Isen ligger tykk inne i fjorden ved Scandic Havna Tjøme, så vi må bære kajakkene til yttersiden av småbåthavna for å finne åpen sjø. Et par sjøfugler flakser forbi mens Tine Raisbæk (40) gjør de siste forberedelsene før vi er klare for en aktivitetsform de færreste forbinder med minusgrader og vinter.
– Om sommeren er det fullt av liv her. Nå har vi skjærgården helt for oss selv, smiler padleinstruktøren.
Alene på fjorden
Kvikksølvet på temperaturmåleren har falt ned til minus ti, men med et solid lag ull under den vanntette padledrakten og lune muffer festet til årene er det overraskende komfortabelt å padle ut på fjorden. Vinteren byr på en ukjent og øde side av den populære skjærgården, og med Verdens Ende som mål for dagen føles det både eventyrlig og eksklusivt.
Røssesundet er flankert av fritidsboliger av den kostbare sorten, men folk flest har gått i dvale. Stilige skjærgårdsskip og prangende yachter er for lengst satt i opplag, badebryggene hviler på land. Trendy utemøbler er dekket av beskyttende plastduker i påvente av varmere tider langs fjordens Karl Johan.
Denne formiddagen er Kong Vinters pust ekstra kjølig, men lufta er krystallklar og en sløv nordavind gir knapt en krusning på sjøen. Det er stille og idyllisk.
– Det kan faktisk være utfordrende å padle her midt i sommersesongen. Da er det som en motorvei, bemerker Tine.
Trygge omgivelser
Padleteknisk er det ingen forskjell på årstidene, men den kalde fine tiden krever mer av både planlegging, utstyr og kompetanse. Selv har jeg padlet en del før, men stort sett på turer hvor strandliv og bading har vært en naturlig del av ferden – og er dermed som skårunge å regne på vinterføre.
LES OGSÅ OM 10 MORSOMME AKTIVITETER UTEN SKI PÅ BEINA
– Sommer og vinter er to forskjellige verdener. Selv om sjøen er rolig her ute nå, er vi nødt til å ta høyde for at vi kan velte – og ha en plan om hvordan situasjonen løses. Alt blir mye mer komplisert om vinteren, så da gjelder det å ha en god strategi, forklarer padleinstruktøren som først ble interessert i kajakkpadling i tenårene hjemme i Aalborg i Danmark.
Studier førte henne til Norge, og takket være kjærligheten har hun nå gjort sandefjording av seg. Hvalfangstbyen er en ideell base for utflukter til sjøs, og Tine inviterer på både kurs og padleturer – året rundt. Selv trives hun ekstra godt i Tjømes skjærgård om vinteren.
Ut mot havet
I selskap med den kyndige veilederen finner jeg umiddelbart mestringsfølelsen. Kajakken blir som en naturlig del av kroppen; selvtilliten stiger i takt med hvert åretak.
De karakteristiske svabergene deler fjorden i kanaler og armer. Bare noen meter unna Røssesundet glir vi inn under bruen mellom Brøtsø og Hvasser, hvor en bukt med solid is gir fornemmelsen av arktisk natur.
– Dette er et veldig allsidig sted. Tjøme har spennende geologi med tydelige spor etter istider, vind og vær. Dessuten er det et rikt liv her, både over og under vann. Jeg har ofte selskap av sel som leker bak kajakken, og det er ikke uvanlig å se havørn i lufta. I tillegg preger det gamle kulturlandskapet området, med bebyggelse på både holmer og skjær, påpeker Tine.
Etterhvert setter vi kursen ut i Færder nasjonalpark, og sørover mot Verdens Ende. Dette er selve ikonet blant Vestfolds attraksjoner – og et yndet reisemål både fra land og vann. Herfra skimtes Færder Fyr i sørøst, mens det åpne havet strekker seg hele veien sørover mot Danmark. Selv om storhavet viser seg fra en snill side denne vinterdagen, oser de storslåtte omgivelsene av fryktinngytende styrke.
LES OGSÅ OM VINTERENS 10 BESTE OVERNATTINGER
Padleled
Det er bare noen kilometer i luftlinje fra havna i Tjøme til Verdens Ende, og den lett tilgjengelige turen er en av 91 padleruter i Padleled Vestfold. Dette er en samling av 622 kilometer med graderte ruter med alt fra krevende langturer mot åpent hav til enklere turer innaskjærs – fra Svelvik i nord til Larvik i sør.
Som en del av initiativet for å legge til rette for trygge og fine padleturer, har det også blitt opprettet flere «padlehuker» på strategiske punkter, som gratis overnattingssteder for padlere.
Suppe som varmer
Men vinterlige opplevelser handler ikke bare om aktive opplevelser til sjøs. Det er heller ikke nødvendig å ta sjøveien til det naturskjønne stedet ved munnen av Oslofjorden, som er lett tilgjengelig med bil. Det er forresten vel verdt å kjenne sin besøkelsestid når Spiseriet på Verdens Ende har åpent.
Restauranten et steinkast unna det ikoniske vippefyret på svabergene har enkelt og greit spektakulær beliggenhet. Med sjømat på menyen og lun stemning bak digre panoramavindu, er det et strålende sted for både lunsj og middag – også midt på vinteren.
Det er for øvrig lite som smaker bedre enn hummersuppe med kongekrabbe og karrisaus etter padletur i minusgrader.