Albania var lenge en siste utpost som reisemål i Middelhavet. Men fra å være et obskurt og utilgjengelig reisemål har landet mellom Hellas i øst og Montenegro i vest blitt en ny favoritt selv blant charterselskapene.

Albania kan by på nydelige sandstrender, her fra Potami beach i Himare. Foto: Mari Bareksten

Øker mest!

Ifølge en pressemelding fra turarrangøren TUI eksploderte interessen for Albania i 2023.
– Antallet bestillinger til Albania økte med 34 prosent sammenlignet med året før. Denne trenden har bare vokst seg sterkere, heter det i statusrapporten fra TUI, som gir landets lave prisnivå mye av æren for at stadig flere får opp øynene for det «nye» reisemålet.
Reiselysten lever nemlig i beste velgående, og i en tid hvor mange av oss har strammere økonomi enn før er det naturlig å se mot reisemål hvor prisnivået er lavere enn de klassiske feriefavorittene.

Blue eye. Foto: Mari Bareksten

– Ser vi på våre dynamiske pakkereiser, hvor man setter sammen et passende rutefly og hotell på egenhånd, er det nå flere som har bestilt sommerferien til Albania enn til Kreta. Bestillingene ligger på samme nivå som til populære Mallorca sommeren 2024, sier kommunikasjonssjef i TUI Anne Mørk-Løwengreen.

LES OGSÅ: ALBANIAS RIVIERA

Den albanske riviera

Med direkterute fra Oslo til hovedstaden Tirana er sydenferien kun 3 timer unna. Foto: Mari Bareksten

Denne trenden bekreftes også av World Tourism Barometer. En rapport som sammenligner statistikk fra 2019 (før pandemien) med antall turister i 2023 viser at Albania har en økning på 56 prosent. Andorra (31), Armenia (30), Liechtenstein (19) og Serbia (17) er andre eksempler på land hvor turiststrømmen øker merkbart.

NYHET! SOLGARANTI PÅ FERIE

Det er for ordens skyld ikke bare prisnivået som gjør Albania til et godt reisemål.
– Albania beskrives ofte som en herlig blanding av Italia og Tyrkia, med fantastisk mat og en særegen gjestfrihet. Landet kan by på nydelige sandstrender spesielt langs Durrës riviera og kysten ved Vlore. Albania har en interessant og dramatisk historie og kan by på mange opplevelser og aktiviteter, forteller Mørk-Løwengreen i TUI.

Direktefly

Med direkte rutefly til Tirana og kun 45 minutters kjøring videre til strendene i Durrës, er det denne delen av Albania som er lettest tilgjengelig for den som jakter billig sydenferie. Mens både hotell og strender langs «Durrës riveria» har bra nivå, er det også verdt å utforske Albanias sørøstlige kyst.

Der er Korfu for eksempel en god inngangsport også til Albania, siden det er god ferjeforbindelse (30 minutter) mellom den greske øya og Sarranda lengst øst i Albania. Saranda er også et populært reisemål, men de virkelige skattene i Albania venter i små og store bukter hele veien vestover til Llogarapasset.

Gjirokastra er en del av UNESCOs verdensarvliste. Foto: Mari Bareksten

LES OGSÅ: DEN NYE CHARTERFAVORITTEN

Historisk område

Glem heller ikke at Albania er et historisk spennende sted. Verdensarvbyen Gjirokastër er som tatt ut av eventyrene med ottomanske steinhus og en vakker middelalderborg på toppen av gamlebyen med imponerende utsikt over dalen og fjellene rundt. De historiske ruinene av oldtidsbyen Butrint ved Saranda er også spennende, og kombinert med den frodige nasjonalparken som omkranser verdensarvstedet blir opplevelsen helt spesiell. Arkeologi og natur i skjønn forening.
Med lavt prisnivå, spennende attraksjoner og fine strender er Albania et svært godt alternativ for den som jakter billig og bra strandferie i 2024.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN