6 SPESIELLE OVERNATTINGER I NORGE
Hvorfor sove på et kjedelig hotell, når Norge har så mange morsomme overnattingsmuligheter å tilby? Her er 6 spesielle overnattinger du sent vil glemme –>
Foto: Kristofer Ryde
58.98641, 6.1904395999999911. Fyrig natt - Vesterålen
Er du glad i sjøluft og havutsikt, passer en natt på et fyr perfekt! Omkring 60 fyr i Norge er åpne for overnatting, så det er mange å velge mellom. Litløy fyr i Vesterålen er et alternativ. Den over hundre år gamle fyrvokterboligen er i dag et lite hotell, med mektig utsikt over havet og Lofotfjella.
Dette fyret er også et av få som er åpen for gjester hele året, og gjestene får servert god hjemmelaget mat, basert på nære råvarer. På Litløy fyr kan du våkne opp til nybakt brød og hjemmelaget syltetøy, på kvelden får du servert fersk fisk rett fra havet, og grønnsaker fra deres egne økologiske hage.
Øya bør også utforskes, og det gjøres best ved å følge kulturstien. Her har det bodd folk siden steinalderen og du kan se rester fra denne tiden og senere epoker langs stien. Du kan også se både havørn og spekkhoggere. På vintertid er det den perfekte plassen for å observere nordlyset, og om sommeren nytes varmen fra midtnattsola.
FAKTA:
To netter koster kr 3990 per person inkl. transport til og fra øya, måltider og omvisning på fyret.
Les mer på: www.littleislandlighthouse.com
Foto: Litløy fyr
68.593538, 14.3088060000000042. Festnatt på festning - Oscarsborg
Oscarsborg festning ligger i Drøbakssundet like nord for Drøbak. På øya ligger det et hotell som har 89 hotellrom, en stilfull restaurant, offisersmesse og kongelige salonger i historiske omgivelser. Ingen annen militær bragd under den 2. verdenskrig har hatt større politisk og militær betydning for Norge enn den som ble utført av Oscarsborg 9.april. Senkningen av den tyske krysseren «Blücher» den 9. april 1940, gjorde at kongen og hans familie, regjeringen og Stortingets representanter fikk tid til å forlate hovedstaden.
I historiske omgivelser kan du nyte god mat fra hotellets restaurant, eller lære mer om historien i festningsmuseet. Festningen ligger kun ti minutter med ferge fra Drøbak. Borggården er også et velegnet sted for konserter og kulturarrangementer og hver sommer er det flere oppsetninger, fra festival til opera. I vinterhalvåret er Oscarsborg et populært sted for konferansegjester og julebord.
FAKTA:
Pris fra kr 1600 per person.
Les mer på: www.oscarsborghotel.no.
Kongsvinger festning fra 1682, eller Königs Winger, tar også imot gjester. Her går det også an å overnatte. Fra kr 915 per person.
Les mer på: www.konigswinger.no.
Foto: Paul Hughson
59.673446, 10.6071180000000143. Glamorøs camping - Telemark
To kilometer fra nærmeste bilvei, i Heimdalsheia i Nissedal i Telemark kan du bo i mongolske jurttelt med tregulv og komfortable senger på Canvas hotell. Med beliggenhet ute på en liten øy ved et myrvann kan du nyte freden etter actionfylte dager. Dette er et aktivitetshotell hvor det først og fremst er stisykling som gjelder. Sykkelturisme blir en stadig mer populær ferieform, og i Nissedal finner du løyper og terreng som passer for alle, både for nybegynnere og elitesyklister. Det er derfor innehaver Jan Fasting har valgt dette stedet, på grunn av sykkelforholdene.
Vel «hjemme» kan du nyte livet i sauna eller ta en svømmetur i den kveldstille innsjøen. Dette er glamping. Glamorøs camping. Du får servert tre måltider i døgnet. Med utgangspunkt i sesongens råvarer gjør kokken klart tilbehør. Gjestene er selv med på å lage sin egen matopplevelse, du steker selv din egen middag på en raclette.
FAKTA:
Hotellet er åpent fra 1. mai til 1. november. Prisen gjenspeiler komforten; med overnatting, alle måltider, drikke, leie av sykkel, leie av guide og sportsmassasje kommer det på rundt 5000 kroner per person per natt.
Les mer på: www.canvashotel.no
Foto: canvashotel.no/ Colin Eick
59.001522, 8.5893350000000054. Sov i fjellveggen - Preikestolen
Sov som en fjellklatrer; hengende i veggen. Inne i fjellet! Om du ikke får nok av høyder av å gå på Preikestolen, har Den Norske Turistforeningen bygget en åtte meter høy felleshytte hengende i fjellveggen i tilknytning til Preikestolen Fjellstue. Her er det 15 sengeplasser fordelt på fire ulike nivåer, de tøffeste sover 13 meter over bakken.
Fra bunnen av hytten klatrer du oppover langs fjellveggen og velger deg ei deilig køye i netting med fin utsikt både ut i terrenget og nedover i hytta. Liggende i etasjer inni et fjell, dekket av en bomullsduk med vinduer kan man skikke utover Lysefjorden.
I kombinasjon med denne spenstige overnattingen kan du også gå topptur, klatre eller rappellere. Like ved hytta har Turistforeningen boltet 13 ulike klatreruter, så forholdene for flotte klatreopplevelser er gode. Det finnes også gode rappelleringsmuligheter i samme området.
FAKTA:
Et døgn i fjellcampen (gruppe på min. 10 pers) koster kr 1090/890 per person inkl. aktiviteter, måltider og utstyr. Fjellveggen er åpen for overnatting ut september.
Les mer på: www.preikestolenfjellstue.no
Foto: DNT/Kristofer Ryde
58.987128, 6.1887729999999695. Bo i toppen av et tre - Brumunddal
Langt inne i Hedmarkens tykke skoger kan du gjøre som Nøtteliten og bo i toppen av et tre – og nyte stillhet til fulle. Frode Schei er mannen bak tretopphyttene. Han er skogsteknikker og trepleier og har dermed kompetansen som trengs for å bygge sikre tretopphytter. Tretopphyttene ligger i Brumunddal, kun et par timer med bil fra Oslo. De fem hyttene, Furu-, Lerk-, Gran-, Bjørk og Himmelhytta, ligger i god avstand til hverandre, og alle har de sitt individuelle særpreg. Her er underholdningen bare naturen selv.
På verandabenkene kan du sitte på reinskinn, mens du kjenner varmen fra bålet i bålpanna. Du vil kunne oppleve nær kontakt med fugler og skogens dyr. Småfugl og ekorn holder til i greinene rundt deg og er du heldig vil du kanskje se en elg fra tretopphytta. Du må selv ta med mat og drikkevann til tretopphytta, i tillegg til laken, dyne og putetrekk. Med naturens stillhet og grønne omgivelser er dette en overnattingsmulighet for de som vil slappe av og sove i ett med naturen.
FAKTA:
Hyttene har sengeplass til opptil åtte personer. Pris fra kr 1399 til 3999 per døgn.
Les mer på: www.tretopphytter.no
Foto: Kjersti Vangerud
60.8809476, 10.939478199999946. Trøttere enn toget - Veggli
På nedlagte Veggli stasjon i Buskerud kan du ta inn i en sovekupé og få treretters middag servert i salongvognen. Ekteparet Paul-Tore Halvorsen og kona Gunnbjørg åpnet dette tog-hotellet i 2001. Togvognene har særpreg og historie og har tidligere gått i trønderlag. Selv om drømmene går på skinner, må du bare være oppmerksom på at du vil våkne på nøyaktig samme sted dagen etter.
Når du først er på nedlagte spor kan du leie en dresinsykkel og tråkke oppover helt til Rødberg, på Norges lengste dresinbane. Hele turen tar ca. syv timer opp og ned, men du kan selvfølgelig snu lenge før det, eller stoppe underveis for å bade eller fiske.
Er man en gruppe er det også mulig å få servert lunsj på perrongen på den nedlagte stasjonen Kravikfjorden. Her kan du nyte flotte naturomgivelser med dalsider som omkranser både fjorden og stasjonen. Numedal kalles også Middelalderdalen og er det området med flest bevarte bygninger fra middelalderen i Norge, så her finnes både stavkirker og middelaldertun.
FAKTA:
Leie av enkeltkupé koster 285 kroner per person.
Les mer på: www.veggli-vertshus.no.
Dresinbanen er åpen fra midten av mai og frem til snøen kommer. Det koster 275 kroner å leie en dresinsykkel i ett døgn, for barn under ti år koster det kun 10 kroner.
Foto: Veggli vertshus
60.04226369999999, 9.154892399999994Relaterte artikler
Mjøsa rundt på to hjul
Norges største innsjø er ikke større enn at man kan sykle hele veien rundt på en langhelg.
Aurlandsdalen for latsabber
Forfatter Marie Aubert oppdaget fjellturens glede først i voksen alder. Hun anbefaler både late og spreke å gå Aurlandsdalen i Vestland, som hun kaller en «skikkelig indrefilet av en tur».
Årets reisenyheter i Norge
Panoramahytter, elleville klatreturer og togtur god som gull er siste skudd på den tykke stammen av reiselivsnyheter i Norge.
Det ukjente Polen
Herskapelige slott, et hav av innsjøer og langsomme båtturer på elver og kanaler. Polen byr på mye mer enn billig storbyferie.
Den glemte kanariøya
Den er bratt og brutal, men med grønne skoger og behagelige badesteder har Kanariøyenes yngste øy også en lun side.
Verden vil til Nord-Norge
Kald vinter i Norge er en het reisetrend for utenlandske turister.