Telttur på Preikestolen er en opplevelse utenom det vanlige. Men husk, det er ikke lov å sette opp telt på selve platået. Foto: Mari Bareksten

Så deilig å få stien helt for seg selv, sier Christina Hughson (28) fra New Zealand på vei opp steintrappene som strekker seg opp fra parkeringsplassen ved Preikestolen fjellstue.

I sekken har hun og kjæresten Callum Armstrong (30) pakket telt, soveposer og frokost.

De aller fleste turgåerne har for lengst kommet ned.

Klokken er åtte på kvelden og det er en av årets lyseste netter. Solen har ifølge Yr.no planlagt å takke for seg 22:42. Vi har altså god tid. Norges mest populære fottur er «bare» 3,8 kilometer lang og beregnet til å ta rundt to timer. Det at den er så tilgjengelig gjør også at den er veldig populær.

I fjor var det rundt 300 000 mennesker som besøkte Preikestolen, inkludert Tom Cruise på innspilling av «Mission: Impossible 6».

FLERE SAKER FRA NORGE

Populær Preikestol 

Sherpaer fra Nepal la i 2013 og 2014 steintrapper for å gjøre turstien bedre å gå. Flere partier er ganske bratte. I alt har turen en stigning på 330 meter.

Takket være allemannsretten er det lov til å telte nesten hvor du vil i Norge, men i fjor valgte stiftelsen Preikestolen å sette opp forbudsskilt mot å sette opp telt på selve platået.

Turister på vei opp når vi er på vei ned. Foto: Mari Bareksten

Spektakulær camping 

Vi finner derfor noen gressflekker i en liten dal, rundt ti minutter unna Preikestolen. Og etter at teltet er satt opp retter vi nesa mot fotturens høydepunkt.

Fjellplatået ruver 604 meter over den vakre Lysefjorden og mørket har begynt å falle på.

– Det er veldig mystisk og eventyrlig her, sier Christina på vei mot kanten.

Tåken ligger som et lag over fjorden og det duskregner. Vi deler platået med fem andre, som i motsetning til oss har valgt å trosse teltforbudet.

Nykokt kaffe og spektakulær utsikt nesten helt for oss selv – en bedre morgen kan det nesten ikke bli! Foto: Mari Bareksten

Det er meldt lett bris denne natta, så vi er veldig fornøyd med å være regelryttere.

God morgen, Preikestolen 

Morgenen etter våkner vi opp til blå himmel og strålende sol. Vi har fått selskap av noen få turister til, men det er fortsatt god plass, og fullt mulig å knipse det ikoniske bildet av seg selv ved kanten uten andre turister.

Det spektakulære platået fungerer også perfekt som frokostbord.

Vi har akkurat pakket ned teltene våre da de store turisthordene strømmer til og det er kø oppover stien.

Da er det ekstra deilig å være de som går motstrøms. 

HØSTENS 10 BESTE HELGETURER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN