01. Tustna ladestasjon
Strømløs lading

Også mennesker må lades opp. På øya ­Tustna er det fraværet av strøm og stress som gir ny energi. 

Få energi på Tustna Ladestasjon. Foto: Runar Larsen

Sørsiden av Tustna er ingen gjennomfartsåre, men her har Mona og Pål Kristiansen etablert landets mest unike lade­stasjon. Det er riktignok ingen strøm tilgjengelig, men siden det er ­menneskelige ­batterier som skal lades er forholdene optimale. «Offline ­opplevelser» midt mellom fjord og fjell, ispedd lokalmat og ­kom­fortable hengekøyer burde vært tilgjengelig på blåresept. Her kan gjestene sjekke inn i det spesielle «svevehuset» for behagelig overnatting i luksusversjoner av hengekøyer – et kort steinkast fra sjøen.

Mer info: Overnatt i luksusvarianter av hengekøyer, rett ved fjorden, fra kr 1690 per pers, inkludert middag og frokost. tustnaladestasjon.no

02. Svinvik gård
Kulinarisk tidsreise

Lokale smaker, historisk sus. I et gammelt grisefjøs i hjertet av Trollheimen serveres ­kortreist mat med lang historie. 

Lokale smaker på Svinvik gård. Foto: Oddgeir Visnes

Menyen varierer fra sesong til sesong, ja, til og med fra dag til dag. På gården, som har historie tilbake til 1600-tallet, er ferske råvarer fra Trollheimens spiskammer i fokus. Det er alltid lokalt preg på menyen, og gjestene kan glede seg over en kulinarisk reise gjennom 7-8 ulike retter. Det betyr alt fra ramsløk fra Stangevik, til viltkjøtt og rype fra Trollheimen og sjøkreps fra Todalsfjorden. Kokk Kristina Svinvik har gått i lære hos Arne Brimi på Vianvang, og sammen med mannen Tore som selv kommer fra Svinvik gård inviterer hun på et måltid som tatt fra historieboka – men med en moderne tvist.

Mer info: Bestill bord minst to dager i forveien. Fra kr 1300 per pers. svinvikgard.no

LES OGSÅ: 10 SKJULTE SKATTER I NORGE

Se lyset i Trollkirka. Foto: Celine Karsldatter Fladseth

03. Fræna
Fottur til Trollkirka

Denne spreke fotturen går via grotter, underjordiske elver og fosser, og ender i en kirke av marmor.

Det er selvsagt ingen ordinær kirke, men med tagger og spir i fjellet er det lett å se hvor navnet kommer fra. Selve turen opp til Trollkirka starter på en setervei, går inn i granskogen og deretter oppover en godt merket sti inn til marmor- og kalkgrottene. Her inne er det en salig blanding av vann og fjell, og når solstrålene strekker seg inn fra oven og fossen stuper ned i et hvitt marmorbasseng kommer fjellets kirke virkelig til sin rett. Trollkirkevatnet forbi grottene har gode bade- og fiskeforhold.

Mer info: Turen starter fra parkeringsplassen ved RV64 nord for Molde. Middels vanskelighetsgrad, men regn med å bli våt på beina! Ca. 3 timer t/r. stikkut.no/turar/303311

04. Farstadsanden
Surf og strand

Landets vakreste kjøretur går i en region kjent for værhardt klima. Så ta en avstikker fra Atlanterhavsveien til et ekte strandparadis.

Lær å surfe i kaldt vann! Foto: Runar Larsen

Det er i grunn fort gjort å kjøre den nasjonale turistvegen mellom Bud i sør og Karvåg i nord. Hele strekket er ikke mer enn 36 ­kilometer, ­deriblant en bit som svinger omtrent ut i Hustadvika. Dette er et yndet sted for både vannsport og strandliv. Kitere og surfere utfordrer elementene på bølgene utenfor Farstadsanda. Hustadvika er kjent for grov sjø, så det er lurt å lytte til lokale eksperter eller leie en guide om du skal prøve deg i vind og bølger. Men på lune sommerdager er det derimot som et strandparadis i Middelhavet, perfekt for behagelige padleturer med SUP innaskjærs, eller bare litt solslikking.

Mer info: Gode parkeringsmuligheter, samt toalett/dusj rett ved stranden. nasjonaleturistveger.no

05. Flatflesa fyr
Klippen i havet

Feriedager på et fyrtårn ute i havgapet er både hyggelig og dramatisk.

På Flatflesa kan du ta livet med ro, her er både badestamp og badstue. Foto: Classic Norway

Flatflesa fyr er en del av hotellkonseptet til Classic Norway, men dette er også et solid stykke kysthistori. Selv om fyrmesterboligen er ­oppgradert etter moderne behov og standarder, har bygningene på holmen 116 år med historie – opprinnelig bygget for å huse de som holdt lykta i gang. Gjestene skal ta livet med ro, og med både badestamp og badstue på plass er det ikke vanskelig å finne hvilepuls i dramatiske omgivelser. Fyret leies vanligvis ut i sin helhet over sju dager, og passer best for grupper opp til 16 personer.

Mer info: 30 min med båt fra Brattvåg, eventuelt et kvarter fra Aukra/Finøy. Også mulighet for transport fra Molde/Ålesund. flatflesafyr.no

06. Eide
Helt bergtatt

Marmorgrottene på Bergtatt ved Eide i Møre og Romsdal er et eventyr som tatt fra en ­annen verden. 

Bli bergtatt under jorda. Foto: Eline Karlsdatter Fladseth

Her kan du seile på flåter over en underjordisk innsjø i et ­fortryllende lys. Deler av gruven, som ble startet i 1938 for å ta ut marmor til papirindustrien, er fortsatt delvis i drift. Det er blitt gravd ut et system med 40 kilometer gruveganger over 11 etasjer. En del av gruven har fått nytt liv som konsertsal. Ellers er det flåteturer innover fjellet som er den store attraksjonen, og innerst inne i fjellet serveres fjellvann omtrent rett fra kilden.

Mer info: Bergtatt Opplevelser har flåteferd i en ­magisk marmorgruve. Daglige avganger i sommer bortsett fra ­mandager, fra kr 400 per pers.

07. Tunheimsfjørå
Luksus med utsikt

Fancy hus, men enkle gleder. Fang din egen krabbemiddag på Tunheimsfjørå. Foto: Torild Moland

Arkitekttegnede hytter med panoramavinduer og utsikt over havet betyr luksusturisme også på Nordvestlandet. 

Ytterst i fjæra i en arm av Vanylvsfjorden henger tre brune kasser med panoramavinduer ut over havet. Om man står inne i husene, er det utsikt helt til Stadlandet, og den spesielle arkitekturen gir en følelse av å flyte på vannet. Straks vi åpner døra i «Kong Viking» trer vi inn i en enorm hall og gang som leder inn til tre forskjellige soverom, alle unikt innredet og med eget bad.  Gangen har heldekkende vinduer mot en stor terrasse med jacuzzi, og fører inn i et åpent rom med topp moderne kjøkken, spisebord i solid treverk, koselig sofakrok, en romslig peis og, ytterst ved panoramavinduene – to dype lenestoler med utsikt over vær og vind på havet.

Mer info: Hver hytte har soveplass for 6 personer, pris fra kr 5500 per natt. tunheimsfjora.com

08. Trollstigen
Klassiker til fots

Glem kø og stress med bil – ta turen opp Trollstigen til fots i ditt eget tempo. 

Ta beina fatt og opplev den imponerende Trollstigen fra en annen vinkel. Foto: istock

Før det ble etablert bilvei opp Trollstigen for snart 90 år siden, var Kløvstien over fra Isterdalen den viktigste ferdselsåren mellom­ ­Romsdal og Sunnmøre. I dag er det et sprekt alternativ til den som gjerne vil komme tett på naturen i et litt mindre hektisk tempo enn det den populære bilturen gir. Stien starter i Isterdalen, før den snirkler seg opp fjellsiden langs Stigfossen og går innom et par av svingene på bilveien på vei mot toppen. Deler av etappen er sikret med ­steintrapper laget av sherpaer fra Nepal, i en del av et større ­oppgraderingsprosjekt.

Mer info: Parkering ved infoskiltet i Isterdalen. Bratt og noe krevende, ca. tre timer en vei.

LES OGSÅ: 10 FOTOGENE FOTTURER

09. Aursjøvegen
På hjul over fjellet

Fjellveien fra Sunndalen til Eikesdalen i Møre og Romsdal er ikke like berømt som ­Trollstigen, men den står ingenting tilbake for regionens kjente serpentineropplevelse. 

Aursjøvegen er mindre kjent, men like fin. Foto: Oddgeir Visnes

Og det beste av alt: Selv om den sommeråpne strekningen regnes som en tøff tur er det mulig å tråkke i vei uten at det blir blodslit. Nå kan selv bedagelige mosjonister leie elsykkel fra Contrast Adventure og oppleve den svimlende turen på to hjul. I Torbudalen og Finnsetlia er jettegrytene verdt en stopp, mens syklistene finner hente ny energi i form av fyldig rømmegrøt på seteren Torbuvollen. Legg inn en natt i Aursjøhytta (DNT-hytte), og rull ned hårnålssvingene i Aursjøvegen og videre ned til Eikesdalen og den spektakulære Mardalsfossen.

Mer info: Contrast Adventure.no kan ­tilrettelegge turer med og uten guide. visitaursjovegen.no

10. Midsundtrappene
Høyt henger de

Midsund utenfor Molde er kjent for stein­trapper laget av sherpaer fra Nepal, samt Norges luftigste hengekøyepark. 

Hang loose på en fjelltopp over Midsund. Foto: Runar Larsen

Turen begynner ved havna i Midsund. Følg trappene rett oppover i fjellet, hvor fire forskjellige steintrapper gir strålende muligheter for flere toppturer i området. Turen opp til Rørsethornet (659 moh.) er den mest krevende, men de over 1000 trinnene på sherpatrappa til Digergubben (527 moh.) er også en fenomenal utflukt. Rett under toppen er det lagt til rette for overnatting i Norges heftigste hengekøyepark, med utsikt over himmel og hav fra køya.

Mer info: Parker i sentrum av Midsund, og følg sherpatrappene så langt du orker. Bestill plass i hengekøyeparken og lei utstyr fra ­turbutikken Utendørs i Midsund.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN