Instagramvennlig fottur 

MØRKGONGA, VIKEN

Tilgjengelig fottur nærme Oslo? Gå Mørkgonga. Foto: Ronny Frimann

Den karakteristiske, dype kløften i åsen over Steinsfjorden i Viken kan ikke sies å være en skjult perle for lokale, hit går de støtt og ofte turer. Men for de fleste andre er Mørkgonga nytt og ukjent, og en åpenbar «Insta-vinner». Turen starter på parkeringen nede ved fjorden 20 minutter unna Sundvollen, og det tar rundt halvannen time å gå de 3,5 kilometerne og 500 høydemetrene opp til denne sprekken i lavaplata som dekker Krokskogen. Selve kløften er stengt på grunn av rasfare, men det går en godt merket sti rundt. Og belønningen, den må sies å være verdt innsatsen. På tuppen er det til og med satt opp benk der man kan nyte roen og utsikten over Steinsfjorden og Ringeriksåsene. 

MER INFO: Les om turen på ut.no 

LES OGSÅ: TELTTUR TIL PREIKESTOLEN

Fotogen jettegryte 

NESVÅGHÅLO, SOKNDAL I ROGALAND

Vakre Nesvåghålå. Foto: Maren Vestvik Hole

Akkurat da vi var blitt kjent med Brufjellhålo og den fine fjellformasjonen ut mot havet, dukker det opp en ny Instagramfavoritt i samme område. Den gode nyheten er at disse er enda lettere tilgjengelig – og mindre besøkt. Den halvtime lange turen fra parkering og bort til jettegryten er så nyoppdaget at de ikke er merket ennå. Men de er greie å finne: Parker rett nord for Nesvåg havn, gå gjennom boligfeltet mot sjøen, følg derfra stien frem til du må klatre ned fjellet til jettegryten som ligger i vannkanten. Nesvåghålo er jettegryter, formet av rennende vann under en smeltende isbre. Og går du opp bak Nesvåghålo finner du faktisk en mindre jettegryte der steinen som har stått for utgravingsjobben fortsatt ligger i gryta. 

MER INFO: Nesvåghålo er på kort tid blitt så populære at kommunen nå skal tilrettelegge bedre med parkering, sti og skilting.

Den nye Trolltunga

HORNELEN, VESTLAND

Norges nye Trolltunga? Foto: Fjordnorge/Sverre Hjornevik

Ytterst i havgapet, på Bremangerlandet i Sogn og Fjordane, ligger det som er Europa høyeste sjøklippe – og en fantastisk topptur. Den rette klippen Hornelen er minst like imponerende som superpopulære Trolltunga, der den rager 860 meter over havet med utsikt over fjorder, små øyer og høye fjell. Stien opp er krevende og bratt, men i sommer skal den med bidrag fra nydelige Knutholmen – i seg selv verdt et besøk – utbedres og merkes bedre. 

MER INFO: Ca. fire timer en vei. Guidet tur kan bestilles gjennom Knutholmen.no.

Huske med fjordutsikt 

SÆBØ, MØRE OG ROMSDAL 

Det blir stadig flere Instagramvennlige husker å se i Møre og Romsdal. Foto: iStock

Du har kanskje sett noen bilder av Møre og Romsdals bildevennlige husker på Instagram? Siden husken på Christian Gaards bygdetun i Trandal ble kjent gjennom Instagram med fjord og fjell som kulisser har fylket fått stadig flere husker. En ny huskefavoritt ligger på toppen av Gunnarråsa i Sæbø, med nydelig utsikt over Hjørundfjorden og de storslåtte fjellene rundt. Stien opp til huska er lett tilgjengelig fra Sæbø sentrum. Husk kamera! 

MER INFO: På visitnorway.no kan du lese om flere fotovennlige husker. 

LES OGSÅ: 10 FAMILIEVENNLIGE FOTTURER

Jettegrytene på Sild

UTENFOR RISØR, AGDER

Jettegrytene på Sild. Foto: Adan Read / Visit Sørlandet

Lyst til å bade i naturens eget badekar? På glattskurte svaberg sør før Risør ligger jettegrytene på Sild, den største hele seks meter dyp og seks meter i diameter. Her er temperaturene langt varmere enn i havet, siden sola varmer det salte vannet opp. Steinformasjonene som er blant Nord-Europas største av sitt slag har sine spor hele 10 000 år tilbake i tid, da den tykke ismassen smeltet og is, vann og stein formet landskapet under seg. Men i gamledager trodde man at det var jettetrollene som hadde kokt grøt i grytene og at det var slik steingropene ble til. Fra parkeringsplassen tar det cirka 25 minutter å gå ut til den naturlige spaavdelingen, og stien er merket hele veien. 

MER INFO: Les mer om veibeskrivelse og jettegrytene på ut.no og risorby.no

På fossejakt i Hemsedal 

HEMSEDAL, VIKEN

På fossejakt i Hemsedal? Foto: Tuva Svare/Hemsedal.com

Det er ikke bare langs kysten man kan kjøle seg ned i sommer, også innlandet byr på forfriskende bad. Blant Hemsedals daler og fjell skjuler det seg mange vakre fossefall, utmerkede stopp for både bad og bilder! Fekjanåenefossen er Hemsedals nye «Instagram-hotspot» og har lenge vært en av dalens lokale hemmeligheter. Følg panoramaveien mot Lykja og ta av mot Ulsåkstølen helt til grusveien stopper. Gå i retning Såta, kryss en liten bro og fortsett litt lengre opp så er du der. Hemsedal har også flere flotte fossefall verdt et besøk blant annet Hydnefossen, Rjukandefossen og Trøymsånefossen. 

MER INFO: Finn veibeskrivelser til fossefallene her: hemsedal.com

LES OGSÅ: FOTTUR TIL BESSEGGEN

Torsketunga

HENNINGSVÆR, LOFOTEN 

Nord-Norges svar på Trolltunga «Torsketunga» er Lofotens nye Instagramfavoritt. Foto: Mari Bareksten

Henningsvær er kjent som Lofotens klatreparadis, med ikoniske topper som Vågakallen og Presten på dørstokken. Og det er på baksiden av sistnevnte hvor Torsketunga ligger. Navnet var det gutta bak Trevarefabrikken som fant opp. I Lofoten er torsketungskjæring på brygga en kjent ungdomsjobb, så Torsketunga ble et passende navn. Det er svært få turister som finner veien til Lofotens nyeste Instagramfenomen. Emneknaggen #trolltunga har 193 000 innlegg i skrivende stund, mens #torsketunga har færre enn 100. En av grunnene til det er nok tilgjengeligheten. Her venter eksponerte partier langs bratte fjellsider, det er derfor lurt å gå med guide. 

MER INFO: Turen til Torsketunga koster kr 980 per pers og varer i 5-8 timer. Inkluderer også stopp innom Heiatinden, Festvågtinden og et badestopp ved Heiavannet. trevaretur.no

LES OGSÅ: 10 NORSKE TURKLASSIKERE

Norges Grand Canyon 

AURLANDSDALEN, VESTLANDET 

En velfortjent pust i pakken. Foto: Torild Moland

Aurlandsdalen på Vestlandet er Norges svar på Grand Canyon og en av de vakreste og mest storslagne dalene vi har her i landet. Stupbratte fjell detter loddrett ned i dype daler, gravd ut av vannet som fortsatt beveger seg i bunnen. Den gamle kløvstien går gjennom trange passasjer, over vaklete broer, forbi nedlagte setre og mektige fosser. Gå den siste og mest imponerende etappen fra Østerbø 820 moh og ned til Vassbygdi på 50 moh. 

MER INFO: Dagstur på 6-9 timer, eller en mer krevende tredagerstur fra Finse til Flåm. Naturskjønt og spektakulært.

Nordlands Besseggen 

STEIGEN, NORDLAND 

Utsikt over Steigen fra Sørskottind. Foto: Ronny Frimann

Steigen er et utendørs eldorado med mange fine klatrevegger og fotturer. Den berømte turen over Nordskot-ryggen, er også kjent som Nordlands Besseggen. Denne Steigen-klassikeren er en kilometer lang egg med stupbratte kanter mange hundre meter ned. Turen går først opp til Sørskottind hvor det er fantastisk utsikt, før man derfra traverserer eggen. Turen krever tau og sikring og er best å gå med guide. 

MER INFO: Toppen av Sørskottinden er en grei formiddagstur, eller fortsett videre og gå helt over Nordskot-ryggen. Manshausen.no stiller med guider. 

De syv søstre 

ALSTA, NORDLAND

De syv søstre har alltid vært et av de mest populære turområdene i Nordland. Foto: Torild Moland

Helgelandskystens fantastiske turterreng passer både store og små. Her er det bare å velge og vrake i tilgjengelige fjellturer på fine dagsturer, eller kombinere flere som en del av en større utfordring.

Om du skal gå Dronningruten, starter turen ved Breimo ca. 20 minutter syd for Sandnessjøen. Den kan også starte i sør ved Søvik, med Breitinden som første topp. Denne delen av landet har nydelig natur hvor fjellene stuper rett ned i havet, så her det gode muligheter for å kombinere friske toppturer med aktiviteter fra stranda. 

MER INFO: visithelgeland.com 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN