Thailand har noen av verdens vakreste strender og beste badeliv. Men det kulinariske tilbudet er den aller beste grunnen til å legge ferien til Smilets land! Inngangsporten til landets mattradisjoner finner du i hovedstaden Bangkok. Her syder, freser og koker det på hvert et gatehjørne, og det finnes rundt en halv million matvogner i byen som kalles «Østens Venezia». Her er ikke gatemat kun en trend, men også en stolt tradisjon. Millionbyen speiler tverrsnittet av landets varierte kjøkken, og er derfor et passende sted å bli kjent med lokale matvaner. Det er også et glimrende eksempel på at det enkle ofte er det beste. Vi viser vei til Bangkoks aller beste gatematrestauranter og hva du bør bestille hvor. Og skulle det drøye litt til neste Thailand-tur, la dette være inspirasjon til egne kokkekunster. 

Den originale pad thai

Hvor: Thipsamai Noodle Shop, Banglamphu
Signaturrett: Pad Thai 

Foto: Paul Hughson

Er du glad i Pad Thai? Da bør du besøke restauranten Thipsamai, landets mest populære Pad Thai-restaurant og den som anses for å være den originale. Thipsamai startet som en liten gatematbod allerede i 1939, men er i dag en vanlig restaurant. Den saftige nuddelretten, som inneholder egg, tofu, tørkede reker og tamarindsaus, hadde sitt opphav i en tid hvor riskostnadene var høye, og nudler var rimelig. Hos Thipsamai kan du både bestille vegetarvarianten, eller den de kaller «Superb Pad Thai» hvor nudlene ligger som en ball inni et tynt lag med fritert egg, toppet med store scampi. Nam! 

Mer info: Ofte kø for å komme inn på restauranten. Vegetar Pad Thai kr 40, «Superb Pad Thai» kr 70. thipsamai.com

Dumplings i Chinatown

Hvor: The Canton House, 530 Yaowarat Rd, Chinatown
Signaturrett: Dumplings 

Foto: Paul Hughson

Thailendere av kinesisk opprinnelse utgjør cirka 14 prosent av befolkningen i Bangkok. Det er ikke bare det største kinesiske samfunnet utenfor Kina, men også det eldste og det mest integrerte. Bydelen Yaowarat er Bangkoks Chinatown og et ypperlig sted for gastronomiske opplevelser. The Canton House serverer thaiinspirert dim-sum, og er et fint avbrekk fra thaimaten. Direkte oversatt betyr dim-sum «mat fra hjertet», og består oftest av mindre porsjoner – en slags kinesisk tapas.

Mer info: Rundt kr 10 per dim-sum-rett. Facebook-side. 

LES OGSÅ OM GATEMAT PÅ ITALIENSK

Grillspyd à la Bangkok   

Hvor: Sataystedet på Sukhumvit Soi 38, Thong Lor

Signaturrett: Satayspyd av kylling eller svin 

Foto: Paul Hughson

Sukhumvit Soi 38 Street Food Court er et av de beste stedene i byen for gatemat, siden mange matboder er samlet på samme sted. Den første restauranten du kommer til på høyre hånd er viden kjent for sine grillspyd, servert med peanøttsaus og lett syltede grønnsaker. Kjøttet, som enten er kylling eller svin, marineres i kokosmelk og stekes over en glødende kullgrill. Den beste forretten du kan bestille på gaten i Bangkok.

Mer info: 10 sataypyd for kr 16. Velg mellom kylling og svin. Ingen nettside. 

Bangkoks gatematdronning

Hvor: Jay Fai, 327 Mahachai Road, Banglamphu
Signaturrett: Krabbeomelett og Tom Yum 

Foto: Paul Hughson

Bangkoks gatematdronning er uten tvil Jay Fai, portrettert i Netflix´ dokumentarserie «Street Food». 74-åringen har en stjerne i Michelinguiden og er kjent for sine sorte skibriller, rød leppestift og avhengighetsskapende krabbeomelett. Jay Fai står alltid på sin faste plass, over en brennende het wok på fortauet. Krabbeomeletten er et selvklart valg, men også Tom Yum-suppen er en av byens beste. Hemmeligheten? Kvalitet! Krabbekjøttet er av ypperste klasse, rekene er fem ganger så store som på andre restauranter, og smakene er i perfekt balanse.

Mer info: Book bord god tid i forveien ved å sende en mail til jayfaibangkok@gmail.com. Eller vent noen timer utenfor restauranten. Retter fra kr 165. 

Thaisalat til lunsj

Hvor: Som Tam Nua, 392/14 Siam Square 5, Pathum Wan 
Signaturrett: Papayasalat i ulike varianter

Foto: Paul Hughson

Den thailandske papayasalaten er en frisk rett som passer perfekt som lunsj i Bangkoks varme gater. «Som tam», eller grønn papayasalat, består av tynne strimler av grønn syrlig papaya, tomater, grønne bønner, peanøtter, chili, hvitløk. Samt en saus bestående av både palmesukker, fiskesaus og lime. Noen ganger serveres den også med krabbe, fisk, svin eller saltet egg. Salaten lages i mange varianter på utallige steder, men Som Tam Nua har flere ganger blir kåret til byens beste. Også Tam Teed på Sukhumvit Soi 38 er et godt alternativ. 

Mer info: Som Tam Nua har Facebook-side. 

LES OGSÅ: DETTE ER VERDENS BESTE RETT

Guidede gatematturer

Hvor: Flere steder i Bangkok 
Signaturrett: En god miks av retter 

Foto: Paul Hughson

Som nybegynner i Bangkoks kulinariske jungel kan det være lett å gå seg vill blant byens rundt 500 000 matboder. Da kan det være en god idé å bli med på en guidet mattur, og det finnes flere selskaper som tilbyr dette. Bangkok Food Tours har flere guidede turer med fokus på gatemat, blant annet til Chinatown, Bang Rak-området og Chatuchak Weekend Market. Taste of Thailand er et annet selskap som inviterer turister på en smakfull omvisning i byen.

Mer info: bangkokfoodtours.com og tasteofthailand.org har turer fra kr 400. Både til fots, på sykkel, i tuk-tuk og i longtail-båt. 

Sjømat i Chinatown 

Hvor: TLek & Rut Seafood og T & K Seafood, Chinatown 
Signaturrett: Alt med sjømat 

Foto: Paul Hughson

Naborestaurantene Lek & Rut Seafood og T & K Seafood har begge spesialisert seg på sjømat i flere tiår, og er gode steder å sette seg ned hvis man vil bestille retter som grillede tigerreker, fritert ris med krabbe, helstekt fisk med deilige thaisauser eller fritert blekksprut med hvitløk og pepper. Både hummer og fisk er levende frem til bestillingstidspunktet. Restauranten holder til rett ved siden av krysset der Chinatowns hovedgate Yaowarat Road møter Phadung Dao Road. Se etter fargerike plaststoler.

Mer info: Retter fra kr 30. T & K Seafood har Facebook-side.  

Insektsnacks på Khao San Road

Hvor: Khao San Road eller Soi Rambuttri 
Signaturrett: Stekte skorpioner og diverse friterte insekter 

Foto: Paul Hughson

Tradisjonelle retter som pad thai, grønn curry og tom yum er kjente gatematfavoritter. Men en vandring i Bangkoks gater byr også på en noe utradisjonell form for tapas: Friterte insekter. Flere steder i Thailand brukes insekter som en billig snacks, full av proteiner. Drar du ut på en fuktig kveld langs Khao San Road eller parallellgaten Soi Rambuttri, er sjansen stor for at du blir møtt av ivrige selgere med helstekte skorpioner eller friterte vannbiller som ølsnacks. Spørsmålet er om du tørr å smake?

Mer info: Insektselgerne vandrer ofte litt rundt og har som regel ingen fast plass.   

LES OGSÅ OM GRØNNE BANGKOK

Thailands signaturdessert 

Hvor: Ning´s Mango Stand, Sukhumvit Soi 38, Thong Lor 
Signaturrett: Mango with sticky rice  

Foto: Paul Hughson

Ved inngangen til den populære gatematgaten Sukhumvit Soi 38 kan du spise en av de beste variantene av den populære desserten «Mango with sticky rice», hvor risen toppes med fløyelsmyk kokosmelk. Ning´s Mango Stand har flere ganger blir utpekt til byens beste, noe alle reportasjene som henger rundt den lille vogna vitner om. Bestill den deilige desserten og sett deg ned på noen plaststoler ved siden av. Ning selger også durian, den beryktede frukten som smaker langt bedre enn den lukter.  

Mer info: Har åpent fra rundt 15.00 til midnatt. Dessert fra kr 22. Facebook-side. 

Byens beste curry 

Hvor: Jek Pui Curry, 25 Mangkon Rd, Pom Prap 
Signaturrett: Her er det som regel tre ulike curryer i grytene hver dag.

Paul Hughson

Førstemann til mølla! Når de store grytene med curry er tomme, stenges gatematrestauranten. Da skal det ­forberedes til neste dag. Jek Pui Curry har holdt på i over 50 år, og er ekstremt dyktige. Det er ikke uten grunn de er en lokal favoritt. Still deg i kø, kjøp en liten plastpose for take-away eller få curryen servert på en rosa plasttallerken. På fortauene rundt restauranten er det satt opp små røde plastkrakker man kan sitte på. Prisen for en curry med ris ­eller nudler? 11 norske kroner! 

Mer info: Gaterestauranten har åpent til de selger ut. Vær tidlig ute. Åpner klokken 15.00. Ingen nettside. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN