Les også om sommerens nyheter i Sverige og Danmark!

01. Oslo
Nye museer i Oslo

NASJONALMUSEET Foto: Annar Bjorgli

I fjor høst åpnet det nye Munchmuseet i Bjørvika, og 11. juni åpnet det nye Nasjonalmuseet i et helt nytt og bærekraftig bygg ved Rådhusplassen i Oslo. Den flotte Lyshallen på toppen av museet blir det mest spektaku­lære utstillingslokalet. I åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst» vises norsk samtidskunst som tar for seg mange forskjellige viktige temaer og oppfordrer publikum til å reflektere rundt hva kunst betyr for dem. Museet har også en takterrasse med fantastisk utsikt, et stort kunstbibliotek og flere restauranter og kafeer.
Mer info: nasjonalmuseet.no og munchmuseet.no

KAUREBU Foto: Line Pettersen

02. Rogaland
Dagsturhytta Kaurebu

I 2022 får alle kommunene i Rogaland sin egen dagsturhytte, og 13 av dem vil være klare til sommerferien. I Bjerkreim har den moderne hytta Kaurebu nettopp åpnet. Den ligger vakkert til med utsikt over Ørsdals­vatnet. Inni hytta kan de besøkende søke ly fra vær og vind, varme seg ved ovnen, spise medbrakt lunsj og ta en titt i turbiblioteket. Målet med dagsturhyttene er at de skal være åpne for alle og inspirere flere til å dra på tur. Turen til Kaurebu tar ca. 40 minutter og er en enkel og relativt flat tur. Det er mulighet for å bade i Ørsdalsvatnet i nærheten, eller gjøre turen lengre ved å bestige toppen Såta for å oppleve enda mer natur og utsikt.
Mer info: dagsturhytta.no

03. Fjell-Norge
Norges fineste omvei

NORGES FINESTE OMVEI Foto: Torild Moland

Er du klar for langtur? DNT lanserer Norges fineste omvei, en tur på 221 km fra Lillehammer til Sognefjorden. Man kan bruke 15 dager og gå hele turen, eller velge seg en eller flere etapper. På denne turen får man oppleve alt, fra høyfjellet til skog og flotte daler, med avslutning ved Vettisfossen. De som er glade i ­toppturer kan ta enda flere omveier innom kjente topper som Besseggen og Galdhøpiggen. Hele ruten er merket av DNT og går innom både selvbetjente og betjente hytter. Med andre ord kan man nyte en spektakulær tur uten tung sekk og sove godt i seng hver natt.
Mer info: dnt.no

04. Tour de Dovre
Galleri Slåen gjenåpner

GALLERI SLÅEN Foto: Torild Moland

Galleri Slåen ligger mellom Hjerkinn og Folldal, langs den populære sykkelruten Tour de Dovre. Etter flere stengte sesonger åpner de endelig dørene igjen i ­sommer, fra 3. juli til 14. august. Galleriet ligger i et ­koselig stabbur fra 1750 og har som mål å spre «humor, farge og glede». På tunet finner man også Ragnhildstua, der det serveres kaffe, bakevarer, is og sjokolade. Galleri Slaaen er det perfekte stoppestedet på sykkel- eller bilturen, der hele familien kan nyte en pause med kunst og gode smaker i flotte omgivelser.
Mer info: gallerislaaen.no

05. Høgevarde
På nye stier

HØGEVARDE Foto: Lars Storheim

Høgevarde skal bli et stisyklingseldorado. ­Prosjektet er godt i gang, og i fjor åpnet den første stien, så allerede nå kan du ta turen og oppleve fjellet på en ny måte. Den «grønne» Lavvostien passer alle, og i løpet av sommeren vil flere nye ruter ferdigstilles. 25 km med spesialbygde eller tilpassede natur­stier skal også stå klare i området senere i ­sommer, i tillegg til de gode sykkelstiene som allerede er etablert i ­terrenget. Hele 100 km med stier er planlagt, noe som vil sette Høgevarde på kartet som en viktig ­europeisk sykkeldestinasjon. Stisykling er en ­aktivitet som passer mange, uansett alder og ­ferdighetsnivå. Stiene bygges dessuten på en skånsom måte, med minst mulig inngrep i naturen. Her er det plass til alle, både proffer og nyfrelste stisykkelentusiaster.
Mer info: Stikart på trailguide.net, oppdateres fortløpende. hogevarde.no

Les også om sommerens nyheter i Sverige og Danmark!

06. Kastad Gard
Sov i en steinhytte

KASTAD GÅRD Foto: Kastad Gard

Sommer på sommer ryddet Sverre Braastad åkrene ved Kastad Gård for stein – helt til han var 90 år. Bestefar Braastad brukte steinen til å bygge en steinhytte inspirert av franske steinhus og norske gapahuker, og i 2020 satte tredje generasjon hytta i stand for utleie. Hytta ble så populær at det i sommer åpner to til! Gården ligger rett nord for Gjøvik, og de koselige hyttene ligger rundt på eiendommen. Om morgenen blir du vekket av fugle­­kvitter, og kanskje ser du et rådyr spankulere forbi. Hyttene har ikke strøm, men har både peis, grill og utedo. Frokost er inkludert.
Mer info: steinhytter.no

07. Magnor
Møbelfabrikken The Plus

NORGES MEST UNIKE MØBELFABRIKK Foto: The Plus

The Plus i Magnor i Eidskog, ikke langt fra Kong­s­vinger og svenskegrensen, er verdens mest miljø­vennlige møbelfabrikk. Det spektakulære bygget er designet av Bjarke Ingels Group for møbel­produsenten Vestre. Her vil det være både besøkssenter og opplevelsespark, en kombinasjon av natur og arkitektur som garantert vil få publikum til å sperre opp øynene. Taket på The Plus er åpent for alle året rundt, og med sitt grønne dekke glir det moderne trebygget inn i omgivelsene. Bygget har store glassvinduer og et besøkssenter midt i hjertet av fabrikken, slik at de besøkende kan få innblikk i produksjonen. Målet er at fabrikken skal være et globalt utstillingsvindu for bærekraftig møbel­produksjon. Rundt fabrikken ligger en 300 mål stor park som er åpen for alle. Her vil det være kunst­installasjoner, turstier, lekeplasser, pikniksteder og utkikkspunkter. Parken er også pyntet med dikt av den lokale lyrikeren Hans Børli. The Plus åpnet 3. juni – og blir et must å besøke for alle som er opptatt av bærekraft, arkitektur og vakker natur.
Mer info: theplus.no

08. Oslo
Nytt hotell på Solliplass

SOMMERRO Foto: Lars Petter Pettersen

I september åpner det nye hotellet Sommerro på Solli Plass. Det gamle hovedkontoret til Oslo ­Lysverker fra 1932 blir et samlingspunkt for både turister og Oslofolk, med overnatting, kulturarrangementer, ­møteplasser, spa og serveringstilbud. Hotellet ligger i den flotte bydelen Frogner, med gangavstand til mange av hoved­stadens attraksjoner og tilbud. Her blir det rom i ulike størrelser, alle med unik design og ­spennende inn­redning. På taket blir det svømmebasseng, badstue og restaurant. Det nyoppussede Vestkantbadet som åpner 1. november er tilknyttet hotellet, med spa, trenings­rom og behandlinger. Hotellet har flere ­spennende restauranter og barer, som Plah, Izakaya, Barramón og Tak Oslo. Sommerro tilbyr også mange flotte møterom og saler til forskjellige typer ­arrangementer, og den som virkelig vil ha en spesiell opplevelse kan leie Villa Inkognito.
Mer info: sommerrohouse.com

09. Sognefjorden
Bo i et glasshus

BESTEBAKKEN Foto: Bestebakken

Og spis i et ekte drivhus! Bestebakken er et av Sognefjordens mest tradisjonsrike overnattingssteder med røtter tilbake til tidlig 1900-tallet, og i fjor fikk det gule trehuset selskap av to moderne glasshytter der man kan sove under stjernene og ha både «utsyn og vidsyn», som eierne kaller glasshusa. I sommer utvider Bestebakken tilbudet med muligheten til å spise et bedre måltid inne i det nye Orangeriet. Omringet av vakre pelargonia, stemorsblomster og Bestebakkens nydelige hage serveres det lokalbasert og hjemme­laga mat med urter fra egen hage. Her er hver middag en fest, 3-4 retters menyer blir servert hver kveld, ­akkompagnert av livlig vertskap og god stemning. 
Mer info: bestebakken.no

ET PARADOKS Foto: Paradox Museum

10. Oslo
Paradox Museum

I mars åpnet et av Oslos nyeste og mest underlige ­museer. Ifølge nettsiden til Paradox Museum er et ­paradoks «et logisk selvmotsigende utsagn eller et ­utsagn som strider mot ens etablerte forventning». Her blir du utfordret til å tenke nytt, snu om på det du trodde du visste og åpne deg for helt nye opplevelser ­gjennom 70 ulike utstillinger. Det er både underholdende og lærerikt, og nesten umulig å forklare for den som ikke har vært der. Den beste måten å finne ut mer om ­Paradox Museum er rett og slett å ta turen dit selv. ­Museet ligger rett ved Karl Johans gate i sentrum av Oslo, og lover å gi deg et annerledes museumsbesøk midt mellom hovedstadens mest kjente bygg og turist­attraksjoner. Ta med bestemor, lillebror eller ­storfamilien; museet passer like godt for en på 5 som en på 90.
Mer info: paradoxmuseumoslo.com

11. Træna
House by the sea

TRÆNA Foto: House by the sea

Unike House by the Sea på Træna åpnet på sensommeren i fjor, så dette er første sommersesong. Stedet består av tre små og moderne hus med fantastisk beliggenhet og utsikt. Her kan man nyte midnattssol og stillhet, eller gjemme seg fra vind og vær i behagelige omgivelser. Til høsten kommer det kanskje muligheter for å bo gratis i bytte mot strand­ryddig. House by the Sea tilbyr også workation i de roligere månedene, for den som vil ha hjemmekontor med ny utsikt og innsikt. I fremtiden vil House by the Sea være del av et større kompleks med hotell, restaurant og kontorlokaler. Byggestart høsten 2022 eller våren 2023.
Mer info: housebythesea.no

12. Rjukan
Tungtvannskjelleren

RJUKAN Foto: M. Smatana/Nia Visit Rjukan

18. juni åpnet Tungtvannskjelleren i Hydrogen­fabrikken på Vemork, der sabotasjeaksjonen «Operation Gunnerside» fant sted natt til 28. februar 1943. Under aksjonen sprengte 11 sabotører tungtvannstankene for å stanse tyskerne fra å utvikle atomvåpen. Selve fabrikken ble sprengt av Hydro i 1977, men 40 år senere ble kjelleren funnet nesten intakt under en utgravning av tomten. Nå blir det mulig å utforske denne kjelleren, som er et fredet kulturminne. Kvorning Design fra Danmark har skapt et innovativt museum der de besøkende får oppleve kjelleren og historien på en helt ny og moderne måte. Det har blitt satt opp et museumsbygg for å vise frem kjelleren og fortelle om sabotasjeaksjonen, og for å sikre at denne viktige delen av Norges­historien blir delt med alle og bevart for fremtiden.
Mer info: nia.no/vemork/opplevelser/tungtvanns­kjelleren

Les også om sommerens nyheter i Sverige og Danmark!

13. Kragerø
Øyhopping på sykkel

ØYHOPPING I KRAGERØ Foto: Even Baarseth

Er du glad i å sykle? I sommer kan du reise på øyhopping med sykkel i skjærgården rundt Kragerø. Kragerø Taxibåt frakter deg og sykkelen din fra øy til øy, der Trailside sine sykkelguider viser veien på spennende stier. De har organiserte turer, og om du er del av en gruppe kan de lage et spesialtilpasset opplegg. Det er en gylden mulighet til å oppleve den vakre skjærgården fra sjøen, samtidig som man er aktiv og får besøke alt fra flotte utkikks­punkter til idylliske øyer. Kragerø Resort tilbyr overnatting og kan hjelpe til med utleie av sykler og planlegging.
Mer info: kragerotaxibat.no og krageroresort.no


PADLEHUK Foto: Oslo Badstueforening

14. Oslo
Overnatt på fjorden

I fjorden utenfor Bjørvika ligger et nytt lite «hus» –  padlehuken Munken og den vedfyrte badstuen Bispen. Gapahuken kan leies for overnatting, der man kan velge å sove under tak eller åpen himmel. På dagtid er den gratis og åpen for besøkende. Den eneste veien ut er over vann, enten med egen kajakk, båt eller i robåt fra Munchmuseet. Padlehuken er tegnet av Biotope og eid av blant annet DNT Oslo. Dette er en del av Ro & Padleled Oslofjorden, som går fra Halden til Risør. Mer eksotisk overnatting er vanskelig å finne midt i byen.
Mer info: ut.no/hytte/101116179/munken-padlehuk

15. Fjærland
Sauna på hjul

FJORDEN I FJÆRLAND Foto: Fjærland guiding

Rulledampen er årets nyhet fra Fjærland Guiding. De har startet saunaen Dampen, som ligger vakkert til på naturskjønne Fjærlandsfjorden, og Vetledampen, en liten sauna med speilvinduer og null innsyn. Den nye Rulledampen er på hjul og kan flyttes rundt, slik at du kan få akkurat den utsikten du ønsker deg. Den kommer på hjul i juli, og blir en spennende nyhet for alle som er glade i sauna og bading i unike omgivelser. Bygda Fjærland ligger vakkert til på Vestlandet, med nærhet til både Jostedalsbreen og Sognefjorden, og er et fint sted å besøke på sommerens biltur.
Mer info: fjaerlandguiding.com

16. Helgeland og Hardanger
Nye rasteplasser med utsikt

NASJONALE TURISTVEGER Foto: Lars Grimsby / Statens vegvesen

De nasjonale turistvegene er kjent for sine spektakulære raste­plasser, og i år har det kommet flere nye attraksjoner langs norske veier. Espenes rasteplass i Hardanger har fått et nytt og stilig bygg, en lekker stålkonstruksjon designet av Code Arkitektur. Lenger nord har Snøhetta designet den nye rasteplassen Trælvikosen ved Helgelandskysten. Her er det lagt ut 55 stegasteiner som fungerer som hoppesteiner fra stranden og ut mot en liten holme. De er kun synlige når det ikke er høyvann. Rasteplassen ligger rett utenfor Brønnøysund og har flott utsikt mot Torghatten.
Mer info: nasjonaleturistveger.no

17. Runde
Fugleøyas hytteparadis

RUNDE PANORAMA Foto: Arjan Sydhagen Dalsøren

Den har bare 100 fastboende, men det yrer likevel av liv på fugleøya Runde gjennom hele sommeren – på land og vann. Hit kommer tusenvis av fargerike lundefuglene for å ­hekke, mens havørn, storjo og utallige andre sjøfugler gjør det hele til et ­formidabelt fugleparadis. Med de nye luksushyttene til Runde Panorama skal det nå bli ­ekstra ­behagelig å legge ferien til Runde. Til ­sammen ni hytter bygget på påler gir nemlig en ny dimensjon til overnattingsutvalget på øya, og siden alle får uforstyrret utsikt mot storhavet er det et perfekt sted for å nyte mektig natur og makeløse solnedganger. Men glem heller ikke fuglesafari, fisketurer og vandring ut helt ute i havgapet.
Mer info: Runde Panorama (rundepanorama.net) skal tilby ni hytter. Flere er tilgjengelig fra i sommer. Pris fra kr 4500 per natt.

18. Bergen
Frescohallen

BERGEN Foto: Frescohallen

Fra børs til sjømatrestaurant. Frescohallen i Bergen er et ærverdig lokale med en lang historie. Tidligere lå børsen her, og nå åpner eierne bak hotellet Bergen Børs en ny restaurant i det samme lokalet. Veggene er dekket av freskomalerier fra 1921-1923, malt av Axel Revold og restaurert av de nye eierne. Maleriene forteller historien om fiske og handel i Bergen, og hovedfokuset til restauranten er lokale ingredienser og sjømat. Vegg i vegg åpner også en ginbar, drevet av Stig Bareksten. Frescohallen ligger på Vågsallmenningen. Den åpnet i mai og er klar for å ønske både lokale og besøkende velkommen til en historisk restaurantopplevelse.
Mer info: frescohallen.no

Les også om sommerens nyheter i Sverige og Danmark!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN