Les om årets reisenyheter fra Norge her!

Les om årets reisenyheter fra Danmark her!

Det gode liv på Hyssna Forest Resort. Foto: Lyssna Forest Resort

Hyssna Forest Resort: Et bad i skogen

Overnatting i tretoppene i Treetop Cabin, helt ute på kanten av en klippe i Cliffhang Cabin eller kanskje i en grønn og mosekledd oase i Creek Cabin? Det er overnattingsalternativene i splitter nye Hyssna Forest Resort mellom Borås og Gøteborg. Her er det naturen som kilden til inspirasjon på både arkitektur og opplevelser, og med kort vei til to innsjøer er forholdene for padleturer, bading og fiske ideelle. Med postadresse «Skogen 1» er det ikke vanskelig å skjønne at dette er et sted litt utenfor det vanlige tråkket, men kanskje akkurat det du trenger for å lade batteriene? Både tretopphytten og skogshytten har eget spabad, mens alle har kjøkkenfasiliteter og bad. Gjestene får også frokostboks servert på døra.
Mer info: Hyssna Forest Resort tilbyr unik overnatting fra kr 5200 inkludert frokost.

Feskekôrka har gjenåpnet etter storstilt renovering. Foto: Tina Stafren

Feskekörka, Gøteborg: Et tempel til sjømat

Det ikoniske fiskemarkedet i Gøteborg har vært stengt for renovering i nesten fire år. Nå er Feskekörka endelig klar til å lokke kulinariske disipler inn i den svenske storbyens tempel for sjømat. Bygningen har historie tilbake til 1874 og huser både fiskedisk med spellferske delikatesser, en bar og flere spisesteder. Utendørsserveringen anbefales på varme vår- og sommerdager. Den svenske vestkysten er særlig kjent for skalldyr, og i fiskekirken er ferske østers, kreps og blåskjell ingredienser til hverdagens kulinariske fest. 
Mer info: Feskekörka i Gøteborg er sentralt i Gøteborg, like nord for Haga.

Design på museum i Gøteborg. Foto: Jonas Ingman

Röhsska, Gøteborg: Design på museum

Hva er egentlig design? Det er utgangspunktet for «Designhistorier», som er den neste store baseutstillingen på Röhsska Museet i Gøteborg. Utstillingen i den svenske storbyens design- og håndverksmuseum skal fokusere på skandinavisk design fra slutten av 1800-tallet til nåtidens design, og åpner til høsten. Skisser, filmer og intervjuer er utgangspunktet for ulike fortellinger om alt fra mobilen til designmønster. 
Mer info: Röhsska er Gøteborgs museum for design og håndverk, har en rekke utstillinger i samme tema, deriblant en om møtet mellom Norden og Asia i «Inspiration Östasien».  

Moderne arkitektur og historiske biler på World of Volvo. Foto: Wold of Volvo

World of Volvo, Gøteborg

Det ikoniske bilmerket har havnet på museum. Da World of Volvo åpnet dørene i sine futuristiske lokaler i midten av april, var det som en etterlengtet hyllest av Volvos rike historie, innovative ånd og ikke minst kulturelle betydning. Opplevelsessenteret like ved Liseberg i Gøteborg består av fem etasjer, og er både en reise gjennom moderne utvikling og ikoniske kjøretøy. Her er det noe for både store og små, uavhengig av bilinteresse, med alt fra elektriske gravemaskiner til en vindtunnel laget for å demonstrere aerodynamikk. Men nostalgikere vil også få sin dose med innhold gjennom utstillinger av gamle så vel som nye klassikere av det svenske bilmerket.  
Mer info: World of Volvo ligger like ved Liseberg i Gøteborg. Inngang kr 250.

Badstuen i Frihamnen er åpen igjen. Foto: Anna Hållams

Svett i Gøteborg

Den offentlige badstuen i Frihamnen ved Jubileumsparken i Gøteborg åpner igjen i sommer. Det iøynefallende bygget er i stor grad laget av gjenvunnet materiale, og etter at en prototype ble reist i 2014 har det nå blitt utviklet til en litt mer solid struktur med samme unike uteseende som skal bli et permanent tilskudd til byen. Jubileumsparken er et nytt område i Gøteborg som har blitt utviklet for å la innbyggerne komme tettere på vannveien og få flere grøntområder. Her er det bademuligheter i både ferskvann og saltvann i tillegg til den nyåpnede badstuen – som er verdt en titt om ikke bare for å se på byggestilen. Mer info: Frihamnen ved Jubileumsparken har gratis inngang.

Et slott på Rivieraen? Nei dette er Maryhill Estate i Sverige! Foto: ESS Group

Maryhill Estate: Ny luksus  i Landskrona 

Et av Sverige mest ikoniske slott gjenoppstår i ny drakt i sommer. Maryhill Estate – tidligere kjent som Örenäs Slott – er i ferd med å finne tilbake til fordums prakt. Det er ESS Group, kjent for blant annet Falkenberg Strandbad, Hotel Pigalle og norske Fyri Resort som står bak det storstilte prosjektet, som gir en ekstra dimensjon til den svenske vestkysten. Med 163 rom, fire basseng, tennisbaner og frodige parkanlegg er det litt historisk sus over den moderne resorten som oser av festlig stil og gammeldags sjarm. Dette kunne like gjerne vært et luksuriøst feriested ved Frankrikes Riviera og Middelhavet. 
Mer info: Hotellet skal åpne i sommer, men endelig åpningsdato er ikke offentliggjort. Ta kontakt for bestilling.

Slow Fashion Hub. Foto: SFH

Slow Fashion, Stockholm

Et nytt motedistrikt er i ferd med å utvikles i trendy «Söder». Slow Fashion District skal skape et miljø hvor bærekraft og mote forenes, ved å fremme gjenvinning og ikke minst minske klimaavtrykket denne industrien ofte etterlater seg. Bydelen er fra før kjent for sine mange vintagebutikker, og med bevisstgjøring av dette er målet at mote fra Stockholm skal bli enda mer bærekraftig. Nyetablerte Slow Fashion Hub har store ambisjoner: De er allerede selve navet i Stockholms satsing på gjenbruk, utleie og reparering av klær, men håper i tillegg at konseptet skal bli en del av en internasjonal trend også i større byer. Mer info: slowfashionhub.se

Kunstskatter i Uppsala. Foto: Gustavanium

Gustavanium, Uppsala

Etter mer enn fire år med renovering er skattene i universitetsmuseet i Uppsala endelig klare for å vises fram. Gustavanium er Uppsalas eldste bevarte bygning, og huser en rekke historiske samlinger helt tilbake til universitetets opprettelse på slutten av 1400-tallet. Nå blir den historiske samlingen tilgjengelig i et moderne museum med fem nye permanente utstillinger. I tillegg til historieformidling skal museet også være en møteplass om vår tids viktigste spørsmål, vitenskap og forskning. Historie møter samtid, med andre ord. 
Mer info: Gustavianium i Uppsala åpner i slutten av juni.

En flik av den afrikanske savannen i Remjeng Retreat. Foto: Remjeng Retreat

Et stykke Botswana i Värmland

En hybrid av en luksuslodge på savannen i Botswana og klassisk campingliv i Sverige. Det er kjernen i konseptet til Remjeng Retreat glampingtelt i Värmland. Stedet drives av norske Henrik Haagensen og Jennifer Andersson. Hun vokste selv opp i Botswana i Afrika, og har tatt med seg både minner og design. Her blir det muligheter for å sjekke inn i Okavango-telt inspirert av afrikansk safari, med Värmlands lune skoger som omgivelser. 
Mer info: Remjeng Retreat er halvannen time fra Oslo. Gjestene får også tilgang til basseng, boblebad og badstue. Fra kr 2500 i glampingtelt med soveplass til fem. 

Skjærgården utenfor Stockholm. Foto: Visit Stockholm

Stockholm: Ny fottur i skjærgården

Skjærgården utenfor Stockholm er et eldorado for båtfolk. Men visste du at det også er fint å utforske området til fots? I år åpnes en 270 kilometer lang tursti ytterst blant øyene. Denne er delt opp i 22 øyer og har 20 etapper. Det er selvsagt nødvendig å benytte ferje mellom flere av øyene, men formålet med ruten er å tilgjengeliggjøre den varierte naturen på fast grunn og vise vei ut til den ytre delen av øygruppen. Kombinasjonen av skjærgårdsidyll og fottur ut mot sjøen er god som gull. 
Mer info: Stockholm Archipelago Trail åpnes offisielt til høsten.

Les om årets reisenyheter fra Norge her!

Les om årets reisenyheter fra Danmark her!



TIL HOVEDSIDEN