Les også om sommerens nyheter i Norge og Danmark!

01. Stockholm
Selfiemuseum

SELFIEMUSEUM Foto: Youseum

Et helt museum dedikert til … deg selv!? På Stockholms nye selfie­museum er det bare å dra frem telefonen og strekke ut armen, for her er det nok av motiver og bakgrunner å velge mellom. Alle som elsker TikTok- og instagramvennlige destinasjoner kommer til å føle at de har havnet i himmelen på Youseum. Museet har mange ­forskjellige rom, der du kan late som at du er på stranden eller på en ekte ­amerikansk laundromat, leke i ballrommet eller i en gigantisk seng og la deg avbilde foran speil, lyskunst og fargerike kreasjoner. Her får du garantert kule bilder som du kan imponere venner og familie med, enten du skal dele dem på sosiale medier eller lage feriealbum. En unik og annerledes attraksjon i Stockholm.
Mer info: youseum.se

02. Dalhalla
Kultur-glamping

DALHALLA. Foto: Alexander Winther

Jesus vender tilbake til et gammelt steinbrudd i Dalarna i sommer. Da er det på sin plass at det også dukker opp en ny glampingmulighet på samme sted. Dalhalla er en utendørs konsertarena, og gjennom sommeren holdes det forskjellige konserter og kulturarrangementer her. Både Jesus Christ Superstar, Peter Jöback, Melissa Horn, Rhapsody in Rock og Ulf Lundell står på plakaten. Det 60 meter dype steinbruddet er en spektakulær arena med flott akustikk og 4000 sitteplasser, som garantert vil gi deg en helt unik opplevelse. Nytt i år er at du kan booke et glampingtelt i nærheten.
Mer info: dalhalla.se

03. Gotland
Västös strand

VÄSTÖS STRAND Foto: firsthotels

Västös Strand by First Hotels er en luksuriøs resort som åpner på Gotland 26. juni. Den består av 14 spektakulære arkitekttegnede luksusvillaer. De har en moderne skandinavisk stil og er bygget i harmoni med naturen rundt. For her er det mye fint å se på, og med 50 km2 takterrasse med flott utsikt og gode solforhold, soveplass til 10 personer og alt man måtte trenge av fasiliteter er det en strålende base for ferie på den fine øya. Det er bare 150 meter til stranden, og resorten vil også tilby svømmebasseng og andre fritidstilbud. Västös Strand ligger nord på Gotland, 45 minutter med bil fra både fergeterminalen og flyplassen. Gotland har alt fra strender og skjærgård til gårdsbutikker, spennende restauranter og historiske småbyer.
Mer info: firsthotels.se

04. Vest-Sverige
Nye turstier

TURSTIER Foto: Jonas Ingman

I sommer åpner to nye turstier i Vest-Sverige. Biosfär­leden er 138 kilometer lang og oppdelt i ni etapper. Den går langs Vänern forbi steder som Läckö Slott og Kinnekulle, gjennom et landskap som er ansett som verneverdig av UNESCO. På veien kan man oppleve både flott natur og koselige byer og spisesteder, samt historiske steder og utkikkspunkter. 54 km lange Koppefjällsleden går gjennom uberørt natur i et av Vest-Sveriges største villmarksområder. Deler av stien går på Karl XIIs vei, der kong Karl av Sverige og soldatene hans reiste på vei til Fredriksten Festning i 1718. Underveis finnes det mange fine rasteplasser, og om man vil overnatte kan man velge mellom steder som Karolinerstugan, Ragnerud og Kroppefjäll B&B.
Mer info: vastsverige.com

05. Halland
Ny vingårdsrestaurant

RESTAURANT ÄNG Foto: restaurant ang

Nye Restaurang Äng åpner 1. juli i Halland. Den drives av kjøkkensjef Filip Gemzell, som ble hyllet med en stjerne i Michelin-guiden i 2021. I år åpner han et helt nytt og ­spennende bygg som ligger midt i åkeren på vingården Ästad. Opplevelsen starter i et drivhus, før gjestene blir ­guidet ned i et delvis underjordisk bygg med utsikt mot vannet, der selve ­restauranten og vinkjelleren ligger. Smaksmenyen består i stor grad av lokal mat og mange av ingrediensene plukkes fra stranden, skogen og åkrene i området hver morgen. Vinen kommer blant annet fra Ästad vingård. Vingården tilbyr også overnatting og spa, i tillegg til omvisninger og vinsmaking, så her kan man ha en ordentlig luksuriøs og behagelig opplevelse, med alt samlet på ett sted.
Mer info: restaurangang.se

Les også om sommerens nyheter i Norge og Danmark!

06. Varberg
Deilig vin

DEILIG Foto: deilig vinbar

Deilig er en kul vinbar i kystbyen Varberg. Den åpnet i 2020, og er fortsatt ukjent for nordmenn flest – til tross for at den ble startet av den prisvinnende norske sommelieren Marelius, som tidligere har jobbet på Territoriet i Oslo, og hans svenske kjæreste Anna. Deilig har en 32 sider lang vinliste (så langt!), den lengste vinlista i byen. I tillegg kan gjestene søke om å få innblikk svarta boken – den hemmelige vinlisten – ved å betale inn en sum på forhånd. På Deilig kan man kose seg med god mat og vin mens jazz og blues strømmer fra høyttalerne. Uansett om det er hverdag, helg eller ferie er det god stemning her. Eierne deler villig vekk av kunnskapen sin, enten du møter dem i baren eller på vinkurs og andre arrangementer for vin­interesserte.
Mer info: deilig.se

07. Openart er tilbake
Örebro

OPEN ART Foto: Magnus Westerborn

Fra 18. juni til 4. september inviterer Örebro til kunstutstillingen OpenArt. Forrige gang den ble arrangert var i 2019, og i nå er den tilbake med nye og spennende kunstnere fra mange forskjellige land. OpenArts visjon er å invitere alle til å se og oppleve engasjerende kunst og kultur, uansett bakgrunn og forutsetninger. De vil inspirere og overraske, og stiller ut kunst i ulike formater og på forskjellige steder, for eksempel på bygninger og som en del av naturen. Alt skjer midt i sentrum av Örebro. På OpenArt Kids kan barna nyte, lære om og skape kunst og delta på familievennlige omvisninger.
Mer info: openart.se

08. Övertorneå
Lapland view lodge

LAPLAND VIEW LODGE Foto: Michael Törnkvist

Fra 18. juni til 4. september inviterer Örebro til kunstutstillingen OpenArt. Forrige gang den ble arrangert var i 2019, og i nå er den tilbake med nye og spennende kunstnere fra mange forskjellige land. OpenArts visjon er å invitere alle til å se og oppleve engasjerende kunst og kultur, uansett bakgrunn og forutsetninger. De vil inspirere og overraske, og stiller ut kunst i ulike formater og på forskjellige steder, for eksempel på bygninger og som en del av naturen. Alt skjer midt i sentrum av Örebro. På OpenArt Kids kan barna nyte, lære om og skape kunst og delta på familievennlige omvisninger.
Mer info: openart.se

09. Helsingborg og Stockholm
Unik hotellkjede

THE WINERY HOTEL Foto: The Vault

Hotellkjeden WorldHotels kommer til Skandinavia med sin Crafted Collection. Samlingen består av en rekke unike og kreative «livsstilshoteller» med forskjellige temaer. En av de mest spesielle hotellene i samlingen er The Winery Hotel i utkanten av Stockholm. Hotellet lager vin på det nordligste urbane vineriet i verden, med druer fra egen vingård i Chianti i Toscana. Her er det gode muligheter for å teste edle dråper, enten på vinsmaking eller som del av et bedre måltid. Spesielt interesserte har i tillegg anledning til å melde seg på guidet omvisning eller prøve seg som winemaker for en dag. Et annet hotell i samlingen er The Vault Hotel i Helsingborg, som ligger i et tidligere bankbygg på toppen av et hvelv. Det er fullt av vakre detaljer fra tidligere tider, som det flotte taket, og rommene har en romantisk innredning.
Mer info: worldhotels.com

10. Väneren
Väneren sykkelrute

SYKKELRUTE Foto: Patrik Svedberg

3. juni åpnet Vänerleden, en 64 mil lang sykkelrute rundt hele Vänern, Sveriges største innsjø. Området ikke langt fra grensen til Norge er perfekt for sykkelferie, og man kan velge å sykle hele turen eller en kortere etappe. Sykkelruten er sammensatt av fire kortere etapper på 14 til 18 mil, og det er flust med attraksjoner og stoppesteder, med alt fra flotte sandstrender og vakker natur til spennende kultur­opplevelser og interessante museer. Rull innom en gårds­butikk, en kafé eller en restaurant i verdensklasse når sulten melder seg; her finnes det noe for enhver smak og lommebok. Langs hele ruten er det overnattingssteder, enten man ­foretrekker camping, hotell eller en natt på en koselig svensk stugu. Vänerleden er en trygg og tilgjengelig sykkelrute som kan tilpasses alle, både erfarne landeveissyklister og barn på sin første sykkelferie.
Mer info: lakevanern.se

11. Gøteborg
Luna Park

LUNA PARK Foto: Liseberg

I 2023 fyller Liseberg 100 år, men feiringen begynner allerede nå. Denne sommeren åpner Luna Park på et eget område i fornøyelsesparken. Her kommer det tre nye attraksjoner; ­familievennlige Turbo og Tempus i 2022 og den kule ­boomerang berg-og-dalbanen Luna i 2023. Luna Park er et kjent navn innen fornøyelsesparker. Den første Luna Park åpnet på Coney Island i 1903, og lunapark betyr faktisk fornøyelsespark på flere språk. Lisebergs Luna Park er et nostalgisk univers der man får reise både fremover og bakover i tid. Parken er spesielt flott om kvelden, når alle lysene glitrer i mørket.
Mer info: liseberg.se

Les også om sommerens nyheter i Norge og Danmark!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN