Alt blir dyrere, men vi prioriterer fortsatt sommerferie i utlandet.

Det er konklusjonen i en fersk undersøkelse om reiseplaner for 2024. Reiser og ferier prioriteres høyt, til tross for at vi er inne i en såkalt «dyrtid». 

Gjennomsnittshusholdningen i Norge planlegger å bruke 45 900 kroner på ferie i år – nesten 10 000 mer enn året før, ifølge Reisepuls 2024, en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Virke
– Dette er en betydelig økning, som viser at ferie og reiseopplevelser fortsatt er viktig for mange. En del av økningen må tilskrives inflasjon og svekket kronekurs, da reiser – som alt annet, er blitt betydelig dyrere det siste året, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke. 

HER ER DE HOTTESTE REISEMÅLENE I 2024!

Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke. Foto: Virke

Prioriterer ferier

Mens strøm, huslån og matvarer spiser opp stadig mer av budsjettene våre, virker det altså som feriedrømmen lever i beste velgående. 65 prosent av respondentene svarte nemlig at de skal ha sommerferie, noe som er omtrent det samme som fjoråret. Funn i undersøkelsen viser at største del av feriebudsjettet brukes på sommerferien.   
Audun Pettersen tror «dyrtiden»  gjør at mange prioriterer pengebruken annerledes, men setter av mer til ferie om sommeren. 
– Sommerferien er viktig for nordmenn, og folk vil gjerne bruke pengene sine på akkurat den, som mange anser for å være hovedferien. 46 prosent sier at det fortsatt er viktig å prioritere ferie, selv om den er blitt dyrere. Langhelger og fotballturer må muligens vike når man ser på det totale reisebudsjettet i løpet av helt år, sier Pettersen.  


Sol og strand – du får dem begge i Palma på Mallorca! Foto: Torild Moland


SJEKK UT NYTTÅRSFORSETTENE FOR DEN REISELYSTNE!

Klassikerne på topp

Også reisearrangørene opplever at reiselysten vedvarer.
– Å reise til utlandet for å skape nye minner med familien er utrolig viktig for nordmenn etter pandemien. Vi kutter heller ned på andre ting i hverdagen for å ha mulighet til å reise på ferie til utlandet, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen. 
Ifølge Reisepuls 2024 er Spania, Hellas, Sverige, Danmark og Italia de mest populære landene for utenlandsferie i sommer.
– Det er klassiske reisemål som troner på topp, samtidig som prisnivået ofte er mer behagelig der. Både Spania og Hellas har steget noe på listen, og viser seg nok en gang å være svært yndet feriemål for mange nordmenn. Spania og Kanariøyene har betydelig lengde på sesongen, så det er ingen overraskelse at de troner på topp, sier Audun Pettersen i Virke.  

Den nye sommerfavoritten Albania byr på både god mat, godt klima, fine strender og et billig prisnivå. Foto: Runar LarsenLikevel viser økningen i antall bestillinger til blant annet Albania at det er tydelig at vi også ser etter billig destinasjoner. Albania er blant reisemålene som øker mest i 2024, ifølge charterselskapene.FINN INSPIRASJON TIL SOMMERFERIEN HER!