Trasti & Trine i Alta er en av åtte nye medlemmer i De Historiske Hotel & Spisesteder for 2024. Det er første gang en reiselivsbedrift i Finnmark er en del av dette felleskapet. 

Johnny Trasti og Trine Lyrek med Trasti & Trine i Alta er blitt en del av De Historiske Hotel & Spisesteder. Foto: Runar Larsen

De Historiske Hotel & Spisesteder er en samling av «Norges mest unike hoteller og spisesteder», og har de siste årene blitt et etablert varemerke på overnattingssteder som byr på det lille ekstra. De inkluderer 66 hotell, 21 spisesteder og to skip.


LES MER OM HERLIGE OPPLEVELSER I ALTA HER


Alt inkludert

Som en miks av en av Finnmarks beste spisesteder og aktivitetssentrum med unike «nordlyshytter», er Trasti & Trine etablert som internasjonalt anerkjent reisemål i Alta. Dette er et herlig sted for både kulinariske og mer aktive opplevelser, med alt fra hundekjøring i Altadalen til kokkekunster i verdensklassen i stedet som drives av hundekjører Trine Lyrek og kokk Johnny Trasti.

«Trasti & Trine legger vekt på historiefortellingen om Finnmark. Bygningsmassen består i dag av 10 bygg/hus/hytter. Tre av hyttene er designet og prefabrikkert i Finland og har design som bærer preg av hytter nært knyttet opp mot naturen og representerer en sterk tilknytning til kvensk historie og kultur. Bedriften legger vekt på historiefortellingen om Finnmark. Bygningsmassen representerer en viktig del av historien til Finnmark, men like mye er maten en sentral del av historien til Trasti & Trine», heter det i begrunnelsen fra De Historiske.
– Vi er veldig takknemlig for å bli spurt om å være med i De historiske. Meget hyggelig å få den annerkjennelsen på vårt lille Boutique Hotel, restauranten vår og hundekjøreaktivitetene våre. Vi ser frem til og er stolte over å få være en del av dette nettverket med så utrolig mange flinke mennesker over hele landet, sier Trine Lyrek om status som «historisk hotell».

VINTER I NORD-NORGE: DETTE ER BOKA DU TRENGER!

Hundekjøring er en av bærebjelkene til Trasti & Trine i Alta. Foto: Runar Larsen


Har troa på Nord-Norge

– Trasti & Trine er vårt første medlem i Finnmark og dette gir en ny spennende dimensjon til De Historiske, sier Nils Henrik Geitle, administrerende direktør i De Historiske.
Han har stor tro på at Trasti & Trine vil vise vei også for andre i Finnmark, som ikke har vært representert tidligere «fordi utvalget har vært begrenset når det gjelder konsepter som kommuniserer en tydelig historie fra regionen».
Det skyldes i stor grad skyldes ødeleggelsene fra 2. verdenskrig.
– Nå skjer det en god del restaurering av historiske steder for overnatting og bespisning i Finnmark, og det kan derfor absolutt komme flere spennende konsepter inn i De Historiske i fremtiden, sier Geitle.


Åtte nye medlemmer

Hindsæter i Jotunheimen er en av åtte nye medlemmer i De Historiske. Foto: Hindsæter


I tillegg til Trasti & Trine i Alta, har Philipshaugen Lodge i Øksendal (Møre og Romsdal), Hindsæter i Jotunheimen, Hurdalsjøen Hotel & Spa, Flatheim på Gularfjellet, Frognerseteren, Grefsenkollen og restaurant Vaaghals i Oslo tatt opp som nye medlemmer.

VINTEROPPLEVELSER I OSLO

Det var til sammen 42 søkere, men bare åtte kom gjennom nåløyet. Det er konkrete standarder som må oppfylles, hvor grunnpilarene handler om vertskap med særpreg og historisk verdi, som ifølge De Historiske skal gi et løfte om en helt bestemt opplevelseskvalitet for alle gjester. 


Philipshaugen Lodge i Øksendal. Foto: De Historiske