Les om årets reisenyheter i Sverige her!

Les om årets reisenyheter i Danmark her!

Nye utfordringer i Via Ferrate Loen. Foto: Loen Active

Himmelsk klatretur i Loen

Vil du klatre helt til himmels? Den populære klatreruten Via Ferrata Loen får en ekstra spennende dimensjon i sommer med tilskuddet «Stigull». Dette er en 40 meter lang stige med 120 trinn og helling på 45 grader, som blir en del av rute 1 i fjellveggen opp mot toppen av fjellet Hoven på 1011 moh. Stigen starter på omtrent 790 meter over havet, og byr altså på ytterligere et nivå av adrenalinkick på vei opp Via Ferrata Loen. 
Mer info: Loen Active har ulike turer opp Via Ferrata Loen. Fra kr 1695 pers, inkludert retur med Loen Skylift.

Basseng med ålreit utsikt fra taket av Wood Bodø. Foto: Hotellet

Bodøs nye storstue

Da det nye trehotellet Wood Hotel åpnet dørene på Rønvikfjellet over Bodø i slutten av mai, fikk den europeiske kulturhovedstaden virkelige en ny storstue. Her har alle de 177 rommene panoramautsikt mot storslått natur, hvor restaurant Attme ledet av stjernekokken Christian André Pettersen er prikken over i-en i toppetasjen av hotellet. Det er også utendørsbasseng på taket. Café Turisthytta på bakkeplan er en hommage til den gamle Turisthytta, som stod på tomten tidligere. Mer info: woodbodo.com

Vått og rått i Sjoa. Foto: Sjoa Rafting

Packrafting i Sjoa

De små og lette, men likevel robuste packraftene har blitt en skikkelig trend blant fjellfolk som vil ha muligheten til å komme seg ut på elver og innsjøer. Nå lokker også adrenalinjegerne i Sjoa Rafting med den oppblåsbare «Monsen-båt» som en del av aktivitetstilbudet. Dette er ikke det samme som rafting, men en spennende måte å komme nært naturen på gjerne i kombinasjon med fotturer. Sjoa rafting arrangerer alt fra utfordrende villmarksturer langt utenfor allfarvei til avslappende varianter på en halv dag. I alle tilfeller er det flytende lykke på vannveien, og et spennende alternativ til klassisk rafting. 
Mer info: Pris fra kr 1300 for en halvdagstur med guide fra Sjoa Rafting, som har base ved Sjoa i Heidal.

En silo med kunst i verdensklassen. Foto: Alan Williams/Kunstsilo

Kristiansands kunstunivers

En kornsilo fra 1935 har blitt forvandlet til et kunstnerisk univers. Den bevaringsverdige siloen, som i sin tid ble designet av arkitektene Arne Korsmo og Sverre Aasland, skal være et sted som både engasjerer, overrasker og begeistrer, og lover fine kunstopplevelser for både store og små – samt egen kafe. Her er det både særegen arkitektur, spennende kunst og herlig beliggenhet ved sjøen midt i det nye kulturkvartalet på Odderøya i Kristiansand i Kristiansand. Det nasjonale kunstsenteret som åpnet i midten av mai disponerer Tangen-samlingens over 5000 verk samlet over 25 år av Nicolai Tangen. Financial Times har utropt Kunstsilo til en av 24 ting man må se i 2024. 
Mer info: Første utstilling i Kunstsilo er «Nordiske lidenskaper», en reise gjennom kunsten på 1900-tallet. Inngang kr 190.

Mesterkokk Christopher Davidsen I aksjon på Tollbua. Foto: Kristoffer Wittrup

Mer gourmet i Trondheim

Trondheim har etter hvert opparbeidet seg et (fortjent!) rykte som en av de mest spennende matbyene i Norge. Etter at stjernekokk Christopher Davidsen åpnet det nye spisestedet Tollbua tidligere i vår, er det ytterligere en god grunn til å ta turen til den trivelige byen ved utløpet av Nidelva. Samtidig som legendariske Credo har flyttet til Oslo, kan det virke som Davidsen (tidligere kjøkkensjef ved Speilsalen på Hotel Britannia) er i ferd med å skape en ny kulinarisk storstue, hvor temaet er lokale råvarer og smaker fra hele verden. Restauranten har bare vært åpen i noen måneder, men har allerede fått plass på Michelin-guidens liste over anbefalte spisesteder – foreløpig uten stjerne. 
Mer info: Tollbua serverer 4- eller 6-retters meny fra onsdag til lørdag. De har også brunsjbuffet på lørdager. 

Vidsyn Midjås i Telemark. Foto:  juliendpz

Rom med utsikt i Telemark

Trenden med unike overnattingssteder tett på naturen ruller videre. Et rom for natta kan bli til en opplevelse for livet, særlig når både arkitektur og landskap er alt annet enn kjedelig. Det skal i alle fall ikke stå på utsikten inne i glasshyttene til Vidsyn Midjås ved Bandak i Vest-Telemark, som er tilknyttet en fjellgård. Her kan gjestene virkelig nyte naturen fra familievennlige Fenja på 17m2 og mer intime Tyr på 7m2 mens de også har tilgang til et felles servicebygg med kjøkken og bad, samt en vedfyrt badstue ved et lite fjellvann. Dette er en utmerket base for alt fra båtturer på Telemarkskanalen til fotturer i Telemarks nydelige fjell. Gjestene kan kjøpe «ureist» vilt fra gården. Da passer det fint at hyttene er utstyrt med bålpanne. 
Mer info: Overnatting i glasshytte hos Vidsyn Midjås fra kr 2500 for to personer inkludert frokost.

Estangard tilbyr overnatting for den eventyrlystne! Foto: Richard Safin

Telt på kanten i Tyssedal

Klar for overnatting helt på kanten – bokstavelig talt? Estangard Outdoor Experiences startet et pilotprosjekt i fjor sommer hvor de tilbød «fjellklatretelt» som overnattingssted i svært så luftige omgivelser i Tyssedal i Hardanger. Det ble så populært at det nå har fått plass som fast innslag på programmet til aktivitetsselskapet, som også formidler aktiviteter som skogsbading, overnatting i svevetelt og guidet utflukt med piknik oppe på klippene over fjorden. Den som er sugen på teltliv i løse lufta 400 meter over Sørfjorden får alt tilrettelagt av vertskapet, men må selv stille med en god porsjon mot og eventyrlyst. 

Mer info: Fra kr 3300 per pers, inkludert middag og frokost (på klippene) med Estangard Outdoor Experiences.

Polar- og skihistorie på museum på toppen av Oslo. Foto: Skiforeningen

Det nye Skimuseet i Oslo

Det nye Skimuseet i Holmenkollen ble innviet av Kong Harald på tampen av fjoråret, 100 år etter at museet ble åpnet for første gang. Snøhetta har stått for designen på inngangspartiet, og flere av utstillingene framstår i ny og moderne drakt. Det er likevel historien som er kjernen av Skimuseet på toppen av Oslo, hvor den 5200 år gamle Drevja-skien har fått hedersplass ved inngangen- Formålet med utstillingen er å trekke de lange linjene som en forklaring på hvorfor skisport har blitt en så viktig del av samfunnet. Her får du blant annet se skiutstyrets utvikling fra middelalderen og til moderne tider. 
Mer info: Billetter til Skimuseet koster kr 190 og gir også adgang til Hopptårnet og en av Oslos beste utsikter. 

Hotellkjeden Classic Norway satser stort i i Henningsvær. Foto: Classic Norway

Ny klassiker i Henningsvær

Hotellkjeden Classic Norway satser stort på Lofoten. Henningsvær Bryggehotell er et av hotellkjedens nye flaggskip i Nord-Norge. Dette er et helt nytt og moderne hotellkompleks og nye kaiområder med åtte bygninger og 38 rom inspirert av historisk byggeskikk og arkitektur, midt blant rorbuer og fiskemottak. Ifølge Classic Norway er målsettingen å gjenspeile kulturen og beliggenheten i hjertet av Lofoten, og ikke minst bevare miljøet og kulturarven i det gamlefiskeværet. Rommene har utsikt mot fjell og fjord, mens restauranten også reflekterer hotellets beliggenhet: Her blir det garantert god sjømat. Henningsvær Bryggehotell åpner dørene 1. juli. Classic Norway har også et annet prosjekt i det samme området. I vår åpnet Villa Brygge­kanten (gamle Henningsvær Bryggehotell) dørene etter storstilt renovering, og med 30 rom er det et lite og intimt overnattingssted hvor det også skal bli et aktivt kulturtilbud med alt fra bokbad til konserter og utstillinger. 
Mer info: Dobbeltrom i Henningsvær Bryggehotell fra kr 2200 i sommer.

Et rom med utsikt på Senja. Foto: Norwegian Wild

Norwegian Wild, Senja

Eventyrøya Senja er så innholdsrik at man skulle ønske feriedagene var lengre enn 24 timer. Det er de dessverre ikke, men heldigvis er de fire nye hyttene til Norwegian Wild bygget med tanke på å invitere naturen inn i rommet – slik at gjestene kan nyte både vær og vind døgnet rundt.  Det er ikke det eneste reiselivsbedriften har å by på ytterst på en liten odde ved fjorden på det som tidligere var Tranøybotn camping. Her står også et hvitt rundt hus og lyser opp i landskapet. Fra andre etasje i Fyrtårnet er det vinduer mot alle himmelretninger og utsikt langt utover Tranøybotnfjorden. Norwegian Wild ligger ved inngangen til Ånderdalen nasjonalpark og er et godt utgangspunkt for fotturer i området, men også blant annet padling på fjorden. Her kan du ta «våtkort» på kurs over to dager, eller bare bli med på noen timers kajakkpadling i det nydelige landskapet. 
Mer info: Aurora Seaview Cabin hos Norwegian Wild koster fra kr 4900 per natt.

Overnatting tett på elementene. Foto: Ida Kristin Vollum

Ut mot havet på Karmøy

Panoramahyttene tilknyttet Sandhåland Camping er sommerens heteste overnattingssted på Karmøy. Med store vinduer ut mot vest får gjestene storhavet rett i fleisen. Det kan bety alt fra stormfulle dager med bølger som slår inn mot berget, til blikkstille kvelder hvor sola speiler seg i havet. Arkitekt Roald Bø fra Holon Arkitektur har tegnet de tre hyttene med tanke på at landskapet skal stå å fokus og utsikten skal maksimeres. Hyttene Hagbart, Håkon og Helga er utstyrt med kjøkken, bad og dusj, og har soveplass til fire. Det er kort vei til strandperlene Sandvesanden og Åkrasanden, mens kystbyen Skudeneshavn er noe kilometer sørover. Sandhåland Camping har i tillegg campingplasser og fastmonterte kroker for oppheng av hengekøyer. 
Med info: Panoramahyttene kan leies fra kr 2900 per natt. Ca. 35 min. med bil fra Haugesund.

Ta gulltoget langs den vakre Raumabanen. Foto: The Golden Train

Gulltoget i Rauma

Mye historie, en hel del ingeniørkunst og enorme mengder naturmagi. Det er ingrediensene i den nye turistsatsingen The Golden Train som går tur-retur fra Åndalsnes til Bjorli langs Raumabanen. Navnet på turisttoget er inspirert av historien: Store deler av Norges gullbeholdning ble smuglet vekk langs denne togruten og i trygghet fra okkupantene under 2. verdenskrig. Dette får du høre om i en app på telefonen mens toget suser av gårde, og miksen av krigshistorie, komfort panoramautsikt til fenomenal natur fra toget som går i sakte fart gjør det til en innholdsrik dagstur langs en av Europas fineste togstrekninger. Togturen kan kombineres med turer opp Romsdalsgondolen og middag på Eggen restaurant 708 moh. øverst i Åndalsnes. 
Mer info: Rundturen fra Åndalsnes til Bjorli koster fra kr 650 per person med The Golden Train. Reisen tar 2,5 timer.

Les om årets reisenyheter i Sverige her!

Les om årets reisenyheter i Danmark her!


TIL HOVEDSIDEN