Årets hotteste reisemål: 1-6
Årets hotteste reisemål: 7-12
Årets hotteste reisemål: 13-18
Årets hotteste reisemål: 19-24

19 Albania: Den nye Syden-favoritten
Hvorfor: Øker mest. Billig og bra

Albania har på rekordtid etablert seg som en av Middelhavets nye strandfavoritter.

Albania er i særklasse det reisemålet som øker mest i Europa, med hele 56 prosent flere turister i år enn i 2019, ifølge statistikk fra World Tourism Barometer. Andorra (31), Armenia (30), Liechtenstein (19) og Serbia (17) er andre eksempler på land hvor turiststrømmen blir sterkere. Denne trenden bekreftes også her hjemme. TUI selger flere dynamiske pakkereiser til Albania enn til Kreta – og balkansk strandliv er like populært som Mallorca. 

Så hva er det som gjør at Albania plutselig er blitt en av Middelhavets kjæledegger? Prisnivået! Albania er fortsatt svært rimelig sammenlignet med flere av de mer tradisjonelle reisemålene i Middelhavet, men samtidig er nivået på både hotell og strender bra. Det er fortsatt litt ukjent, og dermed eksotisk. Albania var lenge Europas mest isolerte land, styrt med jernhånd av den kommunistiske diktatoren Enver Hoxha. Fra 1991 har det gått fra å være Europas svar på Nord-Korea, til å bli «det nye» Hellas eller Kroatia. Mens eventyrlystne turister for lengst har innsett at det er et deilig feriemål, gjør charterselskapenes satsning på Albania at også folk flest følger etter. Durres i nord er det mest typiske «pakkereisemålet», med kort transit fra flyplassen i Tirana. Det er likevel strekket mellom Llegorapasset og Saranda som er selve indrefileten når det gjelder strandliv i Albania, hvor Dhërmi, Himara og Saranda er strandløvenes favoritt. Utenfor Saranda finner du dessuten Ksamil, kjent som «Albanias Maldivene» – komplett med brygger på påler, finkornet sand og fersk sjømat. Glem heller ikke den historiske siden av det lille, men allsidige landet.  

Mer info: TUI, Apollo og Ving har alle pakketurer til Albania. Hit kommer du enten med direktefly fra Oslo til Tirana, eller via Korfu. Fra den greske ferieøya går det hurtigbåt/ferje til Saranda.

1. Strandliv. Familievennlig resorter i Durres, festlig strandliv og mer sjarm i sør hvor Ksamil er kjent som «Albanias Maldivene».

2. Verdensarv. Gjirokastër og Butrint er historiske attraksjoner i verdensklassen, begge midt i storslått natur.

3. Storbyliv. Tirana er en urban overraskelse, med restauranter, boutiquehoteller og museer.

LES MER OM ALBANIA HER!

Samarkand er selve juvelen i Usbekistan. Foto: istock

20 Usbekistan: Silkeveien på skinner
Hvorfor: Silkeveien med tog åpner nye muligheter.

Med moderne høyhastighetstog går reisen langs den gamle Silkeveien i Usbekistan på skinner.

Det er nye tider i Sentral-Asia. Kamelkaravanene som en gang gikk mellom den gamle handelsruten er gått inn i historiebøkene, og nå er det mderne og komfortable høyhastighetstog som forbinder hovedstaden Tasjkent med bKhiva, Bukhara og Samarkand. Men det er fortsatt noe tidløst over den store innlandsstaten, hvor den kulturelle arven står sterkt. Samarkand er selve juvelen. De blå moskeenes by er en fryd for øyet, og med historie tusenvis av år tilbake er det et innholdsrikt sted på mange nivå. Bibi Khanym-moskeen fra 1404 er en av de mest imponerende byggverkene, og ble restaurert til fordums prakt under Sovjettiden. 

TURISME. Selv om det er relativt få uavhengige turister i Usbekistan, er det slettes ikke uvanlig å feriere her. De fleste kombinerer historisk sightseeing i Bukhara, Khiva og Samarkand med storbyliv i Tasjkent, men landet som er omtrent like stort som Sverige har også andre relevante attraksjoner utenfor de historiske byene og sporet av Silkeveien. Lonely Planet trekker blant annet fram fjellturisme hos gjetere i Nuratau-fjellene som en av grunnene til at Usbekistan er med på listen over «Best in Travel 2024», mens utflukten fra Tasjkent til Aralsjøen er en tankevekkende opplevelse. Dette er som å reise til et post-apokalyptisk landskap, i det som en gang var verdens fjerde største innsjø, men i dag er nærmest som en ørken med en kirkegård av skip – alt et resultat av en menneskeskapt naturkatastrofe. Tilbake i Tasjkent er det verdt å se etter byens allsidige arkitektur, med alt fra Hotel Uzbekistans brutalisme til muslimske praktbygninger i Khast Imam Complex. Dette er en historisk smeltedigel, og et reisemål som har det meste – bortsett fra kyst. 

Mer info: TEMA har rundreisen «Veien til Samarkand» flere ganger neste sommer/høst. Sjekk railway.uz/en/ for info om togreiser, samt uzbekistan.travel.

1. Samarkand. Selve smykket av handelsbyene langs Silkeveien. Storslått arkitektur og masse historie. 

2.Aralsjøen. Dra på utflukt til sjøen som ble en ørken. En tragisk historie, men likevel et svært fascinerende sted.

3. Til fjells. Nuratau-fjellene gir et innblikk i tradisjoner og tidløse samfunn utenfor tråkket. Her er det muligheter for homestays og fine fjellturer.

Spennende landskap lengst nord på Varangerhalvøya i Finnmark. Foto: Runar Larsen


21 Varanger,Finnmark: Veien til verdens ende
Hvorfor: Store naturopplevelser, færre turister

16 mil med kontraster i kultur, landskap og vær. Blir Varangerhalvøya årets stjerneskudd? Ø  st-Finnmark er et spennende alternativ for den som har gjort seg ferdig med Helgelandskysten, Lofoten og Vesterålen og leter etter nye skatter i Norge. Kjøreturen ut på Varangerhalvøya handler om både natur og historie. Veistrekningen har flere fascinerende attraksjoner, og er en av landets 18 nasjonale turistveier. E75 har fin asfalt og oversiktlig landskap helt til Vardø. Så skjer det noe: Turistveien fortsetter på Fylkesvei 341 videre til Hamningberg. Veien blir både smalere og mer svingete, i et karrig landskap som minner om vulkanske fjellformasjoner på Hawaii eller øde månelandskap. Vi er ved veis ende. Eller er det verdens ende? Det er dramatisk så det holder, og en geologitime på fire hjul. 

Mer info: Turistveien er 16 mil fra avkjørselen til E6 i Varangerbotn, til Hamningberg.

1. Varanger Lodge. Eksklusiv og unikt overnattingssted tett på fjorden i Nesseby. Verdt et par netter.

2. Kunst. Vardø har blitt et sentrum for gatekunst. Har også mye historie og levende kystkultur.

Roadtrip i Troms. Les mer her!


Det er lenge siden kamelkaravanene gikk fra Marokko til Mali, men ørkenens tiltrekningskraft er fortsatt like sterk. Foto: Runar Larsen


22 Marokko: Ørkenmagi
Hvorfor: Trenger turister etter jordskjelvet.

Surfervibes ved kysten kombinert med historiske byer. Men best av alt: Ekte ørkenmagi.

Det er flere grunner til at Marokko løftes fram som et av de beste reisemålene i 2024 av Lonely Planet, som også argumenterer med at landet trenger et løft etter jordskjelvet tidligere i høst. I tillegg til livlige handelsbyer som Marrakech, Fez og Rabat, er det Saharas enorme øde av sand som gjør at vi lokkes tilbake. Det er få steder i Nord-Afrika hvor turister har bedre og rimeligere tilgang på turer ut i de enorme sanddynene enn her. Fra Marrakech er det en fin dagstur opp i Atlasfjellene, via «filmkjendisen» Ouarzazate og historiske Ait Benhaddou og så videre inn i selve Sahara ved M´hamid. Her er det teltcamper og kamelturer, og god innsikt i beduinenes livsstil. Selv natten er et lyspunkt: Makan til stjernehimmel skal du lete lenge etter. 

Mer info: Direktefly fra Oslo til Marrakech i vinter. Norske Zbartravel arrangerer ørkenturer i Sahara. 
Høydepunkt:
1. Ørkenlivet. Få et innblikk i nomadelivet i ørkencampene ved M´hamid. Eller hva med sandboarding ned Saharas fjell av sand?
2. Marrakech. Den røde byen er et magisk reisemål, enten du jakter brukskunst eller gode smaker.   

ØRKENMAGI I MAROKKO: LES MER HER!

Koh Ker-templene utenfor Siem Reap fikk nylig plass på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Istock


23 Kambodsja: Ny tempelmagi
Hvorfor: Ny verdensarv og alternativ til Angkor-templene.

Kambodsjas største turistattraksjon fått en konkurrent om oppmerksomheten.

Med fersk verdensarv-status er Koh Ker årets store snakkis i Kambodsja – og et spennende arkeologisk område omtrent 13 mil fra Angkor Wat og Siem Reap. Koh Ker var faktisk hovedstaden i Khmerriket i en kort periode tidlig på 900-tallet som en konkurrent til Angkor, og akkurat som «storesøster» var dette et sted som ble overtatt av naturen, mens verdier ble plyndret eller ødelagt – og det er først i moderne tid at templene er gravd fram igjen. Hovedattraksjonen er Prasat Thom, men skogen skjuler hundrevis av templer. Med avsides beliggenhet og et tykt slør av mystikk er det et eventyrlig og «nytt» reisemål som venter i Koh Ker. 

Mer info: Koh Ker kan besøkes på en lang dagstur fra Siem Reap (2,5 timer). Kombiner med Preah Vihear – som også har UNESCO-status. Bestill taxi i Siem Reap.

Høydepunkt:
1. Tempelmagi. Tempelbyen Angkor utenfor Siem Reap er fortsatt Kambodsjas mektigste severdighet. 
2. Siem Reap. Livlig turistby med alt fra luksushotell til gjestehus, gode restauranter og spennende utflukter. Sentrum for turer til både Angkor og Koh Ker.


Med elektriske biler blir safariopplevelsen enda bedre. Foto: Emboo River Camp


24 Kenya: Helt elektrisk
Hvorfor: Stille og miljøvennlig safari

El-jeepene ruller inn over savannen. Nå kan du endelig oppleve Masai Mara uten motorstøy. Safari skal skje på dyrenes premisser. Når kjøretøyene på savannen kan gå på strøm, blir nærkontakten med løver og elefanter enda mer minneverdig – og fritt for motorstøy og dieselrøyk. Emboo River Camp var den første safarilodgen som utelukkende benytter kjøretøy med el-­motorer i Øst-Afrika, og siden bilene lades fra solcellepanel er det så ­miljøvennlig som det kan bli. Det er heller ingen grunn til ­rekkeviddeangst ute på Masai Mara; bilene har mer enn nok kapasitet til en lang dag på savannen. Flere lodger i Zambia, Botswana, Sør-Afrika og Tanzania har også el-jeeper. 

Mer info: Emboo River er en liten luksuscamp i hjertet av Masai Mara i Kenya med ni rom. Alle bilene kjører på strøm hentet fra solcellepanel.  

Høydepunkt:

1. Safari. Masai Mara er fantastisk for safari året rundt. Om du vil se den årlige migrasjonen, er det juli til oktober som gjelder. 
2. Kultur. Dette er masaienes rike. Et møte med det fargerike stammefolket i en tradisjonell landsby hører med til besøket.

Nye tider i Masai Mara: Masaiene viser vei. Les mer her!