En morgen er i gry. Solen står opp over fjellene bak hotellet, og de gylne strålene farger sakte sanden gul. Havet skvulper mot den flate stranden og danner en lav bakgrunnsmusikk. Jungelen når helt ut til de milelange strendene der høyreiste palmer bøyer seg beskyttende over sanden. Her er ingen høye bygninger, bare små hus og moderate luksushotell.

En drømmedag i Khao Lak. Foto: Torild Moland


NY FLYRUTE TIL SMILETS LAND

God atmosfære

Bare en time nord for Phuket ligger idylliske Khao Lak og frister med milelange strender og helt unike muligheter. Hit er det lett å komme, men likevel ikke for mye utviklet. Khao Lak er litt som Phuket var for 20 år siden. Den gang det var mulig å finne en strand for seg selv, hvor det ikke var solstoler på hvert eneste hjørne og strandbarer var et sted med to krakker og et fallent skilt i rastafarger.
– Før hadde vi ingen turister her, folk pleide å sitte på terrassen og røyke og slappe av, forteller guiden Kareem der vi kjører forbi små, koselige hus langs veien inn mot Khao Lak. 

15 PERLER I THAILAND
– Dette må du ikke gå glipp av!

Her, som så mange andre steder i Thailand, har turismen endret folkets dagligliv, både på godt og vondt. 

– Folk jobbet på gummiplantasjene, og da måtte man ikke jobbe hele tiden. Men nå jobber de innen turisme, eller noe annet, de vil at husene skal se fine ut og reparerer hele tiden. Livet er ikke så avslappet lenger. 

Det er bare drøyt tre tiår siden turismen kom til denne delen av Thailand, eller Thailand i det hele tatt, noe som er vanskelig å fatte i dag, der en endeløs rekke av turoperatører, restauranter og små shoppingboder gir titusener av turister det de vil ha, hver eneste uke.

Men heldigvis merker man lite til det i Khao Lak, hvor det er turisme, men ikke hektisk masseturisme.

Det gode liv i Thailand. Foto: Ronny Frimann

Phuket for 20 år siden

For sånn er livet i Khao Lak. Trass i at det utrolig nok er nesten like mange turister her som i Phuket, så ser man dem ikke. Både luksushotell og turister er spredd ut langs den 20 kilometer lange stranda, kanskje er de dratt på utflukter, eller er inne i byen for å spise.  

TUI Blue Khao Lak er populært for skandinaviske turister. Foto: Hotellet/TUI

– En annen grunn til at Khao Lak oppfattes som så rolig, er de mange flotte hotellene og at folk derfor holder seg mye på hotellområdet, forteller den svenske TUI-guiden Martin som har jobbet i Khao Lak i flere sesonger både før og etter pandemien.

Langs stranden ligger 4- og 5-stjernshotellene på rekke og rad, gjerne godt dekket bak palmetrær og strandbarer. Ingen av hotellene er mer enn 20 år gamle; alle er bygget etter at Khao Lak ble rasert av tsunamien i 2004. 

SMAKEN AV BANGKOK
– Stor guide til storbyens beste matopplevelser.

De fleste sporene etter tragedien er borte. Men midt inne i byen, to kilometer fra stranden, ligger en politibåt fortsatt på land og vitner om havets voldsomme krefter den dagen. 

Noe av grunnen til at tsunamien rammet så hardt, er at det ikke er veldig langgrunt i Khao Lak, slik at folk på stranden ikke fikk noen form for advarsel. Myndighetene har jobbet mye for å bedre sikkerheten, og hele området er nå godt merket med skilt og rømningsveier opp i høyden. I tillegg er det utviklet varslingssystem og en helt annen form for kontroll enn tidligere, slik at gjester skal være like trygge her som noe annet sted i landet dersom noe liknende skulle skje. 

Byliv i Khao Lak. Foto: Ronny Frimann

En ekte by

”Byen” Khao Lak består av to forskjellige sentrum. Den sydligste, der hotellene ligger, er for turister. Her finner du det vanlige utvalget av solbrillestands og småbutikker med klær og andre varer. Restaurantene ligger tett i tett i hovedgaten, og noen av dem er ganske bra. Dog ligger de beste spisestedene, som Bungalow, i små sidegater rett ved hovedgaten. 

– Patty´s Khaolak og Spinach er to av mine favoritter, anbefaler Martin. – De har god mat, god stemning, og gode priser. Det er jo alltid en bra kombinasjon. 

En kilometer videre oppover hovedveien kommer sentrum nummer to, hvor thaier selv går ut og spiser. I begge områder er det selvfølgelig godt med butikker der du kan handle billige solbriller og andre småting, spise middag for 50 kroner eller få en hårklipp for det samme. 

Selv faller vi mest for strandrestauranten Hippie Fish Beach Cafe, som ligger nede på stranden. Med tærne godt begravd i den myke sanden og fersk sjømat på tallerkenen, har vi byens beste utsikt når sola takker for seg.

Gode smaker på stranda. Thailand i et nøtteskall! Foto: Torild Moland

Thailands beste utflukter

Egentlig vil man jo aldri forlate dette deilige strandlivet. Men Khao Laks største attraksjon, i tillegg til den 20 kilometer lange stranda, er beliggenheten. 

– Siden det er så mye fint her i nærheten, drar turister her på flere utflukter enn andre steder i Thailand. De fleste tar gjerne 3-4 utflukter i løpet av en toukersferie, forteller Martin. 

Her kan du dykke på noen av verdens beste steder, bo i tretopphus i Thailands eldste regnskog eller komme tettere innpå den rike kulturen. 

Spisse kalksteinsklipper i nasjonalparken Khao Sok. Foto: Mari Bareksten

Ute i Andamanhavet har fraværet av turister under pandemien ført til at det marine livet igjen blomstrer rundt Similianøyene, en stund truet av overforbruk og støy. I ly av pandemien har sårbar natur, strender, naturreservater og marinelivet fått fred, og blomstret. Det er godt nytt for både dykkere og strandløver med snorkelutstyr. 

På land er det bare en time til nydelige Khao Sok – Thailands eldste nasjonalpark med en helt magisk regnskog, ville elefanter og gibbonaper som roper i trærne. 

Vi setter fotspor i sanden som ikke tråkkes over eller viskes ut før høyvannet kommer. Feirer bursdag på en enkel strandbar med trebord i sanden, drikker lokale Singha i solnedgang og nyter ensomheten på en strand nesten uten andre turister. 

Og tenker at det er viktig å kose seg i selve Khao Lak også, for det er et sted verdt å utforske.

I nasjonalparken Khao Sok kan du enten bo i en tretopphytte, heller i flytende hytter på innsjøen. Foto: Mari Bareksten

FINN MER INSPIRASJON TIL THAILAND-FERIEN HER!