å lage løyper gjennom skogen, ut på isen og langs elvebredden. Til sammen er det flere mil med fatbikeløyper rundt omkring Alta, de fleste over flatt terreng. En fin vinteraktivitet, både for trim og trivsel.

GLAMPINT: Bo nært nature, for ikke å si i naturen, hos Glød Explorer. Foto: Runar Larsen

Tilbake på tunet hvor Nygård har etablert base med aktivitetssentrum, overnattingsmuligheter i dometelt, restaurant og garderober, er det tid for å ta til seg skogens ro. Jeg fyrer i peisen inne i et luksuriøst «glampingtelt», og nyter en kald pils og et bugnende fat med spekemat fra Finnmark mens snøen laver ned mot det gjennomsiktige taket. 

Aktivt og eksotisk. I Alta er alt dette inkludert.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN