Her får du alt fra strandferie til arkitektoniske perler, ­gastronomiske gleder, historisk storby eller naturskjønne fotturer.

NB – Tallet for prisnivå er hentet fra Forex´ landindex, der Norge er 100 og tallet 50 da tilsvarer halvparten av prisnivået her i landet. Totalsummen er for en person og gjelder fly, leiebil og tre netter i delt dobbeltrom i juni, ekskludert mat og aktiviteter. Priser og tilgjengelighet kan ha blitt endret siden priseksemplene ble funnet fram.

Bo som en konge uten at det koster skjorta. Foto: Runar Larsen

Masuria: Det ukjente Polen


Jakter du det gode liv, bør du legge turen til Nord-Polen hvor herskapelige slott, mektige innsjøer og langsomme båtturer venter. 

Masuria er en relativt ukjent, men meget vakker region nordøst i Polen. Med over tusen innsjøer, elver og kanaler er destinasjonen et eldorado for padling og andre vannaktiviteter. Selv om National Geographic lanserte Masuria som en av verdens hotteste og fremadstormende regioner for noen år tilbake, er det langt mellom turistene. På grunn av manglende infrastruktur har det aldri vært storstilt industri her, og fraværet av store byer skaper en tidløs stemning. Likevel er det overraskende godt lagt til rette for turisme. Med rullende åser, vakre innsjøer og historiske småbyer er det et sted hvor alt er lagt til rette for landlig lykke. Hit kommer du for å finne roen, nyte vakker natur og spise kortreist mat.

TRANSPORT: Direkte med Wizz Air fra Oslo Sandefjord Torp til Gdansk fra kr 238 t/r i juni. Masuria/Varmia er en forholdsvis stor region, så lei bil og kjør rundt på egen hånd. Leiebil fra kr 350 per dag. OVERNATTING: Bo på unike Hotel Krasicki i Lidzbark Warminski for 1278 kr for dobbeltrom. Zamek Ryn ligger midt mellom Olow og Rynskie-sjøene og er litt mindre striglet, men hakket mer historisk, fra kr 1364. SUM: Fire dager og tre netter i Masuria i juni inkludert leiebil får en prislapp på 2780 kroner. MER INFO: polen.travel PRISNIVÅ: 39


Landlig lykke i Romania. Foto: istock

Romania på hjul

Legg ut på en biltur i Romania du sent vil glemme.

Start eventyret i Bucuresti før du setter kursen mot Brasov i Transilvania. Middelalderbyen byr på fargerike hus og en vakker gamleby, frodig grønt landskap og flott utsikt fra Tampa-fjellet. Borgen Bran, bedre kjent som Draculaslottet, er en populær turistattraksjon i området. Kjør videre til småbyen Sibiu, en vakker perle med historisk gamleby og brosteinsbelagte gater. Avslutt turen på en av verdens vakreste veier, Transfăgărășan Highway, kjent for sine hårnålssvinger, fantastiske fossefall og praktfulle innsjøer. 

TRANSPORT: Direkterute med WizzAir fra Oslo Sande­fjord Torp til Bucuresti fra kr 1048 t/r i juni. Videre kan du leie bil fra kr 350 per dag, rentalcars.com. OVERNATTING: Sov søtt på Antler Boutique i Brasov for 752 kr for dobbeltrom. Bo på vakre Boutique Damiani i Sibiu for 550 kr. SUM: Fire dager og tre netter i Romania i juni inkludert leiebil får en prislapp på 3273 kroner. MER INFO: romaniatourism.com PRISNIVÅ: 40

Brno er et billig alternativ til Praha. Foto: Torild Moland

Gourmet i Brno, Tsjekkia

Bytt ut velkjente Praha med mindre kjente Brno for rik historie, fascinerende kultur, vakker arkitektur og ikke minst gastronomiske gleder. 

Brno er en super destinasjon og et godt alternativ til hovedstaden Praha. Tsjekkias nest største by er et viktig kulturelt og vitenskapelig sentrum hvor du får alt fra fancy Michelin-restauranter til deilige ingredienser på Farmers Market. Vandre langs smale gater og gamle bygninger mens du stopper for å spise lokale råvarer på livlige kafeer. Få med deg unike Villa Tagendhat som med sitt funksjonalistiske design er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Besøk også gamlebyen, Špilberk-slottet, Masarykova-gaten, Petrov-katedralen og Mahen-teateret. 

TRANSPORT: Direkterute med Norwegian fra Oslo lufthavn til Praha fra kr 1575 t/r i juni. Ta deretter tog til Brno. OVERNATTING: Bo på unike Kalina Apartments i hjertet av Brno for 906 kr natten i juni. Eventuelt vakre Hotel Europa for 904 kr natten. SUM: Fire dager og tre netter i Brno i juni får en prislapp på 2931 kroner. MER INFO: ticbrno.cz PRISNIVÅ: 49


Nyt livet i Budapest. Foto: Runar Larsen

Bad og byliv i Budapest


Med sin rike historie og vakre arkitektur er Ungarns hovedstad et populært reisemål til en billig penge. 

Elven Donau renner gjennom hjertet av byen og forbinder vestsiden Buda med østsiden Pest. Bli med på en gratis vandretur for å se mange av byens severdigheter, samt utforske alt fra gatekunst til kommunistisk historie. Turen i seg selv er gratis, men husk likevel å tipse guiden. Etter gåturen kan du nyte en helsebringende dukkert på Gellért termiske bad for å myke opp både kropp og sinn. Hotellet ble bygget i Art Nouveau-stil i 1918. Her kan du betrakte fargerik mosaikk, romerske søyler, løvehoder i stein og vakkert glasstak mens du plasker rundt i en av de fremste varmekildene i Budapest. Når sulten melder seg kan du sette kursen mot byens største matmarked, Great Market Hall, hvor du får alt fra tradisjonelle folkedrakter til lokal vin. 

TRANSPORT: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Budapest fra kr 1387 t/r i juni. OVERNATTING: Sjekk inn på Corvin Plaza Apartments & Suites for 447894 kr for dobbeltrom på Pest-siden av byen. SUM: Fire dager og tre netter i Budapest i juni får en prislapp på 2728 kroner. MER INFO: budapestinfo.hu PRISNIVÅ: 48

Et bad midt i naturen. Foto: Jaan Roose

Ut i naturen i EstlandLahemaa National Park er en naturskjønn perle i det nordlige Estland. 

Lahemaa i Nord-Estland er et av Europas viktigste skogvernområder. Nasjonalparken ble grunnlagt i 1971 for å bevare det biologiske mangfoldet, landskapet, den nasjonale kulturarven og naturvernet i regionen. I Estland kan du bevege deg fritt i naturen akkurat som i Norge, så det er også mulig å campe. Naturopplevelsene kan også kombineres med noen dager i hovedstaden Tallin dersom lommeboka tillater det. 

TRANSPORT: Direkte med Norwegian fra Oslo lufthavn til Tallin fra kr 952 t/r i juni. Deretter tog eller buss til Lahemaa. OVERNATTING: Her kan man gjøre det billig med telting og kollektivtransport, eller man kan leie bil og overnatte i nærområdet. Lahemaa Glamping i Viinistu sikrer en luksuriøs og minneverdig opplevelse i naturen for 676 kr per telt.  SUM: Fire dager og tre netter i Lahemaa i juni får en prislapp på i underkant av 2000 kroner. Prisen blir naturligvis dyrere om noen av dagene blir brukt i hovedstaden Tallin. MER INFO: visitestonia.com PRISNIVÅ: 54

Alicante byr på både gode smaker og spennende historie. Foto: Mari Bareksten

Smakfulle Alicante


Sett kursen mot Alicante for smakfull mat, fine fotturer og en vakker kombinasjon av både storbyliv og strandferie. 

Havnebyen Alicante har hatt et noe ufortjent rykte, men i dag er Costa Blanca på god vei til å gjennomgå den samme forandringen som Las Palmas og Mallorca har lyktes med. Dra på tapastur, ta et kokkekurs, opplev en vakker vingård eller besøk La Vall de Laguar, en samlebetegnelse på de tre sjarmerende landsbyene Campell, Fleix og Benimaurell. 

TRANSPORT: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Alicante fra kr 1836 t/r i juni. OVERNATTING: Overnatt sentralt på Eurostars Centrum Alicante til 1300 kr for dobbeltrom i juni. Alternativt Hotel Albahia i nærheten av Playa del Postiguet for kroner 850 per natt. SUM: Fire dager og tre netter i Alicante i juni får en prislapp på 3111 kroner. Husk at euroen er høy så totalen blir mer enn østover i Europa. MER INFO: costablanca.org, alicanteturismo.com PRISNIVÅ: 61

Badeliv i Kolarbyn, Sverige. Foto: Ida Anett Danielsen

Tett på naturen  i Sverige

Utforsk Sverige på fire hjul og nyt ferien i de svenske skoger. Hva med en tur til Sveriges mest primitive vandrerhjem?

På Kolarbyn Eco-Lodge i de dype skogene i Skinnskatteberg midt mellom Stockholm og Karlstad er litt av eventyret at man skal klare seg selv, med utendørs bålmat og oppvask i bekken. Stedet startet opp i 2004 som et prosjekt for å bevare tradisjonen med brenning av trekull i såkalte kolmiler, en metode som har blitt brukt i området i over 400 år. Overnattingshyttene, eller kolarkoiene, er laget på akkurat samme måte som de «kolarmennene» bodde i før i tiden. Her kan besøkende fiske, padle kano, nyte en flytende badstue eller dra på elg- og beversafari for å oppleve skogens ville dyr. 

TRANSPORT: Kolarbyn Eco-Lodge ligger fire kilometer fra Skinnskatteberg, fem timers kjøring fra Oslo og to timer fra Stockholm. Man kan også ta tog til Skinnskatteberg eller Köping og deretter buss til Kolarbyn.  OVERNATTING: Nyt en natt tett på naturen på Kolarbyn Eco-Lodge for kr 1960 natten i juni for hele hytta. SUM: Fire dager og tre netter i Sverige i juni får en prislapp på 2940 kroner. MER INFO: opplevsverige.no PRISNIVÅ: 79

Riga er verdt en langhelg. Foto: Gjermund Glesnes

Forførende Riga


Arkitektoniske perler, gastronomiske gleder, historisk gamleby og livlig natteliv. Latvias hovedstad er en drøm – selv på budsjett. 

La deg forføre av gamlebyen og dens staselige bygninger. Slå deg ned på en av de koselige uteserveringene og nyt god lokalmat til pene priser mens du betrakter den historiske arkitekturen og de sjarmerende brosteinsgatene. Europas største marked, Riga Central Market, er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du shoppe second hand og smake lokale delikatesser i gamle hangarer fra første verdenskrig. En halvtimes togtur fra sentrum ligger Jurmala hvor du kan nyte hvite sandstrender og deilige temperaturer. 

TRANSPORT: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Riga fra kr 897 t/r i juni. OVERNATTING: Bo på stilrike Hotel Valdemars Riga for 814 kr for dobbeltrom i juni. Eventuelt sjarmerende Stabu Sēta Residence for 766 kr. SUM: Fire dager og tre netter i Riga i juni får en prislapp på 2043 kroner, ekskludert mat, aktiviteter og shopping. MER INFO: latvia.travel/en PRISNIVÅ: 45


Bad i Østersjøen

Klaipeda, Litauen. Foto: istock

Lange sandstrender, vakre parker og livlig natteliv. Klaipeda og Palangaved kysten av Litauen er absolutt verdt et besøk. 

Badeferie og sydenstemning. I Palanga får du valuta for pengene. Likevel er denne populære badebyen forholdsvis ukjent for nordmenn. Her kan du spise god mat, sove søtt på flotte hoteller og nyte den nesten 30 kilometer lange stranden. Besøk Ravmuseet, Tiskeviciai-palasset, botanisk hage, Santa Maria-kirken, paradegaten Basanavičiaus og ta en tur til toppen av åssiden Biruten for panoramautsikt over rav-kysten. Ta turen til nabobyen Klaipeda for vakker arkitektur og gastronomiske gleder. 

TRANSPORT: Direkterute med Norwegian fra Oslo lufthavn til Palanga fra kr 825 t/r i juni. 
OVERNATTING: Bo i naturskjønne omgivelser på sjarmerende Vila Domino for 596 kr for dobbeltrom i juni. Vil du slå på stortromma, er spahotellet Gabija Hotel Palanga ypperlig for 1044 kr natten.
SUM: Fire dager og tre netter i Palanga i juni får en prislapp på 1719 kroner. MER INFO: lithuania.travel
PRISNIVÅ: 44

Liv og røre i Berlin

Strandliv i en by langs fra kysten? Det er mulig i Berlin! Foto: Visit Berlin


Berlin er en dynamisk og levende storby som preges av sin unike historie. Ta et dypdykk og opplev alt hva Tysklands hovedstad har å by på. 


I Berlin kan du leve godt på budsjett! Byen huser spennende kulturskatter, fancy vintagebutikker, koselige kafeer og en blomstrende kulturscene. Hva med en matvandring gjennom byen eller en guidet båttur på de mange elver og kanaler? Få med deg de historiske restene av Berlinmuren, grenseovergangen Checkpoint Charlie, Holocaust-monumentet og triumfbuen Brandenburger Tor. Sett kursen mot tv-tårnet ved Alexanderplatz for praktfull panoramautsikt over byen. Ta turen til det imponerende barokkslottet Schloss Charlottenburg og stress ned i den kunstnerisk anlagte hagen like utenfor. 

TRANSPORT: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Berlin fra kr 1190 t/r i juni. OVERNATTING: Bo på Hotel AMO by AMANO i hjertet av Berlin for 1460 kroner natten i juni for dobbeltrom. SUM: Fire dager og tre netter i Berlin i juni får en prislapp på 3380 kroner. MER INFO: visitberlin.de PRISNIVÅ: 77

FINN MER REISEINSPIRASJON HER!