Tromsø er en av de mest populære reisemålene i Nord-Norge om vinteren. Foto: Runar Larsen

Det er ikke mange år siden vinterturisme nærmest var en nisje i Norge. Nå er den kalde, mørke årstiden derimot høysesong for besøkende, og særlig de nordligste fylkene forteller om eventyrlig vekst i utenlandstrafikk.

UNIKE OVERNATTINGER I VINTER

– At stadig flere oppdager Nord-Norge som er spennende reisemål, er svært gledelig. Her har flere gode krefter i hele regionen jobbet for å skape gode reiselivsprodukter og opplevelser for alle som kommer. Gjennom samarbeidet mellom de lokale reiselivsaktørene, Avinor og flyselskapene, har det kommet flere direkteruter til Tromsø, Bodø, Evenes og Alta fra flere byer i Europa. Det er rett og slett en opptur for reiselivsnæringen i hele regionen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård via en pressemelding fra Avinor.

Se opp for nordlys! Foto: Runar Larsen


Stor økning

Turister som flyr til Tromsø står for mye av den for den formidable veksten i utlandstrafikk til Nord-Norge. Månedlige tall viser en betydelig økning i antall passasjerer til/fra utlandet spesielt om vinteren. Antall passasjerer i november og desember 2023 økte med 74 prosent og 82 prosent sammenlignet med samme måneder i 2019, som på grunn av pandemiens reiserestriksjoner er det mest naturlige å sammenligne med. 


HISTORISK I ALTA
– Les mer her!


Mens vintermagi og nordlys er viktige trekkplaster, har flere flyruter fra utenlandske storbyer til Nord-Norge gjort reisen enklere. Og det skal bli bedre: I slutten av 2024 får Alta flyforbindelse direkte med den tyske storbyen Frankfurt i det som blir den første ruten mellom Europa og Finnmark. 
– En stor milepæl for reiselivsnæringen i Altaregionen, og for hele lokalsamfunnet, fastslår reiselivssjef i Visit Alta Katja Pettersen – som kaller den nye flyforbindelsen en «gamechanger».
– Tilgjengelighet har alltid vært en stor utfordring og et hinder for ytterligere utvikling i vår næring. Discover Airlines bringer Europa nærmere Alta og Alta nærmere den store verden, jubler reiselivssjefen.

Kystvandring i Lyngen med truger på beina. Foto: Runar Larsen


Vilt og vakkert

Aase Marthe Horrigmo, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge gleder seg over at turistene oppdager stadig nye steder av Norge.
– Nord-Norge, spesielt Troms og Finnmark og Lofoten, har lenge vært på radaren hos utenlandske turister. Vi er glade for at interessen øker og at flere og flere får øynene opp også for andre byer og steder i Nord-Norge. Nord-Norge har utrolig mye vilt, vakkert og spennende å by på – uansett om man vil få pulsen opp, drives av et adrenalin-rush, vil oppleve kunst, kultur og historie, eller ønsker seg stillhet, fred og ro, sier hun.

Kilde: Avinor

FINN INSPIRASJON TIL VINTERFERIEN I NORGE HER!