Veien ut mot fiskeværet lengst nord i Møre og Romsdal går over luftige broer og via små øyer. Det er som en miniatyrvariant av Atlanterhavsveien, men rett ut mot havet heller enn langs kysten. Ytterst på Smøla venter Veiholmens fargerike trehus, sjarmerende rorbuer og ruvende fyr. Dette er kronjuvelen på Smøla, og et svært godt utgangspunkt for livsnyteri i ramsalt sjøluft.

GODE DAGER. Smøla er kanskje Nord-Møres vakreste skjørgård. Nyt late dager i solveggen på et lokalt hotell eller ditt eget lille feriehus med havet som nærmeste nabo. Foto: Runar Larsen

Padleparadiset

Men det er også en utmerket base for aktive sommerdager.

– Vi er trygge helt ut mot fyret. Her er vi beskyttet av holmer og skjær, selv om vi hører drønnet fra bølgene. Det er ganske spesielt, og det er lett å føle seg litt liten her ute, sier Anders Hermstad.

Sjefen for Smøla Kajakk guider nybegynnere så vel som erfarne padlere. Takket være tusenvis av holmer og skjær, byr Smøla på trygge padleforhold omtrent på dørstokken til storhavet. Selv på vindfulle dager er det mulig å finne le, men det gjelder likevel å passe på.

– Tåka kan komme sigende, og det kan blåse opp uten forvarsel. Så selv om vi padler på et skjermet område, gjelder det å være forberedt, sier den lokale padleentusiasten.

Her er det en miks av fastbeboende, ­sommerhusgjester og turister

Padle i fred og ro langs tusenvis av små holmer og skjær på Smøla. Foto: Runar Larsen

ANDRE LESER OGSÅ: 10 SKATTER PÅ NORDVESTLANDET

En fin base

Den lille klyngen av små øyer som danner Veiholmen huser en håndfull overnattings- og serveringssteder. Den hyggelige kafeen Liebhaber har søte kaker og kvalitets-kaffe av vis a vis byens kolonialforretning, mens Olsens Pensjonats nyoppussede gjestehus er utmerket for komfortable ferier. Pensjonatet, som består av fire ulike hus, drives av søstrene Line Nicolaysen og Hilde Røinås, to driftige damer som i forelsket seg i Smøla og har åpnet flere gjestehus i havgapet. 

– Smøla er et helt utrolig spennende sted, sier den blide duoen som har invitert på «værvandring» i «Havets hovedstad».

Også badeengler får sitt, selv om temperaturen ikke alltid står til forventningene. Foto: Runar Larsen

Selv om Veiholmens storhetstid som handelssentrum er historie, er det fortsatt et levende samfunn. Her er det en miks av fastboende, sommerhusgjester og turister. I tillegg til «bed and breakfast» i beste badehotell-stil, hyrer damene fra Grimstad inn kokker fra restaurant Smia i Kristiansund til å drive den koselige restauranten Naustet om sommeren. De jobber dessuten med å utvikle et spektakulært hotell på en holme et hakk videre ut i havgapet.

– Nærheten til havet og det konstante havbruset er fascinerende, synes Line Nicolaysen.

Havørnas rike

Den enorme skjærgården og det fiskerike vannet er dessuten et ypperlig jaktterreng for den mektige havørna. Padlere som glir stille gjennom sjøen får ofte øye på rovfuglen, men det er vel verdt å bli med på havørnsafari for skikkelig nærkontakt. Odd Marvin Holberg fra Smøla Naturopplevelser er lokalkjent i skjærgården. 

I dag er det så varmt at det faktisk kan bli ­slitsomt for ørna å fly

– Jeg har jobbet som los på de sju hav, men ingenting er som Smøla, smiler Holberg da vi legger fra kai i Straumen – utgangspunktet for safari blant Nord-Europas høyeste tetthet av havørn.

Bli med Smøla Naturopplevelser ut for å finne den imponerende havørna. Foto: Runar Larsen

Den rutinerte båtføreren omtaler Smøla som en unik skjærgård, og stiller nærmest med garanti for at vi skal komme tett på de flyvende gigantene, som kan ha vingespenn på 2,8 meter. 

FIKK DU MED DEG FJORÅRETS SOMMERNYHETER I NORGE?

– I dag er det så varmt at det faktisk kan bli slitsomt for ørna å fly. Men vi får nok øye på noen, sier han.

Kapteinen holder ord, og den ene ørna etter den andre viser seg fram på en glovarm sommerdag. I løpet av et par timers båttur får vi høre fascinerende historier om ørna, mens minnebrikken på kameraet fylles av luftige motiv. Høydepunktet kommer da en medbragt fisk slenges ut som åte til rovfuglen. Like etterpå svever luftas gigant majestetisk ned mot siden av båten, setter klørne i fisken og forsvinner med dagens enkleste bytte. 

Smøla var et viktig sted under vikingtiden, og hvert år spilles «Fru Guri av Edøy» her med handling fra 1190. Foto: Runar Larsen

Historisk

Smøla er også et historisk sted. Sporet av vikingene er tydelig i form av gravhauger, og det nasjonale minnesmerket Kulisteinen er en kopi av runesteinen hvor riksnavnet «Noreg» og kristningen av landet er nevnt for første gang – og som ble funnet her. Historien er også levende: Vanligvis er «Fru Guri av Edøy»  sommerens store happening. Spelet med handling satt til år 1190 har vært oppført helt siden 1990, og er en av grunnene til at Gurisenteret ble etablert på Edøya. Her kan skuelystne bli med på en interessant reise om vind, fra historisk perspektiv og til dagens utnyttelse av vindenergi. 

På Smøla trenger du ikke velge mellom fugl og fisk. Her ute lengst nord i Møre og Romsdal venter høydepunktene både høyt og lavt.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN